به گزارش فرهنگ امروز به نقل از مهر؛ نشست خبری مجازی حسین انتظامی، معاون مطبوعاتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با خبرنگاران رسانههای مکتوب و الکترونیک در ساعات پایانی روز دوشنبه ۲۲ تیر برگزار شد.
بیمه خبرنگاران، نحوه نظارت بر آگهیهای دولتی، کارت حرفهای روزنامه نگاری، اولویتهای حمایتی، تشکیل سازمان نظام رسانهای و واگذاری امور به اصناف و تشکلها از جمله موضوعاتی بود که در این نشست مجازی مطرح شد. با توجه به حضور مدیران مسئول، سردبیران، دبیران و خبرنگاران رسانههای مختلف در این نشست که در شبکه اجتماعی تلگرام برگزار شد، عنوان سوال کنندگان در گزارش «خبرنگار» ذکر شده است.
معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد در پاسخ به پرسش خبرنگار روزنامه «اعتماد» مبنی بر تغییر رویکرد معاونت مطبوعاتی در خصوص بیمه خبرنگاران و واسپاری این امر به رسانهها با تاکید بر اینکه به کرّات درباره این موضوع صحبت شده است، تصریح کرد: به ٣ دلیل اصرار داریم بیمه روزنامهنگاران از طریق رسانهها انجام شود؛ حفظ استقلال حرفهای آنان تا وامدار دولت نباشند. تثبیت اصول حرفهای، زیرا با رابطه استخدامی، یکی از دلایل پدیده خانه به دوشی روزنامه نگاران منتفی میشود. و دیگر، صراحت ماده ٤٦ قانون مطبوعات مبنیبر بیمه اهالی رسانه توسط صاحب امتیاز.
وی ادامه داد: اما به دلیل اینکه از مشکلات رسانهها اطلاع داریم نباید بار جدید مالی برای آنان ایجاد میکردیم لذا مبالغ واریزی به حساب تامین اجتماعی را به رسانهها پرداخت میکنیم.
خبرنگار روزنامه «روزان» ابهاماتی را در خصوص آگهیهای دولتی و غیردولتی و نحوه نظارت وزارت ارشاد بر آگهیها مطرح کرد. انتظامی پاسخ داد: اگر به دستورالعمل توزیع آگهیهای دولتی که مثل سایر دستورالعملهایمان، روی سایت معاونت مطبوعاتی قرار دارد، مراجعه فرمایید، میبیند که به روزنامههایی که در اکثر دکههای مطبوعاتی حضور ندارند، دیگر آگهی نمیدهیم البته برای اطمینان کامل از اجرای این دستورالعمل، آن را در قالب نرم افزار طراحی کردیم که از اوایل شهریور ماه بهصورت یکپارچه در کل کشور اجرا میشود.
انتظامی در پاسخ به سوال خبرنگار «پانا» مبنی بر ارائه جزئیات قانون دسترسی آزاد به اطلاعات، ضمن توصیه به همکاران رسانهای برای مطالعه قانون ۲۳ مادهای مذکور به جهت انقلاب رویکردی آن، گفت: کمیسیون ماده ١٨ این قانون با دستور رئیس جمهور تشکیل و تاکنون ٤ جلسه برگزار شده است. آئیننامه اصلی و آئیننامه ماده ١٨ در هیئت وزیران به تصویب رسیده و آئیننامه ماده ٨ (نحوه دسترسی به اطلاعات)، انشاءالله تا یک ماه دیگر در هیات وزیران به تصویب میرسد.
