به گزارش فرهنگ امروز به نقل از شرق: مراسم رونمایی کتاب جایزه معماری آسیا ٢٠١٦ در روز پنجشنبه پنجم اسفند سال جاری در موزه هنرهای معاصر ایران برگزار شد.
سیدمحمد بهشتی درباره اهمیت برگزاری جایزه معماری آسیا که ازسوی برگزارکننده ایرانی و در سطح بینالمللی برگزار شده،گفت: کاری که آقای زهادی و همکارانشان انجام دادند من را یاد مطلبی انداخت که فکر کردم اگر این را توضیح دهم شاید به این کمک کند ابعاد کاری که ایشان کردند، بیشتر آشکار شود.
به دلیل کیفیت زیستگاهها در ایران که به صورت نقطهای هستند در قیاس با بعضی کشورهای دیگری که زیستگاهها پهنهای هستند و گاهی نواری مثلا در مصر و در دو حاشیه نیل قابلزیست است یا در دلتای نیل در همه جایش قابلزیست است و به صورت پهنهای است، در ایران به صورت نقطهای است. یعنی مثل اینکه یک تسبیح را شما نخش را پاره کنید و دانههای تسبیح پخش میشوند در یک محیط گسترده. به عبارتی ایران یک مجمعالجزایر زیستی است و این یک خصوصیتی را در فرهنگ ایرانی ایجاد کرده و آن این است که هرکدام از این جزایر زیستی باید میتوانستند در شرایط بحران به حیات خودشان ادامه دهند. برای همین هم باید اتکایشان به خودشان میبود و این خصوصیت را در ما ایجاد کرده است که من اسمش را گذاشتهام «قائمیت به ذات». یک اسطوره هم برای این موضوع داریم. اسطوره آرش است که بهتنهایی مأمور میشود مرزهای این سرزمین را مشخص کند و برای این کار هم جانش را در چله کمان میگذارد و پرتاب میکند و هفت شبانهروز این تیر میرود تا به یک درخت گردو اصابت میکند. خب خیلیوقتها ما فکر میکنیم که اینها همه قصه است و چه ربطی به واقعیت دارد؟
این مدیر فرهنگی از فردوسی و دهخدا نام برد که سالها وقت خود را صرف آثار ماندگاری کردهاند که برای حفظ فرهنگ و زبان فارسی بسیار مؤثر بوده است و در ادامه گفت: خب از این جهت عرض کردم که توضیح بدهم یکی از ویژگیهای فرهنگ ما جهانیبودن و جهانی نگاهکردن است و باز هم بگویم که از جمله خصوصیاتی است که با کاری که آقای زهادی انجام دادهاند و برپایی این جایزه، حضور خودش را به نمایش درمیآورند. این خیلی عجیب نیست که آقای زهادی با چند یاری که همراهیاش میکنند یک مجلهای را ١٢ سال است که برپا میکنند و آنقدر بلندپروازی دارند که اراده میکنند جایزهای را برای معماری آسیا برگزار کنند و بعدی را هم شاهد خواهیم بود که برپا خواهند کرد. برای همین میخواهم بگویم که از اینجور اتفاقات میتواند در کشور ما اتفاق بیفتد و کسانی که فکر میکنند باید همسایهها یاری کنند که آن شوهرداری کند، بدانند که در ایران احتیاجی به این چیزها نیست و میشود با یک تیم بسیار کوچک کارهای بسیار بزرگ انجام داد. امیدوارم که موفق باشند.
سپس احمد زهادی، مدیرمسئول مجله A٢ و برگزارکننده جایزه معماری آسیا، نیز درباره برگزاری جایزه و رویکردها، دیدگاهها و تأثیرات اجتماعی آن گفت: ایده جایزه معماری آسیا از سال ٢٠١٥ ازسوی مجله تخصصی A٢ مطرح و پایهگذاری و با دیدگاههای مشخصی تعریف شده است که اگر بخواهیم خیلی مختصر اشاره کنیم عبارت است از:
«معماری آسیا در طول تاریخ تمایل به چندگونگی داشته و تمدنهای موجود در این قاره؛ از ایران و چین و ژاپن تا هند به ایجاد یک نقشه معماری متفاوت، غنی و متنوع کمک کردهاند که البته حاصل آن بهوجودآمدن فضاهای شهری بیمثال و باارزشی چون: استانبول، اصفهان، سمرقند، پکن و توکیو است که اینها عمیقا معماری و شهر در قارههای دیگر را در طی دوران مختلف تاریخی تحتتأثیر خودشان قرار دادهاند. از طرفی ورود مدرنیته در دو قرن گذشته در شرق نیز مؤثر بوده و تغییرات فاحشی ایجاد کرده که در بهوجودآوردن چهره شهرها مشهود است که البته با نتایج عموما رضایتبخشی همراه نبوده است».
او افزود: باوجوداین، با وضعیت رویه و گرایش امروزی میتوان چنین استنباط کرد که فرهنگ (وابسته به) معماری اخیرا شروع به حرکت در مسیر فاصلهگرفتن از مدرنیسم و بازگشت به ارزشهای پیشینیان را دارد. همچنین معماری معاصر آسیا (از سه دهه اخیر) شروع به ارائه پیشنهادات و راهکارهایی برمبنای شرایط و احتیاجات جغرافیایی و فرهنگی خود کرده است. بنابراین هدف از برگزاری جایزه معماری آسیا در جهت تحقق سازگاری اقلیمی، اجتماعی، فرهنگی و در نهایت ایجاد معماری منطبق با نیازها و شرایط امروزی کشورهای آسیا با هدف پیروی از مدرنیته و حفظ ارزشهای بنیادین و تاریخی خود است. در این مراسم دو سخنران دیگر نیز از تجربههای خود در معماری آسیا و منطقه خاورمیانه ارائه کردند. فرید اسماعیل، معمار و مؤسس شرکت ایکس آرشیتکت در امارات، بهعنوان برنده رتبه اول در گروه شهرسازی در جایزه معماری آسیا تجارب خود را درخصوص معماری در خاورمیانه آسیا ارائه کرد.
همچنین پل الزرا، مدیرعامل شرکت اوستا، نیز که متخصص ارتباطات اجتماعی و فرهنگ در حوزه پروژههای معماری و با تجارب فراوان در دنیاست، نقطهنظراتش را راجع به تعریف استراتژی فرهنگی پروژه بیان کرد.