قاجار

کل اخبار:143

  • ۱۳۹۴-۰۴-۲۲ ۱۷:۴۰

    زلزله‌های تاریخی آذربایجان در هزاران سال، با مردمان آن‌جا چه کرده است

    تبریز زلزله‌هایی گوناگون را تا زمان قاجاریه پشت‌سر گذاشته است؛ زمانی‌که باز هم زلزله چون کابوسی ناتمام، پنجه خود را بر گلوی شهر می‌فشرد و رشته زندگی مردم را می‌گسلد. چهره شهر در اثر ویرانی‌های زلزله‌های پیش از دوره قاجار و در اوایل این عصر، به غمکده‌ای شبیه است.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۲۲ ۱۵:۱۰

    خاطرات سیدعبدالله انوار از ماه‌رمضان در سال‌های پایانی عصر قاجار و اوایل پهلوی اول

    تا جایی که در یادم هست، برای مشخص‌شدن زمان حلول ماه رمضان و شوال، بر تقویم‌های مرتب و دقیق تکیه شده بود. ساعت‌های تقویمی و ساعت‌های دیگر خیلی جنبه علمی پیدا کرده بودند ولی با این حال رسم بود که به‌ویژه در آخر ماه‌رمضان مردم برای دیدن هلال‌ماه بیرون می‌آمدند.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۲۱ ۱۴:۵۰

    کلاه شرعی برای فرار از روزه‌داری در دوره قاجار!

    مطالعه سه سفرنامه «سفرنامه لرستان و خوزستان»، «سفرنامه پولاک» و «نامه‌هایی از قهستان» حکایت از تاکید سیاحان اروپایی به اخلاق‌های ناشایست در شیوه روزه‌داری ایرانیان عهد قاجار دارد.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۱۴ ۱۶:۱۰

    روایت ژاپنی ها از آداب ماه رمضان در دوره قاجار

    سفرنامه‌ها منبع ارزشمند برای بازتاب فرهنگ و سنت‌های ایرانی است که می‌توان برای بررسی برخی آداب و سنن از جمله ماه رمضان به آنها مراجعه کرد. در این گزارش به کاوش در اثر «سفرنامه فورو کاوا» و «سفرنامه یوشیدو ماساهارو» و اروپایی «مسافرت دیولافوا در ایران و شوش و کلده» پرداخته‌ایم که ماه رمضان را در ایران عصر قاجاریه به تصویر کشیده‌اند.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۰۹ ۱۰:۳۰

    رنگ و بوی ماه رمضان به روایت سفرنامه‌نویسان قاجار

    در این گزارش به آداب ماه رمضان در سفرنامه‌های دوره قاجاریه به استناد دو کتاب «سفرنامه زنان ایرانی و راه رسم زندگی» اثر کلارا کولیور رایس و «سفرنامه از خراسان تا بختیاری» اثرهانری رنه دالمانی پرداخته شد. این دو شرق‌شناس معتقدند که در این ماه بازار قنادی‌ها و شیرینی‌ فروشی‌ها بسیار گرم است.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۰۴ ۱۱:۲۰

    انتشار شماره جدید فصلنامه نقد کتاب تاریخ

    شماره های سوم و چهارم فصلنامه نقد کتاب تاریخ از سوی خانه کتاب منتشر شد.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۰۳ ۱۳:۰۰

    «هزار شلاق» بر بدن اسب ۳۰۰ ساله/ تاریخ قاجار روایت می‌شود

    نمایش «هزار شلاق» به کارگردانی احسان ملکی که تاریخ معاصر ایران را با روایت یک اسب به تصویر می کشد تا ۸ تیرماه میزبان علاقمندان تئاتر است.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۰۲ ۱۰:۵۰

    نقش طبقات در القاب گذاری

    در جامعه دوران قاجاریه در میان مردم القاب و اصطلاحاتی برای شناخت و تمایز یک طبقه پدید آمد و جا افتاد. آنچه پرویز ناتل‌خانلری از آن در گفت‌وگویی می‌گوید، بیانگر این مسأله است: «مثلا وقتی به یک نفر می‌گفتند «حاجی‌بازاری» بلافاصله آدمی کوتاه‌قد با صورتی فربه و سرخ و شکم برآمده و قبای بلند و شالی به روی این قبا به‌نظر می‌آمد. کلمه حاجی‌بازاری مترادف با چنین قیافه‌ای بود».

