به گزارش فرهنگ امروز به نقل از مهر، مراسم معرفی سریال «شهرزاد» شامگاه گذشته جمعه ۱۲ تیر با حضور اهالی رسانه و با اجرای شهرام شکیبا در خیابان لالهزار شهرک غزالی برگزار شد.
شکیبا در این مراسم، «شهرزاد» را سریالی معرفی کرد که نسلهای گوناگون بازیگران در آن حضور دارند و خیلیها برای اولین بار در این سریال بازی کردهاند.
در ادامه یکی از آنونسهای سریال روی آنتن رفت و سپس حسن فتحی با نام خداوند حقیقت، خیر و زیبایی سخنانش را آغاز کرد و گفت: قصد دارم مشخصا درباره رسانه جدید الولاده یعنی شبکه نمایش خانگی چند کلمه بگویم که چیزی حدود ۵، ۶ سال پیش با پایمردی دوستان ما شکل گرفت و تا امروز کارنامه بدی نداشته است. ما هم در ادامه اتفاقات حوزه شبکه نمایش خانگی تصمیم گرفتیم «شهرزاد» را بسازیم.
ساخت سریالهای تاریخی ساده نیست
وی افزود: چیزی حدود دو سال مرحله تحقیق و نگارش فیلمنامه طول کشید و نغمه ثمینی در این ایام همراه و همیار ما بود. سرانجام ۶، ۷ ماه پیش توانستیم کار را شروع کنیم و جا دارد از همکارانم تشکر کنم. از همکاران فیلمبرداری، صدا و گریم گرفته تا دکور، تولید و تدارکات و لباس که تلاش آنها به ما انگیزه میدهد. آنهایی که اهل تولید سریال تاریخی هستند میدانند این کار ساده نیست و ساخت بسیاری از سریالهای خوب چندین سال طول میکشد.
کارگردان «شب دهم» تأکید کرد: ما جهاد کردیم تا اثری درخور، قابل اعتنا و در شأن مردم سینمادوست و سریالدوست که ذائقه نمایشیشان در روزگار جدید متفاوت است، تولید کنیم و مطابق با خواسته آنها به آثارمان کیفیت بیشتری ببخشیم. در این عرصه مرهون همکارانم هستم از جمله سرمایه گذاران سریال امامی و رضوی که تهیهکنندگان سریال هم هستند و همت کردند و در مقام فعالان حوزه خصوصی وارد کار شدند.
کاری که برای اولین بار در شبکه نمایش خانگی انجام میشود
فتحی اعلام کرد: این برای اولین بار است که یک سریال تاریخی در چارچوب بخش خصوصی تولید میشود و همه ما باید این اتفاق را به فال نیک بگیریم. امیدواریم این امر بین فعالان حوزه سینما و سریالسازی بازتاب خوبی داشته باشد و شروعی برای حضور سرمایهگذاران و تهیهکنندگان دیگر در جهت ساخت آثار ارزشمند تاریخی و اجتماعی به حساب بیاید.
وی در پایان گفت: تمام تلاش من و همکارانم که از هفت ماه پیش شروع شده این است که یک سریال خوب با بازیها، کیفیت خوب و ابعاد فنی در خور تماشاگران ایرانی ارائه دهیم.
در ادامه شکیبا به گپ و گعدههایی اشاره کرد که بازیگران سریال از سه نسل گوناگون با دوربین داشتهاند و شنیدنی است.
گفتگوهای بازیگران «شهرزاد» با دوربین
در این بخش از ویدیو شهاب حسینی به این نکته اشاره کرد که در «شهرزاد» با یک قصه خوب سر و کار داشته که اگر تبدیل به سریال نمیشد، کتابی خواندنی میشد و امتیازات خوبی دارد.
ترانه عیلدوستی هم در این ویدیو رو به دوربین گفت: شهرزاد نقشی است که هر بازیگری آرزو دارد بازیاش کند. این نقش فراز و فرود زیادی دارد، پیچیده است و آن شخصیت زنی نیست که ما زیاد میبینیم. ما بازیگران همیشه منتظر این نقشها هستیم.
