به گزارش فرهنگ امروز به نقل از شبستان؛ معضلات و مشکلات زیست محیطی که با پیشرفتهای صنعتی گریبان گیر جوامع و انسانها شده است، ساخت و پرداخت نگرشهای نوینی را در اصلاح مسائل محیط زیستی میطلبد. این نگرشها نه تنها باید در حوزه علوم زیستی و تجربی و تکنولوژیک به سامان شود، بلکه باید از دیدگاه اخلاقی و ارزشهای انسانی نیز به آنها پرداخت.
بنا بر این گزارش، مسائل زیست محیطی ساختاری اخلاقی دارد و بیشک از بحرانهای فکری بشر کنونی محسوب میشود. از این رو باید از دیدگاه تربیت اخلاقی بشر امروز نیز به آن نگریست.
بر همین اساس«الهیات محیط زیست»، برگرفته از سخنرانیهای آیت الله سید مصطفی محقق داماد در کنفرانسهای بینالمللی درباره دیدگاه الهیات نسبت به محیط زیست تدوین شده است.
این گزارش می افزاید: نویسنده باور دارد مشکلات زیست محیطی جهان جدا از بحث زیستی و تجربی، بدین دلیل است که آدمی خود را در احاطه خداوند نمیداند و ذات لایتناهی الهی را به عنوان محیط زیست حقیقی باور ندارد. وی جدایی انسان و استقلالش از زیست بوم خود و در پس آن جدایی از محیط زیست الهی را سرچشمه تباهی و بحران محیط زیستی حال حاضر جهان می انگارد.
مدرنیته و تقدسزدایی از طبیعت، رابطه بحران محیط زیست و جهان بینی، ادیان و محیط زیست، دیدگاه قرآن درباره محیط زیست، رابطه رفتار و اعمال انسان با حوادث طبیعی، تاریخ تمدن ایران در رفتار با محیط زیست، تجلی کلام الهی در طبیعت، فقه محیط زیست، عناوینی است که در این اثر به چشم می خورد.
بنا به گزارش روابط عمومی موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران، مولف در تفسیر آیاتِ گردآوری شده در کتاب، به نظر دانشمندانی همچون ویلیام چیتیک و حکما و شاعران و فلاسفه مسلمان مانند سعدی، ابن سینا، ملاصدرا، فارابی و علامه طباطبایی اشاره کرده است.
گفتنی است، الهیات محیط زیست در ۲۶۵ صفحه به تازگی از سوی موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران روانه بازار کتاب شده است.