شناسهٔ خبر: 29727 - سرویس دیگر رسانه ها

قانعی‌راد: با انتشار مجموعه 9 جلدی، دومین همایش آسیب‌های اجتماعی را برگزار شده می‌دانیم

سیدمحمدامین قانعی‌راد، رئیس انجمن جامعه‌شناسی ایران در آیین رونمایی از مجموعه کتاب‌های «مقالات دومین همایش ملی آسیب‌های اجتماعی در ایران» گفت: با وجود اینکه به دلیل مقاومت‌هایی نتوانستیم دومین همایش ملی آسیب‌های اجتماعی در ایران را برگزار کنیم، اما به عقیده ما و به ویژه پس از انتشار مجموعه 9 جلدی مقالات، این همایش برگزار شده است.

به گزارش فرهنگ امروز به نقل از ایبنا؛ آیین رونمایی از مجموعه کتاب‌های «مقالات دومین همایش ملی آسیب‌های اجتماعی در ایران» عصر دوشنبه (۱۱ اسفندماه) به همت انجمن جامعه‌شناسی ایران و با حضور دکتر میرطاهر موسوی، دبیر علمی دومین همایش ملی آسیب‌های اجتماعی در ایران، دکتر سیدمحمدامین قانعی‌راد، رئیس انجمن جامعه شناسی ایران و اعضای شورای علمی و داوران برگزار شد.
 
انجمن جامعه شناسی ایران جزوه انجمن‌های برتر ایران است
قانعی‌راد، رئیس انجمن جامعه‌شناسی ایران در ابتدای این نشست با اشاره به مشکلاتی که بر سر راه برگزاری این همایش بود گفت: پس از برگزاری نخستین همایش در خرداد سال ۸۱، تصمیم گرفتیم تا در سال ۹۰ و پس از گذشت یک دهه همایش دیگری را برگزار کنیم.
 
وی افزود: انجمن جامعه‌شناسی ایران در طول ۱۰ سال گذشته، جزو انجمن‌های برتر ایران بوده و در مناسبت‌هایی از جمله هفته پژوهش و در مراسم جایزه فارابی به عنوان انجمن برتر شناخته شده است.
 
قانعی‌راد درباره دومین همایش ملی آسیب‌های اجتماعی در ایران اظهار کرد: در این همایش با وجود تمامی محدودیت‌ها، نبود حمایت‌های مالی و ضعف اطلاعاتی، با تلاش دوستان و استادان برجسته این رشته که شامل ۳۷ نفر هستند، کارهای گسترده‌ای انجام شد.
 
کارشکنی‌های بر سر راه برگزاری دومین همایش ملی آسیب‌های اجتماعی در ایران
رئیس انجمن جامعه‌شناسی ایران ادامه داد: در ابتدا قرار بود این همایش در سال ۹۰ و پیش از برگزاری انتخابات مجلس برگزار شود، اما با مقاومت‌ها و برخوردهایی که صورت گرفت ناچار شدیم در شب قبل از برگزاری همایش برگزاری آن را متوقف و به بعد از برگزاری انتخابات موکول کنیم.
 
وی گفت: پس از برگزاری انتخابات مجلس و در اوایل سال ۹۱، انجمن دوباره فعال شد و دبیرخانه همایش پس از فراخوان‌های عمومی، تعداد ۶۰۰ مقاله را با محور آسیب‌شناسی اجتماعی دریافت کرد، اما باز هم در شب قبل از برگزاری همایش، به دلیل وجود مقاومت‌هایی ناچار شدیم اجرای آن را متوقف سازیم.
 
قانعی‌راد اظهار کرد: با وجود اینکه نتوانستیم دومین همایش ملی آسیب‌های اجتماعی در ایران را برگزار کنیم، اما به عقیده ما و به ویژه پس از انتشار مجموعه ۹ جلدی مقالات دریافتی، این همایش برگزار شده است.
 


انتظار ما از این همایش تولید دانش و دریافت بازخورد تولید دانش بود
وی افزود: این ۹ جلد که با همت نشر «آگه» و همکاری شورای اجتماعی کشور منتشر شده است، دلیلی بر اجرای موفق این همایش است؛ انتظارات ما از برگزاری این همایش تولید دانش و دریافت بازخورد تولید دانش در رابطه با آسیب‌های اجتماعی ایران بود که با انتشار مجموعه کتاب‌های همایش هدف نخست محقق شد.
 
رئیس انجمن جامعه‌شناسی ایران گفت: امیدواریم شرایطی فراهم شود تا به بتوانیم همایش‌های بعدی را با موفقیت اجرا کنیم و از تمامی همکاران و دوستان خواهشمندم تا ارتباط خود را با حفظ نمایند.
 
قصد داشتیم در این همایش به معضلات نگاه اجتماعی داشته باشیم
در ادامه این آیین، دکتر میرطاهر موسوی، دبیر علمی دومین همایش ملی آسیب‌های اجتماعی در ایران اظهار کرد: ایده اولیه برگزاری همایش‌های آسیب‌شناسی اجتماعی در ایران، از سوی مرحوم دکتر عبداللهی صورت گرفت. پس از وی در برگزاری دومین همایش دکتر سعید مدنی، زحمات بسیاری کشید. در زمان برگزاری دومین همایش، یخبندان سیاسی و انجماد اجتماعی شرایط سخت و غیرقابل نفوذی را پدید آورده بود.
 