مصطفی زمانی نیز به این نکته اشاره کرد که جوانان امروز همگی عاصی هستند و قهرمان ندارند. ابوالفضل پورعرب نیز «شهرزاد» را تجربه خیلی خوب دانست که اسم آن سینما است.
همچنین پریناز ایزدیار شخصیت «شیرین» که ایفای آن را برعهده دارد، آدمی معرفی کرد که بیشتر زنها میتوانند درکش کنند و با آن همذات پنداری میکنند.
محمود پاک نیت نیز گفت: زمانی که «روزی روزگاری» را کار میکردم همه به من میگفتند شخصیت «حسام بیک» طنز خاصی دارد، شخصیت جمشید در «شهرزاد» هم همینطور است.
امیرحسین رستمی هم بیان کرد: سریال «شهرزاد» بار دراماتیک بالایی دارد و جدا از اینکه دوره تاریخی در قصه تعریف میشود اما این بار دراماتیک است که کار را جذاب میکند.
فریبا متخصص دیگر بازیگر این پروژه تأکید کرد: حرف آخر بازیگری عشق بازی است، وقتی نیاز نمایش دغدغه خاطرت شد عاشق میشوی.
همچنین پسر حسن فتحی که در «شهرزاد» بازیگری را تجربه کرده است، چند جمله رو به دوربین گفت.
فیلمنامه «شهرزاد» برایم جذاب بود
در ادامه بازیگران این سریال روی سن آمدند و به سخنرانی پرداختند. از جمله علی نصیریان که شکیبا او را استادی ارجمند و دوست داشتنی نامید، بیان کرد: به همه خیر مقدم میگویم. خیلی خوش آمدید. فضای لاله زار که اکنون در آن نشستهاید مرا یاد علی حاتمی میاندازد که بنیاد اینجا را گذاشت. خدا او را بیامرزد. ماه رمضان و روز جمعهای یادی از او کردیم.
وی افزود: فکر میکنم برای من و دیگر بازیگران وقتی به کاری دعوت میشوند دو سه نکته مهم است؛ یکی فیلمنامه یکی نقش و یکی کارگردان. فیلمنامه «شهرزاد» را که به من دادند خیلی برایم جذاب بود، فیلمنامه خوبی بود. به خصوص که کار بستر تاریخی دارد و زمانی که من جوان و ۱۶، ۱۷ ساله بودم، ماجرایی که سریال روی آن دست گذاشته، اتفاق افتاد. جالب اینکه تا ساعت ۱۱ صبح ۲۸ مرداد همه میگفتند یا مرگ یا مصدق و ساعت ۱۱ به بعد میگفتند جاوید شاه. این موضوع نشان میداد کودتا اتفاق افتاده و مصدق را برکنار کردهاند.
بازیگر «گاو» و «بوی پیراهن یوسف» تصریح کرد: ۲۸ مرداد به عنوان زمینه این سریال یکی از حساسترین اتفاقات کشور است که به قصههای چند خانواده گره خورده و بسیار جذاب است. نقش من هم خیلی جذاب است اما یک اختلاف عقیده درباره آن داشتم و نقش طور دیگری در ذهن من آمده بود که با ساختار فیلمنامه هماهنگ نبود، اما من همان چیزی را که فیلمنامه میخواست اجرا کردم.
همکاری با فتحی خواسته من بود
نصیریان درباره کارگردان پروژه گفت: پیش از این با فتحی دو سه تجربه داشتم و با نوع کار او، دانش، سلیقه و ذوقش آشنا بودم. بنابراین کار کردن با او برایم جای سوال نداشت و کاملا مطلوب و طبق خواستهام بود. البته نمیدانستم این همکاری اینقدر طول میکشد و فکر میکردم کار ۳، ۴ ماهه تمام میشود. اما اکنون ماه ششم همکاری را پشت سر میگذاریم و یکی دو ماه دیگر هم کار داریم.
