ناصر فکوهی

کل اخبار:116

  • ۱۳۹۳-۱۱-۱۳ ۱۴:۱۰

    روایت ناصر فکوهی از بلاهت

    در جهان مدرن «بلاهت» را در برابر عقلانیت کوتاه یا دراز مدت قرار می دهند، یعنی کنش یا ذهنیتی که نه لزوما به سود کنشگر باشد (که در این صورت با سودجویی یا فرصت طلبی روبه‌رو‌ ایم) و نه به سود کوتاه و دراز مدت جامعه ای هماهنگ باشد که کنشگر در آن زندگی می کند

  • ۱۳۹۳-۱۱-۱۳ ۰۹:۳۹

    یادداشتی از ناصر فکوهی؛

    خویشاوندسالاری پدیده‌ای جهانشمول

    خویشاوندسالاری، به صورت گسترده ای هنوز از پیشرفته ترین کشورها تا کشورهای جهان سوم رواج دارد و افراد به صورت هایی، روابط خویشاوندی خود را بر روابط شایسته سالاری در انتقال و حفظ قدرت به کار می گیرند.

  • ۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۲:۵۰

    «کرسی نقد سیاستهای دولت تدبیر و امید درخصوص اقلیتهای قومی و مذهبی» برگزار می شود

    «کرسی نقد سیاستهای دولت تدبیر و امید درخصوص اقلیتهای قومی و مذهبی» در انجمن جامعه شناسی برگزار می شود.

  • ۱۳۹۳-۱۱-۰۶ ۱۳:۰۰

    سخنرانی ناصر فکوهی در مرکز تحقیقات

    انسان‌شناسی و فرهنگ در همکاری با مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور و انجمن ترویج علم ایران، نشستی را در روز سه شنبه 7 بهمن 1393 در مرکز مزبور برگزار می‌کند.

  • ۱۳۹۳-۱۰-۲۹ ۱۹:۲۰

    جاهل‌ها بخوانند! / گفتاری از ناصر فکوهی

    در شرایطی که مسئولان فیلترینگ به صورت خودکار و باشتابی وسواس انگیز، اکثر سایت‌هایی که کم‌ترین اثری از این یا آن کلمه «تابو» در آنها وجود داشته باشد، را مسدود می کنند، وبلاگ هایی که این جاهل بازی ها و فحش های رکیک و مستقیم و با ذکر نام و نشانی به افراد داده می شود با ازادی به کار خود ادامه می دهند: بهترین نمونه ها، وبلاگ های جاهل های «ملی گرا» یا «شوینیست های قومی» هستند.

  • ۱۳۹۳-۱۰-۱۰ ۱۶:۴۰

    گفت و گوی ناصر فکوهی با جلال ستاری منتشر می‌شود

    جلال ستاری از آخرین وضعیت آثارش برای انتشار خبر داد.

  • ناصر فکوهی ۱۳۹۳-۰۹-۱۷ ۱۰:۳۳

    ناصر فکوهی؛

    زبان و امر سیاسی

    اما آنچه موضوع رابطۀ زبان سیاسی و زبان اجتماعی را باز هم از این پبچیده­ تر می‌کند، دخالت بیش از پیش زبان در مفهوم عام واژه در حوزۀ زبان به مفهوم خاص واژه است. ابتدا، از این دو مقوله معناهایی ویژه را که اختیار می­‌کنیم ارایه می­ دهیم، معناهایی که لزوما مورد توافق زبان­ شناسان نیست و بیشتر رویکردی انسان­ شناسانه را دربردارد تا معنایی زبان شناختی.

  • ۱۳۹۳-۰۹-۰۴ ۲۰:۴۵

    «شبی با جلال ستاری» برگزار می‎شود

    شبی با جلال ستاری، شنبه ۸ آذر در خانه هنرمندان ایران برگزار می شود.

  • کتابخوانی ۱۳۹۳/۰۸/۲۶

    گفت‎وگو با ناصر فکوهی؛

    جامعه‌ای پر از نویسنده اما بدون خواننده

    این‌که در مجموع مردم ما، و به ویژه نخبگان ما، کم کتاب می‌خوانند و در گروه‌های اجتماعی تحصیلکرده در سطوح دانشگاهی، به باور من در رویکردهای متفاوت جامعه نسبت به مسائل فکری درونی و بیرونی، رابطه ی افراد با ذهنیت‌های خودشان و ناتوانی حتی بسیاری از روشنفکران، اساتید و طبعاً دانشجویان ما به عقلانی فکر کردن دیده می‌شود.

  • ۱۳۹۳-۰۸-۰۳ ۰۹:۰۳

    نشست «انسان‌شناسی خانه و فضاهای درونی» برگزار می شود

    نشست «انسان‌شناسی خانه و فضاهای درونی» در سالن مرکز مشارکت های فرهنگی هنری شهرداری تهران برگزار می شود.

