مدرنیته

کل اخبار:219

  • ۱۳۹۳-۰۸-۱۸ ۱۷:۴۰

    با دریایی که مدرنیته را به اروپا آورد آشنا شوید

    «مایکل پای» نویسنده و مورخ انگلیسی در کتاب تاریخی خود به نام «لبه دنیا: چگونه دریای شمال ما را چنین که هستیم پدید آورد» به بررسی نقش دریای سرد و خاکستری شمال در ایجاد جهان مدرن و پیدایش مد، فمینیسم و پول پرداخته است.

  • ۱۳۹۳-۰۸-۱۷ ۱۸:۳۰

    روایتی نو از مقاومت در برابر ورود مدرنیته به انگلستان ارتجاعی دهه 1960میلادی

    مطالعات جالب «دیوید کینستون» نشان می‌دهد که جامعه انگلستان در اوایل دهه 1960 بیش از آنکه افراطی باشد، ارتجاعی بوده است.

  • ۱۳۹۳-۰۷-۲۸ ۰۸:۳۵

    سیمافکر دو مستند اندیشه‌ای را با موضوع نقد مدرنیته و لیبرالیسم منتشر کرد

    سایت سیمافکر دو مستند جدید اندیشه‌ای را به نام‌های «سامسارا» و «دکترین شوک» و با محوریت نقد مدرنیته و نظام لیبرالیسم منتشر کرد.

  • ۱۳۹۳-۰۷-۲۷ ۱۰:۰۰

    سخنرانی سمیعی‌گیلانی درباره «رمان و مدرنیته»

    سخنرانی احمد سمیعی‌گیلانی درباره «رمان و مدرنیته» و برپایی شب ادبیات اردو از سوی مجله بخارا از جمله برنامه‌های پیش روی برخی محافل ادبی هفته جاری است.

  • ۱۳۹۳-۰۷-۲۶ ۱۴:۳۴

    دوره «چالش‎های اجتماعی فقه در عصر مدرن» برگزار می شود

    دوره«چالشهای اجتماعی فقه در عصر مدرن» در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران برگزار می شود.

  • ۱۳۹۳-۰۷-۱۹ ۰۸:۴۸

    ترجمه "نوسازی جهانی: بازاندیشی در پروژه مدرنیته" به‌زودی منتشر می‌شود

    کتاب" نوسازی جهانی: بازاندیشی در پروژه مدرنیته"نوشته آلبرتو مارتینلی به همت محمدرضا غلامی عضو هیئت علمی دانشگاه گیلان ترجمه و توسط انتشارات گیلان به بازار نشر می آید.

  • حوزه ۱۳۹۳-۰۷-۱۶ ۱۰:۱۰

    چرایی فقدان تولید علوم اجتماعی در حوزه‌های علمیه/ قسمت پنجم؛

    چرخۀ توسعه‌ و گسترش فقه فردی

    واردات و پذيرش نهادها، ساختار‌ها و نرم‌افزارهای مدرن شرايطی را رقم می‌زد كه در آن جامعه با اضطراری روبه‌رو می‌شد كه حوزه‌های بی‌اعتنا و ناتوان از توليد ادبيات و نرم‌افزارهای جايگزين به ناچار برای حل تعارض‌ها و چالش‌های ايجاد شده، از يك سو احكام ثانويه را توسعه می‌بخشيدند و از سوی ديگر با گسترش حوزه‌ی احكام تكليفی فردی وظايف اعضای مسلمان جامعه را در مواجهه با اين تعارض‌ها تعيين نمايند.

  • ۱۳۹۳-۰۷-۰۸ ۰۹:۱۴

    خسروپناه: پیشرفت ایرانِ مدرن ناقص است چون مدرن را کامل نفهمیده است

    رئیس موسسه حکمت‌وفلسفه می‌گوید: جامعه برای پیشرفت باید در گام نخست بیداری فکری و رفتاری پیدا کند، در گام دوم به مدلی از عقلانیت برسد و در گام سوم عقلانیتش به جریان تبدیل و سپس حکومت تشکیل شود؛ پس از آن می‌شود از پیشرفت حرف زد.