  • ۱۳۹۴-۰۴-۰۲ ۱۰:۱۰

    بازخوانی لقب‌های مردمان کوچه و بازار در دوره قاجار

    روایتگر خوش‌ذوق تاریخ معاصر ایران در جایی، به فروشنده‌ای دوره‌گرد اشاره می‌کند که به دلیل وجود یک کاستی جسمی، در میان اهالی محله، لقبی گرفته است «مهدی کور؛ ازجمله شخص کوری بود که گردوی تازه دور می‌گرداند. ... گردوی مغز کرده را ١٠ تا یک شاهی می‌فروخت و من یکی از مشتری‌های پروپاقرص مشهدی مهدی بودم.»

  • ۱۳۹۴-۰۳-۲۴ ۱۰:۴۰

    ویژگی‌های «تاریخ جامع ایران»

    نویسنده «تاریخ جامع ایران» گفت: مهم‌ترین وجه تمایز این اثر، ملی بودن آن است و نقش پراهمیت تاریخ‌نگاران و مؤلفین ایرانی این اثر نشان از توانایی دانشمندان ایرانی در تدوین آثار بزرگ دارد.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۱۹ ۱۳:۲۰

    دشواری مستندسازی بدون منابع پژوهشی!

    هفتمین جلسه نمایش و نقد کانون فیلم سینماحقیقت عصر روز یکشنبه هفدهم خردادماه با استقبال پرشور علاقمندان فیلم مستند برگزار شد. در این جلسه مستند «یک موسیقی‌دان فرانسوی در دربار قاجار» ساخته مهران پورمندان به نمایش درآمد و سپس با حضور مازیار فکری ارشاد (مجری- کارشناس) و محمود توسلیان (منتقد موسیقی) مورد نقد و بررسی قرار گرفت.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۱۲ ۱۳:۴۰

    روایتی از مرگ غیرملوكانه شاه در تبعید!

    شماره ۱۴۶ نشریه الکترونیکی «بهارستان» با روایتی از مرگ غیرملوكانه شاه در تبعید منتشر شد.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۰۳ ۱۵:۳۰

    انتشارات «پیام ری» با «پرواز به ایران» متولد می‌شود

    انتشارات پیام ری با چاپ کتاب «پرواز به ایران» شامل خاطرات قدیمی خلبان شرکت هواپیمایی یونکرز آلمان در عهد قاجار به ایران، کار خود را آغاز خواهد شد.

  • ۱۳۹۴-۰۲-۱۴ ۱۱:۲۰

    دولتمردانِ ایرانی که در دوره قاجار و پهلوی به فرانسه رفتند

    کتاب «ما و پاریس، ماجراهای ایرانیان در فرانسه» به جنبه‌های تاریخی و سیاسی حضور عنصر ایرانی در فرانسه می‌پردازد و از نویسندگان، هنرمندان و دولتمردان ایرانی یاد می‌کند که بخشی از زندگی پرماجرای خود را در این سرزمین گذرانده‌اند.

  • تاریخ مکتوم ۱۳۹۴-۰۲-۰۱ ۱۳:۴۳

    تاریخ مکتوم

    سید مقداد نبوی رضوی

    تاریخ مکتوم تلاشی است در بررسی فکر و عمل یکی از مهم‌ترین و در عین حال ناشناخته‌ترین گروه‌های فعال در دگرگونی بزرگی که تاریخ معاصر ایران را تحت‌الشعاع خود قرار داد، یعنی نقش فعالان بابی / ازلی در تهیه و تدارک تحرک سیاسی و اجتماعی گسترده‌ای که از اواخر دوره قاجار آغاز شد و بالاخره به صورت انقلاب مشروطه به ثمر نشست.

