به گزارش «فرهنگ امروز» به نقل از فارس؛ نشت نقد و بررسی فیلم سینمایی «امروز» به کارگردانی رضا میرکریمی با حضور کارگردان فیلم ، پرویز پرستویی ،سهیلا گلستانی ،شبنم مقدمی بازیگران فیلم ،شهاب اسفندیاری منتقد سینما و با اجرای سعید قطبی زاده در سینما فلسطین و توسط فرهنگسرای انقلاب اسلامی شب گذشته دو شنبه 20 مرداد برگزار شد.
میرکریمی: سکوت قهرمان فیلم کنشمند است
رضا میرکریمی کارگردان فیلم «امروز» طی سخنانی با اشاره به روند ساخت این فیلم گفت : فیلم قطعا حاصل دوره ای است که من در آن زندگی میکردم و قصد داشتم در یک فضای ساده و جمع و جور حرف خودم را بزنم و امروز نیز که فیلم اکران شده است از اکران راضی هستم و مردم استقبال خوبی کردهاند .
میرکریمی ادامه داد : قهرمان فیلم یک قهرمان ساکت است اما سکوت وی کنشمند است و لذا دوربین نیز با توجه به رفتار قهرمان فیلم حرکت میکند.
وی در پاسخ به سوالی درباره اینکه چرا قهرمان فیلم از قهرمانان دوران جنگ است افزود : همه جای دنیا وقتی می خواهند فردی را نشان دهند که روحیه قهرمانی دارد یک بکراندی از جنگ برای وی نشان می دهند البته معنی این حرف این نیست که بقیه افراد نمی توانند این کار را بکنند
میرکریمی افزود : در کشور ما مسئله مهمتر است زیرا دفاع مقدس یک هویت و افتخار ملی است و برای یک ملت است.
میرکریمی در پاسخ به این سوال که چرا وقایع بیمارستان را به صورت واقعی نشان نداده است گفت: آنچه که در واقعیت در بیمارستان رخ میدهد فوقالعاده تکان دهنده و تلختر از تصاویر است که در فیلم میبینید مثلا قانونی وجود دارد که بر اساس آن اعلام شده که زنان تنهای حاملهای که به بیمارستانها میآیند نباید درباره هویت بچه آنها پرس و جوی زیادی صورت بگیرد. این قانون نشان میدهد که حتما مسالهای بوده که چنین بخشنامهای صادر شده.
وی با اشاره به انتخاب بازیگران فیلم گفت: معمولا وقتی فیلمنامه می نویسم به بازیگر فکر نمیکنم اما برای اولین بار در فیلم امروز در هنگام نوشتن نقش دکتر مجد به شبنم مقدمی فکر میکردم زیرا من از آنجایی که تئاتر زیاد میبینم بازی وی را در تئاتر دیده بودم.
میرکریمی با اشاره به اینکه شخصیت یونس شخصیت آرمانی وی است گفت: پیشنهاد فیلم امروز پرسش نکردن درباره همدیگر است زیرا پرسش کردن شاید باعث شود افراد دروغ بگویند و دروغ ما را به قضاوت بکشاند.
وی با اشاره به نامگذاری شخصیت اول فیلم به نام یونس گفت: اگر قصه حضرت یونس را خوانده باشید در داستان آمده است که بعد از آن که وی از شکم نهنگ خارج میشود آنقدر زلال و شفاف شده است که حتی میتوان قلب وی را دید.
میرکریمی با اشاره به اینکه همیشه به دنبال تجربه کردن فضای جدیدی است گفت: بزرگترین خطر این است که من یک فیلمی بسازم که بیننده حرفهای سینما آن را ببیند و از آن تعریف کند و بعد من در آن قالب گیر کنم و دیگر نتوانم از آن خارج شوم به همین دلیل من همیشه سعی میکنم خودم را مهندسی نکنم.
پرستویی : هرگز با پول سینما زندگی نکرده ام
پرویز پرستویی بازیگر دیگر فیلم گفت: من ابتدا اصلا قرار نبود در فیلم امروز بازی کنم اما از آنجا که میرکریمی را میشناختم و با هم در خانه سینما مدتی مراودات زیادی داشتیم علاقهمند شدم که در فیلم امروز بازی کنم و برای اولین بار به یک کارگردان گفتم که میتواند برای نقش یونس روی من حساب کند.
وی ادامه داد: زمانی که از جزییات قصه مطلع شدم دیدم که قصه از شرایط من بسیار دور نیست و بسیار به شخصیت نزدیک هستم زیرا امروز نیز خود من سعی میکنم از حواشی دور باشم.
پرستویی افزود: متاسفانه امروز بسیاری از ما یک مهر قضاوت ساختهایم و به هر فردی که میخواهیم میزنیم و این کار درست نیست.