  • ۱۳۹۳-۰۷-۰۲ ۱۶:۰۰

    معماری، آینه مدنیت و لباس زندگی است

    استاد پیشکسوت معماری دانشگاه علم و صنعت با اشاره به اینکه معماری مدرن و فرامدرن در اروپا جواب داده است ولی معماری ایران است که ادای مدرنیته و فرامدرنیته را در می آورد، گفت: معماری ایران برخلاف غرب منجر به دگرگونی آشفته ای در ساختار شهرهای ایران گردیده است.

  • ۱۳۹۳-۰۶-۲۴ ۱۶:۴۰

    روایتی نو از مقاومت در برابر ورود مدرنیته

    مطالعات جالب «دیوید کینستون» نشان می‌دهد که جامعه انگلستان در اوایل دهه 1960 بیش از آنکه افراطی باشد، ارتجاعی بوده است.

  • رضا داوری اردکانی ۱۳۹۳-۰۵-۲۳ ۰۸:۱۷

    رضا داوری اردکانی؛

    واقعیتی که پس از 80 سال آشکار شد!

    ژاپن کوشید جهان جدید و شرایط علم و عمل در آن را بشناسد. گویی درک کرده بود که اروپا با همه تعلقی که به دنیا پیدا کرده بود، صرفاً بر اثر حرص و هوس و برای برآوردن امیال نفسانی به ساختن و پرداختن اشیا به تکنیک رو نکرده است و مگر صرف سودای برآوردن نیازهای مادی و روانشناسی به استقرار علم و تکنولوژی مؤدی می‌شود؟

  • دوستی ۱۳۹۳-۰۵-۱۳ ۰۹:۵۸

    تاملی در باب مفهوم «دوستی»؛

    دوستی در زمانۀ ما

    چرا تحصیل‌کرده‌های ما یا کلاً انسان‌هایی که یک سر و گردن از دیگران بالاترند هیچ‌گاه با خودشان صمیمی نمی‌شوند؟ و چرا کلاً به سمت افرادی کشیده می‌شوند که از خودشان کمترند؟ توضیح این پدیده چیست؟ بسیاری از افراد که هدف خاصی را دنبال می‌کنند و به تعبیری اگوی (ego) قدرتمندی دارند، نمی‌توانند یکدیگر را تحمل کنند و یکدیگر را مزاحم می‌یابند...

  • مک اینتایر ۱۳۹۳-۰۴-۱۶ ۱۱:۳۳

    فلسفۀ اخلاق مدرن و نقد مک‎اینتایر/قسمت اول؛

    فلسفۀ اخلاق مدرنیست‌ها

    واکاوي نقادانه‎ی مک‌اینتایر از فلسفه‌هاي اخلاق مدرنیست‌ها این است که آن‌ها آنچه «واقعیت» می‌شمرند را از «ارزش‌ها» جوري جدا می‌کنند که کنش اخلاقی ما در عمل عاطفی شده و بدین‌سان طبقه‌هاي گوناگون درون جامعه علیه یکدیگر چنان استدلال می‌کنند که هر دو درمانده و خوددرست‌بین می‌شوند

  • ۱۳۹۳-۰۴-۰۴ ۱۳:۱۳

    خسروپناه: مدارای علمی عامل شکوفایی تمدن اسلامی طی قرون سوم تا هفتم بود

    رئیس مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران با بیان اینکه مدارای علمی عامل شکوفایی تمدن اسلامی در قرون 3 تا 7 بوده است، گفت: ما آنچه را که اومانیست می‌گوید نمی‌پذیریم اما همه آنرا نیز رد نمی‌کنیم در حقیقت ما می‌گوییم وحی در جاهایی می‌گوید یک حقایقی است که تنها من می‌توانم آنرا معرفی کنم.

  • ۱۳۹۳-۰۲-۱۵ ۱۰:۰۹

    نشست «مطهری و تحلیل کانت از مدرنیته» برگزار می‎شود

    چهارمین نشست از نشست‎های هفت‎گانه خانه اندیشمندان علوم انسانی با عنوان «مطهری و تحلیل کانت از مدرنیته» برگزار می‎شود.

