شناسهٔ خبر: 46427 - سرویس دیگر رسانه ها

«عقل و استدلال و عقلانیت» منتشر شد/ تأملات فلسفی سعید زیباکلام

تأملات فلسفی سعید زیباکلام با عنوان «عقل و استدلال و عقلانیت» توسط انتشارات اسم منتشر شد.

به گزارش فرهنگ امروز به نقل از مهر؛ کتاب «عقل و استدلال و عقلانیت» تألیف دکتر سعید زیباکلام، استاد فلسفه دانشگاه تهران توسط نشر اسم منتشر شد.

کتابِ«عقل و استدلال و عقلانیت» حاوی مجموعه تأملاتی است که دکتر سعید زیباکلام در سال‌های اخیر ذیلِ برخی آیات قرآن حکیم و نیز، اظهارات بعضی از برجسته‌ترین فیلسوفان و متفکران خطِ‌مقدمی معاصر غربی طرح و بحث کرده است. چنانکه از نام کتاب پیداست، این تأملات عمدتاً بر موضوع «عقل و استدلال و عقلانیت» متمرکز شده‌اند. البته سبک خاص و ویژه نگارش کتاب، آن‌را از دیگر کُتُب فلسفی موجود در فضای فکری و آکادمیک ما متمایز می‌کند.

سعید زیباکلام در سال ۱۳۳۲ در تهران متولد شد. مهندسی برق و الکترونیک را در سال ۱۳۵۶ در انگلستان به پایان رساند و در همان سال دوره کارشناسی ارشد صلح‌شناسی(گرایش جامعه‌شناسی انقلاب) را در دانشگاه برادفورد انگلستان آغاز کرد و در سال ۱۳۵۷ به ایران بازگشت. دوره دکتری را در رشته فلسفه در سال ۱۳۶۵ آغاز کرد و در سال ۱۳۶۹ از دانشگاه لیدز انگلستان فارغ‌التحصیل شد. وی هم اکنون عضو هیئت علمی گروه فلسفه دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران است و حوزه‌های اصلیِ پژوهشی او عبارتند از: «علم‌شناسی و روش‌شناسی علم»، «نظریه‌های عقلانیت»، «فلسفه‌شناسی» و «فلسفه سیاست». از سعید زیباکلام تاکنون چندین مقاله پژوهشی در مجلات تخصصی بین‌المللی به چاپ رسیده است. همچنین، از مهم‌ترین آثار تألیفی و ترجمه‌ای او می‌توان به کتاب‌های چیستی علم(۱۳۷۸)، طرح و نقد نظریه لیبرال دموکراسی(۱۳۸۰)، معرفت‌شناسی اجتماعی(۱۳۸۴) و ساختار انقلاب‌های علمی(۱۳۸۹) اشاره کرد.

زیباکلام در آغاز کتاب، جامعه فکری معاصر ما را با این پرسش بنیانی مواجه می‌کند که «آیا لازم است متفکران، متکلمان، عالمان اجتماعی، مفسران، فقیهان، و فیلسوفانی که به‌نحوی نگاه به منابع و میراث فرهنگی-معنوی بومی دارند نظریه‌ای در باب عقلانیت دراندازند؟» (ص۹). و نهایتاً پاسخ خویش را با طرح پرسشی انکاری چنین صورت‌بندی می‌کند: «روشن است که می‌توان با غور و غواصی در جریان بسیار بی‌قرار، مواج و پرتحول عقلانیت در فلسفه و اندیشه غربی، آراء و اندیشه‌هایی را با عطف و نظر به آنها تحت عنوان نظریه‌ای در باب عقلانیت و یا، دقیق‌تر، تحت عنوان تمهیداتی جهت تقویم عقلانیتی اسلامی درانداخت. اما اینک از خود سؤال کنیم: چه ضرورتی دارد که نام آن مجموعه از تأملات و پژوهش‌ها را نظریه‌ای در باب عقلانیت و یا تمهیداتی جهت تقویم عقلانیتی اسلامی بگذاریم؟» (ص۱۲).

نشر اسم، کتاب «عقل و استدلال و عقلانیت» تألیف دکتر سعید زیباکلام را در نوبت چاپ اول با شمارگان ۱۱۰۰ نسخه و با قیمت ۱۸ هزار تومان در اختیار علاقه‌مندان قرار داده است.