نقد کتاب

کل اخبار:357

  • مهشید نونهالی ۱۳۹۷-۱۰-۱۵ ۱۲:۲۸

    صوت/ نقد کتاب زمان و حکایت پل ریکور (۱)

  • ۱۳۹۷-۱۰-۱۱ ۱۴:۴۰

    بحثی داغ در باب امکان یا امتناع ژانرِ «فانتزی دینی»

    معصومه میرابوطالبی، منتقد ادبی در نقد رمان «گنامینوها قدر آدم‌ها را نمی‌دانند» با استناد به تعریف علامه طباطبایی از دین، این کتاب مریم راهی را در ژانری به نام «فانتزی دینی» دسته‌بندی کرد.

  • تکیه دولت ۱۳۹۷-۱۰-۰۱ ۱۰:۰۸

    نقد و بررسی کتاب تکیه دولت (از بودن و نبودن)؛

    روح معماری معاصر ایران

    «هنگامی که ناصرالدین‌شاه قاجار در اوج قدرت خویش فرمان ساخت تکیه دولت را به دوستعلی‌خان معیرالممالک صادر کرد، نه او و نه هیچ‌کس دیگر فکر نمی‌کرد که پنجاه سال بعد در همان مکان فرمان انقراض حکومت قاجاریه صادر خواهد شد.» بنایی که اگرچه روح معماری معاصر ایران در آن تجلی یافته بود، اما قربانی برنامه‌های توسعۀ شهری در دورۀ پهلوی دوم شد.

  • اشتراوس ۱۳۹۷-۰۹-۲۸ ۱۱:۳۵

    نگاهی به کتاب «ریشه‌های آلمانی» آخرین اثر ترجمه شده از لئو اشتراوس در ایران؛

    غریق موج سوم تجدد

    لئو اشتراوس به مثابه نماینده غول‌آسای خرد فلسفی آلمان در قرن بیستم، تنها مجسمه‌ای از فلسفه نیست، بلکه فیلسوفی حاضر و آماده در دوران معاصر ماست که همواره همگان را دعوت به زیستن به شیوه فلسفی می‌کند و در این راه هم شیوه سقراطی را در پیش می‌گیرد و هم شیوه پارتیزانی را از یاد نمی‌برد. او با ایستادن روی دوش غولانی نظیر افلاطون و نیچه، بی‌آنکه آنان را فتح کرده باشد، چشم‌انداز آنها را برای ما توضیح داده است: چشم‌اندازی به نام فلسفه‌ورزی در مدینه

  • جنگل ۱۳۹۷-۰۹-۲۶ ۱۰:۳۷

    نگاهی به کتاب روایتی نو از جنبش و انقلاب جنگل؛

    مفهوم مهم است

    نگاهی اجمالی در تحقیقاتی که در باب جنگل صورت گرفته، نشان می‌دهد اگرچه به ندرت عنوان انقلاب جنگل برای این واقعۀ تاریخی به کار گرفته شده، اما پیشوندهایی چون قیام، جنبش و نهضت بیشترین کاربرد را در عنوان‌دهی به این واقعه را داشته‌اند. باید به این نکته توجه نشان داد که همۀ این واژه‌ها مفاهیم گوناگونی را با خود حمل می‌کنند که نمی‌توان یکی را بر دیگری بار کرد

  • ۱۳۹۷-۰۹-۲۴ ۱۴:۲۰

    فاضلی: کتاب به سطح طرح مسئله برای بین‌المللی شدن نمی‌رسد

    نعمت الله فاضلی در نشست نقد و بررسی کتاب «دانشگاه ایرانی در سپهر بین‌المللی» گفت: این کتاب صورت بندی از رویکردهای بین‌المللی شدن را به ما ارائه نمی‌کند به عبارت دیگر کار به سطح طرح مسئله نمی‌رسد و در سطح ارائه مشکلات باقی می‌ماند.

