مدرنیته

کل اخبار:219

  • ۱۳۹۶-۰۳-۲۸ ۱۰:۴۰

    خواندن نشانه‌ها در خیابان با مارشال برمن

    شاید بهترین روش برای درک ویژگی آری مارشال خواندن سیاهه‌ای باشد از کسانی که علیه‌شان نوشت. این بخشی است از کتاب «تجربه مدرنیته»: «برای کسانی که بصیرت درک یأس فرهنگی را داشتند، از تی.ای.هولم تا ازرا پاوند و الیوت و اورتگا گرفته تا الیول و فوکو، آرنت و مارکوزه، همه حیات مدرن دربست به شکل امکانی بشری تهی، سطحی، اخته، بی‌عمق، و تک‌بعدی به نظر می‌رسد؛ هر چیزی که حس و حال آزادی یا زیبایی داشته باشد در واقع نقابی است بر روی اسارت و وحشتی بیشتر».

  • ۱۳۹۶-۰۲-۲۶ ۱۱:۰۰

    دوره آموزشی آشنایی با تاریخ و فلسفه مدرنیته برگزار می‌شود

    دوره آموزشی آشنایی با تاریخ و فلسفه مدرنیته با مروری بر پیدایش علوم انسانی به همت انجمن فلسفه تعلیم و تربیت ایران با همکاری دانشگاه تهران برگزار می شود.

  • ۱۳۹۶-۰۲-۲۵ ۱۴:۳۳

    دوره آموزشی آشنایی با تاریخ و فلسفه مدرنیته برگزار می‌شود

    دوره آموزشی آشنایی با تاریخ و فلسفه مدرنیته با مروری بر پیدایش علوم انسانی به همت انجمن فلسفه تعلیم و تربیت ایران با همکاری دانشگاه تهران برگزار می شود.

  • ابراهیم توفیق ۱۳۹۶-۰۲-۲۵ ۱۰:۲۶

    گفت‌وگو با ابراهیم توفیق؛

    موانع اندیشیدن به دولت در ایران

    با جسوپ، هابرماس، فوکو و...، با متفکران مختلف در سنت‌های مختلف بازی بدی می‌شود. مدام مشغول ترجمه مدرن‌ترین نظریه‌های جهان به فارسی هستیم. مثلا با سرعتی عجیب با ژیژک و آگامبن آشنا می‌شویم؛ درحالی‌که در آکادمی اروپا چند نفر هستند که حتی نام آگامبن را شنیده باشند؟ چرا باید حتما بدانیم که فوکو کیست؟ این فشار «علمی» برای آشنایی با آخرین «محصولات» نظری، گاه حتی فقط کلیدواژه‌هایشان، ناشی از چیست؟ آیا جز این است که ذیل این اداواطوارها از زیر توضیح آنچه زیر چشمانمان هرروزه اتفاق می‌افتد، فرار می‌کنیم؟

  • ۱۳۹۶-۰۲-۱۹ ۱۴:۳۰

    نمایش مدرن ایرانی با پوشش اسلامی در تهران/ در نقد تک‌اجرای دوم باله موزیکال «هایده کیشی‌پور» و «شهلا میلانی»

    اگر بخواهیم منصفانه این هنر تلفیقی مدرن را نقد کنیم به اجرائی در حد استانداردهای بین‌المللی می‌رسیم که هم می‌تواند بیانگر قابلیت‌ها و توان بانوان ایرانی باشد و هم خود ابزاری قوی و غنی‌ باشد برای معرفی فرهنگ کهن ایرانی که به پوشش اسلامی مزین شده است.

  • ۱۳۹۶-۰۲-۱۳ ۱۲:۴۰

    مجموعه مقاله‌هایی درباره خُلقیات ایرانیان در دوران مدرن چاپ شد

    کتاب «خویش‌کاوی ایرانیان در دوران مدرن»، به کوشش آرمین امیر در نشر پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات منتشر شد.

