تاریخنگاری

کل اخبار:188

  • ۱۳۹۳-۰۲-۱۰ ۰۸:۳۷

    پنجمین نشست «نقد تاریخ نگاری ایرانی» برگزار می‎شود

    به همت پژوهشکده تاریخ اسلام در پنجمین نشست «نقد تاریخ نگاری ایرانی » کارنامه تاریخ‎نگاری دکتر غلامحسین زرگری نژاد بررسی می‎شود.

  • قباد منصوربخت ۱۳۹۳-۰۲-۰۷ ۱۰:۵۷

    گزارشی از نشست نقد و بررسی آراء سید جواد طباطبایی/قسمت چهارم؛

    «تاریخ ندانستن» به چه معنا؟

    انتقادی که از طباطبایی شده استاین است که او تاریخ نمی‎داند. پرسش من این است که آیا طباطبایی حق دارد به تاریخ و تاریخ‎نگاری رو بیاورد یا خیر؟ اولاً مفهوم این بحث دارای ابهام است؛ یعنی من نفهمیدم «تاریخ نمی‎داند» یا «تاریخ ندانستن» به چه معناست؟ اما تصور من این است که این تاریخ ندانستن خود مدعیان و منتقدان است؛ زیرا در این نگاه تاریخ به حوادث سیاسی و نظامی منحصر می‎شود.

  • لوگوف ۱۳۹۳-۰۱-۱۶ ۱۷:۴۹

    به مناسبت درگذشت ژاک لوگوف مورخ مطرح فرانسوی؛

    تاریخ بدعت و شورش

    در این مصاحبه،مورخ تاثیرگذار فرانسوی، لوگوف، درباره رویکردها و چالش‌های میان رشته ای امروزی در مطالعه تاریخ- که در حال رقابت با یکدیگر نیز هستند- سخن می‌گوید.صرف نظر از روش‌های ساختاری، وی به طور مختصر شرح می‌دهد که مورخان تا چه حد می‌توانند و یا باید فعالانه درگیر حیات سیاسی شوند.

  • آدمیت ۱۳۹۳-۰۱-۱۰ ۰۲:۴۱

    به مناسبت ششمین سال درگذشت فریدون آدمیت؛

    نقد آدمیت بر فردید، آل‌احمد و بازرگان

    انتقاد آدميت به بازرگان در كنار فرديد و آل‌احمد در «آشفتگی در فكر تاريخی» نيز از اين رو بود كه بازرگان در مقالات خود حكم ‌های كل و بی‌بنيادی درباره­­ مشروطه و تاريخ معاصر ايران، صادر كرده بود.

  • منصوربخت-حضرتی ۱۳۹۲-۱۱-۲۸ ۱۰:۰۸

    مناظره‌ای در باب «كاربست نظريه‌های رايج علوم انسانی در مطالعات تاريخی»/بخش اول

    غایت تاریخ پژوهی؛ توصیف یا تبیین؟

    حضرتی: دانش تاریخ علمی «تفریدی» است و مهم‌ترین وظیفه‌ی مورخان «تولید فاكت» است و تأکید مورخان بر نظریه و تحلیل، آنها را از وظیفه‌ی اصلی خود دور می‌کند./ وظیفه‌ی دانش تاریخ تولید نظریه نیست./ منصوربخت: به‌کارگیری نظریه در تحقیقات تاریخی «ضرورت تاریخ امروز» است/ مدعیان «تبیین تاریخ بدون نیاز به نظریه» نتیجه‌ی پارادوکسی هستند که در «بن‌بست تاریخ‌نگاری ما» به دام افتاده‌اند.

  • تاریخنگاری ۱۳۹۲-۱۱-۱۵ ۰۸:۲۸

    نگاهی به چگونگی برآمدن تاریخ‌نگاری آکادمیک (2)

    آکادمیک شدن به شیوه غیر دانشگاهی!

    نسبت تاریخ‌‌پژوهی جدید و تاریخ‌‌نویسی سنتی را نمی‌‌توان بر حسب تحولات کرونولوژیک تبیین کرد. به لحاظ گفتاری نیز این بحث نتیجه‌‌ای جز این دربرندارد که تاریخ‌پژوهی یک قرن اخیر ایران نسبتی با نظام دانایی تاریخ‌‌نویسی سنتی ندارد.

  • تاریخنگاری1 ۱۳۹۲-۱۱-۱۳ ۰۷:۳۵

    نگاهی به چگونگی برآمدن تاریخ­نگاری آکادمیک (1)

    سایه سنگین سیاست بر تاریخ نگاری ایران

    تاریخ نویسی سنتی که یک هزاره پارادایمی مسلط در تاریخ‌نگاری خوانده می شد، بعد از ضربه های مهلکی که از جانب تجدد طی یک قرن متحمل شد، چون جسمی بی‌جان، رمقی برای تداوم سلطه خود نداشت، اما به همان نسبت رقیبی براي عرض اندام در عرصه تاریخ نگاری وجود نداشت. چنین پیچیدگی هایی در تاریخ‌نگاری متاخر عصر قاجار حاکی از آن است که تاریخ‌نگاری در مرحله بی هنجاری پس از فراگیر شدن بحران در پارادایمی مسلط به سر می برد.

  • ۱۳۹۲-۱۱-۱۲ ۱۴:۱۰

    تاریخ‌نگار بی‌طرف، تاریخ‌نگار مرده است

    نویسنده کتاب «فراماسونری در ایران» با تاریخ‌نگاری بی‌طرفانه مخالف و معتقد است: آن که در آزمایشگاه کار می‌کند، دانسته‌هایش را که نتیجه پژوهش و کار است، ملاک قرار می‌دهد؛ اما تاریخ‌نگار با ذهنیت از پیش تعیین شده که بیانگر تجربه‌ها و باورهای اوست به سراغ تاریخ می‌رود و به جرات می‌توان گفت که تاریخ‌نگاری بی‌طرفانه ممکن نیست.