وی ادامه داد:من خودم را هنرپیشه نمیدانم و بازیگر نیستم بلکه یک ابزاری را آموخته ام که سعی میکنم حرفم را با استفاده از آن ابزار بزنم.
پرستویی افزود: یونس فیلم امروز مردی است که بعد از هشت سال از جنگ برگشته اما نمیخواهد فریاد بزند وی مانند جانبازهای شیمیایی است که با تمام مشکلات نمیخواهند اعتراض کنند زیرا عهدی به کسی ندارند بلکه با خدای خود عهد بستند لذا یونس سکوت را با اختیار انتخاب کرده است و نمیخواهد حرف بزند بلکه میخواهد بیشتر عمل کند.
پرستویی افزود: مشکل دیگر امروز جامعه ما این است که همه ما از مسئولین تا بقیه زیاد حرف میزنیم اما موقع عمل هیچ کاری نمیکنیم.
وی با اشاره به کم دیالوگ بودن نقش یونس گفت: بازی که دیالوگ نداشته باشد برای بازیگر بسیار سخت است و کار را برای بازیگر بسیار دشوار میکند. هر چند که ما به عنوان بازیگر نمیتوانیم بگوییم که حق نداریم نقشی بازی را بازی نکنیم. در صورتی که من هر روز خودم منتظر یک تجربه هستم.
پرستویی با اشاره به رابطه نقشهایی همچون حاج کاظم در آژانس،داود در روبان قرمز و سایر فیلمهای دفاع مقدسی که بازی کرده است گفت: تمامی این شخصیتها مانند دانههای یک تسبیح هستند که یک نخ مشترک از آنها رد شده و شخصیت یونس فیلم امروز نیز خیلی بیگانه و بیربط با آنها نیست.
وی ادامه داد: اگر حاج کاظم زمانی عصیان میکرد اما یونس امروز سکوت میکند و سکوت وی به معنای بیتفاوتی به مسائل نیست.
وی ادامه داد: افرادی مانند یونس در جامعه ما کم نیستند. جانبازهایی که امروز حضور دارند نمونهای از آنها هستند این جانبازها مانند شمع آب میشوند و ما کاری نمیتوانیم بکنیم. سال گذشته من تلاش بسیاری کردم تامشکل یکی از این مشکل جانبازها را حل کنم اما متاسفانه حتی پرونده جانبازی وی نیز توسط مسئولان حذف شد.
پرستویی با اشاره به اینکه مدتی در سینما بازی نمیکرده گفت: امسال بعد از مدتها در سه فیلم حضور داشتم اما عدهای انگار دوست ندارند که من را در این فیلمها ببینند و حضور من خوار چشم بسیاری شده است.
وی با اشاره به اینکه به پول سینما هرگز نیازی نداشته گفت: من اگر بخواهم با پول سینما کار کنم سینما را کنار میگذارم من امروز با فیش حقوقی که دارم زندگی میکنم نه پول سینما.
سهیلا گلستانی: تعریف سینما امروز تغییر کرده است
سهیلا گلستانی بازیگر دیگر فیلم نیز طی سخنانی گفت: من همیشه سعی کردم پویا و زنده باشم و امروز که سینما و فعالیت در سینما تعریفش تغییر کرده دیگر تعارضی بین همزمانی بین چند کار نمیبینم.
گلستانی ادامه داد: شخصیت صدیقه درفیلم امروز در جریان فیلم رشد کرد و پیدا شد من در این فیلم فقط بازی نکردم بلکه مدیریت و کارگردانی را از میرکریمی یاد گرفتم.
شبنم مقدمی : مجد دکتری است که کار قاضی ها را می کند
شبنم مقدمی بازیگر دیگر فیلم نیز گفت:این شانس برای من بود که در فیلم امروز بازی کنم و وقتی نقش داشت کامل میشد در شرایطی قرار گرفتم که توانستم کاراکتر دکتر مجد را تجربه کنم و با مشورت با میرکریمی و راستین شخصیت را کامل کنم.
وی ادامه داد: دکتر مجد در فیلم امروز پرستاری است که کار قاضی را میکند اما به وی اجازه نشده که قاضی باشد.
اسفندیاری: داستان فیلم امروز به داستانهای عرفانی نزدیک است
شهاب اسفندیاری منتقد جلسه نیز گفت: شخصیت یونس فیلم امروز یک شخصیت دیندار است که نشان میدهد اگر زمانی در جنگ برای حفظ آبروی کشور و حفظ دین از جان خود مایه گذاشته امروز نیز برای آبروی فرد دیگری از آبروی خود مایه میگذارد و آبروی خود را به خاطر میاندازد. لذا داستان فیلم بسیار شبیه داستانهای عرفانی است.
سعید قطبیزاده منتقد و مجری نیز گفت: فیلم امروز به کارگردانی رضا میرکریمی در شرایط عادلانه اکران نشده است و فرصت برابر اکران برای فیلم به وجود نیامده است.