شناسهٔ خبر: 11227 - سرویس دیگر رسانه ها

میزان تولیدات علمی ایران در 2013

رئیس مرکز منطقه‎ای اطلاع‎رسانی علوم و فناوری گفت: میزان تولیدات علمی ایران در سال 2013 در پایگاه استنادی ISI با احتساب مجموع مقالات کنفرانس ها و مقالات مجلات به 25 هزار و 959 مدرک رسیده است و این رقم برابر با 1.461 درصد از کل تولیدات علمی جهان به حساب می‎آید.

به گزارش «فرهنگ امروز» به نقل از مهر؛ جعفر مهراد با اشاره به پیشرفت های علمی و فناوری در کشور و مروری به توسعه علمی دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی علمی در آستانه دهه فجر انقلاب اسلامی گفت: رصد توسعه علمی با استفاده از شاخص ها و معیار های مختلف صورت می گیرد. در حالی که توجه به تعداد ثبت اختراعات، طرح های کاربردی و تجاری سازی شده پروژه های تحقیقاتی حائز اهمیت است، توجه به تولید مقالات علمی نیز که در نشریات معتبر بین المللی چاپ و منتشر می شود حائز اهمیت است.

رئیس ISC اظهار داشت: یکی از ماموریت های اصلی این سازمان کنترل مشخصات و اطلاعات مقاله هایی است که در کشور و خارج از کشور به چاپ می رسد. حضور ایران در عرصه های بین المللی به منظور چاپ مقاله های علمی با توزیع جغرافیایی متناسب درخور توجه است.

وی در ارتباط با همکاری در چاپ مقالات خارج از کشور افزود: این نکته از آن جهت حائز اهمیت است که اعضای هیات علمی و پژوهشگران ایرانی در تحقیقات و نشر مقالات علمی با کشور هایی همکاری می کنند که عمدتا در گروه کشور های پیشرفته و نوظهور علمی قرار دارند.

مهراد گفت: اطلاعات مستخرجه از ISI نشان می دهد که ۱۰ کشور اول که اعضای هیأت علمی و پژوهشگران ایرانی در نشر آثار علمی با آنها همکاری دارند شامل کشورهای آمریکا، کانادا، انگلستان، آلمان، استرالیا، فرانسه، ایتالیا، مالزی، ژاپن و هندوستان است. چنانچه هندوستان و مالزی را جزء کشور های نوظهور علمی قلمداد کنیم، سایر کشور ها از نظر توسعه علمی در مرزهای دانش قرار دارند. به علاوه، کشورهای سوئد، هلند، اسپانیا، ترکیه و سایر کشور های توسعه یافته علمی نیز در این گروه جای دارند.

وی خاطرنشان کرد: نگاهی به آمار تولید علم ایران به تاریخ ماه اوت ۲۰۱۳ میلادی نشان می دهد که از دانشگاه ها و موسسات تحقیقاتی کشور به همت اعضای هیأت علمی و پژوهشگران در پایگاه استنادی ISI که یکی از موسسات بین المللی علم سنجی است، ۱۴۷۷۰ مقاله به ثبت رسیده است. ایران با تولید ۱۴۷۷۰ مقاله ۱.۴۵ درصد از کل تولید علمی دنیا را در بازه زمانی مورد اشاره به خود اختصاص داده بود.

رئیس پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) در خصوص روند میزان تولیدات علمی ایران گفت: پیگیری آمار تولید علم ایران در ماه اکتبر سال ۲۰۱۳ میلادی یعنی درست بعد از دو ماه نشان می دهد که میزان تولیدات علمی ایران در فاصله دو ماه به ۲۱۱۳۸ مقاله بالغ شده است.

مهراد افزود: اکنون که در پایان نخستین ماه سال ۲۰۱۴ میلادی به سر می بریم و سال ۲۰۱۳ میلادی به پایان رسیده است، میزان تولیدات علمی ایران در سال ۲۰۱۳ در پایگاه استنادی ISI با احتساب مجموع مقالات کنفرانس ها و مقالات مجلات به ۲۵۹۵۹ مدرک رسیده است.

وی ادامه داد: چنانچه بخواهیم مقاله های کنفرانس ها را از رقم مذبور کم کنیم، تولیدات علمی ایران به ۲۵۰۲۹ مقاله می رسد که این رقم برابر با ۱.۴۶۱ درصد از کل تولیدات علمی جهان به حساب می آید.

رئیس ISC درباره اعلام نتایج میزان تولیدات علمی با بیان اینکه بلافاصله پس از پایان سال نمی توان با قطعیت آمار تولید علمی کشورها را بیان کرد، یادآور شد: در ماه های ژوئن یا ژوئیه سال ۲۰۱۴ میلادی با ضریب اطمینان بالا می توان میزان و آمار تولیدات علمی کشور را مشخص کرد.

مهراد در زمینه ثبت اختراعات و اکتشافات اظهار داشت: برای ثبت اختراعات و اکتشافات در ایران سازمان های مختلفی ورود پیدا کرده و آمارهای مختلفی ارائه می دهند. ثبت اختراعات و اکتشافات در خارج از کشور از نظر کیفیت و محتوا و دقت در ارائه آمار قابل اتکا بوده و بر این اساس در سال ۲۰۱۲ میلادی ۲۸ اختراع در دفتر ثبت اختراعات آمریکا و یک اختراع در دفتر ثبت اختراعات اروپا به نام ایران به ثبت رسیده است.

مهراد اظهار داشت: مقایسه اختراعات ثبت شده در خارج از کشور با کشور های دیگر چندان رضایت بخش نیست و این موضوعی است که باید در آن سرمایه گذاری کرد.