به گزارش «فرهنگ امروز» به نقل از مهر، رضا میرکریمی کارگردان فیلم سینمایی«امروز» با بیان این مطلب در نشست نقد و بررسی این فیلم که عصر روز گذشته ۱۵ مردادماه با حضور شادمهر راستین فیلمنامه نویس ، سهیلا گلستانی بازیگر، امید نجوان منتقد و همچنین با مدیریت محمدرضا مقدسیان برگزار شد؛ گفت: در فیلم «امروز» با گذشته آدم ها کاری نداریم و فقط می خواهیم آنها را در وضعیت موجود نشان دهیم تا ببینیم که در هر موقعیت هر فردی چه تصمیمی می گیرد.
میرکریمی با اشاره به اینکه فیلم « امروز» جزئیات زیادی دارد گفت: دقت به جزئیات در یک فیلم برای من از زمان ساخت خیلی دور خیلی نزدیک شروع شد و در به همین سادگی بیشتر شد. البته این تجربه در یک حبه قند بسیار خودنمایی می کرد .مدت ۸ ماه روی فیلمنامه وقت گذاشتیم و بیشتر به دنبال آن بودیم که چیدمان شخصیت ها و رفتار کاراکترها به درستی شکل بگیرد.
وی ادامه داد: فیلمنامه اولیه در دوره ای به ذهن من رسید که فضای تلخی حاکم بود و همه از وضع تلخ موجود ناراحت بودند اما من هم می خواستم این تلخی را نادیده نگیرم و هم اینکه نمی خواستم مانند دیگران از این تلخی بنالم.اما آنچه برای من سوال بود این مساله بود که چرا هیچ کسی سهم خودش را در مشکلات موجود و تلخی ها به رسمیت نمی شناسد و تنها به دنبال مقصر جلوه دادن دیگران هستیم و اینکه ما امروز همه تلاش می کنیم تا در جامعه دائم از خود دفاع کنیم از نظرم درست نیست.
وی در پاسخ به سوالی پیرامون سکوت شخصیت فیلم و رفتارهای پرستویی گفت: یونس در فیلم سینمایی«امروز»به نقطه ای رسیده که قضاوت دیگران برای او مهم نیست بلکه به انجام وظیفه ای که امروز بر عهده دارد فکر می کند.بنابراین در برابر نقدهایی که به کاراکتر یونس باید بگویم که اگر کسی جهان فیلم را نپذیرد نمی توان با منطق وی را قانع کرد.
کارگردان فیلم « امروز» ادامه داد: هرچند من معتقدم همه قصه ها از تنهایی آدم ها و دغدغه ارتباطات نشات می گیرد اما تنهایی که شخصیت اصلی فیلم دارد ناشی از یک استغناء است و این تنهایی بسیار ارزشمند است زیرا می تواند به دیگران کمک کند و آنها را به مقصد برساند.
میرکریمی متذکر شد:سکوت شخصیت فیلم معنادار است زیرا وقتی در جامعه ای هستیم که بیشتر ما کمترین کار را با بیشترین شعار می گوییم بهترین راه اعتراض و بهترین راهکار عمل به وظیفه و سکوت است.
میرکریمی اصلاح جامعه را در گرو انجام وظایف تک تک افراد جامعه دانست و افزود: اینکه قبول داشته باشیم مشکلات جامعه با یک نگاه از بالا به پایین به تنهایی حل می شود درست نیست بلکه باید تمام سلول های یک جامعه به وظیفه خودشان عمل کنند تا اصلاح صورت گیرد.
کارگردان فیلم امروز درباره نمایش این فیلم در جشنواره فیلم فجر گفت: سخت ترین قسمت کار این است که شما فیلمی بسازید اما در هنگام پخش به خوبی دیده نشود. در زمان نمایش فیلم در برج میلاد ۲ باند صدای فیلم پخش نشد و نکات کلیدی فیلم دیده نشد.از طرف دیگر من معتقدم که جشنواره فیلم فجر سالهاست که از مسیر حرفه ای خود خارج شده است و تبدیل به جشنواره ای شده که هم می خواهد نخبه گرا و هم کمی گرا باشد.
میرکریمی همچنین گفت: هرگز شما داوری را در دنیا پیدا نمی کنید که بتواند ۳۵ فیلم را در طول چند روز ببیند و در پایا ن درباره ۱۵ جایزه حرفه ای نظر بدهد. از طرف دیگر فیلم ها در جشنواره فیلم فجر مجال دیده شدن پیدا نمی کنند.
در ادامه این مراسم شادمهر راستین فیلمنامه نویس«امروز» به شکل گیری ایده اولیه این فیلم سینمایی اشاره کرد و گفت: ایده فیلم از زمستان سال ۹۱ آغاز شد و نگارش فیلمنامه تا بهمن ۹۲ به طول انجامید هرچند در طول فیلمبرداری نیز تغییراتی در فیلمنامه صورت گرفت.وقتی ایده فیلمی ثابت باشد میزان گسترش آن فرقی نمی کند به همین دلیل فیلمنامه امروز کمی از شکل کلاسیک دور است.در واقع مشاهده پبرامون،ما را به آنجا رساند که در فیلم «امروز» به جزئیات بسیار توجه کنیم.
وی در پاسخ به این سوال که آیا فیلم«امروز» یک فیلم اجتماعی است گفت: آنچه در سینمای ایران به عنوان ژانر اجتماعی وجود دارد بیشتر نوعی سینمای معترض است به همین دلیل اگر در فیلمی اعتراض نباشد گروهی می گویند آن فیلم بی خاصیت است.درحالی که ژانر اجتماعی مردم را به فعالیت بیشتر دعوت می کند.
سهیلا گلستانی بازیگر فیلم نیز گفت: من پیش از حضور در فیلم امروز برای مشورت با میرکریمی و نگارش چند طرح فیلم با وی دیدار کردم و در یکی از جلسات ایشان پیشنهاد بازی در فیلم «امروز» را به من داد و نقش پذیرفتم.
وی ادامه داد: گاهی کار کردن با بعضی کارگردان ها به یک نظم و مرز مشخصی نیاز دارد اما در قبال بعضی کارگردان ها این مرز از بین می رود .مانند فیلم «امروز» که جریان فیلم مرا به نقش اصلی زن فیلم رساند و میرکریمی جایی قرار گرفته بود که اصطلاحا می گویند رودخانه به دریا می ریزد.
این بازیگر در پاسخ به این سوال که چقدر با نقش صدیقه در فیلم آشنا است گفت: من با چنین زنهایی بسیار آشنا هستم و در دوره ای حتی با آنها زندگی کردم. افرادی که در فیلم «امروز» دیده می شوند در جامعه ما زیاد هستند به همین دلیل تماشای این فیلم یک پیشنهاد خوب برای دیده شدن جامعه است.
وی در ادامه افزود: فیلمنامه فیلم به خوبی نوشته شده بود و به عنوان یک نقشه راه مسیر داستان را به ما نشان می داد و در کنار آن کل عوامل فیلم در پیشبرد این مسیر کمک زیادی کردند.
امید نجوان منتقد سینما نیز طی سخنانی گفت: فیلم «امروز» سرشار از جزئیات است که بیننده با تماشای هربار آن به نکات جدیدی پی می برد.
وی در پایان گفت: فیلمسار از ابتدای فیلم قراردادی با بیننده منعقد می کند و تا پایان به این قرارداد پایبند است.امروز یکی از به روزترین و امروزی ترین فیلم های سینمای ایران است که مسائل اجتماعی را به خوبی بیان می کند.