شناسهٔ خبر: 40594 - سرویس دیگر رسانه ها

دبير انجمن تاريخ شفاهی ايران:تاريخ سازی با هدف نباختن عرصه تاريخی صورت می گيرد

بنا به تاكيد دبير انجمن تاريخ شفاهی ايران افراد و گروه هايی كه با پيروزی انقلاب از كشور فرار كردند و عرصه سياسی را باختند نمی خواهند صحنه تاريخی را هم ببازند به همين خاطر به سمت تاريخ سازی روی آوردند.

 

بهمن 57

 

 

 به گزارش فرهنگ امروز به نقل از مهر؛ محسن كاظمي درباره تاريخ سازي هايي كه از سوي برخي سازمانها و افراد خارج نشين براي موجه سازي چهره پهلوي ها ‌گفت: ‌انقلاب اسلامي ما به دليل ماهيت آزادي بخش خود، دشمنان بسياري دارد. اما ما نبايد در برابر اين هجمه سنگين تاريخي سكوت اختيار كنيم و با اسناد و مدارك، تاريخ واقعي اين سرزمين را به مردم كشورمان نشان دهيم.

اين نويسنده و پژوهشگر تاريخ‌ يكي از مهم ترين اهداف برگزاري دهمين همايش تاريخ شفاهي را پر كردن پازل تاريخي اين كشور از دل اهداف آموزشي دانست تا بتواند رهيافتهايي را كه در اين سه دهه در خصوص تاريخ انقلاب شكل گرفته در اختيار محققان قرار دهد.

كاظمي با اشاره به اينكه انقلاب اسلامي ايران بي نظيرترين پديده قرن بوده است، ‌افزود:‌ تاريخ شفاهي به جامعه اين  فرصت را مي دهد كه بتواند به عقب برگردد و انقلاب اسلامي ايران را به عنوان بي نظيرترين و منحصر به فردترين پديده بشناسد. ثبت و ضبط تاريخ اين فرصت دوباره را در اختيار جامعه قرار مي دهد تا با رويكردهاي روايي به بررسي انقلاب بپردازد.

از نگاه اين پژوهشگر، تاريخ شفاهي و خاطره هم مرز و هم خانواده هستند. كاظمي تصريح كرد:‌تاريخ شفاهي بر اساس يادها و خاطره ها شكل ميگيرد. فرق اساسي ميان اين دو مفهوم در اين است كه در خاطره وضعيت مونو لوگ را داريم و راوي متكلم وحده است و ذهنش را به هر سمت  سويي مي برد. درتاريخ شفاهي اما فضاي ديالوگ را داريم و تعامل ميان مصاحبه گر و مصاحبه شونده به تاريخ روايتي منتهي مي شود كه در پرسشهاي مصاحبه شونده يا در تحقيق ها و پژوهش ها اعتبار و صحت و سقم آن سنجيده مي شود. به بيان ديگر تاريخ شفاهیخاطرات فرآوري شده و اعتبار سنجي شده است.  

وي درپايان با تاكيد بر اينكه مقاله هاي ارائه شده به اين همايش بايد حول محورهاي ذكر شده باشد، ‌ خاطر نشان كرد:‌ ما در اين همايش مقالاتي را كه به نقد و بررسي آثار منتشر شده پرداخته اند را مي پذيريم و هدف از اين همايش مصاحبه و كار تاريخ شفاهي نبوده است به همين خاطر آثاري كه در اين حوزه به دبيرخانه همايش ارائه شده اند رد شده است.

گفتني است دهمین نشست تخصصی تاریخ شفاهی به همت مؤسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران با همکاری انجمن تاریخ شفاهی ایران و با عنوان «تاریخ شفاهی انقلاب اسلامی (۵۷-۱۳۴۲) » در دی ماه سال ۱۳۹۴ برگزار می شود.