شناسهٔ خبر: 40673 - سرویس دیگر رسانه ها

حاشیه‌های یک اکتشاف میراثی در رشت/ شهرداری: این‌ها فاقد ارزش است

تعدادی سفال، کوزه و قبر هنگام پیاده‌روسازی میدانی در رشت کشف شد و در حالی که میراث فرهنگی گیلان خبر از بررسی کارشناسی قدمت آثار ئائ، سخنگوی شهرداری این اشیا را بی‌ارزش دانست!

 

333333333333333333333.jpg

 

 

به گزارش فرهنگ امروز به نقل از مهر؛ در روزهای اخیر تعدادی سفالینه و آجرهای قدیمی در میدان شهرداری رشت هنگام طرح بازسازی و پیاده رو سازی میدان شهرداری این شهر پیدا شد و سپس اداره میراث فرهنگی استان گیلان روند کار را متوقف کرد اما این متوقف کردن کار موجب اعتراض شهردار رشت شد تا اینکه محدوده کشف سفال و آجرها متوقف اما پروژه ادامه یافت.

در این باره، رضا علیزاده، مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان با اشاره به اینکه تعداد دقیق سفالها و آجرهای کشف شده را نمی داند به خبرنگار مهر گفت: این طرح با نظر کارشناسی و تحت بررسی سه نفر از کارشناسان اداره کل میراث فرهنگی استان به سرپرستی معاونت میراث فرهنگی درحال انجام است اما محدوده کشف این اثار را فریز کرده‌ایم تا بررسی‌ها پیرامون قدمت و نوع سفال ها و حتی قبرهای کشف شده مشخص شود.

علیزاده در میان صحبت‌های خود از کشف قبور نیز خبر داد و گفت که احتمال دارد این قبرها متعلق به دوران معاصر باشد اما اکنون نمی‌توان درباره آنها نظر داد چون به بررسی تخصصی از لحاظ باستان شناسی نیاز است اما در بخش های دیگر که حساسیت کمتری وجود دارد، اجازه فعالیت را به شهرداری دادیم این فعالیت تحت نظر ما انجام می شود.

علیزاده گفت که برخی از اخبار نادرست حکایت از کشف تعداد زیادی سکه و کوزه دارد درحالی که قویا این موضوع را تکذیب می کنیم. ما تعدادی سفال و آجر پیدا کردیم که به نظر می رسد از داخل قبور باشد با این حال باید تحت نظر آزمایشگاههای باستان شناسی قرار گیرند.

علیراده تأکید کرد که پروژه شهرداری از ابتدا تحت نظر میراث فرهنگی استان انجام می‌گرفته و ادامه داد: از ابتدای اجرای پروژه در کنار پیکانکار شهرداری بودیم. این توافق انجام شد که در مراحل بعد در آنجا «کارشناس معین» داشته باشیم.

گزارش کشف اشیای قدیمی شامل سفال، آجر که منجر به توقف پروژه شهرداری شده بود، انتقاد شهردار رشت را برانگیخت. شهردار رشت از مسئولان میراث و خبرنگاران خواست که در محل مورد نظر حضور پیدا کنند. اما گفتگویی بین مدیرکل میراث فرهنگی و شهردار بوجود آمد که در این گفتگو شهردار خواست تا علت توقف پروژه برای او شرح داده شود. علیزاده نیز در پاسخ به او گفته بود که هر شی باستانی که پیدا می شود باید روی آن کارشناسی شود و بدون نظر کارشناسی نمی توانیم درخواست ادامه پروژه را داشته باشیم.

علیزاده در این باره هم به خبرنگار مهر توضیح داد: شهردار رشت براساس تعهدی که به مردم داده بود می بایست که در یک بازه زمانی پروزه پیاده‌روسازی را به پایان برساند. اما با کشف این آثار تلقی ناصوابی در ذهن ایشان  بوجود آمده بود که کل پروزه را متوقف کرده‌ایم اما توضیح دادیم که این طور نیست و تنها محل کشف آثار متوقف می شود.

از سوی دیگر علیرضا حسنی به عنوان سخنگوی شهرداری رشت پیرو این اخبار، قبل از اظهار نظر کارشناسی باستان شناسان، کشف تعدادی شی تاریخی را کشف تعدادی  اشیای بی اهمیت و بی ارزش اعلام کرده و گفته است: آنچه که در چند روز اخیر در بخشی از اخبار مکتوب و شفاهی منتشرشده و از آن به عنوان آثار باستانی و میراث فرهنگی یاد می شود، بقایای آجرهای قدیمی و سفال‌های شکسته و مخروبه سقف‌های شیروانی اماکن و خانه قدیمی شهر رشت است که در گذر زمان تخریب و پس از فرو افتادن در مسیرهای تردد، مدفون شده است این تکه های کوچک اگرچه از نظر هویتی یادآور روزهای کهن شهر رشت است اما  از نظر تاریخی و باستانی فاقد ارزش است.

این اظهارات سخنگوی شهرداری در حالی است که هنوز کارشناسی ها پیمورامون این موضوع ادامه دارد.

از سوی دیگر مسئولان میراث فرهنگی گاه در صحبت های خود اذعان می کنند که ممکن است در ادامه این پروژه اشیای دیگری کشف شود به همین دلیل ادامه پروژه با نظر کارشناسی انجام می شود اما با این حال روند پروژه ادامه پیدا می کند و تنها محل کشف اشیا مورد بررسی قرار می گیرد.