نقد کتاب

کل اخبار:357

  • ۱۳۹۵-۰۷-۲۵ ۱۲:۰۰

    نقد کتاب تفکر و سواد رسانه‌ای؛ رسانه‌شناسی یا رسانه‌هراسی برگزار شد

    با انتشار کتاب تفکر و سواد رسانه‌ای «مقطع دهم متوسطه،» بحث و انتقادهایی که بر سر انتشار کتاب در میان متخصصان ارتباطات و اساتید این رشته در گرفت، انتقاداتی که دفتر تالیف کتاب‌های درسی و تیم تالیف‌کننده این کتاب را نشانه گرفته بود.

  • ۱۳۹۵-۰۷-۲۰ ۰۸:۴۰

    زنان فیلسوف و فلسفه تحلیلی

    در سال ١٩٩٩ انتشارات راتلج کتابی با عنوان «گفت‌وگوی کوگیتو با فلاسفه بزرگ» منتشر کرد. این کتاب حاوی بیست مصاحبه با مهم‌ترین فیلسوفان حاضر بود که در مجله کوگیتو بین سال‌های ١٩٨٧ و ١٩٩٦ منتشر شده بود. اخیرا چهار مصاحبه از این کتاب در «کوگیتو: زنان اندیشه» به فارسی ترجمه شده است.

  • ۱۳۹۵-۰۷-۱۸ ۱۶:۰۰

    یک روایت صمیمی از تاریخ/ نگاهی به رمان «برای مرگ نام دیگری انتخاب کن»

    رمان «برای مرگ نام دیگری انتخاب کن» نخستین رمان محمد پروین است. محمد پروین، بسیار پرکار در عرصه شعر و داستان و بسیار کم‌کار در انتشار آثارش است.

  • ۱۳۹۵-۰۷-۱۲ ۱۶:۴۰

    ​«سبک و زبان در نقد ادبی» نقد و بررسی می‌شود

    نشست هفتگی شهر کتاب، این هفته به نقد و بررسی کتاب «سبک و زبان در نقد ادبی» اختصاص دارد.

  • آیرونی/ نجفی ۱۳۹۵-۰۶-۲۹ ۰۹:۴۱

    گزارش نشست نقد کتاب «مفهوم آیرونی» کیرکگور؛

    فلسفه همچون آزار افکار عمومی

    داستان آیرونیک شدن فلسفه به پارادوکس سیاسی فلسفه باز می‌گردد. فلسفه، فعالیتی فکری مشروط به دموکراسی است، یعنی فضایی که آدم‌ها در آن آزادند عقایدشان را بیان کنند. در این فضا انسان‌ها ظاهرا خودشان را ممیزی نمی‌کنند. وجه انتقادی و سلبی فعالیت فکری فلسفه یعنی زیر سوال بردن همه‌چیز و همه کس. اما بعد از اینکه فعالیت فکری فلسفه شروع شد، مجدانه مهم‌ترین و با معناترین شرط خود را زیر سوال می‌برد. یعنی بیان آزادانه عقاید به معنای هم ارزشی آنها نیست، بلکه باید آنها را درجه‌بندی کرد. فلسفه از همان ابتدا یک فعالیت پارادوکسیکال است.

  • ۱۳۹۵-۰۶-۲۷ ۱۲:۴۰

    نجفی: آثار کمتری از «کیرکگور» در ایران ترجمه شده است/ معظمی: سازگاری واژه‌ها از مزایای «مفهوم آیرونی» است

    صالح نجفی، مترجم کتاب «مفهوم آیرونی» در نسشت نقد و بررسی این اثر به تکرار نام سون کیرکگور، نویسنده کتاب «مفهوم آیرونی پرداخت و گفت: برخلاف این جریان، آثار کمتری از کیرکگور به زبان فارسی ترجمه شده است. علی معظمی نیز اظهار کرد: «سازگاری واژه‌ها از جمله مزایای ترجمه نجفی است.»

  • درایفوس ۱۳۹۵-۰۶-۲۷ ۰۹:۵۵

    بررسی کتاب «همه چیز می‌درخشد» نوشته‌ی هربرت درایفوس و اس. دی. کلی (۱)؛

    قهرمانان در دنیای مدرن

    سنگینی بار انتخاب، یک ویژگی ضروری وجود انسانی است. حتی اگر اعمال قهرمانانه برای لحظاتی موجب فرار از این بار سنگین شوند. پس گویا عمل قهرمانانه باید نوعی رهایی از انتخاب باشد. سنگینی بار انتخاب به معنای پرسیدن پرسشهایی دشوار و عمیق است: چگونه می‌توان زندگی معناداری داشت؟ یا به طور مشخص‌تر، تفاوت کنشهای مختلف در کجاست؟ چون همین تفاوتها مبنا و اساس تصمیم‌گیری ما را درباره هویتمان تشکیل می‌دهند.

