شناسهٔ خبر: 63901 - سرویس دیگر رسانه ها

مصادیق تخلف علمی در نشریات/ لغو مجوز در صورت دریافت پول گزاف

مدیر کل دفتر برنامه‌ریزی و سیاستگذاری امور پژوهشی وزارت علوم به نشریاتی که بابت انتشار مقاله مبالغ گزاف از دانشجو می گیرند، هشدار داد.

مصادیق تخلف علمی در نشریات/ لغو مجوز در صورت دریافت پول گزاف

به گزارش فرهنگ امروز به نقل از مهر؛ محسن شریفی در گفتگویی تعداد نشریات وابسته به وزارت علوم را ۱۳۶۰ نشریه عنوان کرد و با اشاره به مصادیق تخلفات نشریات داخلی، گفت: در نشریات داخل، تمام مصادیقی که در بحث درستکاری برای انتشار در دنیا مطرح است، در ایران هم همان ها صدق می کند؛ یعنی نشریات حتما باید در انتشار داده ها بحث مالکیت فکری را رعایت کنند و داده های تکراری را منتشر نکنند و اگر این موارد رخ دهد، به معنی تخلف است. 

این مقام مسول وزارت علوم ضمن تاکید بر اینکه نشریات باید داوری دقیق داشته باشند، خاطرنشان کرد: اگر داوری صورت نگیرد و ما متوجه شویم، مصداق تخلف است. از طرفی دیگر رعایت رفرنس نویسی جزو نکات اصلی برای رعایت استانداردها ضروری است و همچنین باید از نظام های بین المللی برای ارجاع درون متنی و پایان متنی استفاده کنند.

شریفی با اشاره به اینکه نشریات باید از چاپ مقالات ضعیف و غیر علمی خودداری کنند، گفت: نشریات باید تمام بندهای آیین نامه وزارت علوم را رعایت کنند و در صورتی که موارد ذکر شده رعایت نشود، متناسب با تخلفات صورت گرفته با آن ها برخورد خواهد شد.

وی ادامه داد: مثالی دیگر اینکه اگر نشریات، پذیرش هایی که برای مقالات صادر می کنند، بدون فرایند داوری باشد، تخلف محسوب می شود. اگر احساس کنیم مقاله ای که پذیرش داده شده اما به چاپ نرسیده و منتشر نشده از مصادیق دیگر تخلف است.

مدیر کل دفتر برنامه‌ریزی و سیاستگذاری امور پژوهشی وزارت علوم اظهار کرد: نکته مهم دیگر این است اگر نشریات بی رویه پول بگیرند و بحث های مالی را در مقابل انتشار مقالات پیش بکشند، به شدت برخورد خواهیم کرد. در همین زمینه گزارش هایی به صورت شفاهی شنیدم که در دست بررسی هستند.

شریفی افزود: ما شنیده ایم برخی نشریات بابت انتشار یک مقاله ۲ میلیون تومان از دانشجو پول می گیرند. خواهش من این است که کسانی که گزارش هایی در دست دارند و یا مشکوک هستند، به صورت مکتوب برای ما ارسال کنند

وی با تاکید بر اینکه نشریات به لحاظ مالی زیر ذره بین وزارت علوم قرار دارند، ادامه داد: در صورتی که نشریات بابت انتشار مقاله پول گزافی بگیرند که خارج از عرف است، حتما مجوز نشریه را لغو خواهیم کرد.

این مقام مسئول وزارت علوم با اشاره به اینکه اخذ پول بابت انتشار مقاله در نشریات به هیچ وجه مورد تایید وزارت علوم نیست، گفت: در این موارد کمیسیون نشریات حتما برخورد خواهد کرد و نشریات در هر رتبه ای که کسب کرده باشند، از لیست نشریات وزارت علوم خارج و به حتی مراجع ذی صلاح معرفی خواهند شد.