به گزارش فرهنگ امروز به نقل از ایبنا؛ پیشنهاد تاسیس شبکه تلویزیونی اینترنتی کتاب نخستین بار در۲۹ تيرماه ۱۳۹۰ و بعد از دیدار مسوولان نهاد کتابخانههای عمومی کشور با مقام معظم رهبری مطرح شد.
در این راستا مذاکراتی بین نهاد کتابخانههای عمومی کشور به مدیریت منصور واعظی با مسوولان صداو سیما صوت پذیرفت و مقرر شد در شرایط کنونی که امکان تاسیس یک شبکه تلویزیونی مستقل و جدید دیجیتال در حوزه کتاب از طریق صداو سیما وجود ندارد؛ این شبکه تلویزیونی به صورت اینترنتی راهاندازی شود.
شبکه کتاب از کجا آغاز شد؟
نخستین بار در ۸ اردیبهشت و در جریان برگزاری بیست و ششمین نمایشگاه بین المللی کتاب، واعظی دبیرکل پیشین نهاد، در یک نشست خبری اعلام کرد: همزمان بانمایشگاه کتاب شبکه رادیویی و تلویزیونی مجازی کتاب افتتاح می شود. اتفاقی که در آن برهه تحقق نیافت تا بار دیگر وی در تاریخ سهشنبه ۱۸ تیر ۹۲ آغاز فعالیت رسمی شبکه تلویزیونی کتاب را پایان ماه رمضان همان سال اعلام کند.
سرانجام شبکه تلویزیونی کتاب از اول مهرماه ۱۳۹۲ از سوی موسسه فرهنگی ایران نمایه (یکی از موسسات زیر مجموعه نهاد کتابخانه های عمومی) آغاز کرد. تهیه و پخش اینترنتی گزارشهای خبری و تصویری شامل برنامه های نقد و بررسی کتاب، رونمایی ها، جشنواره ها، همایش ها و پوشش تمام اتفاقات مهم در حوزه کتاب از جمله فعالیت های این شبکه از همان نخستین روزهای آغاز به کار بود.
همه این اتفاقات در شرایطی صورت پذیرفت که مدیران ارشد نهاد کتابخانه های عمومی به کرات از این مجموعه و روند فعالیت های آن بازدید کرده و همچنان قول رونمایی از آن و آغاز به کار رسمی و پخش تلویزیونی برنامه های رسانه مذکور، در کنار عقد قرارداد رسمی با کارکنان شبکه را می دادند؛ اتفاقی که تا آخرین روزهای مدیریت واعظی بر این نهاد امید به انجام آن می رفت اما هرگز تحقق نیافت. گذشته از این، شبکه از اندک امکانات موجود خود از جمله ابزارهای فنی کار نیز به دلیل نبود حمایت های مالی نهاد کتابخانه ها محروم ماند.
تغییر مدیریت ها و تاثیر آن بر شبکه کتاب
در ۲۶ بهمن ماه ۱۳۹۲نهاد کتابخانه ها با تغییر ناگهانی مدیریت روبه رو شد و منصور واعظی جای خود را به محمدحسین ملک احمدی داد و باز این شبکه کتاب بود که نیاز داشت برای بقای خود بجنگد و سودمندی خود را به مدیران جدید اثبات کند و مجددا بازدیدهای مدیران ارشد و معاونان از سر گرفته شد.
اولین موضع رسمی نهاد تحت مدیریت ملک احمدی در قبال شبکه تلویزیونی کتاب، به مصاحبه وحید شاکری، مدیر روابط عمومی وقت نهاد کتابخانههای عمومی کشور بازمی گردد. وی در ۱۷ دی ماه ۱۳۹۲ در گفت وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) ضمن اعلام برچیده شدن موسسه ایران نمایه، حمایت صددرصدی این نهاد را از شبکه کتاب اعلام کرد و افزود: «هفته آینده نهاد کتابخانه های عمومی کشور تفاهم نامهای را با شبکه چهارم سیما منعقد خواهد کرد و مقدمات افتتاح شبکه تلویزیونی کتاب به زودی فراهم میشود. از آن پس مقرر شد فعالیت های شبکه و قرارداد کارکنان مستقیما بر عهده نهاد کتابخانه های عمومی باشد».
با وجود این اعلان ها و مواضع رسمی، باز هم هیچ حمایتی از مجموعه شبکه تلویزیونی کتاب صورت نپذیرفت و این مجموعه با اندک بضاعت خود و البته با پایمردی کارکنان خود به فعالیتش ادامه داد و بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران را به خوبی پوشش داد. طی ۱۰ روز زمان برگزاری نمایشگاه، گزارشگران این مجموعه با کمترین امکانات کاری بالغ بر ۶۰ گزارش تهیه کردند؛ اما دریغ و درد که این گزارش ها مجال انتشار نیافت.
با برکناری ملک احمدی آن هم تنها پس از گذشت سه ماه از آغاز به کار وی و روی کارآمدن «علیرضا مختارپور» وعده حمایت مدیران بی رمق تر از دفعات گذشته شد. این گونه بود که از مهرماه ۱۳۹۳ یعنی تنها یک سال پس از آغاز به کار رسانه ای که بنا بود مسئولیت ترویج فرهنگ کتابخوانی را بر دوش کشد، این رسانه از حرکت باز ایستاد و فعالیت آن متوقف شد.