وی تأکید کرد: یکی از مهمترین چیزهایی که این کار دارد بازیگران آن است، «شهرزاد» کستینگ بسیار خوبی دارد. یک نکته دیگر که باید به آن اشاره کنم این است که در این آشفته بازار سریال سازیهای داخلی و سریالهای ماهوارهای، این اثر با حیثیت و با آبرو است و دورهای از تاریخ را مرور میکند. البته نه اینکه مستند باشد بلکه دراماتیک است و ساختار دارد ولی مطرح کردن این دوره تاریخی که یکی از حساسترین دورههای تاریخی معاصر است، بسیار جذاب، جالب و گیرا است و «شهرزاد» به گوشههایی از پشت صحنه ۲۸ مرداد میپردازد.
بازیگر «میوه ممنوعه» ادامه داد: وسعت ماجرای ۲۸ مرداد بسیار گسترده است و دستها و پولهای خارجی در آن نقش دارند اما در این کار گوشهای از آن را میبینم که به قصه گره خورده است. ضمن اینکه از جذابیتهای این سریال این است که مردم ما کاملا با این کار ارتباط برقرار خواهند کرد چون فیلمنامه کاملی دارد و نقشها خوب است.
ما جایگزینهای بسیار خوبی داریم
نصیریان با اشاره به دیگر بازیگران سریال یادآور شد: من افتخار میکنم بازیگرانی در این کار هستند که سرمایههای آتی این مملکت به حساب میآیند و وقتی ما رفتیم جایگزینهای بسیار خوبی خواهند بود. من دیدهام که آنها با چه حس و حالی کار میکنند. همچنین از تهیهکنندگانی که سرمایه گذاشتهاند تشکر میکنم. البته کار ما به پشتیبانیهای معنوی هم نیاز دارد و همه چیز پول نیست.
وی در پایان گفت: من خوشحالم که حسن فتحی دست به ساخت این کار زد و تهیهکنندگان نازنین این کار را شروع کردند و آن را میسازند. نتیجه کار خوب خواهد شد و سریال با مردم ارتباط خوبی برقرار خواهد کرد.
در ادامه شکیبا به این نکته اشاره کرد که در این لحظه اواخر گریههای مخاطبان «ماه عسل» است و ما داریم به اذان نزدیک میشویم.
«شهرزاد» سن نمیشناسد
مهدی سلطانی نیز در سخنانی گفت: خوشحالم در یک اثر هنری بازی میکنم. به ویژه اگر بپذیریم اثر هنری با مردم ارتباط برقرار میکند، جذبشان میکند و روی آنها تاثیر میگذارد.
وی افزود: خوشحالم در پروژهای در کنار اساتید خودم کار میکنم. «شهرزاد» جزو بهترین پروژههای رسانههای تصویری است و بهترین سریالی است که تا به حال ساخته شده و قرار است در شبکه نمایش خانگی پخش شود.
بازیگر «در مسیر زایندهرود» یادآور شد: این سریال با همه طیفها ارتباط برقرار میکند و سن نمیشناسد، بلکه از کودک تا مسن، زنها و مردها، پیرزنها و پیرمردها و دختران و پسران این سرزمین با آن ارتباط برقرار میکنند. از این رو به خاطر حضور در این پروژه خوشحالم و امیدوارم کار به سرانجام خوبی برسد.
امیرحسین رستمی نیز گفت: هر چه لازم بود جناب استاد نصیریان گفتند و هرچه کافی بود استاد سلطانی اشاره کردند. من دیگر جسارت نمیکنم.
همچنین شهاب حسینی در ابتدای حرفهایش به تعدادی از بازیگران «شهرزاد» از جمله سهیلا رضوی، شاکری، گلاره عباسی و رامین ناصرنصیر اشاره کرد که روی سن نیامدهاند و از همکاران فیلمبردارش که زحمات زیادی میکشند تشکر کرد.
اقتباس موثر از آثار ادبی در سریال
وی افزود: سریال «شهرزاد» انشالله تلاش میکند به شأن و منزلت مخاطب احترام بگذارد. باکس شبکه نمایش خانگی این پتانسیل را دارد به فرهنگ سازی در عرصه هنر بپردازد و موضوع اقتباس از آثار ادبی در این کار رقم خورده است.
