شناسهٔ خبر: 33222 - سرویس دیگر رسانه ها

واکنش به شکسته شدن کاشی‌های دارالفنون

در طول هفته‌ی گذشته و در ادامه‌ اجرای پروژه‌ «جداره‌سازی محور ناصرخسرو» چند کاشی از کتیبه‌ «توانا بود هر که دانا بود» بالای سردر ورودی بنای تاریخی دارالفنون متعلق به دوره‌ی پهلوی حذف شد،‌ اتفاقی که به گفته‌ی شاهدان به دلیل سست شدن کتیبه و شکستن چند کاشی میانی این کتیبه رخ داده و حتی کارگران آن را تائید کردند.

 

به گزارش فرهنگ امروز به نقل از ایسنا؛ ناظر ارشد طرح جداره‌سازی خیابان ناصرخسرو می‌گوید: «کاشی‌های ۸۱ ساله متعلق به بنای الحاقی به دارالفنون را خودمان با هدف احیا و بازسازی بنا انجام داده‌ایم.»

 

در طول هفته‌ی گذشته و در ادامه‌ اجرای پروژه‌ «جداره‌سازی محور ناصرخسرو» چند کاشی از کتیبه‌ «توانا بود هر که دانا بود» بالای سردر ورودی بنای تاریخی دارالفنون متعلق به دوره‌ی پهلوی حذف شد،‌ اتفاقی که به گفته‌ی شاهدان به دلیل سست شدن کتیبه و شکستن چند کاشی میانی این کتیبه رخ داده و حتی کارگران آن را تائید کردند.

این در حالی است که مجریان پروژه‌ی «جداره‌سازی محور ناصرخسرو» اعلام کرده‌اند هیچ کاشی شکسته نشده و کارشناسان پروژه با صلاحدید خود این اقدام را انجام داده‌اند.

نوا توکلی‌مهر، ناظر طرح جداره‌سازی خیابان ناصرخسرو به خبرنگار ایسنا توضیح می‌دهد: پروژه‌ی طراحی و مرمت جداره ناصرخسرو و ضوابط و الحاقات بصری با هدف ساماندهی منطقه در حال اجرایی شدن است و برای نما و جداره‌هایی که به اصلاح و مرمت نیاز دارند با توجه به میراثی بودن جداره‌های خیابان حضور کارشناس مرمت ناظر ضروری است.

او با بیان این‌که در ضلع‌های دیگر خیابان ناصرخسرو چند کاشی قدیمی وجود دارد که از نظر آن‌ها و کارشناسان‌شان جزو عناصر میراث فرهنگی خیابان ناصرخسرو هستند، ادامه می‌دهد: در زمان اصلاح جداره در بالای یکی از درهای ورودی دارالفنون متوجه شدیم خطر سست‌شدگی کاشی‌های این کتیبه وجود دارد، به همین دلیل کارشناسان مرمت تصمیم گرفتند آن‌ها را به صورت دانه‌ای از روی کتیبه برداشته و پس از اصلاح بدنه، کتیبه‌ها را بار دیگر در جای خود قرار دهند.

البته ناظر طرح جداره‌سازی خیابان ناصرخسرو بر این مساله نیز تاکید می‌کند که کاشی‌های جدا شده بلافاصله به انبار منتقل شده و برای پیاده شدن همه‌ کاشی‌ها و نصب مجدد آنها تصمیم‌گیری خواهد شد.

وی با تأکید بر اینکه پروژه «مطالعات و طراحی جداره محور ناصرخسرو» با هدف حذف زواید و الحاقات بصری از نما از حدود یک سال پیش در خیابان ناصرخسرو آغاز شده تأکید می‌کند: رسالت اصلی ما ساماندهی همه‌ الحاقات بصری است که در نمای ساختمان‌ها در تهران به عنوان یک پدیده فراگیر وجود دارد.

توکلی مهر سپس توضیح می‌دهد: در مراحل اولیه‌ی کار همه‌ی روند و برنامه‌های پروژه و حتی ساختمان‌های فرسوده میراثی که داربست دارند به صورت پلاک به پلاک با همکاری میراث فرهنگی استان تهران در جلسات بررسی شده و درباره‌ی همه‌ی آن‌ها تعیین تکلیف شده است. مضاف بر اینکه بحث کاشی‌های قدیمی از دیگر عناصر بنا است که باید برای ساماندهی آن‌ها فکری می‌شد.

 وی سه بازوی پروژه جداره‌سازی ناصرخسرو را شهرداری منطقه ۱۲ تهران، سازمان زیباسازی شهر تهران و اداره کل میراث فرهنگی تهران می‌داند و می‌گوید: این پروژه اکنون در مراحل میانی عملیات اجرائی به سر می‌برد. با وجود شرح خدمات ساماندهی زوائد و الحاقات از نما،‌ اقدامات اصلاح جداره بارعایت همه‌ی ملاحضات میراثی توسط مشاور طراح با نظارت عالیه‌ میراث فرهنگی تهران، در حال انجام بوده و تعیین تکلیف ابنیه‌ی میراثی در حال تخریبِ محور مانند گاراژ تی‌بی‌تی و میهن‌تور با شهرداری منطقه ی ۱۲ تهران و سازمان میراث فرهنگی در مکاتبات متعدد در دست اقدام است.

ناگفته نماند پسر مرحوم «خاک نگار مقدم» (سازنده‌ این کاشی‌ها در سال ۱۳۱۳) هنوز حرفه‌ی پدری خود را دنبال می‌کند و چنانچه - طبق شنیده‌ها - این کاشی‌های ارزشمند شکسته شده باشند، می‌تواند نمونه‌ای از آنها را طراحی کند.