به گزارش فرهنگ امروز به نقل از مهر؛ مراسم رونمایی از «کتاب کبریت ایران» روز پنجشنبه هفتم خردادماه از ساعت ۱۷ در سالن اشراقِ تالار ایوان شمس واقع در بزرگراه جلال آل احمد، ابتدای بزرگراه کردستان برگزار میشود.
«کتاب کبریت ایران» (جلد نخست: کبریتهای قوطی چوبی) با نویسندگی و گردآورندگی مهدی صادقی در ۲۷۱ صفحه در شمارگان ۱۰۰۰ نسخه و با بهای ۳۵ هزار تومان از سوی نشر رسم منتشر شده است.
این کتاب که به مناسبت یکصد و شصتمین سال ورود کبریت به ایران (۱۲۷۵ ق.) و پنجاهمین سال انتشار نخستین کتاب تاریخ کبریت ایران (۱۳۴۵ خ.) انتشار یافته، با بخشهایی همچون چیستی کبریت، مادر دکتر مصدق، سیگار و کبریت، پدر کبریت ایران، کبریت کالای استراتژیک، طراحی چهره افراد شاخص، باغ وحش کبریتی، کبریت در آیینه تمبر و ... همراه است.
در بخشی از پیشگفتار کتاب با عنوان «کبریت هویت ماست» میخوانیم: «آنچه در این کتاب پیش روی شماست، مروری است بر سیر تحول طراحی و تولید کبریت در ایران، از بدو ورود تا سال ۱۳۵۷. از زمانی که کبریت به عنوان یک کالای لوکس و سوغات فرنگ در میان اعیان و اشراف جای باز کرد تا زمانی که به کالای ضروری و سپس به کالای استراتژیک تبدیل شد. نیز تا پس از آن که به کالایی خرد و کم و بیش صرفا کلکسیونی تبدیل شده است. از آن روز تا کنون حدود ۱۶۰ سال میگذرد و از اختراع کبریت تا امروز حدود ۱۸۰ سال.
مرور تاریخ طراحی و تولید کبریت در ایران، ما را به این سمت میکشاند که کبریت یکی از نوارهای نقاله تاریخ ماست. بسیاری از جعبههای چوبی کبریتهای چند دهه پیش، برای خیلیها حتی آنهایی که اصلاً در آن زمان نبودهاند، خاطره شده است. امروز این کبریتها خاطرات ما را میسازد و هر کلکسیونری که کبریتهای قدیمی جمعآوری میکند، در واقع خاطرات گذشته را پاس داشته است. بر این باورم که کبریت برای ما ایرانیها چیزی فراتر از خاطره است، کبریت، تجربه و تاریخ ماست.