شناسهٔ خبر: 23784 - سرویس دیگر رسانه ها

سرپرست وزارت علوم: پرونده مسئولان ومتخلفان بورسیه‌ها باز است

سرپرست وزارت علوم گفت : پرونده دانشجویان بورسیه بسته شده است اما پرونده مسئولان و افراد متخلف باز است.

به گزارش خبرنگار سرویس دانشگاهی ایسنا، دکتر محمد علی نجفی در نشست خبری " نتیجه بررسی وضعیت بورسیه‌های بدون آزمون" که در محل وزارت علوم برگزار شد با اعلام این خبر گفت: اسامی متخلفین استخراج شده و نامه‌های رسیدگی به پرونده آن‌ها به مراجع قضایی و هیأت‌های انتظامی، دستگاه‌های اجرایی و هیأت علمی ارسال شده است.

دکتر نجفی در ادامه افزود: جلسه رای اعتماد به دکتر نیلی وزیر پیشنهادی علوم روز چهارشنبه برگزار می‌شود و سرپرست دانشگاه تهران نیز بزودی تعیین خواهد شد.

سرپرست وزارت علوم در ادامه اظهار داشت: برای جلوگیری از تکرار تخلفاتی مانند بورسیه‌ها باید به تضمین و اجرای درست قانون بازگشت. قانون نحوه استفاده بورس‌ را به طور دقیق مشخص کرده و تمام افراد باید از طریق آزمون بورسیه دریافت کنند.

وی با اشاره به اعزام بورسیه‌های خارج در سال جاری گفت: تمام متقاضیان بورسیه‌های خارج، در آزمون دکترای داخل شرکت کردند و پس از آن ۱۱۵ نفر درخواست بورسیه خارج دادند که این افراد بلااستثنا جزو نفرات اول تا چهارم رشته خود هستند و رشته‌ها نیز براساس اولویت در نقشه جامع علمی کشور انتخاب شده‌اند.

نجفی با بیان اینکه متاسفانه در دوره گذشته اولویت بخشی به برخی رشته‌های بورسیه شده بیشتر شبیه به طنز بوده است گفت: در دوره گذشته برای رشته‌های ادبیات، معارف اسلامی، نهج البلاغه بورسیه به خارج صادر شده که بیشتر شبیه به طنز است و پس از آن بورسیه‌های خارج را به داخل تبدیل کردند تا قانون را دور بزنند.

سرپرست وزارت علوم با اشاره به اینکه برخی از مسئولان گذشته اظهار می‌کنند که آزمون برگزار نکردیم اما مصاحبه علمی انجام شده است گفت: این در حالی است که دیوان محاسبات اعلام کرده بود که باید آزمون برگزار شود. در دستورالعمل‌های وزارت علوم نیز همواره آزمون و مصاحبه با هم ذکر شده است.

نجفی با اشاره به یکی از پرونده‌های بورسیه گفت: در اینجا پرونده‌ای دارم که هر سه نفر اساتید، صلاحیت علمی این فرد را در مصاحبه رد کردند اما به او بورسیه داده شده است. این به این معنا است که حتی مسئولان وقت وزارت علوم نظرات استادهای خودشان را نیزدر نظر نگرفتند در حالیکه اگر قانون ملاک عمل قرار گیرد هیچگاه چنین اتفاقاتی نخواهد افتاد.

 

 

برخوردهای صورت گرفته پس از گزارش نهایی وزارت علوم نیز بیشتر سیاسی است

نجفی با تاکید بر اینکه داستان بورسیه‌ها بسیار پیچیده و سیاسی شده بود اظهار کرد: برخوردهای صورت گرفته پس از گزارش نهایی وزارت علوم نیز بیشتر سیاسی است. گزارش وزارت علوم کاملا شفاف است و من متوجه برخوردهای سیاسی برخی افراد نمی‌شوم.

وی با تاکید بر اینکه ابتدای ورود به مساله بورسیه‌ها توسط دستگاه‌های نظارتی انجام شده است گفت: دیوان محاسبات با ارسال نامه‌ای به وزیر وقت دستوربررسی پرونده‌ها و تخلفات صورت گرفته را صادر کرده است.