  • مارکس ۱۳۹۳-۰۱-۲۶ ۱۰:۱۰

    مایکل راث؛

    کارل مارکس؛ از روشنگری تا انقلاب

    مایکل راث در ادامه‎ی‎ درس‌گفتارهای «مدرن و پست‌مدرن» به کارل مارکس می‌رسد؛ اما ابتدا درنگی کوتاه در هگل می‌کند تا به‌ویژه مفهوم دیالکتیک در نزد هگل را روشن کند. دیالکتیک همان مفهومی است که بیش از هر مفهوم دیگری اندیشه‎ی‎ مارکس را به اندیشه‎ی‎ هگل پیوند می‌دهد (یا بهتر است بگوییم مارکس را وام‌دار هگل می­‌کند) و بنابراین فهم آن برای ورود به جهان اندیشه‎ی‎ مارکس ضروری به نظر می‌رسد.

  • محمد ضیمران ۱۳۹۲-۱۲-۲۹ ۱۱:۳۶

    محمد ضیمران؛

    دغدغۀ مدرنیته چیست؟

    پست مدرن‌ها مبانی اندیشگی خویش را برپایه نوشته‌های فریدریش نیچه، مارتین هایدگر، لودویگ ویتگنشتاین، جان دیویی و ژاک دریدا و ریچارد رورتی قرار داده‌اند و لذا به تأسی از آن‌ها این رهیاف مدرنیستی را که مدعی است نظریه آیینه تمام‌نمای حقیقت است مردود می‌شمارند. به نظر آن‌ها هرگونه امری انکشافی نبوده بلکه از ناحیه افراد و گروه‌ها وضع شده است و کلیه شئون معرفتی، خود معلول فرهنگ و زبان هستند.

  • ۱۳۹۲-۱۲-۲۱ ۱۰:۳۹

    دوازدهمين جلسه درس‎گفتار نقد ایدئولوژی‎های مدرن برگزار شد

    زرشناس گفت: سرمایه همان ثروت نیست، سرمایه ثروتی است که در عالم مدرن ظهور می‎کند و ویژگی‌های مختص به خود را دارد.

  • سیاوش جمادی ۱۳۹۲-۱۲-۲۰ ۱۱:۰۷

    گزارشی از نشست «هایدگر و فلسفه‌ی معاصر ایران»/بخش دوم؛

    ورود ناآگاهانه به مدرنیته

    ما پیشینه‎ی شکوفایی تفکر مدرن نداشتیم، تفکر پیشین ما، تفکر مَدرَسی و تفکر مشایی بوده است و این تفکر تا ملاصدرا می‎رسد؛ ولی مدرن نمی‎شود. ما ورود آگاهانه به مدرنیته پیدا نکردیم، ورود ما به مدرنیته برحسب هستی اجتماعی، تکنولوژی و رسانه است، در واقع بر اساس ماده‎ی مدرنیته است.

  • ۱۳۹۲-۱۱-۲۷ ۱۴:۳۰

    خسروپناه: نهایت معنویتِ مدرنیته، پله نخست معنویت دینی است

    رئیس مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران گفت: هدف معنویت در مدرنیته آرامش دنیایی است، اما هدف معنویت دینی می‌خواهد انسان را به خدا برساند، آرامش دنیایی که برای مدرنیته هدف بود، در نگاه دینی حداقل مرتبه معنویت است.

  • ۱۳۹۲-۱۱-۲۷ ۱۳:۵۸

    محقق‌داماد: معنویت، ورای تقید به اخلاق و شریعت است

    آیت‌الله محقق داماد گفت: معنویت چیزی است که در اتصال با منبع غیب باشد و خود را به آن متصل کند. ایمان به غیب رمز نخست معنویت است و اگر اخلاقی از آن بهره نداشته باشد، نمی‌تواند ادعای معنوی بودن داشته باشد.

  • ۱۳۹۲-۱۱-۲۷ ۱۱:۴۱

    نشست‌ «مدرنیته و معنویت» برگزار شد

    صاحب‎نظران مسلمان و مسیحی بر گسترش روابط مرکز گفت‌وگوی ادیان و تمدن با شورای جهانی کلیساها تأکید و تصریح کردند که تصویر دروغین جامعه جهانی از ادیان با برون‌رفت از چرخه نفرت آشکار می‌شود.

  • ۱۳۹۲-۱۱-۲۶ ۰۹:۲۰

    برگزاری گفت‎وگوی دینی با شورای جهانی كليساها

    هفتمين دور گفت‎وگوی مركز گفت‎وگوی اديان سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با شورای جهانی كليساها برگزارمی‎شود.