  • زوهر ۱۳۹۷-۰۹-۲۰ ۱۲:۲۹

    نگاهی به کتاب زوهر؛

    «... و روشنایی شد»*

     در زمان مشه لئونی، قبالا به معنای علوم خفیه، عرفان و ادبیات عرفانی بود؛ در این زمان که اوج فراگیری قبالا در اسپانیا بود، او توانست با برخی از قبالایی‌ها و کتاب باهیر آشنا شود. او با مطالعۀ کتاب باهیر تحت تأثیر واژه‌های سوف و سفیروت قرار گرفت و آن‌ها را به طور وسیعی در اثر خود به کار برد و بدین شکل نگارش زوهر و دیگر آثار خود را آغاز کرد. فحوای کتاب زوهر در باب ذات خداوند، منشأ و ساختار جهان، ذات و سرشت روح، رستگاری و نجات، ارتباط بین نفس و تاریکی و خویشتن حقیقی با نور خداوند است و بیان می‌دارد که چگونه خداوند که قبالاییان آن را اِن سوف می‌نامند، جهان را به‌وسیلۀ ده سفیروت اداره می‌کند.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۱۹ ۱۳:۰۰

    کتاب «فلسفه همچون سیاست فرهنگی» نقد و بررسی می‌شود

    نشست نقد و بررسی کتاب «فلسفه همچون سیاست فرهنگی» نوشته ریچارد رورتی شنبه ۲۴ آذرماه برگزار می‌شود.

  • فرهادپور ۱۳۹۷-۰۹-۱۹ ۱۰:۵۱

    گزارشی از نشست نقد و بررسی کتاب «سویه‌ها، مطالعه‌ای در فلسفه‌ی هگل»؛

    رقصیدن آدورنو با ساز هگل

    آدورنو معتقد است کار هگل هم اساسا یک‌جور رها کردن تناقض‌های کانت از آن فرمت صوری و صرفا معرفت‌شناختی کانتی است. او به دنبال نشان دادن این‌ مساله است که تناقضات خیلی بیشتر از این‌ها هستند و هدف تاریخی کردن این تناقضات بوده است. ولی از طرف دیگر در حالی که این ایستادن در لبه تناقض یا به قول خود هگل سر کردن با امر منفی، اجازه می‌دهد که هگل به یک حقیقت درون ابژه و موضوع برسد و بصیرت‌های انتقادی داشته باشد، ولی در عین حال گرایش کلی به سیستم‌سازی و به یک معنا خنثی کردن نفی در برابر یک‌نوع سنتز و توتالیته ساختن باعث می‌شود که نهایتا این سویه انتقادی حقیقی اندیشه هگل به گونه‌ای کنترل شود.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۱۷ ۱۶:۴۰

    نشست فیلم به مثابه فلسفه برگزار می‌شود

    نشست هفتگی شهر کتاب در روز سه‌شنبه ۲۰ آذر به نقد و بررسی مجموعه‌ «فیلم به مثابه فلسفه» اختصاص دارد.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۱۷ ۱۲:۱۱