وی با اشاره به مطالب برخی از مطبوعات گفت: تا به حال هیچ کسی در وزارت علوم اعلام نکرده است که ۳۰۰۰ یا ۳۷۰۰ نفر بورسیه غیرقانونی دریافت کردند، بلکه همواره گفته شده که تعدادی از این ۳۰۰۰ بورسیه تخلف داشته و هیچ گاه از سوی هیچ فردی در وزارت علوم اسمی درباره تخلفات اعلام نشده است.

وی افزود: اکنون لیست بلندی از افرادی که با روابط خاص بورسیه دریافت کرده‌اند در دست من است البته همه متخلف نیستند. لیست بلند بالای دیگری نیز دارم که افرادی هستند که از طریق روابط خاص بورسیه دریافت نکردند، اما دچار تخلف شدند.

 

وزارت علوم از چه چیزی باید عذرخواهی کند؟

نجفی با ابراز تعجب نسبت به اینکه باید وزارت علوم از چه چیزی باید عذرخواهی کند گفت: عده‌ای سال‌ها بدون آزمون تحصیل کردند و دولت هزینه آن‌ها را داده است حال چرا وزارت علوم باید عذرخواهی کند.

سرپرست وزارت علوم با اشاره به اینکه افرادی که بورسیه دریافت می‌کنند سه امتیاز برای آن‌ها در نظر گرفته شده گفت: در ابتدا این افراد بدون آزمون وارد رقابت دکترا شده بودند و این امتیاز بزرگی است چرا که در آزمون امسال از هر ۲۰ نفر یک نفر وارد دوره دکتری شده است. امتیاز دیگر این است که هزینه شهریه این افراد و کمک هزینه زندگیشان از سوی دولت پرداخت شده و دیگر اینکه پس از فارغ التحصیلی عضو هیئت علمی دانشگاه‌ها می‌شوند.

وی با ابراز تأسف نسبت به اینکه برخی آقایان در صدا و سیما اعلام کرده‌اند که فقط ۳۶ نفر تخلف انجام داده‌اند گفت: این ۳۶ نفر افرادی هستند که خودشان اطلاعات غلط داده‌اند و اگر می‌خواستیم آن‌ها را اخراج نکنیم خیلی زور داشت به‌طور مثال فردی که ۲۱۰ واحد گرفته تا ۱۴۰ واحد را با معدل ۱۱ پاس کند، معدل خود را به وزارت علوم ۱۴ اعلام کرده بود.

نجفی با اشاره به اینکه ۸۴۰ نفر نیز وجود دارند که اطلاعات درست داده‌اند اما شرایط لازم برای بورسیه را نداشته‌اند گفت: علی‌القاعده باید بورسیه این افراد نیز لغو می‌شد اما دو الی سه سال تحصیل کرده‌اند و ظرفیت و هزینه دانشگاه‌ها صرف آن‌ها شده. اجازه دادیم تا به ادامه تحصیل بپردازند به شرط آنکه هزینه‌های صرف شده از سوی دولت را باز گردانند به عبارت دیگر امتیاز اول را به آن‌ها داده‌ایم و امتیازهای دیگر را از آن‌ها گرفته‌ایم.

وی با اشاره به این‌که در برخورد با این افراد با تسامح و تساهل برخورد کرده‌ایم گفت: چون به این افراد گفته شده است که با این مدل بورسیه بگیرید آن‌ها هم مشغول به تحصیل شده‌اند و ما نمی‌توانیم اثبات کنیم که آن‌ها تخلفی انجام داده‌اند، به همین دلیل به تحصیل خود ادامه می‌دهند.

نجفی با اشاره به اینکه در بحث تخلفات بورسیه باید سه نکته را در نظر گرفت گفت: در ابتدا دستورالعمل‌هایی وجود داشته که ایرادهای قانونی دارند. قبل از سال ۸۵ تنها صلاحیت علمی ملاک بوده اما از آن سال بندی به آیین‌نامه اضافه شده، کسانی که دارای سوابق فرهنگی هستند و به تأیید یک سری مراجع نیز رسیده‌اند می‌توانند برای دریافت بورسیه معرفی شوند.