  • کافکا ۱۳۹۳-۰۷-۱۷ ۱۱:۵۹

    ناصر فکوهی؛

    علم و فرهنگ در جهان کافکایی شده

    علمی که ما از آن سخن می‌گوییم، نه یک علم جهان‌شمول و شکل‌گرفته در عقلانیتی خودساخته است که در رابطه‌ای دکارتی ساخته شده باشد و به هیچ رو قابل اعتراض نباشد، بلکه علمی است که در فاصله‌ی قرن شانزده تا نوزده، بنا بر تبارشناسی بسیار دقیق و روشنی که فوکو ارائه می‌دهد، نه با هدف برساختن چیزی یا انسانیتی، بلکه با هدف حذف بسیاری چیزها و روابط و انسانیت‌ها ساخته شد.

  • ناصر فکوهی ۱۳۹۳-۰۷-۰۱ ۱۱:۳۲

    ناصر فکوهی/ به مناسبت آغاز سال تحصیلی؛

    زنگ‌ها برای چه‌کسی به صدا درمی‌آیند؟

    امروز نزدیک به دوقرن پس از ایجاد نظام‌های آموزش همگانی، اجباری و رایگان، تجربه نشان می‌دهد که فرض اصلی اشتباه بوده است و هرروز بیشتر بر میزان عدم دقت آن افزوده می‌شود: امروز کودکان و نوجوانان بیشترین اطلاعات خود را نه از مدرسه بلکه از تعداد بی‌شماری منابع اطلاعاتی اینترنتی، تلفن‌های همراه، کنش اجتماعی و کوچه و خیابان، تلویزیون و رادیو و شرکت در شبکه‌های اجتماعی و... می‌گیرند.

  • زلزله ۱۳۹۳-۰۶-۱۰ ۱۰:۱۲

    ناصر فکوهی؛

    صدای پای زلزله!

    «صدای پای زلزله» به گوش می‌رسد و به‌زودی به تهران می‌رسد و باید آماده «مصیبت بزرگ» بود. این شایعات را باید با موارد دیگری همچون طوفان بزرگ تهران، زلزله‌های جنوب کشور، طوفان شن در غرب و... مقایسه کرد که هربار به شایعاتی دامن زده و ترس‌هایی مبهم را در مردم برانگیخته‌اند. در این یادداشت قصد ما ارایه تحلیلی کوتاه از لحاظ اجتماعی بر این پدیده است.

  • اطلاعات حکمت و معرفت ۱۳۹۳-۰۵-۱۵ ۱۵:۵۵

    شماره 100 اطلاعات حکمت و معرفت

    شماره 100

    حضور بحث‌های فلسفی در ژورنال‌ها ضروری است؛ هم به لحاظ فرهنگی و هم اجتماعی. زیرا متضمن نوعی آموزش به جامعه است و نیز بستری سودمند برای طرح آرای متفکران است و خود موجب تعامل اجتماعی بیشتر و برقراری ارتباط با قشرهای مختلف و نیز تضارب آرا و تعاطی افکار و نقد سالم عقاید و نظرات می‌شود که بسیار برکت‌خیز است

  • ناصر فکوهی ۱۳۹۳-۰۵-۰۱ ۱۰:۵۴

    گفتاری در باب فرهنگ و توسعه؛

    روشن‎فکران مانع جدی در مسیر توسعه‌

    برای اکثر روشن‎فکران کنونی ما، چه روشن‎فکران غیرآکادمیک و چه روشن‎فکرانی که به آن‎ها باید گفت کنشگران فکری آکادمیک، تجربه‌ی 100 سال توسعه در ایران خیلی سودمند نبوده است. هنوز یک روشن‎فکر متوسط خیلی تفاوتی نکرده با آن چیزی که در ابتدای قرن بوده است. هنوز مدل‎های او مدل‎های تقلیدی و مکانیکی است که همه‎ی آن‎ها به شکل‎گیری یک نظریه‎ی محلی توسعه، ضربه می‎زند.

  • فکوهی ۱۳۹۳/۰۳/۱۵

    گفت‌وگو با ناصر فکوهی؛

    مسائل شهرنشینی و انسان‌شناسی شهری

    وقتی به‌عنوان مثال ما در یک بافت غیرمتراکم مثل یک روستا زندگی می‌کنیم که فاصله خانه‌ها با یکدیگر زیاد هستند، مسئله‌ای مثل صدا یا شکل ظاهری یک خانه نمی‌تواند آنقدر شدید باعث مزاحمت برای همسایگان شود درحالی که، در یک بافت شهری متراکم، همسایگان ممکن است دائما به دلایل کوچک و کم‌اهمیتی مثل سروصدا، شیوه زندگی روزمره ، رفت و آمدها و ... از یکدیگر آزرده شوند مگر آنکه، با درونی کردن شیوه زندگی شهری دائما به این امر توجه کنند که باید حق همسایگان خود را رعایت کرده و مزاحم آنها نشوند.

  • ۱۳۹۳-۰۲-۲۵ ۱۱:۰۰

    کارگاه «انسان‎شناسی سینما» برگزار می‎شود

    کارگاه «انسان‎شناسی سینما» در خانه هنرمندان ایران برگزار می‎شود.

