به گزارش فرهنگ امروز به نقل از ایسنا؛ این نویسنده و پژوهشگر به ایسنا گفت: یکی دو سالی است که میخواهم درباره صمد کتاب تازهای بنویسم و در این زمینه فیشبرداریهایی را هم انجام دادهام. در هر صورت صمد بهرنگی پدر ادبیات کودک و نوجوان ایران است و من باید دین خود را به او با نوشتن این کتاب ادا کنم.
وی در ادامه با بیان اینکه کتاب «ماهی سیاه کوچولو»ی صمد بهرنگی که شاهکار این نویسنده به شمار میآید، متاثر از شعر «علی کوچیکه» فروغ فرخزاد نوشته شده است اظهار کرد: نگاه من به صمد، همیشه نگاه تازهای است و در هر بار رجوع به کتابهای او با کشف تازهای مواجه میشوم. یکی از اکتشافات من در مورد صمد این بود که مشهورترین شاهکار او یعنی «ماهی سیاه کوچولو» با الهام از شعر «علی کوچیکه» فروغ فرخزاد نوشته شده و بازآفرینی خلاقی از این اثر است. در کتاب «ماهی سیاه کوچولو»، ماهی سیاه کوچولو بدون توجه به نصایح اطرافیانش روانه دریا میشود وطی ماجرایی ما نمیفهمیم او زنده ماند یا مرد. پایانبندی این قصه به این شکل است که یک ماهی سرخ کوچولو پس از شنیدن این قصه از ماهی پیر تا صبح به دریا فکر میکند. یعنی ساختار روایی این قصه به شکل نقالی است که توسط ماهی پیر به نوههایش گفته میشود. در شعر «علی کوچیکه» فروغ فرخزاد نیز همین ساختار به کار رفته است. دقیقا در این سروده فروغ هم ما نمیفهمیم که «علی کوچیکه» که عاشق ماهی توی حوض شده و خود را داخل حوض انداخته سرانجامش چه میشود؟ آنجا که شاعر میگوید: علی کجاست/ تو باغچه / چی میچینه / آلوچه / آلوچه باغ بالا/ جرات داری بسم الله.
حیدری همچنین گفت: رفتار کلامی و شخصیت ضدامپریالیستی صمد بهرنگی یکی از زوایایی است که من در این کتاب به آن خواهم پرداخت. اگرچه صمد دارای شخصیتی ویژه در مبارزه با امپریالیسم بود اما پیوسته خود را متعلق به مردم و در بطن جامعه میدانست و هرگز خود را تافته جدابافته تصور نمیکرد. شاید همین موضوع باعث شده است که مرحوم خسرو گلسرخی درباره او بگوید: بزرگترین ستمی که درباره صمد بهرنگی میتوان کرد این است که او را اغراقآمیز نشان دهیم.
به گفته نویسنده، این کتاب نیز در زمره کتابهای «در این کتاب قایم شده»های او منتشر خواهد شد.
نویسنده کتاب «قیصر امینپور در این کتاب قایم شده» در ادامه اظهار کرد: پوران فرخزاد یکی دیگر از سوژههای نوشتاری من است که کتاب مربوط به او با نام «پوران فرخزاد در گوشهای از این کتاب قایم شده» نوشته شده است. این کتاب درباره خواهر بزرگ فروغ فرخزاد نوشته شده است؛ خواهری که در تهران مانده و هیچ تمایلی به زندگی در خارج از کشور ندارد. او که خواهر بزرگ خانواده است شاعر، نویسنده و پژوهشگری است که کتابهای زیادی منتشر کرده است و عاشقانه به زندگی در ایران افتخار میکند.