به گزارش فرهنگ امروز به نقل از مهر؛ جلسه ۱۱۷ شورای تخصصی تحول و ارتقاء علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی به ریاست غلامعلی حداد عادل برگزار شد.
رئیس شورای تخصصی تحول و ارتقاء علوم گفت: مهمترین نقطه تعارض اسلام و مسیحیت در دوران جدید، اعتقاد به دین به عنوان یک امر الهی است.
وی افزود: در ۴ قرن اخیر پس از رنسانس جریان غالب بر مطالعات دین شناسی در غرب، جریان سکولار و با نگاه غیر الهی به دین است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: رشته فلسفه دین یکی از مهمترین رشتههای درسی است که باید در مسیر اسلامیسازی علوم انسانی، مورد توجه جدی قرار گیرد.
رئیس شورای تخصصی تحول و ارتقاء علوم انسانی گفت: اگر رشته فلسفه دین به صورت جدی مورد توجه قرار نگیرد، میتواند آسیبهای جدی به موضوع علم دینی وارد کند.
وی گفت: در عنوان رشته «فلسفه دین»، فلسفه با مفهوم متعارف آن تفاوت دارد و به نگاه بیرونی به موضوع دین معطوف است.
حداد عادل افزود: فلسفه دین به این مفهوم به نگرش از خارج به دین مربوط است و دین را به عنوان یک سوژه مطالعاتی مورد بررسی قرار میدهد.
رئیس شورای تخصصی تحول و ارتقاء علوم انسانی ادامه داد: رشته فلسفه دین باید به سکولاریسم و عرفی گرایی به عنوان یک موضوع مهم توجه کند.
پس از سخنان حداد عادل، اعضا به بیان نظرات خود پرداختند، که اهم آن به شرح ذیل است:
گستردگی بیش از حد مباحث ارائه شده، تبیین ارتباط معنادار و منطقی مباحث ارائه شده، تفکیک بین مفهوم «کلام» و «فلسفه دین»، در نظر گرفتن مبانی اصلی تحول و ارتقاء از جمله بومیسازی مباحث ارائه شده و ضعف برخی از منابع درسی.
اعضای شورای تحول و ارتقاء علوم انسانی همچنین به تفکیک بین مفاهیم «علم و دین» و «علم دینی» مطرح شدن موضوع «ایمان» به عنوان محور اصلی مباحث دینشناسی، تفاوت بین فلسفه دین شکل گرفته در حوزه مسیحیت و حوزه اسلام، توجه به ساحتهای سهگانه دین «اخلاق، حقوق و عقاید» در مباحث فلسفه دین و پیوستگی و استحکام مباحث مطرح شده در گزارش کارگروه و ارتباط بین «فلسفه دین» و «جامعهشناسی دین» اشاره کردند.