سرپرست وزارت علوم با اشاره به اینکه در فرایند بررسی پرونده‌ها نیز تخلفات زیادی صورت گرفته است افزود: به‌طور مثال صلاحیت علمی افراد در مصاحبه‌ها مورد تأیید قرار نگرفته یا شرط سنی رعایت نشده است. این مسئله به تخلف مسئولان و مجریان این پرونده‌ها باز می‌گردد که باید نسبت به آن‌ پاسخگو باشند.

وی افزود: در دوره گذشته یک نفر در وزارت علوم به تنهایی ۷۵۰ نفر را برای بورسیه معرفی کرده است و یا مسئول دیگری ۹۰ نفر را برای اعطای بورسیه معرفی کرده است.

نجفی با بیان اینکه نمی توانیم فردی که اطلاعات درست داده اما در هنگام بررسی پرونده اش تخلفات صورت گرفته را متخلف بشماریم گفت: محروم کردن فردی که چند سال سرمایه‌های عمومی کشور خرج تحصیل او شده، یک تنبیه سنگین است.

نجفی با اشاره به اینکه تخلفات صورت گرفته در پرونده بورسیه‌ها به چهار گروه تقسیم‌بندی می‌شود گفت: یک گروه بورسیه‌های خود را تبدیل به داخل کرده‌اند که باید این افراد شرایطی را می‌گذراندند از جمله شرکت در آزمون زبان و پذیرش از سوی دانشگاه که مورد تأیید وزارت علوم باشد اما هیچ‌کدام از این فرایندها طی نشده و مطابق این فرایند ۱۸۶۰ نفر تخلف انجام داده‌اند. پس از بررسی‌های انجام شده ۵۰۸ نفر حتی شرایط اولیه آیین‌نامه را نیز نداشته‌اند و ۳۶ نفر نیز نه تنها شرایط را نداشتند بلکه اطلاعات خود را دروغ عنوان کرده‌اند.

سرپرست وزارت علوم با بیان اینکه این یک مغالطه است که برخی می‌گویند فقط ۳۶ نفر تخلف بوده، گفت: اگر از ۳۷۷۲ نفر بورسیه نیز ۳۷۷۰ تخلف اعلام می‌شد باز هم عده‌ای می‌گفتند که همه دچار تخلف نشده‌اند.

وی با بیان اینکه ۴۴۸ نفر نیز مربی دانشگاه‌ها بوده‌اند که پیمانی استخدام شده‌اند و طبق قانون نمی‌توانستند از بورس استفاده کنند گفت: افرادی طی یک ماه استخدام پیمانی شده‌اند و پس از آن بورس دریافت کرده‌اند که حتی استخدام آن‌ها خود جای سؤال دارد. به طور مثال خانمی مدرک با مدرک کارشناسی تغذیه از دانشگاه پیام نور و کارشناسی ارشد زبان از دانشگاه آزاد استخدام دانشگاه علامه طباطبایی شده و عضو هیأت علمی دانشگاه علم و صنعت شده است.

نجفی افزود: از آنجا که نخواستیم حق همه تضییع شود ادامه تحصیل ۴۴۸ نفر را به هیئت امنای دانشگاه‌ها ارجاع دادیم تا آن‌ها ادامه تحصیل این افراد را تأیید کنند.

نجفی با اشاره به اینکه ۱۶۵ نفر نیز به عنوان ایثارگر بورسیه شده‌اند گفت: زمانی که وارد پرونده ایثارگران شدیم قلباً دوست داشتم که همه‌شان شرایط بورسیه را داشته باشند اما متأسفانه ۲۳ نفر آن‌ها شرایط را نداشتند و بورس آن‌ها لغو شده است. برای ادامه تحصیل مابقی نیز با دیوان محاسبات در حال مذاکره هستیم که در صورت توافق آن‌ها هزینه مابقی پرداخت شود.

سرپرست وزارت علوم با بیان اینکه ۷۲۹ نفر نیز به خارج اعزام شده‌اند نیز گفت: اگر می‌خواستیم شرایط آن‌ها را نیز در نظر بگیریم تعداد زیادی از بورسیه‌ها قطع می‌شد. علی‌رغم مشکلات اعلام شد که آن‌ها تحصیل خود را ادامه دهند اما برای هیأت علمی بررسی مجدد صورت خواهد گرفت.