  • ۱۳۹۵-۰۶-۱۷ ۱۶:۲۰

    تاریخ کردار روح است/ نقدی بر رمان «کافه‌ی خیابان گوته» نوشته حمیدرضا شاه‌آبادی

    در رمان «کافه‌ی خیابان گوته» راوی داستان، نویسنده‌ای است که با بورس تحقیقاتی از موزه «هاینریش هافمن»، به آلمان آمده تا درباره یک کتاب کودک آلمانی که صدوهفتادسال پیش نوشته ‌شده تحقیق کند. ..

  • ۱۳۹۵-۰۶-۱۷ ۰۹:۳۰

    ایجاد بخش مستقل نقد کتاب در مجله نیویورک‌تایمز

    مجله «نیویورک‌تایمز» تصمیم گرفته است بخش مستقلی با موضوع نقد کتاب به محتوای این مجله اضافه کند؛ «پاملا پل» مدیر این بخش جدید توضیحاتی را در این باره ارائه می‌دهد.

  • ۱۳۹۵-۰۶-۰۹ ۱۳:۰۰

    فرصتی برای احیای الگوهای قدیمی ساخت تار و شناخت سازآفرینان

    یک منتقد در تحلیل کتاب «راز ساز در ساختار تار» نوشته مازیار حیدری آورده است که این کتاب دستاوردی برای سالیان پیش رو در حوزه ساخت تار و شناخت سازندگان و نوازندگان این ساز است.

  • سفیدخوش ۱۳۹۵-۰۵-۲۶ ۰۹:۳۳

    گزارشی از سخنان میثم سفیدخوش در نشست نقد و بررسی کتاب «بنیاد آموزه‌ فراگیر دانش»(۳)؛

    در جستجوی اروپای متحد

    کل پروژه‌ی فکری فیشته تابع تصویری از وضعیت فرهنگی و اجتماعی اروپا به‌طورکلی و آلمان به طور خاص است. اینکه کریستین وولف در قرن هجدهم یا کانت یا فیشته صحبت از فلسفه به‌مثابه علم می‌کنند، تابع این تصور است که جامعه‌ی اروپایی وحدت اجتماعی و فرهنگی ندارد؛ ولی تفسیر آن‌ها این است که اگر می‌خواهیم اروپای متحد داشته باشیم باید علم واحد داشته باشیم، باید وحدت علوم اتفاق بیفتد. وحدت اروپا تابع وحدت علم است و وحدت علم تابع وحدت فلسفه است.

  • ۱۳۹۵-۰۵-۲۵ ۱۷:۰۰

    دین زیر سایه‌ اسطوره‌ها

    نشست نقد و بررسی کتاب «نقد و نظری بر بنیادگرایی دینی» برگزار شد.

  • ۱۳۹۵-۰۵-۲۵ ۱۵:۲۰

    نقد و بررسی کتاب اسفندیارنامه

    نشست هفتگی شهر کتاب در روز سه‌شنبه ۲۶ مرداد ساعت ۱۶:۳۰ به نقد و بررسی کتاب «اسفندیارنامه» اختصاص دارد

  • ۱۳۹۵-۰۵-۱۱ ۱۹:۰۰

    رئالیسم متوهم/ شکل‌های زندگی: به ‌بهانه انتشار «لعنت به داستایوسکی» عتیق رحیمی

    هرگاه بخواهیم ایده اصلی «جنایت و مکافات» را در تکرار مکررش در «زندگی» و به‌طور ملموسش نشان دهیم می‌توانیم آن را ایده «خودمختاری‌ سلبی فرد» بدانیم. منظور از سلبی‌بودن، نفی وضع موجود، نپذیرفتن قوانین اخلاقی و هنجارهای موجود است. منظور از فرد، چنان‌که گفته شد اراده گسسته از کل است تا در پی اینها نوعی خودمختاری خیالی حاصل آید.

  • ۱۳۹۵-۰۵-۱۱ ۱۳:۲۰

    پرده‌برداری از همدستی عرفان و خشونت

    در یادداشت زیر نگاهی شده است به کتاب «مکافات» نوشته علی شروقی.

  • ۱۳۹۵-۰۵-۰۶ ۱۷:۰۰

    طالعی: «فرهنگ سوگ شیعی» تجمیع اطلاعات پراکنده در قالبی نظام‌مند است/ اسفندیاری: مدخل‌های کتاب ربط عزادارانه ندارند

    عبدالحسین طالعی در نشست نقد و بررسی «فرهنگ سوگ شیعی» یکی از ویژگی‌های مهم این اثر را تجمیع اطلاعات پراکنده در قالب یک بانک اطلاعاتی نظام‌مند دانست. محمد اسفندیاری، نویسنده و پژوهشگر نیز در این نشست گفت: برخی کتاب‌ها بسیار مفید هستند، اما مهم نیستند و بالعکس اما «فرهنگ سوگ شیعی» هم مفید و هم مهم است.