  • ۱۳۹۲-۱۱-۲۰ ۱۵:۵۴

    بررسی سازگاری مبانی حقوق اسلامی و آموزه‎های مدرنیسم

    وائل حلاق در کتاب «ترادیسی‎های تکرار تئوری شریعت shari'a theory practice transformations» می کوشد به بررسی چگونگی آشتی و سازگاری میان مبانی حقوق اسلامی و آموزه های مدرنیسم دست یازد.

  • ۱۳۹۲-۱۱-۱۷ ۱۱:۴۷

    حجت الاسلام ابوطالبی: نفی ذات سکولار و حرکت به سمت الله خلاف گفتمان جهانی بود

    مدرنیته در طول ۲۰۰ سال اخیر در قالب های مختلف در کشور وارد و دفع شد اما در انقلاب ذات سکولار را نفی کردیم و امام حرکتی برخلاف گفتمان غالب در دنیا ایجاد کرد و گفت باید به سوی حاکمیت الله برویم.

  • ۱۳۹۲-۱۱-۱۲ ۱۳:۴۱

    اگر انقلاب بر مواضع مدرنیته بود نمی‌توانست مسیر دنیا را تغییر دهد

    بسیاری از نویسندگان غربی نیز گفته‌اند که انقلاب اسلامی مسیر دنیا را عوض کرد به تبع اگر انقلاب بر مواضع مدرنیته بود نمی‌توانست آن سیر حاکم بر جهان را عوض کند.

  • ۱۳۹۲-۱۱-۱۲ ۱۱:۵۳

    بین مدرنیته و خودمان دیوار چین نکشیم

    برخی می گویند مدرنیته و دنیای مدرن برای غرب است و یک دیوار چین بین خودمان و آن می کشند در حالی که این نگرش خطا و حتی خودباختگی است، چراکه مدرنیته تجربه بشر است.

  • ۱۳۹۲-۱۰-۲۱ ۱۶:۴۷

    رئیس فرهنگستان علوم اسلامی: هنری که انسان را به غیر از پرستش خدا دعوت می‎کند هنر اصیل نیست

    رئیس فرهنگستان علوم اسلامی قم گفت: هنری که انسان را به غیر از پرستش خدا دعوت می‎کند هنر اصیلی نیست. اشکال اصلی هنر دوره مدرنیته افول و غروب توحید و خداپرستی انسان است. جریان تجدد جریان دین زدایی در حیات بشر است و این تمدن تجسد مبارزه بی‎دریغ با خداست.

  • حسینعلی نوذری ۱۳۹۲-۱۰-۱۴ ۱۰:۲۶

    بازخوانی انتقادی آراء «حسینعلی نوذری»؛

    برای مدرن بودن، ابتدا باید پست‌مدرن بود!؟

    نوذری با تعریف پست‌مدرنیته به‌عنوان یک مکتب یا جریانی در مقابل و تضاد با مدرنیته و نپذیرفتن دیدگاه‌های دیگر، به مفهومی به نام «صورت‌بندی» می­‌رسد و بر اساس آن اظهار می‌دارد که مدرنیته تنها زمانی می‌تواند شرط ورود به پست‌مدرنیته باشد که در یک جامعه صورت گرفته باشد، پس از آنجا که جامعه‌ی ایران هنوز به صورت‌بندی مدرنیته نرسیده است، فقدان مدرنیته، مانعی برای امکان پست‌مدرنیته نخواهد بود

  • ۱۳۹۲-۱۰-۰۹ ۱۳:۰۵

    زرشناس: تئوری‎های علوم طبیعی و انسانی غرب مملو از توهم است

    شهريار زرشناس، در جلسه نهم دور دوم درس‌گفتار نقد ايدئولوژی‎های مدرن با اشاره به اینکه تئوری‌های علوم طبیعی و انسانی غرب مملو از توهم است اما به دلیل قدرت بی حد و حصر رسانه‌ای و مالی غرب که نشأت گرفته از قدرت نظامی دولت‌های غربی است، گفت: کسی نمی‌تواند علیه این تئوری‌های عمدتا مبتنی بر تخیلات سخن بگوید.