وی با اشاره به یکی دیگر از پرونده‌های بورسیه‌ خارج گفت: یکی از اقوام مسئولان وقت وزارت علوم، بورس خارج برای رشته مطالعات اندونزی در کشور استرالیا دریافت کرده که سؤال اینجاست که این رشته به چه درد کشور خواهد خورد؟

نجفی در پاسخ به سؤال خبرنگاری مبنی بر اینکه چرا بورسیه‌های خارج نباید هزینه‌های تحصیل خود را بپردازند در صورتی که تخلفات آن‌ها خسارت بیشتری به دولت وارد کرده است، گفت: تعداد افرادی که تبدیل به داخل شده‌اند دو برابر تعداد افرادی است که به خارج اعزام شده‌اند. بیش از نیمی از افرادی که به خارج اعزام شده‌اند چهار سال زمان تحصیلشان گذشته و لغو بورسیه آن‌ها منفعت چندانی نخواهد داشت. همچنین این افراد در دانشگاه های مورد تأیید وزارت علوم درحال تحصیل هستند و بازگشت آن‌ها پس از پایان تحصیلات، می‌تواند برای کشور مفید باشد.

 

قطع بورسیه دانشجویان خارج رابطه وزارت علوم با دانشگاه‌های بین‌المللی را دچار مشکل می‌کند

وی افزود: تحصیل در خارج از کشور مشقت‌های خاص خود را دارد و هزینه تحصیل در خارج رقم سنگینی است و از سوی دیگر اگر بورس دانشجویان خارج قطع شود رابطه وزارت علوم با دانشگاه‌های بین‌المللی که مورد تأیید ماست دچار مشکلاتی خواهد شد.

سرپرست وزارت علوم در پاسخ به گفته یکی از مسئولان وقت وزارت علوم مبنی بر اینکه چگونه وزارت علوم هم مدعی‌العموم است و هم قاضی گفت: وزارت علوم هیچ‌گاه مدعی‌العموم نبوده. در دستگاه ما تخلفاتی صورت گرفته و باید با تخلفات برخورد شود. بنابراین به هیچ‌وجه بحث قاضی و مدعی‌العموم بودن مطرح نیست و در برخورد با متخلفان نیز روی مواضع خود ایستادگی خواهیم کرد.

وی با تأکید بر اینکه ما قانون را اجرا می‌کنیم گفت: اگر در آینده نمایندگان مجلس قانونی وضع کنند که این افراد بدون آزمون، بورسیه شوند ما آن را قبول می‌کنیم.

وی با اشاره به تشکر رئیس مجلس شورای اسلامی از گزارش وزارت علوم گفت: دوستان نماینده به خوبی می‌دانند که بررسی ۳۷۷۲ پرونده چقدر سخت است و برای همین رئیس مجلس شورای اسلامی از این گزارش تقدیر کرده است.

نجفی با اشاره به اینکه تخلفات از سوی مسئولان و افراد مختلف در سه سطح پیگیری خواهد شد، گفت: کارمندانی از سوی برخی دستگاه‌های مختلف که خارج از وزارت علوم بوده بورسیه دریافت کرده‌اند و یا تخلفات این افراد در سطح هیأت علمی بوده که پیگیری تخلفات آن‌ها اگر کارمند باشند به هیأت نظارت دستگاه‌های اجرایی ارسال خواهد شد و اگر عضو هیأت علمی باشند به هیأت انتظامی هیأت علمی ارجاع داده خواهد شد و در صورتی که تخلفات و خسارت‌های وارده گسترده باشد از طریق مراجع قضایی پیگیری خواهد شد.

نجفی با بیان اینکه از روز گذشته پس از اعلام گزارش نهایی، کارگروهی برای استخراج اسامی متخلفین تشکیل شده است گفت: نامه‌های تخلفات آن‌ها به هیأت نظارت دستگاه‌ها یا هیأت نظارت بر هیأت علمی ارسال شده و نیز نامه تک‌تک بورسیه‌ها برای دانشگاه و خودشان ارسال شده است.