بازیگر «مدار صفر درجه» ادامه داد: به نوعی این سریال اول یک رمان بوده که فتحی آن را نوشته است. او حتی تصمیم داشته کتابش را چاپ کند اما بعد این تصمیم گرفته میشود که به خاطر قدرت دراماتیک اثر در قالب سریال ساخته شود.
آثار فتحی از دل برمیآید و لاجرم...
شهاب حسینی تصریح کرد: خوشحالم در خدمت استاد نصیریان و زیر سایه او مشغول آموزش هستم، آن هم در کنار دوستان خوبم چون مصطفی زمانی، پریناز ایزدیار و ترانه علیدوستی. حسن فتحی هم همیشه عاشقانه کار میکند و در این تردیدی نیست که آثارش از دل برمیآید و لاجرم بر دل خواهد نشست انشالله.
در ادامه پریناز ایزدیار در سخنانی گفت: من بلد نیستم سخنرانی کنم یا خیلی خوب حرف بزنم. فقط میتوانم بگویم من در این کار درس پس میدهم و از حضور در آن خیلی خوشحالم. همواره منتظر چنین روزی بودم که بتوانم کنار چنین اساتیدی کار کنم. از حسن فتحی تشکر میکنم که یک بار دیگر به من اعتماد کردند و همکاری دوبارهمان مهیا شد.
همچنین مصطفی زمانی گفت: خوشحالم که در خدمتتان هستم. من یک تجربه سریال داشتم و بعد از آن دلم میخواست اگر میشد کار خوبی بازی کنم. با فتحی هم در این باره صحبت کرده بودیم.
عوامل «شهرزاد» با آبرویشان سر صحنه میآیند
وی افزود: واقعیت این است که هر کس یک بار با او کار کند، با شناخت و دانشی که او در کار دارد، مجاب میشود خودش را به او بسپارد. ضمن اینکه خوشحالم در کنار کسانی کار میکنم که با آبرویشان روی صحنه حاضر میشوند و میدانند این لحظات تکرار نمیشود.
بازیگر «یوسف پیامبر» یادآور شد: از همه دوستان تشکر میکنم که با همه سختیها کنار میآیند و روی این کار سرمایه گذاشتهاند. با شناختی که از آنها دارم میدانم میتوانستند بیزینسمنهای موفقی باشند و ساختمان سازی کنند. با این حال از آنها ممنونم که به فرهنگ مملکت اهمیت دادند و در روزگاری که همه برای خنداندن مردم جمع شدهاند تلاش میکنند چیزی بگویند که مردم تفکر کنند.
خوانندگی محسن چاووشی برای سریال
سپس شکیبا از علیرضا قربانی به عنوان خواننده سریال نام برد و به این نکته اشاره کرد که خوانندگان دیگری نیز برای «شهرزاد» خواندهاند. سپس کلیپی از سریال با صدای محسن چاووشی پخش شد.
در ادامه سرمایه گذاران پروژه سیدمحمد امامی و سیدمحمدهادی رضوی روی سن آمدند و رضوی بیان کرد: هنرمندان به من و آقای امامی اعتماد کردند تا با یک پروژه فاخر در خدمتشان باشیم. «شهرزاد» باید در سینمای ایران ساخته میشد و این امر نیاز به یک ریسک در حوزه سرمایهگذاری داشت. گرچه مطمئنم با حضور این عزیزان دیگران ترغیب میشوند که در این زمینه قدم بردارند.
وی افزود: از تک تک کسانی که به ما کمک کردند تشکر میکنم و امیدوارم بعد از تولید سریال «شهرزاد» هر کسی را میبینیم نگوید به خانه میرود تا «فاطما گل» ببیند، بلکه برای دیدن «شهرزاد» برود. حتی امیدوارم مردم کشورهای که مراجع فرهنگی مشترکی با ما دارند این کار را ببینند.
