شناسهٔ خبر: 44433 - سرویس دیگر رسانه ها

سرقت کاشی‌های یکی از زیباترین مساجد/ دیروز کوبه و امروز کاشی

بخشی از کاشی‌کاری مسجد نصیرالملک شیراز به عنوان زیباترین مسجد تاریخی ایران به سرقت رفت و این اتفاق انتقاد کارشناسان از نحوه مراقبت از این بنا را برانگیخت.

 

مسجد نصیرالملک

 

به گزارش فرهنگ امروز به نقل از مهر؛ گروه استان‌ها:  خبر برای کارشناسان و دوستداران بناهای تاریخی بسیار عجیب بود، کاشی کاری‌های مسجد نصیرالملک به سرقت رفته است. مسجد تاریخی که درست وسط شهر و در یکی از پرترددترین نقاط شیراز قرار دارد.

مسجد تاریخی که همه با انعکاس نور شیشه های رنگی به روی ستون‌های تاریخی بنا آن را می شناسند و حالا بخشی از کاشی‌های ورودی مسجد به سرقت رفته است.

مسجد تاریخی که اتاق نگهبانی‌اش تا ورودی مسجد فقط دو متر فاصله دارد و مردم نمی دانند چطور می شود متولیان امر، که حتی به  یک نفر بدون بلیط اجازه ورود به بنا را نمی دهند اما در بیخ گوششان، کاشی‌ها به سرقت برود.

مسجد نصیرالملک یکی از بی نظیرترین مساجد تاریخی ایران به شمار می رود. و سرقت پنج کاشی آن شنبه صبح مشخص شده است .

کاشی های ربوده شده

در این مسجد از شیشه‌های رنگی استفاده شده به همین علت آن را مسجد صورتی ایران نیز می‌گویند .

این مسجد اکنون در اختیار اداره اوقاف استان قرار دارد و مسئولیت حفاظت و نگهداری از آن نیز بر عهده این مجموعه است.

رئیس انجمن دوستداران میراث فرهنگی فارس درباره سرقت کاشی‌کارهای مسجد در گفتگو با خبرنگار مهر بیان کرد: مسجد تاریخی نصیرالملک معروف به مسجد رُز یا مسجد صورتی یکی از مشهورترین مساجد تاریخی ایران است که با شبستان زیبا و منحصربفرد که هرصبح با تابش آفتاب تلالوی رنگها در شیشه رنگیهایش دلربایی می کند، با مقرنس کاریهای زیبا و با هنرنمایی کاشی های هفت رنگ روی دیوارهایش هرساله خِیل عظیم بازدید کنندگان ایرانی و اروپایی را به سوی این اثر تاریخی هدایت می کند درعهد قاجار به دستور میرزاحسن علی خان نصیرالملک و به همت محمدحسن معمار با صرف ۱۲ سال عمر ساخته شد تا اثری بی بدیل در قلب تاریخ شیراز به شمار آید.

مسعود منیعاتی ادامه داد: اکنون پس از گذر سال‌ها از عمر این مسجد ارزشمند، دریک نیمه شب سارقان آثارتاریخی، به راحتی پنج کاشی با ارزش این بنا را از سردر ورودی به سرقت برده و جای آنها را بردیوار ورودی خالی گذاشتند تا دست مریزادی به متولیان این بنا  باشد.

این فعال میراث فرهنگی ادامه داد: سوال اینکه چه ارگانی یا چه کسانی  مسئولیت سرکشی و نظارت بر تمام ابنیه های تاریخی شهر را دارد و  آیا وقت آن نشده است که سازمان میراث فرهنگی نیروهای یگان حفاظت را تقویت کرده و این مرکز را به بافت تاریخی که بیش از نیمی از آثار تاریخی  ثبت شده را در بردارد ، منتقل کند.

وی گفت: پاسخ مشخص است، حفاظت از آثار تاریخی جز با کمک و همدلی مردم و مسئولین امکانپذیر نیست.

منیعاتی بیان کرد: انجمنهای دوستدار میراث بازوی دولت در حفاظت از آثار تاریخی هستند باید انجمن‌ها را تقویت و کمک کرد تا در جهت فرهنگسازی بیشتر کوشا باشند.

رئیس انجمن دوستداران میراث فرهنگی فارس عنوان کرد: هرچند باتوجه به اینکه چندی پیش کوبه های در ورودی همین مسجد به سرقت رفته و سارقان با بی توجهی متولیان و مسئولین روبه رو شده و حتی خبری جایی درز نکرد بالطبع جسارت آن را یافتند این بار به کاشی ها تعرض کنند که قطعا اگر به حال این سرقتها فکری نشود شاهد سرقتهای بیشتر و پررنگتری خواهیم بود.

میراث فرهنگی شکایت می کند

در این رهگذر مدیر کل میراث فرهنگی فارس به خبرنگار مهر گفت: به محض وقوع سرقت  یگان حفاظت در محل حاضر شد و مستندسازی‌های لازم را برای تشکیل پرونده انجام داد.

پوشاندن محل سرقت با کاغذ و چسب

مصیب امیری بیان کرد: میراث فرهنگی با تشکیل پرونده شکایت لازم را برای پیگیری موضوع سرقت انجام می دهد.

وی بیان کرد: این بنا در اختیار اوقاف است و طبیعتا نگهداری و حفاظت از آن نیز بر عهده همین سازمان است.

به گزارش مهر، پس از سرقت کاشی‌کاری‌های مسجد، متولیان امر جای خالی کاشی ها را با مقوا پوشاندند تا بهترین راهکار را برای جبران این سرقت اتخاذ کرده باشند.