علی شریعتی

کل اخبار:161

  • ۱۳۹۴-۰۹-۱۶ ۱۴:۰۰

    تاریخ‌نگاری شاهنشاهی و بی‌علاقگی دانشجویان به تاریخ!/ ماجرای چلوکباب خوردن دانشجویان چه بود؟

    حرکت اعتراضی دانشجویان در ۱۶ آذر در جامعه آن روز ایران تاثیر به‌سزایی به جای گذاشت. در سطوری از کتاب «شریعتی و تاریخ معاصر ایران، جنبش دانشجویی و تفکرات شریعتی از منظر نقی لطفی» آمده است: «نیکسون که معاون رئیس‌جمهور آمریکا بود از ایران دیدن کرد و این دیدار مخالفت‌هایی را در پی داشت که به‌صورت ایده و نقطه عطفی در جنبش‌های دانشجویی نمودار شد.»

  • ۱۳۹۴-۰۹-۰۴ ۱۲:۳۶

    فرهنگ امروز در ایبنا

    هشتمین شماره ماهنامه «فرهنگ امروز» منتشر شد. در این شماره پرونده‌هایی متنوع در حوزه «اندیشه»، «تاریخ»، «ادبیات» و «دین‌پژوهی» منتشر شده است.

  • شماره هشتم ۱۳۹۴-۰۸-۰۹ ۱۱:۲۰

    پرداختی متفاوت به علی شریعتی در شماره جدید فرهنگ امروز؛

    شماره هشتم نشریه «فرهنگ امروز» منتشر شد

    پرونده تاریخ این ماه نشریه فرهنگ امروز با عنوان «مورخان در تعلیق» نقدی است ساختاری بر تاریخ‌نگاری آکادمیک در ایران، نقدی بر اساتید این رشته و یا به بیانی نوعی اعتراض به آنان. این که چرا اساتید آکادمی ما در نوعی تعلیق به سر می‌برند؛ چرا این تعلیق سبب شده تاریخ‌نگاری ما متولیانی از اصحاب علوم سیاسی، جامعه‌شناسی و دیگران رقم بخورد...

  • ۱۳۹۴-۰۶-۱۸ ۱۴:۴۰

    قاسمی: در خوانش «روشنفکری دینی»، دین برای انسان است نه انسان برای دین

    علی قاسمی، شریعتی‌پژوه می‌گوید که از دیدگاه روشنفکری دینی، دین برای انسان است، نه انسان برای دین؛ و این مبنایی برای رویکرد به متن دینی است. اما باید دید نواندیشی دینی با تأخیری تاریخی و معرفتی درصدد طرح کدام مسائل و موضوع‌های تازه است که پیش از این مطرح نشده باشد؟

  • عبدالکریمی ۱۳۹۴-۰۶-۱۵ ۰۹:۵۰

    گفتاری از بیژن عبدالکریمی در بررسی کتاب «امت و امامت» شریعتی (۲)؛

    پارادوکس دموکراسی متعهد

    زبان شریعتی تئولوژیک است، اصطلاحات تئولوژیک است، اما روح مطلب در جهت تخریب تئولوژیک است؛ یعنی وقتی شما یک بحث اعتقادی و کلامی را تبدیل به یک بحث جامعه‌شناسانه می‌کنید این یعنی تقدس‌زدایی؛ بنابراین شریعتی با این کار گام بزرگی در جهت تخریب تئولوژی برداشت، ... به‌بیان‌دیگر، زبان کتاب دوگانه است، زبان تئولوژیک است اما روح آن غیرتئولوژیک است.

  • امت و امامت ۱۳۹۴-۰۶-۱۱ ۰۹:۰۸

    گفتاری از بیژن عبدالکریمی در بررسی کتاب «امت و امامت» شریعتی(۱)؛

    عوامل بدفهمی متن؛ چرخش هرمنوتیکی و برخورد ایدئولوژیکی

    متفکر نمی‌تواند به این سادگی دستاوردهای فرهنگی و مآثر تاریخی خودش را به سهولت بسوزاند و نادیده بگیرد و بگوید افرادی بودند که هیچ درکی از مسائل نداشتند و ایده‌هایی داشتند که آن ایده‌ها ما را به این روز انداخته است. مسئله پیچیده‌تر از این حرف‌هاست، در واقع ما با چیزی مواجه هستیم که من اسم آن را می‌گذارم پارادوکس هرمنوتیکی.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۵:۵۰

    «امت و امامتِ» دکتر شریعتی نقد و بررسی می‌­شود

    هفتاد و ششمین نشست دوشنبه­ های کتاب اندیشه به نقد و بررسی کتاب «امت و امامت» اختصاص می­ یابد.

