به گزارش فرهنگ امروز به نقل از مهر، محمد فرهادی در نشست سراسري روساي دانشگاهها، مراكز پژوهشي و پارك هاي علم و فناوري با اشاره به روند رشد صعودي توليد علمي ايران از سال ۲۰۰۰تا كنون گفت: بر اساس اعلام پايگاه استنادي اسكوپوس، ايران در پايان سال ۲۰۱۴ميلادي ۱.۵ درصد توليد علم جهان را به خود اختصاص داده و در بين ۵۷كشور اسلامي مقام نخست و ۱۲۰كشور عضو جنبش عدم تعهد مقام دوم را دارد .
وی ادامه داد: وجود بيش از چهار ميليون ششصد هزار نفر دانشجو و ۷۰ هزار نفر عضو هيات علمي را در مجموعه آموزش عالي، سرمایه بسیار بزرگی برای کشور محسوب میشود که اگر مورد عنایت قرار گیرد و در مسیر درست خود هدایت شود، موجب جهش علمی و توسعه فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی مي شود.
وزیرعلوم تاكيد كرد: يكي از راهكارهاي رسيدن به جايگاه مطلوب و قله توسعه علمي ، آمايش سرزميني آموزش عالي است كه در شوراي عالي انقلاب فرهنگي مراحل نهايي خودرا مي گذراند.
وزير علوم نبود نظام جامعی در جهت ارزیابی مستمر و مؤثر دانشگاهها و مراکز آموزشی و پژوهشی. نامتناسب بودن ظرفیتهای آموزشی با نیاز واقعی کشور در بخش های مختلف صنعتی، خدماتی، کشاورزی، وجود تعداد زیاد دانشگاه و موسسههای آموزش عالی و رشد چشمگیر کمیت آنها در دهه گذشته را از موانع و مشكلات كلان آموزش عالي اعلام كرد كه وزارت علوم براي حل آن در حال برنامه ريزي است.
وي تقويت ارتباط با مراكز علمي معتبر جهان را از برنامه هاي جدي وزارت علوم عنوان كرد كه از سال گذشته شروع شده و در سال جاري با سرعت بيشتري پيگيري خواهد شد.
فرهادي با اشاره به وجود تخلفات علمی در امر پژوهش، نگارش پایان نامه ها و مقالات علمی و پژوهشی گفت: براي به حداقل رساندن اين مشكل در داخل دانشگاهها اخيرا آيين نامه هايي به دانشگاهها و مراكز آموزش عالي ابلاغ شد و براي رفع آن در محيط بيرون از دانشگاه نيزلايحه اي از سوي وزارت علوم به دولت ارسال شده كه پس از تصويب به مجلس شوراي اسلامي ارائه مي شود.
وزير علوم، فراهم ساختن بستر لازم برای حاکمیت نخبگان در دانشگاه ها با اصلاح ساختار و تجدیدنظر در روند مرکز جذب هیئت علمی را از برنامه هاي وزارت علوم اعلام كرد و تاكيد كرد دانشگاهها به فرآيند جذب پرونده هاي جذب هیئت علمی سرعت بيشتري ببخشند.
وي تبادل استاد و دانشجو با دانشگاه های بزرگ جهان و جذب دانشجوی خارجی با اصلاح آیین نامه های موجود و تدوین آیین نامه های جدید را از برنامه هاي ديگر وزارت علوم در سال جاري اعلام كرد و گفت: در سال گذشته تعداد ۴۵۰۰دانشجوي خارجي به دانشگاههاي ايران آمدند كه اين تعداد در سال جاري بايد تا سه برابر افزايش پيدا كند.
فرهادي با اشاره به ضرورت ارتقای کیفی آموزش از طریق تجدید نظر در رشتههای قدیمی که دارای بازار کار نیستند و ایجاد رشته های جدید و بین رشتهای و در کنار آن حذف رشته های تکراری و غیرقابل توجیه گفت : بازنگري رشته ها در شوراي عالي برنامه ريزي در حال انجام است و تا پايان تابستان بسياري از آنها نهايي مي شود.
وزير علوم تاكيد كرد دانشگاهها بايد براي حل مشكلات اساسي كشور راهكار ارائه دهند كه در اين زمينه رفع خشكسالي و كمبود آب ،مشكلات محيط زيستي ، آلودگي هوا و مشكلات كشاورزي و انرژي هاي تجديدپذير در اولويت هستند.
وي با اشاره به مشكلات اقتصادي دانشگاهها و كمبود منابع مالي گفت : هدایت مراکز آموزشی و تحقیقاتی برای عرضه فعالیتهای تحقیقاتی به عاملان اقتصادی و تشویق فرهنگ کمکهای بلاعوض و استفاده از پتانسیل خیرین آموزش عالی از جمله راهكارهاي قابل تامل در اين زمينه است.
فرهادي تسهیل فرآیند استفاده از فرصتهای مطالعاتی برای اساتید و اعضای هیات علمی و دانشجویان دکتری و ایجاد بستر قانونی لازم جهت عضویت در سازمانهای علمی جهانی و شرکت در جشنوارهها و نمایشگاههای علم و فناوری جهانی را از برنامه هاي وزارت علوم اعلام كرد.
وزيرعلوم با تاكيد بر ارتقای نظام اطلاع رسانی و رفع نارسایی سیستم طبقه بندی و نگهداری اطلاعات و فراهم آوردن امکان دسترسی به پژوهشهای انجام شده در سطح ملی و بین المللی گفت: وزارت علوم از ايجاد آزمايشگاههاي مركزي و مرجع و تقويت شبكه آزمايشگاههاي علمي حمايت مي كند.
دكتر فرهادي با اشاره به اعلام برنامه راهبردي وزارت علوم در آينده نزديك از دانشگاهها خواست برنامه هاي راهبردي خودرا به تصويب هيات امنا برسانند.
وزير علوم ، توجه به مسائل فرهنگي دانشگاهها و تقويت كرسي هاي آزاد انديشي در دانشگاهها را از ديگر برنامه هاي مهم و داراي اولويت وزارت علوم اعلام كرد.