وی ادامه داد: این نگاه غلط باعث شد تا ما از درون دچار آسیب شویم. از ابتدا قصد داشتیم تا با برگزاری این سلسله همایش‌ها به‌صورت ۱۰ سال یکبار، مشکلات را ریشه‌یابی کنیم اما مشکلات و مقاومت‌های موجود سبب شد تا در برگزاری دومین همایش ناموفق باشیم.
 
دبیر علمی دومین همایش ملی آسیب‌های اجتماعی در ایران در این‌باره توضیح داد: با توجه به اینکه آسیب‌های اجتماعی در ایران به طرز نگران‌کننده‌ای رو به افزایش است، دغدغه اصلی ما تشدید، تراکم و تنوع آسیب‌ها بود که قصد داشتیم در این همایش به این معضلات نگاهی اجتماعی داشته باشیم.
 
موسوی گفت: در مرحله بعدی، هدف ما نگاه بی‌طرفانه و علمی به آسیب‌ها بود. متأسفانه نگاه سریع و از بالا به پایینی به مشکلات و آسیب‌های اجتماعی در جامعه تحمیل شده است که پیامدهای شدیدی را به دنبال خواهد داشت. بحث تکان‌های شدید در سامانه جمعیتی کشور، به خصوص پس از انقلاب و بازتاب آن در جامعه یکی از مباحثی است که باید به آن توجه کرد.
 


ارائه مقالات همایش در هفت محور
وی افزود: بحث دیگر، مشکلاتی است که در پی جهانی‌سازی و یا حتی درباره همسایگی و همجواری کشور با کشورهای بحران‌خیز ایجاد می‌شود و همچنین نگاهی به انسان دنیای جدید و دنیای قدیم بود.
 
دبیر علمی دومین همایش ملی آسیب‌های اجتماعی در ایران تصریح کرد: با این اهداف و در هفت محور مختلف از جمله شناخت آسیب‌های اجتماعی، دستاوردهای آن، دلایل، دورنمای آسیب‌های اجتماعی، سیاست‌ها و راه‌های کنترل و برنامه‌ریزی برای ارائه مقالات در همایش فراخوان دادیم. علاوه بر این، ۲۸ محور دیگر را برای تحقیق و بررسی به محققان و جامعه‌شناسان پیشنهاد دادیم که با استقبال خوبی نیز مواجه شد.
 
موسوی در ادامه گفت: تعداد و حجم مقالات دریافتی بی‌سابقه بود و در نهایت ۴۰۷ مقاله مورد تایید کمیته داوران قرار گرفت و در مرحله بعدی تعداد ۱۸۷ مقاله برای ارائه انتخاب شد. در مرحله نهایی ۱۱۴ مقاله مورد بازنگری نهایی فرار گرفت و با توجه به اینکه موفق به برگزاری همایش نشدیم، با پیشنهاد دکتر مدنی، تعداد ۹۲ مقاله را به‌صورت مجموعه کتاب ۹ جلدی منتشر کردیم.
 
۳۰ مقاله از کتاب‌ها به جامعه دانشجویان تعلق دارد 
وی افزود: امیدواریم بتوانیم ۲۲ مقاله باقی مانده را در سایت جامعه‌شناسی منتشر کنیم تا علاقه‌مندان نیز در جریان موضوع مقالات قرار بگیرد. یکی از ویژگی‌های این همایش، استقبال خوب دانشجویان از ارائه مقالات بود و تعداد ۳۰ مقاله از مقالات منتشر شده در کتاب‌ها به جامعه دانشجویان تعلق دارد.
 
دبیر علمی دومین همایش ملی آسیب‌های اجتماعی در ایران اظهار کرد: خوشحالیم که فضای کشور به سمت تعادل و گشایش نسبی حرکت می‌کند، اما هنوز هم انتظار همکاری‌های بیشتری را از مسئولان داریم. تصور ما این بود چاپ و انتشار این مجموعه کتاب‌ها بیش از یک سال و نیم طول بکشد، اما به همت نشر «آگه» در کمتر از یک ماه و نیم توانستیم مجموعه ۹ جلدی مقالات همایش را منتشر سازیم.
 
موسوی ادامه داد: این ۹ جلد در عنوان‌هایی از جمله «آسیب‌های اجتماعی خانواده، نابسامانی، خشونت و طلاق»، «جوانان»، «اعتیاد به مواد مخدر و خودکشی»، «بحران هویت و آنومی»، «کج روی‌ها»، «آسیب‌های ناشی از حاشیه نشینی، روابط همسایگی و آپارتمان‌ نشینی»، «مسائل اجتماعی»، «آسیب‌های اجتماعی، اقتصادی» تقسیم بندی می‌شود.
 
در ادامه این آیین، جلسه مشورتی جامعه آسیب‌شناسی ایران با رویکرد «بررسی ریشه‌ها و چگونگی حل معضلات اجتماعی در ایران» برگزار شد.
 
آیین رونمایی از مجموعه کتاب‌های «مقالات دومین همایش ملی آسیب‌های اجتماعی در ایران» عصر دوشنبه (۱۱ اسفندماه) به همت انجمن جامعه‌شناسی ایران در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران برگزار شد.