به گزارش فرهنگ امروز به نقل از مهر؛ «منشور حقوق دانشجویی» اخیرا توسط معاونت فرهنگی اجتماعی وزارت علوم با هدف آگاه شدن دانشجویان از حقوق خود به دانشگاه ها ابلاغ شد، این منشور از ۶ فصل و ۶۸ ماده تشکیل شده است که فصل چهارم آن به حقوق سیاسی دانشجویان اختصاص دارد .
حق عضویت و فعالیت در تشکل های اسلامی دانشگاهیان
در این فصل آمده است: دانشجویان حق دارند در قالب تشکل های اسلامی، به فعالیت سیاسی بپردازند تشکل های اسلامی می توانند هر نوع فعالیت سیاسی، فرهنگی و اجتماعی در حدود اساسنامه تشکل در داخل دانشگاه و در چارچوب ضوابط و مقررات دانشگاه و این آیین نامه و سایر قوانین موضوعه کشور داشته باشند.
تشکل ها به منظور تحقق اهداف خود می توانند در چارچوب قوانین و مقررات به برگزاری سخنرانی، تجمع، راهپیمایی، میزگرد، تریبون آزاد، نصب تابلوها، انتشار نشریه و راه اندازی هر نوع پایگاه اطلاع رسانی اقدام کنند.
تشکل های دانشجویی زیر نظر شورای فرهنگی و اجتماعی و هیات نظارت بر تشکل های اسلامی دانشگاه فعالیت می کنند. از تشکل های اسلامی با گرایش های مختلف، می توان به بسیج دانشجویی، انجمن اسلامی دانشجویان، جنبش عدالت خواه دانشجویی، انجمن اسلامی دانشجویان مستقل و جامعه اسلامی دانشجویان اشاره کرد که در این میان، بسیج دانشجویی آیین نامه و برخی ضوابط خاص خود را دارد.
حق تأسیس تشکل های اسلامی و اتحادیه تشکل های اسلامی دانشگاهیان
دانشجویان با گرایش های متفاوت فکری و سیاسی، از حق تأسیس تشکل های اسلامی و اتحادیه های تشکل های اسلامی برخوردارند. دانشجویان متقاضی تأسیس تشکل اسلامی می توانند درخواست خود را به عنوان هیات مؤسس، به هیات نظارت بر تشکل های اسلامی دانشگاه ارائه دهند و مجوز فعالیت بگیرند.
همچنین تشکل های اسلامی دانشگاه های گوناگون می توانند درخواست خود را مبنی بر تشکیل اتحادیه تشکل های اسلامی دانشجویی، به هیات نظارت مرکزی وزارت علوم ارائه دهند تشکل های دانشجویی با عضویت حداقل بیست تشکل می توانند اتحادیه تشکیل دهند.
حق فعالیت مطبوعاتی سیاسی
دانشجویان حق دارند برای فعالیت مطبوعاتی سیاسی، در قالب تشکل های اسلامی (با تأیید شورای فرهنگی و اجتماعی دانشگاه) یا به صورت مستقل، از دبیرخانه کمیته ناظر بر نشریات دانشجویی دانشگاه، درخواست مجوز کنند و به نشر دیدگاه های خود در حوزه مسائل سیاسی بپردازند. نشریات دانشگاهی از تمام حقوق مصرح در قانون مطبوعات جمهوری اسلامی ایران برخوردارند.
این نشریات در انتشار مطالب و تصاویر جز در موارد اخلال به مبانی و احکام اسلام و حقوق عمومی و خصوصی، مطابق ماده ۶ قانون مطبوعات آزاد هستند. نشریات دانشجویی تحت نظارت کمیته ناظر بر نشریات دانشجویی دانشگاه فعالیت می کنند.
حق آزادی بیان در دانشگاه
آزادی بیان از حقوق اساسی و اولیه دانشجویان است و در فضای دانشگاه، ظرفیت های متنوعی برای تحقق آن در نظر گرفته شده است. از آن جمله می توان به تشکل های اسلامی، نشریات دانشجویی، کرسی های آزاداندیشی (در قالب کرسی مناظره، کرسی نقد و نظر، کرسی پرسش و پاسخ شبهات) و خانه ملی گفتگوی آزاد اشاره کرد.
حق انتقاد و مطالبه گری
دانشجویان حق دارند از عملکرد مسئولان دانشگاه و سیاست هاو رویه های کشور انتقاد کنند و نقد خود را از مسیرهای قانونی از جمله نشریات دانشجویی، شورای صنفی و رفاهی و تشکل های اسلامی بیان کنند.