 

دانشجویان بورسیه برای تسویه حساب تا ۱۵ بهمن‌ماه مهلت خواهند داشت

وی با اعلام اینکه دانشجویان بورسیه تا ۱۵ بهمن‌ماه مهلت خواهند داشت تا برای تسویه حساب و تعیین سازوکار پرداخت هزینه‌های خود به دانشگاه‌ها مراجعه کنند گفت: اگر خزانه قبول کند هزینه‌های این دانشجویان طی چند قسط از آن‌ها دریافت خواهد شد. اما تا ۱۵ بهمن‌ماه مهلت دارند تا برای تسویه‌حساب و تعیین سازوکار پرداخت شهریه خود به دانشگاه‌ها مراجعه کنند و در غیر این صورت تحصیل آن‌ها منتفی خواهد شد.

نجفی درباره این‌که یکی از مسئولان وقت وزارت علوم عنوان کرده است که دلیل مشخص کردن ۱۵ بهمن ماه تحت فشار قراردادن دانشجویان است گفت: این مطالب به هیچ‌عنوان درست نیست و دلیل انتخاب ۱۵ بهمن‌ماه این است که امسال باید شهریه آن‌ها از بودجه پرداخت شود و دیوان محاسبات به این مسئله ایراداتی وارد کرده است. به همین دلیل تاریخ ۱۵ بهمن‌ماه تعیین شده تا بتوانیم پس از حل و فصل مسئله، شهریه ‌آن‌ها را بپردازیم تا بودجه آن‌ها سوخت نشود.

 

وزارت علوم از بررسی پرونده‌های بورسیه در دولت‌های گذشته استقبال می‌کند

وی با اشاره به اینکه وزارت علوم از بررسی پرونده‌های بورسیه در تمام دولت‌ها استقبال می‌کند، گفت: دلیل آن‌که پرونده‌های دوره‌های قبل از دولت نهم و دهم را بررسی نکردیم این بود که اکنون بورسیه‌های دولت نهم و دهم در حال تحصیل هستند و پرونده آن‌ها باز است.

نجفی با اشاره به اینکه در گذشته دو بار درباره بورسیه‌ها تحقیق و تفحص صورت گرفته است گفت: در سال ۷۲ توسط مجلس شورای اسلامی و سال ۸۳ توسط سازمان بازرسی تحقیق و تفحصی صورت گرفت که تخلف چشم‌گیری دیده نشد و در حد چند تذکر بود.

وی با اشاره به گفته‌های یکی از مسئولان وقت وزارت علوم مبنی اینکه ۷۰ درصد بورسیه‌های دوران اصلاحات به کشور باز نگشته‌اند گفت: اولاً ایشان این اطلاعات را از کجا آورده‌اند دوماً اگر تعدادی از بورسیه‌ها به کشور بازنگشته‌اند باید در هشت سالی که شما مسئولیت وزارت علوم را برعهده داشتید پیگیری می‌کردید.

 

هزینه‌های پس‌گرفته شده صرف تقویت دوره دکترا خواهد شد

سرپرست وزارت غلوم ادامه داد: هرکسی که بورسیه او تمام شده است اما درس او تمام نشده است تا دو سال بدون آنکه شهریه‌ای از سوی دولت پرداخت شود مهلت دارد تا درسش را تمام کند. اگر فردی درسش تمام شده باید به خانواده و ضامن او تذکر داده شود و در صورت بی‌توجهی وثیقه ضامن را به اجرا می‌گذاریم.

 

در دولت گذشته فردی که مقیم آمریکا بوده بورسیه شده است

نجفی با بیان اینکه متأسفانه در دولت گذشته فردی که مقیم آمریکا بوده بورسیه شده است گفت: این به این معناست که دولت هزینه تحصیل فردی را پرداخت کرده که مقیم آمریکاست و به کشور بازنخواهد گشت. به همین دلیل به سرعت به خانواده او اطلاع داده شد و بورس او را قطع کردیم.

سرپرست وزارت علوم با اعلام اینکه از اول انقلاب تاکنون ۱۵ تا ۲۰ درصد بورسیه‌ها بازنگشته‌اند گفت: اگر وزارت علوم وقت به خوبی عمل کرده باشد تمام خسارت‌ها دریافت شده است.