  • ۱۳۹۵-۰۵-۰۲ ۱۴:۴۰

    عقب‌ماندگی ما پیش‌زمینه غرب شدن غرب نبود/«غرب»یک تجربه متناقض است

    صادق زیباکلام، استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران نشست نقد و بررسی کتاب«غرب چگونه، غرب شد» گفت: حکایت ما شدن ما و غرب شدن غرب دو موضوع جدا از هم است. عقب‌ماندگی ما پیش‌زمینه و پیش‌نیاز غرب نبود.

  • ۱۳۹۵-۰۴-۲۶ ۰۹:۳۰

    یوسفی‌فر: اثر روستایی، دایره‌المعارفی برای خوانش اسناد کهن است/ حضرتی: مورخ باید در تاریخ‌ورزی به توصیف بپردازد

    شهرام یوسفی‌فر، معاون آرشیو ملی در نشست رونمایی از کتاب «ادبیات تاریخی دیوانسالاری ایران عهد مغول تا سرآغاز دولت صفویه» گفت: تراث و میراث ما در حوزه اسناد در دوره کهن ساحتی است که دانش ویژه‌ای می‌خواهد و این دانش را باید داشته باشیم تا بتوانیم سند را به خوبی بازخوانی کنیم و بفهمیم، این کتاب به خوانش اسناد کهن ما کمک می‌کند.

  • ۱۳۹۵-۰۴-۱۴ ۱۲:۰۰

    پاسخی به نقد اردبیلی بر کتاب «دیالکتیک فلسفه هگل و درام برشت»

    صمد رستمی، نویسنده کتاب «دیالکتیک فلسفه هگل و درام برشت» جوابیه ای به نقدهای محمد مهدی اردبیلی به کتاب خود داده است.

  • ۱۳۹۵-۰۴-۰۹ ۱۱:۰۴

    پورجوادی: معارف اسلامی و تفاسیر صوفیانه از قرن سوم به وجود آمدند

    نصرالله پورجوادی، نویسنده و مدرس دانشگاه تهران در نشست نقد و بررسی کتاب «تفاسیر صوفیانه قرآن از سده چهارم تا نهم» گفت: تمام علوم و معارف اسلامی از جمله مذهب تصوف و تفاسیر صوفیانه، کمابیش از قرن سوم به وجود آمدند.

  • شریعتی عبدالکریمی ۱۳۹۵-۰۳-۳۰ ۱۵:۲۲

    صوت/ نقد و بررسی کتاب «امت و امامت» دکتر علی شریعتی

    بیژن عبدالکریمی

  • آقاجری ۱۳۹۵-۰۳-۲۴ ۱۰:۳۱

    گزارشی از سخنرانی هاشم آقاجری در ​نشست نقد و بررسی کتاب «سرقت تاریخ» (۱)؛

    علیه غول های نظریه پرداز غربی

    گودی تاریخ جهان را بر اساس منطق سرقت یا ربایش تاریخ می نگرد، بدین معنا كه غرب با یك سلسله تمهیدات نظری كوشیده است تاریخ بشریت را به نفع مفاهیم و مقولات خودش مصادره كند و خاستگاه مهم ترین پدیده ها، مثل آزادی، فردیت، دموكراسی، عشق، زندگی مدنی، علم، دانش، تكنولوژی و مفاهیمی از این قبیل را غرب معرفی كرده است به گونه ای كه در پدید آمدن این پدیده ها شرق اساسا هیچ مداخله ای ندارد. گودی این منطق را در هم می شكند و بر اساس رهیافتی مردم شناختی- باستان شناختی نگاه همه جانبه تری به تاریخ جهان می اندازد.

  • ۱۳۹۵-۰۳-۱۹ ۱۵:۰۰

    سلیمی‌نمین: مولف درباره آیت‌الله رفسنجانی بی‌طرف نبوده است/ شیرعلی‌نیا: درباره هاشمی مظلوم‌نمایی نکرده‌ام

    عباس سلیمی‌نمین در نشست نقد و بررسی کتاب «زندگی و زمانه آیت‌الله علی‌اکبر هاشمی رفسنجانی از ۱۳۱۳تا ۱۳۹۴» گفت: «مولف نباید این‌گونه عمل می‌کرد که خواننده استنباط کند با اثری مواجه است که می‌خواهد به دفاع از هاشمی بربیاید و نه حقیقت.» جعفر شیرعلی‌نیا نیز در این نشست عنوان کرد: اعتقاد ندارم در مقدمه کتاب در مظلوم‌نمایی هاشمی تلاش شده است.

