به گزارش فرهنگ امروز به نقل از ایبنا؛ تاریخ اسلام مشحون از عبرتهای سازنده و درسهای آموزنده است که هر کس در آن سیر کند و با حوادث تلخ و شیرین آن همراه شود و در فراز و نشیبهای آن به دقت تامل و تفکر کند، بدون شک از چنین سفری به کولهباری پر از معرفت و بصیرت بازخواهد گشت. در لابهلای صفحات تاریخ اسلام به روشنی میتوان شاهد صحنههای گوناگونی بود که هر یک از آنها درسهای زنده و گویایی را در اختیار نسل حاضر قرار میدهند و همچون آیینهای تمامنما از تجربیات امت اسلامی و فراز و نشیبهایی که مسلمانان با آن مواجه بودهاند پرده برمیدارند.
در تاریخ اسلام میتوان شاهد صحنههای مختلفی از هدایت و ضلالت، عزت و ذلت، نیکبختی و نگونبختی، جنگ و صلح، پیروزی و شکست، جهاد و راحتطلبی، دوستی و دشمنی، وحدت و تفرقه، رویش و ریزش، اصلاح و فساد، اطاعت و تخلف، مهر و قهر، رزم و بزم، وفا و جفا، امید و یأس، انفاق و بخل، عدالت و ظلم، خیر و شر و بالاخره حق و باطل بود که این صحنهها در کنار هم نمایشگاهی از انواع تابلوهای دیدنی را در معرض دید آدمی قرار میدهند که برای هر مخاطبی الهامبخشی و تفکربرانگیزند.
همچنین در جایجای تاریخ اسلام شاهد رویارویی چهرههای گوناگون با یکدیگر هستیم که در یک سو انسانهایی پاکسرشت و خوش عاقبت به چشم میخورند و در سوی دیگر انسان های برسرشت و بدعاقبت که هر یک از آنها نماینده دو طیف از انسانها و ترسیمگر دو دیدگاه فکری و اعتقادی در برابر یکدیگرند.
در بخشی از مقدمه کتاب «رویارویی صحنهها و چهرهها در تاریخ اسلام عصر رسول خدا (ص)» میخوانیم: «آری در صفحات تاریخ اسلام میتوان شاهد مواجهه صالحان و طالحان، مؤمنان و منافقان، دنیاطلبان و آخرتجویان، خرافهپردازان و خرافهستیزان، نیکوکاران و جفاکاران، ادبپیشگان و گستاخان، تکریمگران و تحقیرگران، جوانمردان و ناجوانمردان، پندپذیران و پندگریزان، هوشیاران و سادهلوحان، مجاهدان و عافیتطلبان، سیاستبازان و حقمداران، تلاشکنندگان و بهانهجویان، استقامتپیشگان و سست عنصران و در یک کلام راهیافتگان و گمراهان با یکدیگر بود.
یکی از جمله مواردی که تاکنون در تحقیقات تاریخ مغفول مانده، بررسی حوادث و شخصیتهایی است که در تقابل با یکدیگرند، درحالیکه نگریستن به تاریخ اسلام از این زاویه میتواند آثار و فواید فراوانی به ارمغان آورد که یکی از مهمترین آنها این است که ذهن را از یکسویهنگری به حقایق تاریخ اسلام بازمیدارد و زمینه را برای بررسی همهجانبه و فراگیر موضوعات فراهم میآورد.
بدیهی است ارائه یک صحنه در مجالی خاص نخواهد توانست همان تاثیری را از خود بر جای گذارد که در رویارویی آن صحنه با طرف مقابلش پدید میآید، ضمن اینکه این فرصت را به مخاطب نیز میدهد تا با شناخت هر دو جنبه به مقایسه آندو با یکدیگر بپردازد و به انتخاب آگاهانه یکی از آن دو مبادرت ورزد.»
مولف در مقدمه کتاب تاکید میکند که در این اثر و آثار بعدی که این رویکرد را دنبال میکند از دریچهای جدید و از منظری نو به حقایق تاریخ اسلام نگریسته که دستاورد آن میتواند برای همگان قابل استفاده و برای نسل نو جذاب باشد و میزان بهرهمندی از درسها و عبرتهای تاریخ اسلام را افزایش دهد.
در جلد نخست این مجموعه که به رویارویی صحنهها و چهرهها در دوران زندگانی رسول گرامی اسلام(ص) اختصاص یافته، تلاش بر آن بوده تا با مطالعه دقیق تاریخ بیست و سه ساله رسالت پیامبر اسلام(ص) نمونههایی از رویارویی صحنهها یا چهرهها که در آن دوران سرنوشتساز تحقق یافته گردآوری شود و مهمترین و اثرگذارترین آن نمونهها در پیش روی مخاطب قرار داده شود چراکه ارائه همه نمونهها در فراخور چنین اثری نیست.
به گفته مولف، از سوی دیگر، نمونههای فراوانی از حوادث این دوران وجود داشت که در اثنای تحقیق برای هریک از آنها عنوانی مناسب برگزیده شده، لیکن از آنجا که نمونهای که بتوان آن را کاملا با مثال مورد نظر در تقابل قرار داد، یافت نمیشد از ارائه آنها صرفنظر شده است.
گرچه در هر یک از مقاطع تاریخ صدر اسلام میتوان شاهد نوعی از مقابله صحنهها و چهرهها با یکدیگر بود، اما برخی از این مقاطع از قبیل جنگ احد و مانند آن از جنبه یادشده بسیار حائز اهمیت و مالامال از نمونههای جذاب و بدیع هستند که میتوانند زمینههای مناسبی برای آثار مستقل در این خصوص قرار گیرند.
چاپ نخست کتاب «رویارویی صحنهها و چهرهها در تاریخ اسلام عصر رسول خدا (ص)» نوشته حمید محمدقاسمی با شمارگان دو هزار نسخه در 560 صفحه به بهای 19 هزار تومان با جلد شومیز و 225 هزار یال با جلد سخت به همت دفتر نشر فرهنگ اسلامی در اختیار علاقهمندان قرار گرفته است.