    آفت دموکراسی/ چگونه اقتدارگرایان عوام‌فریب به قدرت می‌رسند؟

    دموکراسی به عنوان یک نظام و مهم‌تر از آن یک سازوکار برای سامان دادن به نظم سیاسی و اجتماعی بدون اشکال نیست. از دیرباز این شکل انتظام‌بخشی به حیات جمعی انسان‌ها مورد نقدهای جدی و اساسی از سوی نظریه‌پردازان و متفکران بوده و هست؛ از انتقادهای بنیادینی که عمدتا متفکران پیشامدرن به اساس آن وارد می‌کردند و آن را با عنوان تحقیرآمیز «حاکمیت میان‌مایگان» (و حتی فرومایگان) مورد خطاب قرار می‌دادند، تا نقدهایی که سازوکارهای دموکراسی را مطمح نظر داشتند و معتقد بودند که روش‌های دموکراتیک، زمینه را برای از میان برداشتن خود دموکراسی، فراهم می‌سازند. با این‌همه منتقدان هم‌دل با این شیوه انتظام‌بخشی، همواره بر این ادعا پافشاری کرده‌اند که به رغم تمام اشکال‎ها و به اصطلاح «باگ»ها، از دموکراسی گریز و گزیری نیست، چراکه عقلانیت بشری در طول تاریخ نتوانسته راه‌حلی کم‌هزینه‌تر و بهتر برای هم‌زیستی بشر پیدا کند و بنابراین، باید در حفظ و حراست از آن کوشید. این باورمندان به دموکراسی البته خود بهتر از هر کسی به این نکته ظریف آگاهند که میان مدعیات دموکراتیک و به اصطلاح آنچه روی کاغذ و در مقام حرف گفته می‌شود، با آنچه در عمل به نام یک نظام دموکراتیک، برپا می‌شود، فاصله‌ کم نیست.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۱۴ ۱۶:۴۰

    نشست معرفی و بررسی کتاب «هویت ملی نوین در ایران» برگزار شد

    نشست معرفی و بررسی کتاب «هویت ملی نوین در ایران» در سرای اهل قلم برگزار شد.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۱۴ ۱۲:۲۰

    بحث انتقادی درباره ملی‌گرایی چوب کردن در لانه زنبور است

    ابراهیم موسی‌پور گفت: «نویسنده معتقد است در بروز ملی‌گرایی در تاریخ‌نگاری سده بیستم دو مسئله بیش از سایر مسائل نقش داشته است. یکی از این مسائل مهم رویکرد استعماری کشورهای غربی نسبت به ایران از طریق ایجاد جدایی میان کشورهای اسلامی از طریق رواج ملی‌گرایی و قوم‌پرستی است. این‌گونه از نگاه به تاریخ مبتنی بر توهم توطئه است. جدایی میان مسلمانان از همان صدر اسلام و پس از درگذشت پیامبر وجود داشته است و رواج قوم‌پرستی توسط استعمارگران برای ایجاد جدایی میان مسلمانان امر بیهوده‌ای بوده است.»

  • ۱۳۹۷-۰۹-۰۷ ۱۶:۰۰

    «حکمرانی حزبی و دموکراسی حزبی» راه را برای احزاب ایرانی می‌گشاید

    علی باقری دولت‌آبادی می‌گوید: این کتاب تصویری از آینده‌ای که می‌تواند پیش روی ما به عنوان یک کشور در حال توسعه باشد ارائه می‌دهد. ما می‌توانیم با توجه به بررسی‌های آسیب‌شناسانه این کتاب درباره احزاب اروپایی مسیر خود را ترمیم و اصلاح کنیم. به جز این، احزاب ایرانی نیز می‌توانند از این کتاب بهره فراوانی ببرند. احزاب ایران با بهره‌گیری از این کتاب می‌توانند آسیب‌شناسی‌ای از خود داشته باشند و چالش‌هایی را که احزاب اروپایی با آنها روبه‌رو شده‌اند بشناسند و اگر احتمالا این چالش‌ها ممکن است در آینده برای احزاب ایرانی رخ دهد مسیر درست را انتخاب کنند تا دچار چنان چالش‌هایی نشوند.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۰۷ ۰۹:۴۰

    نقد حسن رحمانی بر ترجمه کتاب «درآمدی به متافیزیک» مارتین هایدگر

    حسن رحمانی، مترجم و پژوهشگر فلسفه در یادداشتی به نقد کتاب «درآمد به متافیزیک» مارتین هایدگر ترجمه انشالله رحمتی پرداخته است. این کتاب که نخستین‌بار در سال ۱۹۵۳ میلادی انتشار یافت، از مهمترین آثار هایدگر به شمار می­‌رود.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۰۶ ۱۴:۰۰

