شناسهٔ خبر: 40643 - سرویس دیگر رسانه ها

​مذاکره رؤسای کتابخانه‌های ملی ایران و اتریش برای ثبت مشترک دو اثر در یونسکو

رایزن فرهنگی ایران در اتریش از مذاکره رؤسای کتابخانه‌های ملی ایران واتریش برای ثبت مشترک «ختم الغرائب» و «الابنیه عن حقایق الادویه» در حافظه جهانی یونسکو خبر داد.

 

​مذاکره رؤسای کتابخانه‌های ملی ایران و اتریش برای ثبت مشترک دو اثر در یونسکو

 

به گزارش فرهنگ امروز به نقل از ایبنا؛ سیدرضا صالحی امیری رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به دعوت رئیس کتابخانه دولتی مونیخ، رئیس کتابخانه ملی آلمان و اتریش، صبح دیروز، یکشنبه ۸ آذر‌، تهران را به مقصد آلمان و اتریش ترک کرد.
 
محمدرضا وصفی، رایزن فرهنگی ایران در اتریش، با اشاره به جزییات سفر صالحی‌ امیری به این کشور، از دیدار روسای کتابخانه ملی دو کشور خبر داد و گفت: بازدید از مرکز اسناد دولتی اتریش، کسب آگاهی از شیوه کار آرشیو این مرکز برای نگهداری و در دسترس‌سازی اسناد، مذاکره با کتابخانه ملی اتریش به منظور انجام پاره‌ای از فعالیت‌های مشترک در سال ۲۰۱۹، حضور در آکادمی ایران‌شناسی اتریش و امضای تفاهم‌نامه از جمله برنامه‌های این سفر است.
 
به گفته وصفی به نمایش گذاشتن متقابل اسناد تاریخی، کمک‌های کار‌شناسی در حفظ و مرمت آثار و مذاکره در ثبت جهانی دو اثر قدیمی در این کتابخانه در برنامه حافظه جهانی یونسکو از جمله مفاد این تفاهم‌نامه است.
 
رایزن فرهنگی ایران در اتریش از مذاکره برای ثبت مشترک دو اثر «ختم الغرائب» و «الابنیه عن حقایق الادویه» خبر داد و گفت: الابنیه اثر ابو منصور موفق هروی، پزشک و دارو‌شناس ایرانی در سده ۴ و ۵ هجری قمری است. این کتاب کهن‌ترین کتاب فارسی موجود در دارو‌شناسی شناخته می‌شود. میکرو فیلم این نسخه نفیس با همکاری مشترک کتابخانه ملی اتریش و پژوهشگاه میراث مکتوب پیش از این در ایران منتشر شده است.
 
وی ادامه داد: در حال حاضر اتریش رویکرد ویژه‌ای به علم دارو‌شناسی و گیاه‌شناسی ایرانی دارد و پژوهشگران زیادی طی یک سال گذشته به ایران سفر کرده و با اساتید کشورمان در این رابطه مذاکره کرده‌اند. در این اثر جاویدان ایرانی، ابو منصور موفق از بقراط، جالینوس، ابن ربن طبری، حنین ابن اسحاق، ثابت بن قره، زکریای رازی، سنان بن ثابت، موسی بن سنان، ماسرجویه و دیسکوریدس یاد کرده است.
 
وصفی افزود: الابنیه در سال ۴۴۷ قمری توسط علی بن احمد اسدی طوسی، شاعر و واژه‌شناس کتابت شده است و امروز در کتابخانه ملی اتریش نگهداری می‌شود.
 
وی همچنین در ادامه سخنان خود به کتاب خاقانی و نسخه‌ای نفیس از آن در اتریش اشاره کرد و یادآور شد: تحفه العراقین یا ختم الغرائب به شماره ۸۴۵ در کتابخانه ملی اتریش نگهداری می‌شود و در سال ۵۹۳ هجری قمری کتابت شده است. این اثر متعلق به خاقانی شروانی است و دو سال پیش از پایان عمر مؤلف، کتابت شده است. اثر، توصیفی از سفر روحانی به مکه معظمه است. از این اثر نسخه دیگری نیز در ایران موجود است. نسخه وین به پیشنهاد مرحوم ایرج افشار به صورت فاکسیمیله با مشارکت آکادمی علوم اتریش و مرکز پژوهشی میراث مکتوب پیش از این منتشر شده است.
 
وصفی تأکید کرد: این دو اثر باید از سوی کنسرسیوم محتوای ملی مورد توجه قرار گیرد و این امر، بدون همکاری کتابخانه ملی اتریش امکان‌پذیر نیست.