  • احسان شریعتی ۱۳۹۴/۰۵/۲۹

    گفت‌وگو با احسان شریعتی؛

    شاگردان فردید نقش پساانقلابی ایفا كردند

    حرف فردید هم عاری از عمقی نبود و اساسا نقدش در برابر غرب را از خود متفكرین غربی مثل هایدگر و نیچه و پسامتافیزیسین‌ها كه منقدین رادیكال سنت خود بودند، گرفته بود. فردید دایما تاكید می‌كرد كه خود من هم غربزده هستم و به هرحال همه ما غربزده هستیم، منتها من خودآگاهم و غرب را می‌فهمم. نكته‌ای كه تبلیغاتی شده، غرب‌ستیزی و اجنبی‌ستیزی است كه ربطی به غرب‌شناسی و مبارزه ضد امپراتوری وی ندارد، بلكه كاریكاتوری از غرب را ترسیم می‌كنند.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۲۵ ۰۹:۴۰

    میزگرد «شریعتی و روشنفکری»؛

    پروژه ناتمام روشنفکری در ایران/ روشنفکری جدیدی در حال تولد است

    فریدالعطاس گفت: پروژه روشنفکری در ایران تمام نشده و همچنان نیاز به بحث درباره مسائل بزرگ وجود دارد. جواد میری نیز معتقد است: نوع دیگری از روشنفکری در سپهر اندیشه جامعه ایران در حال تولد است.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۰۶ ۱۳:۴۰

    برگزاری سمینار بین المللی شریعتی و آینده علوم انسانی

    سمینار بین المللی شریعتی و آینده علوم انسانی با محورهایی همچون بازخوانی ظرفیت های اندیشه شریعتی برای دانش انسانیِ آکادمیک برگزار می شود.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۰۴ ۱۳:۲۰

    شاگرد فردید؛ «دوست متفكرِ» شریعتی

    این روزها شبكه‌های متنوع اجتماعی خوب یا بد و درست یا غلط فراتر از روابط اجتماعی متعارف میان اعضا و حتی خبررسانی و خبرپراكنی و اظهارنظرهای سیاسیون به فضایی برای واكنش‌های روشنفكران نیز بدل شده است و بسیاری از اهل نظر و روشنفكران و صاحبنظران در آنها دیدگاه‌های خود را بیان می‌كنند یا نسبت به نقد و نظرهای دیگران واكنش نشان می‌دهند. ...

  • ۱۳۹۴-۰۴-۱۷ ۲۲:۴۹

    واکنش دکتر داوری اردکانی نسبت به اظهارات هم سلولی دکتر شریعتی

    دکتر رضا داوری اردکانی نسبت به اظهارات هم سلولی دکتر شریعتی واکنش نشان داد.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۰۶ ۱۵:۳۰

    نویسندگان از سایه تا حضور در متن، نگاهی به چند اثر داستان ایرانی

    شــماری از داستـــان ‌نویسانِ معاصر، شخصیت‌هایی در داستان‌هایشان به کارگرفته‌اند که هم‌نامِ خودِ نویسنده‌اند. سیمین دانشور در «جزیره‌ی سرگردانی» و «ساربان سرگردان»؛ بیژن نجدی در «دوباره از همان خیابان‌ها» و بلقیس سلیمانی در«روز خرگوش» از معدود کسانی هستند که این شگرد را داشته‌اند.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۰۴ ۱۲:۴۰

    نخبگان و بی‌مهری به ادبيات دينی

    اغلب اقشار كتابخوان ذهن‌های فلسفی و تعقلی دارند، به نوعی اهل چون و چرا در همه‌ی امور ازجمله دين و سياست. آنها با مطالعه‌ی علوم روز به‌ويژه در حوزه‌ی علوم انسانی دربست تابع مفاهيم كلی تعليمات دينی نيستند.

