به گزارش فرهنگ امروز به نقل از مهر؛ محمدرضا داوودآبادی فراهانی افزود: پایش سلامت نیازمند هزینه بیشتر است. در حال حاضر هر مرکزی که بخواهد کار غربالگری انجام دهد حتما برای هر نفر ۱۵۰ هزار تومان باید هزینه کند این در حالی است که سرانه هزینه ما برای هر دانشجو در دانشگاه های علوم پزشکی برای پایش روان تنها ۲ هزار تومان است پس مشخص است که روش ما تابع منابع مالی است.
وی با اشاره به شرایط آسیب های اجتماعی در میان دانشجویان علوم پزشکی گفت: من در همه حوزه های آسیب های اجتماعی از دادن آمار و ارقام پرهیز می کنم چون به محض آمار دادن یک سونامی اطلاع رسانی بوجود می آید. این موضوع که آسیب های حوزه اجتماعی و افسردگی و مواد مخدر شیوع پیدا کرده مشخص است اما یکی از مهمترین زمینه های این گسترش، خلاء عاطفی در میان دانشجویان است.
فراهانی افزود: به دلیل اینکه ۷۰ درصد دانشجویان با وجود پیوستگی های عاطفی و عمیق خانوادگی یک دفعه از خانواده دور می شوند و با توجه به اینکه خانواده های ایرانی هنوز دارای پیوستگی عمیق هستند، این خلاء عاطفی به همراه فشار درسی در رشته های علوم پزشکی فضای خوبی را برای رشد آسیب های اجتماعی ایجاد می کند.
وی گفت: هدف از اطلاع رسانی در زمینه افسردگی و آسیب های اجتماعی این است که خانواده ها به دانشجویان خوابگاهی بیشتر توجه کنند نه اینکه دیپلم تحویل دهند و بعد از چهار سال او را با مجموعه ای از آسیب ها تحویل بگیرند.
معاون وزیر بهداشت گفت: ما از دو منبع می توانیم میزان آسیب های دانشجویی را استخراج کنیم . یکی پژوهش هایی است که در این حوزه انجام می گیرد که برخی از آنها به شکل مقاله هستند. منبع دیگر تعداد مراجعینی است که به مراکز مشاوره مراجعه می کنند. مقایسه آماری از تعداد مراجعان در سالهای گذشته می تواند یکی از منابع باشد اما این آمار چندان محکم نیست.
وی تاکید کرد: ما در وزارت بهداشت تا زمانی که یک مرکز پژوهشی مختص خودمان نداشته باشیم که بتوانیم در این زمینه پژوهش کنیم نمی توانیم عدد و آمار قطعی بدهیم. سبب شناسی این موضوع هم پژوهش جداگانه ای می طلبد.
فراهانی درباره پایش روانی که هر سال ابتدای سال تحصیلی برای دانشجویان علوم پزشکی انجام می گیرد، گفت: مراکز مشاوره دانشگاه ها روش ها و آزمون هایی داشته اند اما این روش های روایی لازم را نداشتند مواردی مانند خودکشی اتفاق افتاد در حالی که فرد در پایش روان مشکلی را نشان نداده بود. مسایل مالی یک دلیل مهم برای ایجاد چنین مشکلاتی در سیستم پاییش روانی است.
وی افزود: مراکز مشاوره می دانستند که این روش ها کیفیت بسیار بالا ندارند و در حد متوسط هستند اما چاره ای وجود نداشت. وقتی غربالگری انجام می گیرد، بر اساس روش های غربالگری دقت عمل می تواند کاهش یا افزایش پیدا کند که این کار ارتباط مستقیم با منابع مالی دارد. یعنی اگر به یک مرکز مشاوره بروید و بگویید پایش سلامت روان را با این تست ها و آزمون ها انجام دهد قطعا هر نفر ۱۵۰ هزار تومان هزینه دارد در مقابل سرانه هزینه ما برای هر دانشجو در دانشگاه های علوم پزشکی برای پایش روان ۲ هزار تومان است پس مشخص است که روش ما تابع منابع مالی بوده است.
معاون دانشجویی و فرهنگی وزارت بهداشت گفت: ما باید در این حوزه منابع مالی بیشتری هزینه کنیم. متاسفانه علی رغم اینکه وزارت علوم برای پایش سلامت دارای ردیف بودجه است اما دانشگاه های علوم پزشکی چنین ردیف بودجه ای ندارند. ما روش های پایش روان را اصلاح می کنیم تا غربالگری عمیق تری انجام دهیم. پایش روان روایی بهتری داشته باشد اما سازمان مدیریت و برنامه ریزی باید یک ردیف بودجه برای ما در نظر بگیرد.