  • ۱۳۹۴-۰۱-۲۵ ۱۴:۴۰

    خانواده‌ای که از دوره قاجار تا امروز ناشر و کتابفروش است

    زمانی که حاج میرزا علی‌اکبر کتابفروش خوانساری به تهران آمد، تا در تیمچه حاجب‌الدوله در بازار مغازه بفروش استکتابفروشی باز کند، شاید فکر نمی‌کرد نام و خاندانش چند دهه بعد تبدیل به یکی از مهم‌ترین خاندان‌های نشر در ایران شود.

  • ۱۳۹۴-۰۱-۱۵ ۰۹:۵۰

    گشت و گذار در بازار تبریز عصر قاجار با یک کتاب میسر شد

    کتاب «بازار تبریز در دوره قاجار» چگونگی شکل‌گیری و گسترش کالبدی بازار تبریز، مناسبات اجتماعی درونی آن و گروه‌بندی اصناف و مشاغل بازار در عصر قاجار را بررسی می‌کند.

  • ۱۳۹۳-۱۰-۰۹ ۱۷:۵۰

    مردی که محبوب شاه‌های قاجار بود

    میرزا غلامرضا اصفهانی به‌عنوان یکی از نوابغ خوشنویسی ایران سال‌ها محبوب پادشاه‌های قاجار بود. او باعث شد آوازه‌ی هنر ایرانی در خارج از مرزهای ایران بپیچد. دهم دی‌ماه سال‌روز درگذشت اوست.

  • ۱۳۹۳-۰۹-۱۹ ۱۷:۱۰

    اربعین در دوره قاجار + عکس

    از ابتدای ماه محرم تا پایان ماه صفر، هموطنان‌مان در سال‌های دور در هر نقطه از کشور، با توجه به آداب و رسوم گذشته‌ آبا و اجدادی خود، به گونه‌های مختلف به عزاداری می‌پرداختند. در کنار هرکدام از مناسبت‌های مختلف در این دو ماه قمری، اربعین حسینی معمولا نزد مردم از توجه و اهمیت ویژه‌ه‌ای برخوردار بوده و است.

  • ۱۳۹۳-۰۹-۰۵ ۱۸:۳۰

    کشف تنور و اجاق صفوی و قاجاری در مسجد دولاب

    با پایان رسیدن مجوز کاوش باستانی منطقه دولاب تهران، دو تنور و یک اجاق در مسجد جامع دولاب کشف شد که احتمال دارد مربوط به دوره قاجاریه یا صفویه باشد.

  • ۱۳۹۳-۰۸-۲۸ ۱۸:۴۰

    یادداشت‎های روزانه ناصر الدین شاه قاجار برای نخستین بارمنتشر شد

    شاید نیم قرن سلطنت طبع شاه صاحبقران قاجار را به گونه ای شکل داده بود که وی دستی هم بر نوشتن و هنر داشته باشد و حتی مثل برخی از امروزیها ، یادداشتهای روزانه بنویسد؛ یادداشتهایی که در تازه ترین شماره نشریه الکترونیکی بهارستان می توانید با دست خط خود شاه صاحبقران آنها را بخوانید.

  • ۱۳۹۳-۰۸-۲۶ ۱۱:۲۷

    آغداشلو: كتاب سبك‌شناسی خوشنويسی قاجار قابل استناد است

    کتاب "سبک‌شناسی خوشنویسی قاجار" تالیف و پژوهش علی‌رضا هاشمی‌نژاد با مقدمه‌ آیدین آغداشلو که به تازگی از سوی انتشارات فرهنگستان هنر روانه بازار شده با حضور آغداشلو، غلامحسین امیرخانی و حميد رضا قليچ خاني در سالن انديشگاه فرهنگي كتابخانه ملي نقد و تحلیل شد.

  • ۱۳۹۳-۰۸-۲۵ ۱۰:۰۶

    نشست علمی تجدد در ایران عصر قاجار برگزار می‌شود

    به همت مرکز فرهنگ و سیاست سازمان جهاد دانشگاهی تهران، نشست علمی تجدد در ایران عصر قاجار برگزار می‌شود.