  • ۱۳۹۳-۰۲-۲۱ ۱۴:۳۵

    ناصر فکوهی انسان‌شناسی در سینما تدریس می‌کند

    کارگاه انسان شناسی سینما با تدریس دکتر «ناصر فکوهی» در خانه هنرمندان ایران برگزار می‌شود. -

  • عکاسی ۱۳۹۳/۰۱/۲۴

    گفتگو با ناصر فکوهى؛

    رويکردى انسان شناختى به عکاسى

    جهان به سوی نوعی پیچیدگی فزاینده پیش می رود که در آن نیز جز با آنچه مورن «اندیشه پیچیده» می نامد امکان پذیر نیست. تقلیل گرایی ها امروز دیگر تنها خطرناک و ساده انگارانه نیستند، بلکه همچون چاله های سیاهی عمل می کنند که فروغلطیدن درون آنها می تواند اندیشه ای را برای همیشه نیست و نابود و ناتوان از زندگی در جهان مدرن کند

  • ۱۳۹۳-۰۱-۲۳ ۱۳:۱۲

    کارگاه «مبانی عمومی انسان شناسی هنر» برگزار می‎شود

    کارگاه «مبانی عمومی انسان شناسی هنر» در خانه هنرمندان ایران برگزار می‎شود.

  • ۱۳۹۳-۰۱-۲۳ ۰۸:۳۶

    دوره‎های آموزشی بهار 93 در خانه هنرمندان ایران

    دوره‎های آموزشی بهار 93 در خانه هنرمندان ایران برگزار می‎شود.

  • ناصر فکوهی ۱۳۹۲/۱۲/۱۹

    دانشگاهیان از آزمون دکتری می‌گویند(2)/ ناصر فکوهی؛

    میخ‌هایی بر تابوت «تحصیلات تکمیلی»

    اگر بخواهم تنها یک واژه برای تشریح این وضعیت بگویم، خواهم گفت: فاجعه! فاجعه چه برای کسانی که هم‌اکنون در کالبد نظام آموزش عالی ما حضور دارند و چه کسانی که در آینده به آن وارد می‌شوند.با نگاهی به سؤالات و نحوه‌ی برگزاری کنکور درمی‎یابیم که ما هنوز تفاوت رسیدن به درجه‌ی «دکترا» و مثلاً ورود به دبستان و دبیرستان را تشخیص نمی‌دهیم.

  • ناصر فکوهی ۱۳۹۲-۱۲-۱۴ ۱۱:۲۱

    ناصر فکوهی؛

    تقلیل یافتن دانشجو به «صندلی»

    دیگر براساس نیازمان دانشجو نمی‌گیریم، بلکه بر اساس میزان «صندلی‌های خالی» در دانشگاه‌ها و نیازهای مالی دستگاه‌های آموزشی، اقدام به اخذ دانشجو می‌کنیم. تقلیل یافتن دانشجو به صندلی یک آفت است. طبیعتاً در چنین شرایطی نمی‌توان انتظار داشت که سطح نظام آموزشی در حد بالایی باقی بماند.

  • فکوهی ۱۳۹۲-۱۲-۰۱ ۱۰:۲۲

    ناصر فکوهی؛

    نقد پذیر نیستم!

    اخلاق‌گرایی بدل به محوری می‌شود که تمایل به‌ آن دارد که در جامعه‌ای مدرن و بسیار پیچیده همه چیز را کنترل کند، از شکل و محتوای روزنامه‌ها و کتاب‌ها، تا شکل و شمایل افراد و وضعیت خیابان‌ها و شیوه راه رفتن‌ها و غیره.

  • ناصر فکوهی ۱۳۹۲/۱۰/۳۰

    پاسخ‌های ناصر فکوهی به پرسش‌های فرهنگ امروز؛

    مسایل انسان‌شناسی در ایران

    نظریه‌پردازی و مطرح بودن در سیاست‌های جهانی علم برای ما ممکن است به‌شرط آنکه شرایط مادی و واقعی این کار را فراهم کنیم و دست از خودشیفتگی و همچنین خودکم‌بینی نسبت به دیگران و به‌ویژه آکادمی‌های غربی برداریم و درعین‌حال متوجه باشیم جهان فقط در غرب خلاصه نشده است.

  • ناصر فکوهی ۱۳۹۲/۰۹/۰۹

    پاسخ‌های کتبی «ناصر فکوهی» به پرسش‌های فرهنگ امروز؛

    منطق کمی‎گرا در نظام دانشگاهی ایران

    منطق دانشگاهی در ایران کاملا کمی‎گرا است. در دانشگاه‎ها به جای آن‎که به کیفیت توجه شود به کمیت توجه دارند. در این نظام مهم این نیست که چه مقالاتی در مجلات علمی پژوهشی داخلی یا خارجی منتشر می‎شود و این مقالات چه دردی را از جامعه ایران دوا می‎کنند، بلکه مسئله آن است که تعداد این مقالات چه تعداد است.