شناسهٔ خبر: 36371 - سرویس دیگر رسانه ها

دیپلماسی ایرانی در استرداد تاریخ

مسعود سلطانی‌فر،معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در یادداشتی با عنوان «بازگشت گنجینه‌ها از مسیر دیپلماسی اعتماد» به بررسی روند استرداد آثار تاریخی ایران از کشورهای دیگر پرداخت.

به گزارش فرهنگ امروز به نقل از ایسنا؛ «موفقیت کشورمان در بازپس گیری گنجینه‌های تاریخی خارج شده از ایران در هشت ماه گذشته شکل گیری «نهضت بازگشت گنجینه‌های میراث فرهنگی» را نوید می‌دهد؛ اتفاقی ارزنده که از مسیر دیپلماسی اعتماد رخ داده است.»

 مسعود سلطانی‌فر،معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در یادداشتی با عنوان «بازگشت گنجینه‌ها از مسیر دیپلماسی اعتماد» به بررسی روند استرداد آثار تاریخی ایران از کشورهای دیگر پرداخت.

در یادداشت معاون رئیس جمهور آمده است:«بازگشت اشیای تاریخی خوروین و چغامیش و به تازگی اشیای مکشوفه دوران اسلامی، ایلخانی و تیموری در ایتالیا پس از یک دوره طولانی با پیگیری‌های مسئولان سازمان میراث فرهنگی تحقق پیدا کرد و در ادامه این مسیر نیز به زودی شاهد اتفاقات فرخنده مشابه در این زمینه خواهیم بود.

بدون شک یکی از مهم‌ترین دلایل این روند،بهبود تعامل دیپلماتیک کشورمان با جهان و هم‌افزایی اعتماد در این عرصه بوده است. در واقع امروز جمهوری اسلامی ایران علاوه بر موفقیت‌های روزافزون در زمینه‌های مختلف از جمله موفقیت در مذاکرات هسته‌ای به موفقیت دیگری در عرصه بین‌المللی در زمینه بازپس‌گیری اموال فرهنگی تاریخی مسروقه که به‌طور غیرقانونی حدود پنجاه سال پیش از کشور خارج شده‌اند،دست یافته‌ایم. این موفقیت‌ها دستاورد جدیدی در دوران خدمات دولت تدبیر و امید محسوب می‌شود و بسیار قابل توجه است.

تاکنون سابقه نداشته است که سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به نمایندگی از دولت موفق شود این تعداد مجموعه‌های تاریخی و فرهنگی را به کشور بازگرداند. در حدود ۸ ماه سه مجموعه فرهنگی تاریخی به کشور بازگردانده شد،اولین مجموعه در دی‌ماه سال گذشته، مجموعه دوم در اردیبهشت سال جاری و سومین مجموعه آثاری است که پس از رایزنی‌ها و پیگیری‌های گسترده در حال حاضر در سفارت جمهوری اسلامی ایران در رم نگهداری می‌شود و تا یک ماه آینده پس از انجام امور قانونی،حقوقی و گمرکی این مجموعه ارزشمند به کشورمان بازگردانده می‌شود.

علاوه بر بازگرداندن محموله‌ی اشیای تاریخی و فرهنگی که یک اتفاق بی‌نظیر تاریخی بود،ثبت جهانی شهر سوخته، منظر فرهنگی میمند و بافت تاریخی شوش در یونسکو، موفقیت دیگری بود که توسط مجموعه این سازمان در یک سال و نیم گذشته به دست آمد.

همچنین بخش‌هایی از موزه ملی ایران که به مدت نزدیک ۱۷، ۱۸ سال مورد استفاده قرار نمی‌گرفت، با تلاش همکاران ما آماده شده است که این فضاها به عنوان بخش‌هایی از پروژه‌های سازمان میراث فرهنگی در هفته دولت بازگشایی می‌شود،فضای نمایشگاهی موزه ملی ایران نزدیک به چهار برابر افزایش می‌یابد.

در پایان بار دیگر تاکید می‌کنم نقش دیپلماسی اعتماد و تعامل مبتنی بر اعتدال با جهانیان در بازگشت اشیا و آثار تاریخی به کشورمان بسیار موثر بوده و خواهد بود. امید می‌رود با پیگیری‌های مستمر حقوقی از سوی سازمان میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری و در سایه استمرار سیاست‌های سازنده و اثر بخش دولت تدبیر و امید در عرصه‌های بین‌المللی شاهد تکرار استرداد گنجینه‌های تاریخی و بازگشت اشیای فرهنگی تاریخی سرقت شده از پیکره‌ی میراث فرهنگی‌مان به وطن باشیم.»