    «کودتاهای ایران» سهراب یزدانی بررسی می‌شود

    کتاب «کودتاهای ایران» در خانه اندیشمندان علوم انسانی بحث و بررسی می‌شود.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۰۶ ۱۳:۴۰

    نشست نقد کتاب «دانشگاه پهلوی به روایت اسناد» برگزار می‌شود

    جلسه نقد و بررسی کتاب «دانشگاه پهلوی به روایت اسناد» با حضور احمد توکلی، قاسم تبریزی، مجتبی سلطانی احمدی و فرزاد سلیمانی برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۷-۰۸-۲۹ ۱۴:۴۰

    محقق داماد: کتاب «وحدت هستی و هستی واحد» اثر خوبی است به شرط نخواندن دیگر کتاب‌های دینانی!

    آیت‌الله محقق داماد گفت: کتاب «وحدت هستی و هستی واحد» بسیار اثر مفید، عالی و پر مغز است به شرط آن که کسی کتاب‌های دیگر ابراهیمی دینانی را نخوانده و نشناخته باشد. به گفته وی، کتاب «وجود رابط و مستقل در فلسفه اسلامی» بهترین اثر ایشان است چون هر کس بخواهد فلسفه اسلامی را امتحان دهد باید وجود رابط را بفهمد.

  • ۱۳۹۷-۰۸-۲۸ ۱۱:۴۰

    سرگذشت آسوریان در جنگ جهانی اول نقد می‌شود

    نقد و بررسی کتاب راه بی سرانجام سرگذشت آسوریان در جنگ جهانی اول در دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۷-۰۸-۲۱ ۱۰:۰۰

    کتاب «تبارشناسی کلاس درس در ایران» نقد و بررسی می‌شود

    کتاب «تبارشناسی کلاس درس در ایران» تالیف سید محمود نجاتی حسینی در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران نقد و بررسی می‌شود.

  • ۱۳۹۷-۰۸-۱۴ ۱۲:۴۰

    بهشتی‌پور: این کتاب به صورت کاملا مستند سردرگمی آمریکا در برابر انقلاب ایران را نشان می‌دهد

    مهدی مطهرنیا می‌گوید: ادبیات نظری درباره انقلاب اسلامی آشنا و شناخته شده است اما تاریخ‌نگاری عینی انقلاب‌اسلامی از مسائلی است که در باب آن غفلت شده است. یعنی یک نفر به عنوان مورخ تاریخ عینی و نه تاریخ نظری به دیرینه‌پژوهی در باب انقلاب اسلامی بپردازد. کتاب کریستین امری به سراغ یک موزائیک از این سطح وسیعی می‌رود و سعی می‌کند آن را خوب بازشکافی کند. آن موزائیک هم نقش جیمی کارتر در ارتباط با آن انقلاب اسلامی است. چیزی که همواره مطرح بوده و چه از جنبه ژورنالیستی و چه از جنبه تحلیلی همواره به آن پرداخته شده است. اما تدقیق در این نقش با تمرکز بر اسناد امری است که در این کتاب صورت گرفته است. در این میان حتی توضیحات مترجم هم به دقت کتاب کمک کرده است.

  • آدورنو ۱۳۹۷-۰۸-۱۴ ۱۰:۵۱

    حامد صفاریان/نقدی بر ترجمۀ سویه‌های تئودور آدورنو به فارسی؛

    نفی و ایجاب در نسبت آدورنو با هگل

    مترجمان دربارۀ خود آدورنو، و رویکرد او، و نسبت او با فلسفۀ هگل توضیحی ارائه نمی‌دهند، و از زمینه و زمانۀ پدیدآمدن متن و جایگاه آن چیزی نمی‌گویند، و بنابراین خواننده را در مواجهه با متن دست‌تنها می‌گذارند. متأسفانه باید گفت که از این منظر، ترجمۀ انگلیسیِ اثر بر ترجمۀ فارسی برتری قابل توجهی دارد – و اساساً عالَمِ زبان انگلیسی قوت خود را نه لزوماً از ترجمه‌های دقیق، بلکه در اصل بیشتر از همین پُرشماری تألیف‌ها و پژوهش‌ها می‌گیرد. بایسته می‌بود مترجمان فارسی نیز دست‌کم همین مقدمۀ ترجمۀ انگلیسی را به فارسی برمی‌گرداندند.