«شهرزاد» ادامه دارد
رضوی اظهار کرد: امیدوارم به لطف خدا، عنایت ائمه و حضرت زهرا (س) بتوانم در عرصه جهاد فرهنگی قدم برداریم. همکاران عذرخواهی و عرض شرمندگی مرا بابت قصوری که در مراحل ساخت داشتیم و بحرانهایی که دچارشان شدیم بپذیرند. سعید ملکان نیز زحمت زیادی میکشد و امیدوارم خستگی از تنش دربیاید.
این تهیهکننده اعلام کرد: میخواهم نویدی به شما بدهم؛ این پروژه قرار است ادامه دار باشد و این امر فقط یاری هموطنان را میطلبد که از آن استقبال کنند.
امامی نیز در تکمیل سخنان رضوی بیان کرد: این کار در تکمیل چرخه تولید و توزیع موسسه تصویرگستر پاسارگاد ساخته میشود که از بانیان رسانه خانگی است. تولید چنین محتوایی در اهداف شرکت قرار داشت و ما سه سال پیش اولین جلسه را با فتحی گذاشتهایم. البته اولین کار ما «شاهگوش» بود اما در ادامه از فتحی خواستیم با توجه به سابقهای که از او میشناسیم، یک ملودرام اجتماعی بسازد.
از مقوله طنز خارج شدیم
وی افزود: ما تصمیم داشتیم از مقوله طنز خارج شویم و در این راستا اولین قدم را برداشتیم. تکیه اساسی ما روی فیلمنامه بود که با آماده شدن آن، از ۶ ماه پیش کار را آغاز کردیم و ساخت سریال تا دو ماه دیگر ادامه خواهد داشت.
این تهیهکننده اعلام کرد: البته این کار «شهرزاد۱» است و ما به آینده کار هم فکر کردهایم. ضمن اینکه اعتقادمان این است که این کار باید دیده شود نه اینکه صرفا فروخته شود و ارزش مادی پارامتر بعدی ما است. ارزش اول ما خوب دیده شدن این سریال است.
امامی یادآور شد: بعد از اینکه «شاهگوش» مورد توجه قرار گرفت، انگیزه ما دو برابر شد. گرچه مردم گاه به دلیل آثاری که در شبکه نمایش خانگی نیمه کاره ماندند یا بی کیفیت بودند، بدبین هستند. با این حال ما برای اولین بار در تاریخ سینمای کشور، توسط بخش خصوصی سراغ ساخت یک سریال تاریخی رفتیم و این امر جزو رکوردهای ما است.
ریسک نکردهایم
تهیهکننده «شهرزاد» اذعان کرد: به ویژه این حجم سرمایهگذاری در شرایط اقتصادی این چنینی تصمیم همه نیست. اما کار ما بی ریسک است، چون با بهترینها کار کردهایم و خواب آشفته نمیبینیم. این کار باید بهترین باشد.
امامی تصریح کرد: من سه سال پیش که آن زمان تنها سریال «عشق ممنوع» در بین آثار ماهوارهای مخاطب داشت و این سریالها اپیدمی نشده بود، همکاری با فتحی را پیش بینی کرده بودم. چرا که در روستاها و اقصی نقاط کشور ماهواره میبینند. مردم ما با عشق و تاریخ ترک زندگی میکنند و فرزندان ما سلطان سلیمان را بهتر از کوروش و داریوش میشناسند.
وی در پایان گفت: باید دست به دست هم بدهیم و با یاری ارشاد مخاطبان بسیاری جذب کنیم. دوستان ارشاد اینقدر مجوز زیادی ندهند، کمی فکر کنند و به کارهای کیفی مجوز بدهند.
در ادامه با حضور یک قاری اذان مغرب به افق تهران قرائت شد و از آنجا که ترانه علیدوستی به تازگی به جمع پیوسته بود، برنامه برای سخنرانی او ادامه پیدا کرد.