خبرنگار روزنامه «شرق» سوالی را در خصوص راهکارهای معاونت مطبوعاتی برای بیمه خبرنگارانی که به صورت کوتاه مدت در رسانهها کار میکنند، مطرح کرد که انتظامی پاسخ داد: اگر روزنامهنگاری کارنیمه وقت دارد، برای بیمه خود از یکی از راههای زیر اقدام کند: ۱. از رسانهای که بیشتر با او کار میکند، تقاضا کند او را بیمه کند (با توجه به اینکه هزینه بیمه توسط ارشاد عودت میشود.) ۲. از طریق سایت سمان درخواست کارت حرفهای روزنامه نگاری کند. اگر امتیاز خبرنگاری افزون بر ٣٠ از ١٢٠ باشد، بیمه به آن تعلق میگیرد. ۳. اگر امتیازشان کمتر از ٣٠ شود به عنوان خبرنگار آماتور در صندوق اعتباری هنر بیمه میشوند.
وی در ادامه با اشاره به لیست بالغ بر ۸۰۰ نفری که اسامی آنها اخیراً در سایت معاونت مطبوعاتی منتشر شده است، بر مطالعه اطلاعیه اداره کل مطبوعات داخلی تاکید و تصریح کرد: ظرف روزهای آینده اطلاعیهای در خصوص بیمه تکمیلی و حالتهای مختلف آن (رایگان، نیم بها و بدون تخفیف) صادر میشود. برای حرفهایها (آنان که بیمه پایهشان توسط رسانه پرداخت شده یا دارندگان کارت حرفهای روزنامهنگاری) این بیمه کاملاً رایگان خواهد بود.
معاون مطبوعاتی در پاسخ به سوال خبرنگار «افکار نیوز» در خصوص اقدامات معاونت مطبوعاتی برای شناسایی خبرنگاران واقعی، بر مطالعه دستورالعمل صدور کارت حرفه ای روزنامه نگاری تاکید کرد.
خبرنگار «بولتن نیوز» در سوال خود از اقدامات و سیاستهای تشویقی معاونت مطبوعاتی در جهت ارتقای بُعد تربیتی مطبوعات پرسید. انتظامی در پاسخ به جلسات هماندیشی که در اینخصوص با مدیران رسانهها برگزار میشود اشاره و تصریح کرد: ٧ موضوع اولویتی امسال (قرآن، احکام اسلامی و شعائر دینی، فرهنگ ایثار، شهادت و دفاع مقدس، ترویج سبک زندگی اسلامی – ایرانی، هر یک از محورهای ۲۴ گانه اقتصاد مقاومتی، پرهیز از واگرایی و تحکیم همبستگی ملی توسط، افزایش سواد علمی جامعه)، مناطق مرزی، نشریات محلی، تعیین ضریب کیفی در ٣ مولفه (رسالت مطبوعاتی، اخلاق حرفهای و تولید اختصاصی) و ارزیابی آن توسط کمیته ٧ نفره که با حضور نمایندگان صنوف، استادان دانشگاه، کارشناس منتخب هیات نظارت بر مطبوعات و...، از جمله ابزارهای مورد نظر شماست که در حال انجام است.
خبرنگار «مهام نیوز» در سوال خود به موضوعهایی چون قطع بیمه خبرنگاران و کارت خبرنگاری آزاد اشاره کرد و انتظامی پاسخ داد: لطفا اسامی خبرنگارانی که بیمه آنان قطع شده به اداره خبرنگاران اداره کل مطبوعات داخلی بدهید تا پیگیری شود.
وی در ادامه با اشاره به اینکه کارت خبرنگاری حرفهای توسط کمیته ذیربط در حال صدور است چاره کار را در تشکیل سازمان نظام رسانه ای عنوان و اضافه کرد: دولت نه صلاحیت دارد و نه مصلحت است که در امور حرفهای و صلاحیتهای حرفهای روزنامه نگاران دخالت کند.
انتظامی در پاسخ به سوال خبرنگار روزنامه «فرهیختگان» درباره بازگشایی انجمن صنفی و شعارهای انتخاباتی رئیس جمهوری در این زمینه ضمن اشاره به سخنان رئیس جمهور در ١٧ مرداد ٩٣ کنفرانس مطبوعاتی و عمل کردن دستگاههای ذیربط در چارچوب همان موضع، افزود: مرجع صدور مجوز و امور انجمنهای صنفی، وزارت کار است که البته در هر حوزهای با وزارتخانه موضوعی هماهنگ است.
معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد در پاسخ به سوال مطرح شده توسط خبرنگار سایت «فردا» در خصوص حمایتهای مستقیم وزارت ارشاد از خبرنگان، آموزشهای رایگان یا ارزان توسط مرکز مطالعات و برنامهریزی رسانهها، اجبار رسانهها به بیمه همکاران و انجام بیمه تکمیلی رایگان را از جمله حمایتهای مستقیم معاونت مطبوعاتی از خبرنگاران عنوان کرد.
خبرنگار «ایسنا» سوال خود را در خصوص بحث بیمه خبرنگاران، طرح آن در بسته حمایتی سال ۹۴ و میزان تحقق این امر تا کنون مطرح کرد. معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد هم در پاسخ با بیان اینکه برآورد من این است که امسال نزدیک به ٢٠ میلیارد تومان برای طرح بیمه هزینه شود، تاکید کرد: امسال به نشریات گفته شده اگر لیست بیمه نداشته باشند، انتظار هیچگونه حمایتی را از ارشاد نداشته باشند. همه این مشوقها و سختگیریها برای این است که تضامین لازم ایجاد شود و فرهنگ و رفتار سازمانی به نفع روزنامهنگاران اصلاح شود.
خبرنگار نشریه «کلید» در سوال خود به تاکید دولت بر سپردن امور به تشکلهای صنفی اشاره و چگونگی تحقق آن را در حوزه مطبوعات جویا شد و با اشاره به اینکه انتظار آن است همانطور که رسیدگی به تخلفات پزشکان در سازمان نظام پزشکی مورد رسیدگی قرار میگیرد، در حوزه مطبوعات نیز افراد خبره به تخلفات خود رسیدگی کنند، از برنامههای معاونت مطبوعاتی در این خصوص پرسید. انتظامی هم با بیان اینکه اساسا مبنای پیشنهاد ما برای تشکیل سازمان نظام رسانهای همین بود، کارکرد و کارویژه سازمان با تشکل را متفاوت از یکدیگر دانست.
وی ادامه داد: سازمان نظام پزشکی و مثلاً انجمن جراحان عمومی یا انجمن چشم پزشکان استان اصفهان نه تنها مغایرتی با یکدیگر ندارند بلکه در یک سپهر حرفهای، مکمل همدیگرند اما کارویژههای متفاوتی دارند و همین شکل در موضوع رسانهها نیز مصداق دارد. بهخاطر همان باور در دولت، در بسیاری از تصمیمگیریها و شوراها، از نمایندگان صنوف استفاده شده است که این روش کمک به نهادسازی است.
حسین انتظامی در پاسخ به سوال خبرنگار «دنیای صنایع» مبنی بر اینکه چرا رسیدگی به درخواستهای تغییر وضعیت یا موارد مشابه به کندی صورت میگیرد؟، تاکید کرد: اگر تغییر وضعیتها بیش از ٢ ماه طول بکشد (بجز مواردی چون تغییر صاحب امتیاز و مدیرمسئول که حدود ٤-٣ ماه طول میکشد)، لطفا به بنده یا دبیر محترم هیئت نظارت خبر بدهید.
معاون امور مطبوعاتی وزیر ارشاد در خصوص صدور مجوزها نیز تصریح کرد: به این استانداردها رسیدهایم و مجوزها حداکثر ٦ ماه پس از تکمیل مدارک صادر میشوند.
بنابراین گزارش، در این نشست مجازی که تا ساعتی پس از نیمه شب به طول انجامید و با استقبال اهالی رسانه همراه بود، با توجه به ضیق وقت و اعلام پایان نشست از سوی مدیر برگزاری، سوالاتی باقی ماند که معاون مطبوعاتیی وزیر ارشاد از ارائه پاسخ به همه سوالات باقیمانده در روزهای آینده خبر داد.