  • داوری شریعتی ۱۳۹۴-۰۴-۰۲ ۱۰:۰۳

    گفتاری از رضا داوری اردکانی درباره اندیشه دکتر علی شریعتی؛

    ایدئولوژی از نگاه اصلاح اجتماعی و تاریخی

    در نظر دکتر شریعتی، نجات از الیناسیون (از خود بیگانگی) به معنی بازگشت به گذشته نیست؛ بلکه آزادی از آن است. من هیچ جا در آثار او ندیدم که سفارش کند به گذشته برگردیم و هیچ‌کس دیگر هم خروج از الیناسیون را با بازگشت به گذشته یکی ندانسته است؛ ولی به هر حال تذکر نسبت به گذشته، شرط آزادی حقیقی است. بازگشت به خویشتن غیر از بازگشت به گذشته است.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۳۱ ۱۰:۰۰

    بررسی سويه های اجتماعی و سياسی عرفان دكترعلی شريعتی

    اينجاست كه شريعتي متوجه مي‌شود كه اين ايدئولوژي كه بعدها به برساختن و طراحي آن متهم مي‌شود، نوعي از آگاهي سياه و سفيدي است و تنها معطوف به عمل است و دغدغه‌اش تنها مفيد بودن است. خود شريعتي در خودسازي انقلابي و در مقاله ايدئولوژي به اين خطري كه متوجه ايدئولوژي است متوجه مي‌شود و مي‌گويد ايدئولوژي‌اي كه صرفا معطوف به عمل است، مشكل دارد.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۳۰ ۱۷:۲۰

    کتابشناسی حضور شریعتی در نشر از سال ۹۳ تاکنون

    ۲۹ خرداد در تقویم ایران با مناسبت «درگذشت دکتر علی شریعتی (۱۳۵۶ هـ. ش)» رقم خورده است. به همین انگیزه نگاهی به كتابشناسی آثار منتشرشده از سال‌ ۱۳۹۳ تاکنون، با دو موضوع «آثار دکتر علی شریعتی» و «درباره دکتر علی شریعتی» داریم.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۳۰ ۱۵:۰۰

    سخنرانی امام موسی صدر در مراسم چهلم شریعتی

    امام موسی صدر در برپایی مراسم چهلم برای دکتر شریعتی در بیروت پیشقدم شد. در این مراسم خانواده و همفکران دکتر و شخصیت‌های مطرح روز از جمله یاسر عرفات و نمایندگان ۱۹ سازمان آزادیخواه شرکت کردند.

  • علی شریعتی ۱۳۹۴-۰۳-۳۰ ۱۴:۵۶

    بیژن عبدالکریمی/ به مناسبت سالگرد درگذشت دکتر علی شریعتی؛

    شریعتی و پدیدارشناسی تاریخی دین

    سخن به هیچ‎وجه در این نیست که تمام آثار و اندیشه‎های شریعتی حاصل مواجهه‎ای صرفاً پدیدارشناسانه با مسائل است، بلکه همه سخن در این است که رویکرد پدیدارشناختی عنصری مهم و اساسی از تفکر او را تشکیل می‎دهد. پدیدارشناسی شریعتی به پدیدارشناسی تاریخی هوسرلِ بحران علوم اروپایی و پدیدارشناسی استعلایی نزدیک‎تر است تا پدیدارشناسی اصالت ماهیتی کتاب‌های ایده‎های پدیدارشناسی و تأملات دکارتی.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۳۰ ۰۹:۵۰

    مواجهه شریعتی با غرب

    مؤسسه سیمافکر به مناسبت ۲۹ خرداد روز «درگذشت دکتر علی شریعتی»، فیلم سخنرانی بیژن عبدالکریمی با موضوع «مواجهه شریعتی با غرب» را منتشر کرد.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۳۰ ۰۸:۴۵

    فیاض: استخراج اندیشه اجتماعی از عرفان شیعی/ تأملی بر مبانی فکری شریعتی

    شریعتی از مفهوم جامعه عبور می‌کند و به سمت کلمه امت می‌رود. از جامعه‌شناسی سوسیالیستی فرانسوی رد می‌شود تا به جامعه‌شناسی اسلامی برسد. او معتقد است که امام، امت را به جلو می برد.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۰۸:۳۸

    نشست شریعتی و آینده علوم انسانی در ایران برگزار می‌شود

    نشست شریعتی و آینده علوم انسانی در ایران با حضور کارشناسان ۲۷ خردادماه در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۳-۱۲-۱۴ ۱۱:۱۰

    بازشناسی آراء متفکران در «چهارده متفکر مسلمان»

    بهروز مرادی، در کتابی که از سوی نشر بهمن برنا منتشر شده است، زندگی و سلوک فکری و معنوی چهارده متفکر مسلمان را تالیف کرده است.

