به گزارش فرهنگ امروز به نقل از ایبنا؛ اعضای کمیته کشورهای عضو پرونده چند ملیتی ثبت جهانی نوروز شامگاه سهشنبه (۱۲ اسفندماه) از بخشهای مختلف کتابخانه ملی بازدید کردند سپس در نشستی دوستانه با سیدرضا صالحیامیری، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی دیدار کردند.
صالحیامیری در این نشست اظهار کرد: خیلی خوشحالیم که امروز با مفهوم نوروز با یکدیگر همزیستی فرهنگی داریم. دکتر خسروی همواره می گوید «کتابخانه ها تکه ای از بهشتاند» از اینرو امیدواریم برای شما امروز این اتفاق افتاده باشد.
وی ادامه داد: مجموعه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ۱۰۰ هزار متر مربع بنا در هشت طبقه با با سازه های معماری ایرانی و اخیراً مدرن است. این کتابخانه دو میلیون و ۷۰۰ هزار جلد کتاب، پنج میلیون نشریه، ۳۸ هزار نسخه خطی، ۳۵ هزار نسخه سنگی و قریب به یک میلیون نقشه در خود جای داده است.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی عنوان کرد: در سازمان اسناد که در ضلع شرقی این ساختمان واقع است، مرکز آرشیو ملی است. آنجا ۱۱ کیلومتر سند با بیش از چند صد میلیون بک نگهداری میشود. ما با سه سازمان بینالمللی همکاری داریم و با مجموعه میراث فرهنگی یک ساختار محسوب میشویم.
صالحیامیری توضیح داد: ۱۰ سال قبل درباره نوروز مقالهای نوشتم که در آن، تاریخ نوروز در منطقه را به صورت مفصل تشریح کردهام. این مقاله را به آقای طالبیان، معاون میراث فرهنگی تقدیم می کنم تا به برای شما ترجمه کند.
وی با بیان اینکه رمزآلود بودن نوروز، نخستین نکته نوروز است، گفت: دو پدیده در ایران داریم که در عمق معرفت ایرانی نفوذ معناداری دارند؛ یکی نوروز و دیگری عاشورا. دومین نکته نوروز که باز رمزآلود است، این است که اسلام نیز نوروز را صحه گذاشته است. بسیاری از بزرگان دینی ما در تکریم نوروز سخن گفتهاند. در نهایت، نکته سوم نوروز که بسیار مهم است، این است که نوروز اصلیترین حلقه انسجام ملی ما به شمار میآید.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی عنوان کرد: وقتی نوروز در ایران واقع میشود جامعه ایران دچار یک دگردیسی فرهنگی میشود. در ایام نوروز انسجام، آشتی، همگرایی و همنوایی ملی به خوبی در میان ایرانیان موج میزند. عجیب است که به لحاظ تاریخی در همه کشورهای منطقه، نوروز دارای قدمت است.
صالحیامیری افزود: به شما پیشنهاد میکنم با همکاری یکدیگر به تدوین و نگارش دانشنامه نوروز اهتمام بورزید. اگر مجموعه آداب و سنتهای منطقه یکجا جمع شوند، میتوان از آن یک فرهنگ جدید، مجموعه فیلمها، سریالها و کتابها را تولید کرد. ما بر این باوریم که نوروز واقعاً بخشی از هویت فرهنگی ماست و بدون آن نمی توانیم زندگی کنیم. در منطقه پرخشونت و پرتلاطم میتوانیم بذر صلح و آشتی بکاریم.
طالبیان، معاون سازمان میراث فرهنگی از دیگر سخنرانان این مراسم بود. وی اظهار کرد: پرونده نوروز سوای از اینکه ثبت یک امر مهم است، از نظر ارتقای سطح همکاری کشورها حائز اهمیت است. پرونده نوروز جزو نخستین پروندههای میان کشورها محسوب میشود که امروزه یونسکو بسیار به آن تأکید دارد.
وی با بیان اینکه هفت کشور در پرونده نوروز حضور داشتند پنج کشور دیگر نیز به آن اضافه شدهاند، گفت: پیام اصلی نوروز صلح و شادی برای کشورهایی است که در حوزه نوروز هستند. ما این را به فال نیک می گیریم چرا که می توانیم به یکدیگر در موضوعات فرهنگی کمک کنیم و در حفاظت از میراث فرهنگی بکوشیم.
معاون سازمان میراث فرهنگی در پایان سخنانش، گفت: جلسات اعضای کمیته کشورهای عضو پرونده چند ملیتی ثبت جهانی نوروز تا روز جمعه ادامه دارند و نتایج آنها در نهایت به یونسکو منتقل خواهد شد.