بهگزارش فرهنگ امروز به نقل از ایبنا؛ اختتامیه چهارمین جایزه تهران و تجلیل از تهرانپژوهان چهارشنبه ۱۳ دیماه در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.
ناصر تکمیل همایون عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در این مراسم با اشاره به کمبود مطالعات در حوزه تهرانپژوهی گفت: در زمانی که دانشجو بودم همواره احسان نراقی به ما تاکید میکرد که درباره تهران مطالعه کنیم آن زمان هیچ یک از شهرداران تهران درباره مشخصات جغرافیایی و فرهنگی این شهر اطلاعی نداشتند به همین دلیل نراقی تقلا میکرد تا یک اتاقی در اطراف شهرداری پیدا کند و بتواند دایرهای از تهرانپژوهان را در آنجا گردآوری کند.
وی ادامه داد: سرانجام موفق شدیم تا به همراه افرادی چون حسن پارسا، ابریشمی و ... حلقه نخستین تهرانپژوهان را پایهگذاری کنیم و برهمین اساس اولین سمینار با موضوع تهران در دانشگاه تهران برگزار شد و افردی چون غلامحسین صدیقی و مهندس بازرگان در آن سخنرانی کردند. متاسفانه درباره تهران کتابهای زیادی وجود ندارد.
تکمیل همایون افزود: همانطور که در حوزههای دیگر بهطور مثال فلسفه غرب، میتوان شناخت فلسفه غرب را به قبل و بعد از نگارش کتاب «سیرحکمت در اروپا» اثر محمدعلی فروغی تقسیمکرد در تهرانپژوهی هم باید از کتاب مرحوم حسین کریمان نام برد.
این جامعهشناسی تاریخی با اشاره به اینکه اکنون کتابخانه کوچکی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تاسیس شده که در آن نزدیک به ۴۰۰ کتاب درباره تهران گردآوری شده است گفت: تاکنون مطالعهای با این کیفیت درباره شهری انجام نشده و این مغتنم است. از سوی دیگر وجود فردی مانند احمد مسجدجامعی که خود هر جمعه گوشهای از تهران سرک میکشد کتاب گویایی در این حوزه است و ما میتوانیم تهران را با احمد مسجدجامعی بشناسیم.
تکمیل همایون در بخش پایانی سخنانش با تاکید بر اینکه باید تلاش کنیم تا محلههایی مانند عودلاجان و سنگلج را همگام با مدرنیته پیش ببریم گفت: تهران و مردمانش در حال تطور هستند و باید فکری به حال مشکلات و مسایل آنها کرد.
کیفیت آب تهران
احمد مسجدجامعی نیز در بخش دیگری از این مراسم با اشاره به پیشنهاد عبدالله انوار به وی درباره تحقیق درباره مسئله آب تهران سخنانی را در اینباره ارائه کرد و گفت: موقعیت جغرافیایی تهران به گونهای بوده که اطراف آن را قناتها و چاههای بسیاری فرا گرفته است و تهران تا ۹۰ سال پیش آبش از ارتفاعات شمالی تأمین میشده که آب بسیار گوارایی هم بوده است بعدها در فرایند گسترش شهرنشینی و افزایش سدهای مختلف میتوان گفت علیرغم حجم زیاد آب تهران، کیفیت آلودگی آن نیز بالاست که لازم است به آن توجه کنیم.
مسجدجامعی در پایان پیشنهاد کرد تا از سالهای آتی بخشی به این جشنواره اضافه شود که طی آن آثاری که تحقیقات و مسائل تهران را مورد بررسی قرار دادهاند نیز داوری شوند.
تجلیل از برگزیدگان
در این مراسم در بخش پیشکسوتان و فعالان حوزه تهران پژوهی از جواد صفی نژاد به پاس پژوهش مطالعاتی روی قناتهای تهران، احمد مسجد جامعی به پاس فعالیت در امر تهران پژوهی و مولف کتاب جسم و جان شهر تهران و بنیانگذار طرح تهرانگردی، محمد عشوری به پاس فعالیت در زمینه تهران شناسی و معرفی جاذبههای گردشگری تهران و حسین تکمیل همایون به پاس سالها فعالیت در زمینه تهران پژوهشی و مسئول گنجینه کتاب تهران تجلیل شد.
همچنین در بخش فرهنگی (کتاب و پایاننامه برتر) از شقایق هورشید و احمد چایچی مولفان کتاب باستان شناسی شهری تهران، کاوش میدان ارک، مهرنوش دشمن زیاری مولف کتاب تطبیق آثار دیواری دو دهه ۶۰ و ۸۰ تهران و گلاره مرادی برای پایاننامه برتر در حوزه مطالعات تهران پژوهی تجلیل شد.
در بخش هنری نیز از مسعود کیمیایی به پاس سالها فعالیت در عرصه کارگردانی و خلق لحظه ارزشمند در معرفی فرهنگ تهران و حسین کیانی در عرصه تئائر تقدیر به عمل آمد.
از دیگر بخشهای این مراسم تجلیل از رسانههای برتر و نیز بخش ویژه با موضوع حادثه پلاسکو و حادثه تروریستی ۱۷ خرداد بود.