  • آینده ۱۳۹۶-۰۲-۰۶ ۰۹:۴۹

    گفتاری از رضا داوری اردکانی در آینده‌نگری - آینده‌نگاری و برنامه‌ریزی(۲)؛

    قدرت تکنیک؛ آینده هم منم

    قدرت تکنیک به گروندگانش که بیشتر خلق جهانند می‌گوید هستی منم و اگر امید و نجات می‌خواهید من آن را به شما می‌دهم زیرا من خود امید و نجاتم. گذشته را رها کنید. آینده هم منم. روح تکنیک وقتی احساس می‌کند که در قدرتش تردیدی حاصل شده است شاید برای جلوگیری از سرایت و گسترش این تردید واماندگان از قدرت خود را که با جهل و غفلت از راهش بازمانده‌اند به میدان بیاورد تا نشان دهد که هر چه زشتی و تباهی است از گذشته است

  • هومی بابا ۱۳۹۶-۰۲-۰۳ ۱۰:۱۱

    چگونه جایگاه فرهنگی مدرنیته به‌سوی موقعیتی پسااستعماری چرخش می‌کند؟

    نژاد، زمان و بازنگری مدرنیته

    تاریخ رؤیاهای کهن مدرنیته را باید در تشریح لحظۀ استعماری و پسااستعماری یافت. در مواجهه با تلاش‌های معطوف به بهنجارسازی لحظۀ استعماری واجد تأخیر زمانی، می‌توانیم تبارشناسی‌ای برای پسامدرنیته به دست دهیم که حداقل به‌لحاظ اهمیت با تاریخ معماگونۀ امر متعالی یا کابوس عقلانیت در آشوویتس برابری کند.

  • ۱۳۹۶-۰۱-۲۷ ۱۰:۴۶

    تاملی بر مفهوم درک سیاسی: درک از سیاست به مثابه بحثی فلسفی

    تحول اساسی در دوران مدرن با فروریختن نظم سلسله مراتبی افلاطونی آغاز می‌شود، سوژه مدرن به آن نظام عمودی باوری ندارد و مردم در معنای عام آن به عرصه عمومی وارد می‌شوند، این توارد قطعا در نتیجه تحولات سیاسی، اقتصادی، علمی و حتی اجتماعی است.

  • ۱۳۹۶-۰۱-۲۶ ۱۲:۰۰

    ​نگاهی به مدرنیته با عینک دینی

    کتاب «مدرنیته از نگاه دین» به قلم محمدتقی سهرابی‌فر از سوی موسسه فرهنگی دانش و اندیشه معاصر منتشر شد. معرفی مبانی و مولفه‌های فکری مدرنیته از منظر اندیشه‌های دینی، موضوع محوری بحث در این کتاب است.

  • ابراهیم توفیق ۱۳۹۶/۰۱/۲۰

    گفت‌وگو با ابراهیم توفیق؛

    لهجه های مدرنیته

    در واقع گفتمان علمی ما با جامعه بی ارتباط است. اتفاقاتی که در واقعیت می افتد را نمی تواند بازتاب بدهد چون دستگاه مفهومیش از چنین ظرفیتی برخوردار نیست. اگر در حوزه ی علم ما اتفاقی نمی افتد یا فهمی وجود دارد که ما حالا به آن نقد می کنیم به معنای این نیست که در دل جامعه اتفاقی نمی افتد. معضل  این است که بین این دو پیوندی وجود ندارد. یعنی نهاد علم، بجای تولید دانش درباره امر اجتماعی، آن را پنهان و از دسترس خارج می سازد.

  • قران ۱۳۹۵-۱۲-۲۱ ۱۰:۰۶

    آیا باید از دوران تفسیر قرآن عبور کنیم؟

    قرآن‌شناسی ‌کاربردی

    دیگر می‌باید از دوران تفسیری عبور کنیم و پا به دوران پساتفسیری بگذاریم؛ در این دوران ما دیگر تفسیر صرف متن مقدس را برنمی‌تابیم و کاربردپذیری آن در عصر معاصر را جدی می‌گیرم. ما در دوران سوم به حضور قرآن در زندگی اینجا-اکنونی اهتمام می‌ورزیم و روشمندانه این متن قدسی را به چنگ می‌آوریم.

  • ۱۳۹۵-۱۲-۱۶ ۱۵:۴۰

    عقلانیت و مسئله مدرنیته

    متن زیر نگاهی دارد به کتاب مرزهای عقلانیت.

  • معماری ۱۳۹۵-۱۲-۱۴ ۰۹:۴۰

    پاسخی به نقد و بررسی کتاب «تاریخ معماری رنسانس» (۲)؛

    معماری زبان و زبان معماری

     اصولاً طراحی در معماری متکی به پژوهش و نقد است و نخستین منتقد اثر معماری، خود معمار به شمار می‌رود و چون این روش نوعی به استقبال ناشناخته رفتن و دست‌وپنجه نرم کردن با چیزی است که از قبل وجود ندارد و به‌زودی به مدد ترسیم نقشۀ آن صورت هستی به خود خواهد گرفت، در زبان‌های غربی نام «پروژه» به خود گرفته و از معماری به علوم دیگر سرایت کرده و به‌تدریج حتی در کشورداری و سیاست‌مداری نیز موارد کاربرد فراوان یافته است. دکارت هم نحوۀ فکر کردن معماران را تحسین می‌کرد و میل داشت از آن‌ها تقلید کند.