  • ۱۳۹۳-۰۸-۰۵ ۱۹:۴۵

    دکتر شریعتی، روشنفکر مطلوب آل احمد

    محمد رجبی در کنار واکاوی دیدگاه آل احمد درباره مفهوم "روشنفکر" و مصادیق این مفهوم، از نسبت آرای جلال با افکار سید احمد فردید سخن گفت.

  • ۱۳۹۳-۰۸-۰۵ ۱۲:۳۹

    «حاشیه‌های استاد مطهری بر آثار دکتر شریعتی»

    جلد اول کتاب «حاشیه‌های استاد مطهری بر آثار دکتر شریعتی» منتشر شد.

  • ملکیان ۱۳۹۳/۰۶/۲۲

    بررسی مفهوم عشق از دیدگاه علی شریعتی در گفت‌وگو با مصطفی ملکیان؛

    این پروژۀ شریعتی نیست

    در این مرحله شریعتی وسیله‌ها را در اختیار نگذاشته است. آرمانش این است كه دست نزنید تا آرمان عشق باقی بماند. پس در مرحله ایده حرف زده است. اما برای اینكه هم عشق از دست نرود و هم به معشوق دست پیدا كنیم باید بگویم كه این اصلا پروژه شریعتی نبوده است پس نمی‌توانیم انتظار داشته باشیم كه برای چنین وضعیتی پیشنهادی داشته باشد.

  • شریعتی ۱۳۹۳-۰۵-۲۸ ۱۱:۳۹

    نقدی بر مقالۀ«شریعتی و زوال تفکر مفهومی در ایران»؛

    شریعتی منادی شور بی‌شعور نیست!

    چونان نویسنده‌ی محترم از تمدن‌سازی سخن می‌گویند که گویی شریعتی چون پتروس انگشتش را بر منفذ تولد تمدن ایرانی نهاده تا بیرون نریزد. باید پرسید حداقل طرف‌داران امتناع که هیچ‌گاه پیرو شریعتی نبوده‌اند چرا تا به حال این تمدن را شکوفا نکرده‌اند یا حداقل شمایی از آن ارائه نداده‌اند؟

  • عبدالکریمی ۱۳۹۳-۰۵-۱۳ ۱۰:۳۴

    گفت‌وگو با بیژن عبدالکریمی؛

    پایان روشنفکری در جهان

    من تاریخ جریان روشنفکری را رو به پایان می‌‌بینم و به جریان روشنفکری هیچ امیدی ندارم و برای این جریان، درست همچون برای سنت‌‌گرایان خودمان‌‌ــ هیچ آینده و افق روشنی را نمی‌‌بینم. ممکن است به نظر برسد حرف‌هایم بسیار ناامیدکننده است. حقیقت امر این است که من خود گاه از تصویری که از واقعیت‌‌ها دارم بسیار در خویش می‌‌لرزم و از اظهار دیدگاه‌‌هایم برای جامعه احساس وحشت می‌‌کنم.

  • گذری بر اندیشه ی "هنر" دکتر شریعتی ۱۳۹۳-۰۴-۲۶ ۱۰:۴۲

    محمدعلی مرادی؛

    شریعتی و زوال تفکر مفهومی در ایران

    شریعتی مدل روابط علی و معلولی را بر تاریخ مسلط می‌داند که این مدل برگرفته از علوم طبیعی است، حال آنکه از جنبه‌ی نظری مفهوم «طبیعت» و تاریخ از دوران کانت و هگل تفکیک شده بودند. کوشش‌های بسیاری از همان پایان قرن نوزدهم بر این بود تا به اثبات این نکته برسد که در علوم انسانی باید از مدل فیزیک و ریاضی بیرون آمد.

  • عباس منوچهری ۱۳۹۳-۰۴-۱۸ ۱۲:۲۳

    صوت/ شریعتی و آینده تفکر ما (2)

    عباس منوچهری