او نیز گفت: خیلی متاسفم که دیر کردم. من فکر میکردم مراسم از افطار شروع میشود و دوست داشتم به موقع هم برسم اما اکنون سعی میکنم تند تند حرف بزنم و وقتتان را نگیرم. به ویژه برای کسانی که روزه هستند و میخواهند افطار کنند.
بعد از ۱۵، ۱۶ سال انگار اولین کارم را بازی میکنم
علیدوستی ادامه داد: کسانی که با من آشنا هستند در جریانند این اولین تجربه من است که در یک سریال بازی میکنم. بعد از ۱۵، ۱۶ سال سابقه کاری، اینجا همه چیز برایم جدید است. استرس زیادی دارم، شوق دارم و میترسم. انگار که برای اولین بار است بازی میکنم. ضمن اینکه تا به حال در سریال تاریخی بازی نکرده بودم و حالا در یک مدیوم تازه قرار گرفتهام.
بازیگر «زندگی مشترک آقای محمودی و بانو» یادآور شد: آثار مدیوم شبکه نمایش خانگی را قبلا دیدهام اما کاری در این حجم که بخش خصوصی با گروهی به این عظمت ساخته باشد، تا به حال امتحان پس نداده است. البته از بابت قصه خیالم راحت است و هیچ فاکتوری نمیتوانست خیال مرا اینطور راحت کند.
وی در پایان گفت: دیگر همه چیز به شیوه توزیع و پخش کار بستگی دارد. امیدوارم مردم این سریال را دوست داشته باشند و ساخت «شهرزاد» آغازی باشد تا سریالهای شبکه نمایش خانگی بیشتر ساخته شود. مردم لایق هستند کارهای با کیفیتتری را از آن چیزی که تا به حال دیدهاند، تماشا کنند.
حاشیهها:
* سهیلا رضوی، گلاره عباسی، رامین ناصر نصیر از جمله بازیگران پروژه و چهرههایی چون حمید علیدوستی، اسرافیل علمداری قائم مقام شبکه شما، منتقدانی چون علی اعلایی، رضا درستکار، کیوان کثیریان و سفیر ویتنام از دیگر حاضران این مراسم بودند.
* اجرای شهرام شکیبا با مزهپرانیها و انتقادات او همراه بود و او در ابتدای این مراسم گفت: به من ساعت دقیقی برای آغاز مراسم اعلام کرده بودند اما من به عنوان یک ایرانی که اینجا زندگی میکنم خوب میدانستم چه ساعتی باید بیایم، چون معمولا ما این تأخیر را داریم و همیشه وضع ما همین است. ما با هشت هزار سال سابقه تاریخی و ۴۵ دقیقه تاخیر هستیم!
وی افزود: اصلا برای همین بود که ماجرای ۱۱ سپتامبر به ما نچسبید. چون سر ساعت دو هواپیما دزدیده شد و سر ساعت به برجهای دوقلو خورد. اما اگر این کار دست ایرانیها بود یا دیر میشد یا یکی از هواپیماها گم میشد و...
شکیبا همچنین «شهرزاد» را اولین کار بزرگ تاریخی دانست که در شبکه نمایش خانگی به نمایش درخواهد آمد و گفت: این نکته بسیار مهمی است. ما همیشه غفلت تاریخی داشتهایم و همیشه هم میگویند ما ایرانیها حافظه تاریخی خوبی نداریم اما این پروژه یادآوری خوبی است. به ویژه که معمولا آثار ما ابتر میمانند چون همزمان با پخش ساخته میشوند اما ویژگی «شهرزاد» این است که با به پایان رسیدن تولید آن، پخش آن آغاز خواهد شد.
این مجری در بخش دیگری از مراسم همچنین از حضور سفیر ویتنام خبر داد و گفت از او خواستهاند به انگلیسی به او خیر مقدم بگوید اما او بلد نیست و به فارسی خیر مقدم میگوید.
* خانواده تهیهکنندگان پروژه از جمله حاضران در این مراسم ضیافت افطار بودند و صرف شام و گپ و گفت حاضران تا حوالی ساعت ۲۳:۳۰ ادامه داشت.