  • ۱۳۹۵-۰۳-۱۹ ۱۴:۰۰

    بهشتی‌پور: بهره‌گیری از عکس در «زندگی و زمانه آیت‌الله رفسنجانی» ژانری جدید در تاریخ‌نگاری است/ بی طرفی تاریخ‌نگار افسانه‌ای بیش نیست

    حسن بهشتی‌پور در نشست نقد و بررسی کتاب «زندگی و زمانه آیت الله علی اکبر هاشمی رفسنجانی از ۱۳۱۳تا ۱۳۹۴» گفت: روایت تاریخ باید همراه با وسواس باشد تا یک روایت اصیل، صحیح و منصفانه منعکس شود. اعتقادی به بی‌طرفی راوی تاریخ ندارم و به نظرم این سخن افسانه‌ای بیش نیست که مورخ یا تاریخ‌نگار باید بی‌طرف باشد.

  • ۱۳۹۵-۰۳-۱۸ ۱۸:۰۰

    از فيلسوف منطقی تا شاعر روشنفكر

    كتاب دكتر موحد را مي‌توان خلاصه ٢٠ سال تلاش يكي از استادان مهم فلسفه تحليلي (موحد) در ايران دانست. اين كتاب به خوبي به خوانندگان يادآور مي‌شود كه در اين ٢٠ سال چه بر اين «تاريخ منطق» گذشته است. مقالات گذشته نويسنده ناظر بر اين بوده كه امري در كنار سنت قديمي منطق ما وجود دارد و ما بايد بپذيريم كه در كنار سنت فلسفي خودمان، امري دقيق‌تر به نام «سنت جديد منطق» وجود دارد.

  • ۱۳۹۵-۰۳-۱۶ ۱۷:۴۰

    آقاجری و توفیق «سرقت تاریخ» را نقد می‌کنند

    ​نشست نقد و بررسی کتاب «سرقت تاریخ» تالیف جک رنکین‌گودی و برگردان نرگس حسن‌لی در پژوهشکده تاریخ اسلام برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۵-۰۳-۱۶ ۱۶:۰۰

    ۳۰ خرداد؛ آخرین مهلت ارسال آثار به سیزدهمین جشنواره نقد کتاب

    آخرین مهلت ارسال آثار به سیزدهمین دوره جشنواره نقد کتاب، ۳۰ خرداد سال جاری اعلام شد.

  • لکان ۱۳۹۵-۰۳-۰۸ ۰۹:۱۸

    پاسخ منتقد کتاب فرهنگ مقدماتی اصطلاحات روان‌کاوی لکانی به جوابیه مولف آن(۲)؛

    عرفان و اهلیت گفتن، شنفتن و نوشتن

    از دید ایشان من به‌عنوان کسی که نااهل است نمونه بارز دریافت چرایی سخن مضحک عارفان‌ام. نخست این‌که: «من بی‌نوا بندگکی سر به را نبودم و راه بهشت مینوی من بزرو طوع و خاکساری نبود.» (شاملو) و از این‌رو بسی مفتخرم که اهلیت ادعایی آنان را ندارم. دو این‌که چگونه آنان را هنوز پس هفت‌صد سال، «اهلیت گفت» نیست و دیگران و را «اهلیت شنفتن»؟ کاشکی آنان را اهلیت نوشتن بودی! سه این‌که مگر در عرفان چنان که نقل کرده‌اند تا ثابت کنند من نمی‌فهمم، سخن از نااهل و نامحرم و راز و رمز هستی نیست؟

  • ۱۳۹۵-۰۳-۰۵ ۱۸:۲۰

    موحد: تالیف به زبان فارسی باعث ناشناخته ماندن آثار فیلسوفان ایرانی است

    ضیاء موحد در نقد کتاب «تاملاتی در منطق سهروردی و ابن‌سینا» ضمن اشاره به زبان فارسی و محدود شدن در تالیف به این زبان گفت: «متاسفانه محدود شدن فیلسوفان کشورمان به زبان فارسی اسباب ناشناخته ماندن آثار آنها را در جهان فراهم کرده است.» علیرضا دارابی نیز اظهار کرد: «اثر دکتر موحد نشان‌دهنده فرایند «تاریخ منطق» در مدت بیست سال گذشته است.»

  • ۱۳۹۵-۰۳-۰۵ ۱۶:۲۰

    هانا آرنت از بیماری اجتماعی در جوامع سخن می‌گوید

    محمدتقی احمدی، رئیس دانشگاه تربیت مدرس در نشست نقد و بررسی کتاب «توتالیتاریسم» نوشته هانا آرنت گفت: حکومت چیرگی تام، به علم اعتماد جدی ندارد و اگرچه این حکومت در تبلیغات از سلاح علم استفاده می‌کند اما با این استدلال که تاریخ‌نگاری سنتی خود یک جعل تاریخی است به طرز وحشتناکی در تاریخ دستکاری می‌کند.