  • میرسپاسی ۱۳۹۵-۱۲-۱۱ ۱۱:۲۷

    علی میرسپاسی چگونه با دمیدن در نبردی بی‌حاصل، فلسفه و تجربه را رودرروی یکدیگر قرار می‌دهد؛

    اوقات عرفی به افق میرسپاسی

    گرچه میرسپاسی پهلوانانه معرکۀ هواداری از مدرنیته را برپا نموده است، زنجیرهایی را به خود می‌بندد که پاره نمی‌شوند و مارهایی را از کوزه بیرون می‌آورد که تماشاگران را می‌گزند. اگر کار روشنفکران در میانۀ امر روزمره است، تکلیف جامعه‌شناسان خارج‌نشین ایرانی چیست و آیا صدور دستورکارهای آنان برای تئاتر سیاست در خیابان، فرقی با فلسفیدن بر کرانه‌های دریای افکار برای یافتن امواج حقیقت دارد؟

  • رجایی ۱۳۹۵/۱۲/۰۸

    عرفان، مولانا و تجدد در گفت‌وگو با فرهنگ رجایی؛

    گرسنگی برای خدا

    اربابان اندیشه و فکر چندین سال است که راسخانه ابرام می‌ورزند که جهان با یک بحران اقتصادی درگیر است. بحران اصلی بشر امروز همان است که همیشه انسان را به خود مشغول داشته و آن جز تشنگی برای یک زندگی موفق از نظر کمّی و معنادار از جهت کیفی نیست.

  • ۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۰۹:۲۰

    نقد دیدگاه‌های متفکران مسلمان درباره مدرنیته در یک کتاب منتشر شد

    کتاب «اخلاق اسلامی و شَبَح مدرنیته» به قلم فرزین وحدت از سوی انتشارات چاپخش منتشر شد. در این اثر دیدگاه‌های متفکران مسلمانی چون حسین نصر، حائری یزدی و مجتهد شبستری و... درباره مدرنیته بررسی شده است.

  • ۱۳۹۵-۱۱-۰۳ ۱۴:۴۰

    مدرنیته انسانی: جنگ زندگی برای زندگی

    متن زیر گزارشی از کتاب «بین‌الملل نوع بشر» اثر رائول ونه‌گم.

  • ۱۳۹۵-۱۰-۲۹ ۱۵:۰۰

    نقد دیدگاه‌های متفکران مسلمان درباره مدرنیته در یک کتاب منتشر شد

    کتاب «اخلاق اسلامی و شَبَح مدرنیته» به قلم فرزین وحدت از سوی انتشارات چاپخش منتشر شد. در این اثر دیدگاه‌های متفکران مسلمانی چون حسین نصر، حائری یزدی و مجتهد شبستری و... درباره مدرنیته بررسی شده است.

  • ۱۳۹۵-۱۰-۲۷ ۱۶:۲۰

    نیچه، راه‌ گشـای مـدرنیته، فـردیت

    نیچه از سرسخت‌ترین منتقدین تفکر و فلسفه سنت گراست. مهمترین مشخصات آثار و افکار او تیزبینی تحلیل گرایانه ، زبان گویا ، شکاکیت عمیق نسبت به دین ، قدرت و نیز تردید جدی در توانایی شناخت علمی انسان است.

  • ۱۳۹۵-۱۰-۲۶ ۱۴:۲۰

    به سوی ابدیت سیال */ در باب زیگمونت باومن

    تحلیل باومن از مدرنیته مبتنی بر دو سطح است: فراسطح (جهانی‌شدن) و سیاست زندگی (مدرنیته سیال). از نظر باومن، شکل اصلی دنیایی که ما در آن می‌زییم شکل جهانی است.

  • ۱۳۹۵-۱۰-۲۶ ۱۳:۲۰

    متفکر مصائب مدرنیته و نظم جهانی

    زیگمونت باومن (١٩٢٥-٢٠١٧) یکی از مهم‌ترین جامعه‌شناسان دهه‌های اخیر اروپا، دوشنبه  گذشته در خانه‌اش، در شهر لیدز انگلستان، از دنیا رفت. شهرت باومن بیشتر به‌خاطر ابداع نظریه «مدرنیته سیال» بود.