  • عدالت ۱۳۹۷-۰۸-۰۹ ۰۸:۵۱

    معرفی و بررسی کتاب تاریخ مختصر عدالت توزیعی؛

    تقدم فلسفه سیاسی بر اندیشه اقتصادی

    ساموئل فلای شاکر با اذعان به تحولات مفاهیم معطوف به عدالت معتقد است که اگرچه ارسطو مطالبی درباره آنچه «عدالت توزیعی» می نامید نوشته است، و افلاطون هم مطالبی پیرامون چگونگی تقسیم دارایی در جامعه مطلوب دارد، و حتی در برخی متون قدمایی و الهیاتی نظیر تلمود مباحثی درباره دعاوی مالکانه متعارض برمی خوریم اما با تصویری گمراه کننده در این زمینه مواجهیم، نویسنده سپس دو فرضیه باطل‌کننده تصویر رایج باستانی بودن عدالت توزیعی را اینچنین مطرح می کند

  • مراد فرهادپور ۱۳۹۷-۰۸-۰۷ ۱۴:۰۹

    صوت/بررسی کتاب بوطیقای صحنه: مقالاتی در مطالعات تئاتر (3)

  • صالح نجفی ۱۳۹۷-۰۸-۰۱ ۱۴:۵۳

    صوت/بررسی کتاب بوطیقای صحنه: مقالاتی در مطالعات تئاتر(2)

  • ۱۳۹۷-۰۷-۲۹ ۱۷:۰۰

    الگویی برای فهم ناکامی‌های مکرر در برآورده شدن انتظارات در ایران

    جبار رحمانی، عضو هیات علمی پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم در یادداشتی به کتاب «مسئله عواطف در جوامع» پرداخته است. این کتاب در شرایط امروزی جامعه ایرانی که ناخوشایندهای زندگی و ناکامی‌های مکرر در برآورده شدن انتظارات و سلسله سرکوب‌های خرد و کلان انتظارات و عواطف را تجربه می‌کند، می‌تواند الگوی خوبی برای فهم، تجلیل و تبیین این وضعیت باشد.

  • ۱۳۹۷-۰۷-۲۳ ۱۶:۰۰

    کتاب «فرهنگ مردم» نقد و بررسی می شود

    کتاب «فرهنگ مردم؛ کلمات و اصطلاحات خودمانی عامیانه و اسلنگ مردم آمریکا» نوشته ریچارد آلن اسپیرز در سرای اهل قلم معرفی و بررسی می‌شود.

  • ۱۳۹۷-۰۷-۱۷ ۱۶:۴۰

    کتاب «دانشگاه؛ از نردبان تا سایبان» نوشته عباس کاظمی نقد می شود

    کتاب «دانشگاه؛ از نردبان تا سایبان» نوشته عباس کاظمی در پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم نقد می شود.

  • ۱۳۹۷-۰۷-۱۷ ۱۶:۰۰

    کتاب «تاریخ دانشگاه در ایران» نقد می شود

    کتاب «تاریخ دانشگاه در ایران» نوشته مقصود فراستخواه و نسرین اصغرزاده نقد می شود.

  • ۱۳۹۷-۰۷-۱۵ ۱۰:۴۰

    «احمدِ فیلسوف» نوشته آلن بدیو نقد می‌شود

    «احمدِ فیلسوف» نوشته آلن بدیو با ترجمه فرحناز عطاریان در مرکز فرهنگی شهر کتاب نقد می‌شود.