وی با اشاره به هزینه تحصیل بورسیه‌های داخل گفت: متوسط حدود ۴۰ میلیون تومان بابت شهریه هر نفر پرداخت می‌شود و متوسط ماهانه یک میلیون تومان برای هزینه‌های وی پرداخت می‌شود که متناسب با مدت زمانی که تاکنون تحصیل کرده این مبالغ از او پس خواهد گرفته شد.

وی افزود: هزینه‌های پس‌گرفته شده صرف تقویت دوره دکترا خواهد شد.

نجفی با اشاره به اینکه گروهی دیگر از تخلفات بورسیه افرادی هستند که هنوز از دانشگاه‌ها اعلام نیاز دریافت‌ نکرده‌اند گفت: ۱۲۴۱ نفر اعلام نیاز از سوی دانشگاه‌ها را به وزارت علوم اعلام نکرده‌اند و حدود سه سال است که در حال تحصیل هستند این به معناست که در هیچ‌کجا جذب نخواهند شد البته لازم به ذکر است که در این تعداد، افرادی شامل تخلفات دیگرمی‌شدند که با اعداد دیگرهمپوشانی دارد.

وی با بیان اینکه هر فرد که بورسیه می‌شود طبق قانون وثیقه ملک از او دریافت می‌شود، افزود: اگر افراد هزینه خود را نپردازند وثیقه آن‌ها به اجرا گذارده خواهد شد اما متأسفانه در دوره گذاشته عده‌ای حتی وثیقه هم نگذاشته‌اند.

سرپرست وزارت علوم با تأکید بر اینکه پرونده دانشجویان بورسیه بسته شده است گفت: اما پرونده تخلف مدیران و مسئولانی که منجر به چنین فاجعه علمی و خدشه‌دار شدن حیثیت علمی کشور شده‌اند باز است.

نجفی در پاسخ به سؤال خبرنگاری مبنی بر اینکه شنیده شده نامه‌ای از سوی شما به دانشگاه‌ها فرستاده شده مبنی بر اینکه دانشجویانی که اعلام نیاز از دانشگاه‌ها نیاورده‌اند جذب نشوند گفت: چنین مسئله‌ای به هیچ‌وجه صحت ندارد و ممکن است افرادی از طریق رانت و روابط خاص بورسیه دریافت کرده باشند اما این افراد جوانان این کشورهستند. من نامه‌ای به دانشگاه‌ها در زمینه مربیان پیمانی فرستاده‌ام تا با آن‌ها با نگاه مثبت رفتار شود و در مورد اعلام نیازها نیز اکنون اعلام می‌کنم که تا جایی که امکان دارد با این افراد با نگاه مثبت برخورد شود و این افراد بتوانند اعلام نیازهای خود را دریافت کنند.

وی درباره پرونده فردی که اسامی بورسیه‌ها را در فضای مجازی منتشر کرده بود اظهار کرد: وزارت اطلاعات این پرونده را دنبال می‌کند و باید روشن شود که فارغ از این‌که این اطلاعات صحت دارد یا خیر این اسامی را چگونه به‌دست آورده است.

سرپرست وزارت علوم با تأکید بر اینکه هیچ مرجعی از سوی وزارت علوم هیچ اسمی را منتشر نکرده گفت: حتی در دولت در جلسه‌ای یکی از دوستان از من خواست تا نام یکی از پرونده‌ها را بگویم اما من از این مسئله سرباز زدم. اسامی اعلام نخواهد شد مگر آنکه رئیس‌جمهور و دستگاه‌های قضایی رسماً درخواست کنند که اسامی به آن‌ها محرمانه اعلام شود.

 

رئیس‌جمهور چندین بار خواستند که مرا به مجلس معرفی کنند

نجفی درباره انتخاب دکتر نیلی احمدآبادی به عنوان گزینه پیشنهادی دولت برای وزارت علوم گفت: رئیس‌جمهور چندین بار از بنده خواستند که مرا به مجلس معرفی کنند اما به دلایلی که ذکر آن‌ها میسر نیست این مسئله را رد کردم و بر همین اساس آقای روحانی، دکتر نیلی احمدآبادی را برای این سمت انتخاب کردند که سابقه درخشانی در جنگ تحمیلی داشته و با ارگان سپاه در زمینه‌ علمی و فرهنگی همکاری‌هایی داشتند و استاد برجسته‌ای هستند که ۸۷ مقاله ISI دارند.