  • ۱۳۹۵-۱۰-۲۲ ۱۱:۲۰

    امکان مدرنیته ایرانی-اسلامی/ در آستانه فهم غرب قرار داریم

    رجبی، پژوهشگر حوزه فلسفه گفت: مواجهه جدی فلسفی با غرب در آثار فردید، شایگان و داوری نشان می‌دهد فهم غرب از نگاه و چشم انداز ما محقق نشده ولی در آستانه آن هستیم.

  • ۱۳۹۵-۱۰-۱۵ ۱۰:۰۰

    نشست «امکان مدرنیته ایرانی-اسلامی» برگزار می شود

    پژوهشکده غربشناسی و علم پژوهی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی نشستی با عنوان« امکان مدرنیته ایرانی-اسلامی» را برگزار می کند.

  • ۱۳۹۵-۱۰-۰۴ ۱۳:۰۰

    تنهایی؛ مهم‌ترین رنج انسان مدرن/نه مدرن شده‌ایم نه شرقی مانده‌ایم

    کارگردان و بازیگر «اینجا کسی نمی‌میرد» در نشستی که با موضوع این فیلم برگزار شد درباره انتخاب موضوع اثر، تنهایی انسان مدرن، اتفاقی که در جوامع شرقی در مواجهه با مدرنیته رخ داده صحبت کردند.

  • ۱۳۹۵-۱۰-۰۴ ۱۲:۲۰

    نخستین وظیفه تمام متفکران سنت های معنوی نقد مدرنیسم است

    سید حسین نصر در زمره مخالفان جدی و سرسخت مدرنیته است و اساساً نقد و نفی مدرنیته و تمدن غرب، از ویژگی های بارز آنان به حساب می آید. به نظر او، دوران کنونی، دوران جاهلیت نوین است.

  • ۱۳۹۵-۰۹-۰۳ ۱۲:۰۰

    طه عبدالرحمن به دنبال تاسیس مدرنیته اسلامی بود

    هادی بیگی ملک آباد پژوهشگر اندیشه معاصر مسلمین گفت: طه عبدالرحمن نمی خواهد جهان اسلام در تمدن غرب ذوب شود و به دنبال تاسیس یک مدرنیته اسلامی است و به بومی سازی نظریات غربی می اندیشد.

  • ۱۳۹۵-۰۸-۲۳ ۱۲:۰۰

    جدال مدام بوم در جهان سوم/سنت و مدرنیته در مجموعه‌ «داستان‌های کلوان»، نوشته «علیرضا رضاپور»

    داستان‌های کلوان کتابی است در مورد ماجراهایی که در روستای تالش‌نشین کلوان در گیلان اتفاق می‌افتد. هنگامی که این کتاب را در دست می‌گیرید گویی یکی از شخصیت‌ها می‌شوید.

  • اریک فروم ۱۳۹۵-۰۸-۱۲ ۰۸:۵۶

    ترجمه بخش پایانی کتاب «مولوی: عارف ایرانی» رضا آراسته(۲)؛

    انسان مدرن غربی در مواجهه با عشق

    فروم و مولوی هر دو افرادی مهاجر بودند از دست نیروهای وحشی مغول و نازی و این جدایی از موطن، موجب تماس بیشتری با گروه‌های متعدد و شیوه‌های متعدد حیات شده است و مجالی برای استخراج مسائل مشترک وجود انسانی فراهم آورده و ایمان آن‌ها را به واقعیت انسانی جهانی و قابلیت انسان در خلق نمادها بیشتر کرده است. به نظر این دو فرد بزرگ، در هر زمان و مکانی، آدمی از دردهای یکسانی رنج برده است: فقدان ارتباط درست با دیگران و جهان.

  • عبدالکریمی ۱۳۹۵-۰۷-۲۵ ۰۹:۰۰

    بیژن عبدالکریمی؛

    پرسش از پست مدرنیسم ایرانی

    دفاع از پست مدرنیسم در ایران نیز تا حدود زیادی نشات گرفته از انگیزه های سیاسی و اجتماعی و دستاویزی برای نقد وضع موجود اجتماعی است. اما پست مدرنیست های ایرانی باید توجه داشته باشند که تفکر پست مدرن در حکم شمشیری دو لبه است و با هر ضربه به خصم یا رقیب، ضربه یی نیز به خود ضارب وارد می کند. به تعبیر دیگر، تفکر پست مدرن به نحو توامان از دو وصف انقلابی و محافظه کاری برخوردار است. این تفکر، از آن جهت که هرگونه فراروایتی را انکار می کند، ابزار نظری مناسبی برای انکار انحصارطلبی روایت حاکم به نظر می رسد.