شناسهٔ خبر: 39907 - سرویس دیگر رسانه ها

هزینه‌های شاعری

هرمز علیپور شاعری را هزینه‌بر و طاقت‌سوز دانست و گفت:‌ اگر پس از سال‌ها شاعری به توقعاتش دست نیابد افسرده خواهد شد.

 به گزارش فرهنگ امروز به نقل از ایسنا؛ این شاعر پیشکسوت که در حال آماده کردن گزیده شعرهایش برای انتشار است در گفت‌وگویی گفت، درباره وضعیت شاعری خود گفت: با وجودی که ۵۰ سال است کار می‌کنم، حُسن کارم را در استمرار شاعری‌ام می‌دانم. در این مدت طولانی هیچ‌گاه برای خودم در مطبوعات و دیگر جاها تبلیغات نکرده‌ام. الان هم از کار خودم خیلی راضی هستم.

او اظهار کرد: همیشه با تمام وجود با جوان‌ها کار کرده‌ام و در واقع با آن‌ها هم جوانی، هم شاعری و هم عاشقی کرده‌ام؛ به گونه‌ای که ۴۰ سال از این ۵۰ سال شاعری را به همین شکل گذرانده‌ام. همیشه حرمت پیشکسوت‌ها را نگه داشته‌ام و می‌دانم که آن‌ها جای خود را دارند. با این حال در این چهار دهه تا آن‌جایی که مقدور بوده با ۹۰ درصد شاعران جوان در ارتباط بوده‌ام. به همین خاطر می‌توانم بگویم نخستین کتاب جوان‌های امروز به مراتب بهتر از نخستین کتاب شاعران هم‌سال من بوده است. اما به هر حال در کار شاعری شرایط به گونه‌ای است که افرادی که وارد این وادی می‌شوند باید مداومت داشته باشند تا نتیجه بگیرند اما برخی در میانه راه سرخورده می‌شوند و از ادامه راه دست می‌کشند. برخی شاعران خوبی می‌شوند و برخی هم نه.

علیپور سپس درباره وضعیت جریان‌ها و نحله‌های مختلف شعری حال حاضر گفت:‌ از ۷۰ سال پیش موج‌ها و نحله‌هایی به نام موج نو، شعر حجم، شعر دیگر، شعر گفتار، ساده‌نویسی، حرکت و موج سوم و... وجود داشته است و هر کدام از این جریان‌ها در بخشی از ایران طرفداران بیش‌تری داشته و توانسته شاعرانی را به خود جذب کند. در حال حاضر نیز هیچ‌کدام از این جریان‌ها وضعیت خاکستری ندارند و البته از نظر کمیت تفاوت‌هایی در آن‌ها وجود دارد.

او افزود: آن‌چه امروز مسلم است این است که شعر اگر سهل و ممتنع باشد می‌تواند مخاطب بیش‌تری جذب کند. علاوه بر آن، شعرهایی هم هست که ترکیبی از شعر ساده و تصویری است. شعر خود من نیز با این‌که شاعری ناب‌سرا بوده‌ام ترکیبی از شعر تصویری و شعر ساده است و به نظرم مخاطب زیادی هم دارد. اما فکر می‌کنم از نظر کمیت فعلا بیش‌تر از شعر ساده استقبال می‌شود و البته به همین میزان هم مورد نقد و انتقاد قرار می‌گیرد.

هرمز علیپور درباره وضعیت شاعری در جامعه ایران گفت:‌ شاعری ظاهر ساده‌ای دارد اما بسیار هزینه‌بر و طاقت‌سوز است. امیدوارم جوانانی که وارد شاعری می‌شوند خیلی زود به استعداد خود پی ببرند و این را بدانند که نباید کارشان را مقطعی دنبال کنند. اگر استعداد و قریحه‌ای دارند باید به طور مداوم آن را دنبال کنند و اگر سرخورده شدند به دنبال زندگی خود بروند تا بعد از سال‌ها فکر نکنند زندگی‌شان هدر رفته است.

این شاعر ادامه داد: شعر هنر یگانه و ملی ما ایرانیان است،‌ بنابراین اگر شاعری بخواهد در این کشور برجسته شود زمان زیادی طول می‌کشد و این موضوع فقط به استعداد و قریحه مربوط نیست. شاید نبوغ موثر باشد و چند پیشکسوت و منتقد نیز کار را بپسندند اما برای شاعر برجسته شدن خیلی از مسائل باید دست به دست هم بدهد که مهم‌ترین آن‌ها رضایت قلبی خود شاعر است. اگر فردی از کار خود متوقع باشد و بعد از سال‌ها نتواند توقعاتش را برآورده کند در نهایت سرخورده و افسرده خواهد شد.

علیپور در بخش دیگری از سخنانش به انتخاب شعرهایش برای «گزینه اشعار» که قرار است از سوی انتشارات مروارید به چاپ برسد، اشاره کرد و گفت: سعی می‌کنم در این گزینه بیش‌تر شعرهایی را بگذارم که حالت سهل و ممتنع داشته باشند و مخاطبانش فقط شاعران نباشند بلکه مخاطب غیرشاعر نیز بتواند بهره‌ای از آن ببرد.

او همچنین گفت قرار است مجموعه شعر تازه‌اش با نام «کوچه زنبق» به زودی منتشر شود.