وی افزود: نمایندگانی که می‌گویند وزیر باید استاد تمام باشد و در حوزه خود برجسته باشد در این مسئله هیچ خدشه‌ای نمی‌توانند به ایشان وارد کند.

 

دکتر نیلی هیچ‌گونه نقطه‌ضعف سیاسی ندارد

سرپرست وزارت علوم با بیان اینکه دکتر نیلی هیچ‌گونه نقطه‌ضعف سیاسی ندارد گفت: من فرد سیاسی هستم که از سال ۵۷ فعالیت‌های مختلفی داشته‌ام. اگر از نظر برخی از نمایندگان این مسئله نقطه‌ضعف من محسوب می‌شود دکتر نیلی این نقطه‌ضعف را ندارند.

نجفی افزود: امیدوارم نمایندگان با درک این وضعیت، روز چهارشنبه رأی مثبت و قاطعی به ایشان دهند تا کار خود را آغاز کند.

 

پذیرفتن ریاست دانشگاه تهران از سوی عارف، کار بزرگی در آموزش عالی است

وی در پاسخ به سؤال خبرنگاری مبنی بر اینکه نظر شما درباره انتخاب دکترعارف برای ریاست دانشگاه تهران چیست، گفت: اگر دکتر عارف این مسئله را بپذیرند بسیار خوب است. من به دکتر نیلی نیز پیشنهاد کرده‌ام که اول به ایشان پیشنهاد دهند چرا که در گذشته دکتر عارف گفته بود من آرزویم ریاست در دانشگاه تهران است اما اخیراً عنوان کرده‌اند که منظورشان در همان دورانی بوده است که این جمله را گفته‌اند.

سرپرست وزارت علوم در ادامه اظهارکرد: اگر دکتر عارف این سمت را بپذیرند کار بسیار بزرگی در آموزش عالی کشور انجام خواهد شد چون ایشان چه در بین دانشگاهیان و چه در وزارت علوم و دولت جایگاه خوبی دارد.

نجفی در ادامه با اشاره به تشکیل کمیته مربوط به دانشگاه آزاد گفت: در جلسه قبلی شورای عالی انقلاب فرهنگی وضعیت پذیرش دانشگاه آزاد مورد بررسی قرار گرفت و در آن جلسه دکتر میرزاده توضیحاتی را ارائه کرده‌اند که برخلاف آنچه برخی رسانه‌ها افزایش هفت الی هشت برابری را اعلام کرده‌اند ۱.۷ برابر افزایش در ظرفیت‌ها صورت گرفته است.

وی با بیان اینکه به درخواست دکتر میرزاده کمیته‌ای برای این مسئله تشکیل شده است گفت: این کمیته متشکل از نمایندگانی از وزارت بهداشت، وزارت علوم، دانشگاه آزاد و دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی است که هنوز کار خود را شروع نکرده و هنوز نامه‌ای برای معرفی نماینده به این کمیته به دست ما نرسیده است.

نجفی با اشاره به مسئله برخورد با پایان‌نامه فروشی گفت: برخورد با این مسئله نیازمند قانون است که بر همین اساس لایحه‌ای به دولت ارائه شده و پیش‌بینی‌های لازم برای برخورد قضایی و انتظامی صورت گرفته است.

 

آخرین مهلت تدوین آیین نامه تخلفات دانشجویی؛ شنبه آینده

سرپرست وزارت علوم با بیان اینکه در زمینه برخورد با دانشجویان متخلف وزارت علوم این مسئله را برعهده دارد گفت: بر همین اساس هیأتی مشخص شد و دو هفته به آن‌ها فرصت‌ داده‌ایم تا آیین‌نامه‌ای را در این خصوص تدوین کنند که شنبه هفته آینده مهلت آن‌ها تمام خواهد شد.

وی افزود: بر این اساس دانشجویانی که پایان‌نامه خریداری شده را به طور کامل ارائه کنند از دانشگاه اخراج خواهند شد و اگر بخشی از آن را در پایان‌نامه خود استفاده کنند متناسب با میزان آن مجازات‌های مختلفی پیش‌بینی شده است. اعضای هیأت علمی نیز اگر در این زمینه تسامحی انجام دهند برخوردهایی با آن‌ها نیز پیش‌بینی شده است.

نجفی درباره دلایل قبول مسئولیت سرپرستی وزارت علوم طی این مدت گفت: من به طور کلی مسئولیت‌ در جمهوری اسلامی را به شکل واجب کفایی می‌بینم. اگر کسی باشد که آن مسئولیت‌ها را بپذیرد من آن مسئولیت را قبول نمی‌کنم. با استیضاح فرجی دانا شرایط جامعه و وزارت علوم به گونه‌ای بود که کسی آمادگی پذیرفتن این مسئله را نداشت به همین دلیل من احساس کردم که باید به این مسئولیت تن دهم.

سرپرست وزارت علوم در ادامه اظهار کرد: از ابتدا در ذهن خود یک درصد هم قصد ادامه این مسیر را نداشتم اما دکتر روحانی اصرار کردند که شما این مسئولیت را بپذیرید و طی این چند ما نظرتان تغییر خواهد کرد که در آخر دکتر نیلی به عنوان وزیر پیشنهادی دولت به مجلس معرفی شد.

نجفی با تأکید بر اینکه مأموریت من صرفاً رسیدگی به پرونده بورسیه‌ها نبوده است، گفت: تمام فعالیت‌هایی که در طول این مدت انجام شده بر اساس برنامه‌های میان‌مدت و بلندمدت بوده لذا صرفاً برای حل مسئله بورسیه سرپرست وزارت علوم نشدم اما مسئله بورسیه‌ها به یک مسئله سیاسی و ملی تبدیل شده بود که باید به سرعت به آن رسیدگی می‌شد.

وی درباره تکمیل ظرفیت‌های دانشگاه های غیر انتفاعی نیز افزود: جلسه‌ای با نمایندگان دانشگاه‌های غیرانتفاعی برگزار شد که در آن جلسه به این جمع‌بندی رسیدیم که هر کمکی که در توان است به دانشگاه‌های غیرانتفاعی به شرط پایمال نشدن کیفیت آموزشی ارائه خواهیم کرد.

 

پرونده تکمیل ظرفیت‌ها در این ترم بسته شده است

نجفی با اعلام اینکه پرونده تکمیل ظرفیت‌ها در این ترم بسته شده است گفت: برخی از دانشگاه‌های بزرگ نیز برای پردیس‌های خودگردان خود درخواست تکمیل ظرفیت داشتند که با درخواست آن‌ها موافقت نشد.

سرپرست وزارت علوم در ادامه اظهار کرد: تکمیل ظرفیت در دانشگاه غیرانتفاعی باعث می‌شود تا دانشجویان شهرستانی که ثبت‌نام انجام داده‌اند به دانشگاه‌های بزرگتر بروند و این مسئله باعث متضرر شدن برخی دانشگاه‌های غیرانتفاعی می‌شود.

وی با تأکید بر اینکه تکمیل ظرفیت‌ها متمرکز بر روی دوره دکترا و کارشناسی ارشد است گفت: امسال به نظر من به اندازه کافی دانشجو در این مقاطع پذیرش شده‌اند.

 

مهلت استانداردسازی رشته‌ محل‌های دانشگاه آزاد تا اردیبهشت‌ماه

نجفی در پایان با اشاره به مجوز افزایش ظرفیت دکترا در دانشگاه آزاد گفت: افزایش ظرفیت‌ها قابل دفاع است چرا که ۴۱ واحد دانشگاه آزاد با دانشگاه‌های مادر ادغام شده‌اند البته به دانشگاه آزاد تا اردیبهشت‌ماه مهلت داده شده تا تمام رشته محل‌های خود را با استانداردهای وزارت علوم مطابقت دهد و اگر استانداردهای لازم صورت نگیرد به رشته محل‌های دیگر فرستاده خواهند شد.

 

پرونده دانشگاه ایرانیان مختومه شد

سرپرست وزارت علوم در پایان با بیان اینکه پرونده دانشگاه ایرانیان نیز طی این مدت بسته شد گفت: طی نامه ای به آقای احمدی نژاد اعلام شد که دانشگاه ایرانیان هیچگونه مجوزی ندارد و پرونده آن مختومه است.