به گزارش فرهنگ امروز به نقل از مهر؛ «محمدباقر خرمشاد» رئیس کارگروه علوم سیاسی شورای تحول و ارتقای علوم انسانی پنج شنبه ۱۰ اسفندماه در یازدهمین همایش سالانه انجمن علوم سیاسی ایران با عنوان وضعیت رشته علوم سیاسی؛ اکنون و آینده در سخنانی گفت: در اواخر دهه ۵۰ و اوایل دهه ۶۰ این سوالی که عزیزمان از دانشگاه شهید بهشتی مطرح کردند که علوم سیاسی به چه کار میآید. نقطه عزیمتی که به تحول در علوم سیاسی و شکلگیری جامعه سیاسی جدید منجر شد، دقیقا طرح این سوال در آمریکا بود. به هر حال، این سوال مطرح شد که همه رشتهها شامل فیزیک، شیمی، زیستشناسی، طب و … هریک به کاری میآیند و مشکلی را حل میکنند، ولی علوم سیاسی به چه کار میآید؟
استاد دانشگاه علامه طباطبایی افزود: آن زمان مانند مباحثی که ما داریم به گونهای بحث علوم سیاسی در کلیت خود در حوزه اندیشه بود و سیر تحول اندیشه الف، ب، ج، د، و مطالعه میشد، سپس این سوال مطرح شد که این اندیشهورزی بسیار خوب است، ولی روی زمین قرار است که چه کاری را به انجام برساند؟ شاید همین سوال بود که تلاش برای خروج از این وضعیت و انضمامیکردن علوم سیاسی، به پدیدآمدن نهادگرایی منجر شد. گفتند سیاست علیالارض در کجا جریان دارد؟ بعد پاسخ دادند در نهادهای سیاسی. پس ما بیاییم بهجای اندیشه، بهطور واقعیتر درباره نهادها شامل نهاد مجریه، قضائیه، مقننه و ارتباط اینها با یکدیگر صحبت کنیم. سپس این جمعبندی به عمل آمد که بحث روی نهاد خوب است، ولی دینامیک نیست، مکانیک است، این در حالی است که سیاست دینامیک بوده و پویایی و تحرک دارد، درهم تنیده است؛ از اینرو برای اینکه این بحث انضمامی شود، اگر آنرا کمی فروبکاهیم، درباره رفتار سیاسی بحث میشود؛ همچنین رفتار انتخابکنندگان و انتخابشوندگان. رفتار کسانی که سیاست میورزند و رفتار کسانی که سیاست بر آنها اعمال میشود. در اینباره دو تا سه دهه بحث رفتارگرایی رواج داشت.
خرمشاد ادامه داد: در این مرحله اشکالات روشی که رفتارگرایی داشت، به پسارفتارگرایی و ایجاد یک سیر تحول منجر شد و در نهایت این سوال مطرح شد که در واقع علوم سیاسی به چه کار آید؟ پاسخ نیز این بود برای اینکه علوم سیاسی از وضع کنونی خارج شود و پا به پای بقیه علوم بتواند به کاری آید، تلاش برای مفید یا سودمند و ملموسکردن علوم سیاسی برای جامعه بود تا جامعه مشتری علوم سیاسی شود و در عینحال علوم سیاسی نیز بتواند رشد کند. به عبارت دیگر، علوم سیاسی نیز در چرخه عرضه و تقاضا مانند دیگر علوم دارای سودمندی، مشتری و خریدار باشد تا در نهایت، براساس این سودمندی رشد فزایندهای به علوم سیاسی بدهد.
وی افزود: بنابراین اگر بخواهم از این بحث استفاده کنم، اگر بخواهیم از خودمان بپرسیم که علوم سیاسی به چه کار میآید، شاید یکی از بنیادیترین پاسخها این باشد که علوم سیاسی در ایران مفید نیست؛ به همین دلیل، دانشجویانی که در حوزههای فیزیک و شیمی تحصیل میکنند و به حوزه انجمنهای سیاسی نیز وارد میشوند، مشاهده میکنیم که آنان بهتر از دانشجویان رشته علوم سیاسی تحلیل میکنند؛ بنابراین به نظر بنده، مفید و سودمند نبودن و انضمامی نبودن ابهام، در به چه کار آمدن علوم سیاسی، مهمترین مسئله و مهمترین آسیب علوم سیاسی در کشور است؛ زیرا معلوم نیست که چه مشکلی از مشکلات را حل میکند؟ همچنین سودمند و مفید نیست به دلیل اینکه؛ حقوقزده، تاریخ زده و اندیشهزده هستند.
وی با بیان اینکه با تمام احترام به رشتههای حقوق، تاریخ، و اندیشه، بدون آنکه بخواهم آن را نفی کنم، تصریح کرد: اینها حقوقزده هستند مثل علوم سیاسی فرانسه، به دلیل این که تولد علوم سیاسی در ایران فرانسوی بوده است. دانشکده علوم سیاسی در فرانسه شکل گرفته بود، همچنین در دانشگاه تهران نیز با مشی فرانسوی شکل گرفت و همان طور که در فرانسه، حقوق و حقوق عمومی سیاست را اداره میکرد، تا مدت زیادی اجازه نداد علوم سیاسی به عنوان یک رشته مستقل در فرانسه متولد شود، در ایران نیز همچون آسیبی ایجاد شد و تا سالهای اخیر نیز ادامه داشت.
خرمشاد در ادامه افزود: علوم سیاسی آمریکا هم تاریخزده بود. فرانسویها تلاش کردند علوم سیاسی را به سختی از زیر سایه سنگین حقوق و علوم سیاسی خارج کنند؛ از این رو در فرانسه انستیتوهای علوم سیاسی شکل گرفتند و بهتدریج توانستند دست دانشکدهها را بگیرند و این رشته را از زیر بار رشته حقوق بیرون بکشند. آمریکایی ها هم تلاش کردند از این تاریخزدگی بهگونهای رهایی پیدا کنند که نتیجهاش تولد جامعهشناسی سیاسی نوین شد. همچنین علوم سیاسی اندیشهزده است؛ به این دلیل که از ابتدا اندیشه زده بود. آنان تلاش کردهاند از اندیشه زده بودن فاصله بگیرند.
علم بدون فایده
این استاد دانشگاه با بیان اینکه براساس سه محور تاریخزده، اندیشهزده و حقوقزده، علوم سیاسی، کارآمد، روزآمد و مسئلهمحور نیست، کارآمد نیست، اظهار کرد: به این معنا که جامعه این تصور را که فارغالتحصیلان علوم سیاسی دارای کارکرد حل مشکل در جامعه نیستند. چنین تصویری از کارکرد حتی در نخبگان کشور نیز موجود نیست. بالاتر از این، خود فارغالتحصیلان رشته علوم سیاسی، اگر در مرحله کارشناسی از دانشجو سوال شود که شما کدام مهارت را برای گرهگشایی از کدام معضل جامعه آموختهاید، نمیتوانند پاسخ درستی برای آن داشته باشند، آن هم به این دلیل که رشته علوم سیاسی قادرنبوده چنین توانمندی را به دانشجویان اعطا کند.
وی افزود: برای اینکه مشکل را حل کنیم، در اواخر دهه ۷۰ و اوایل دهه ۸۰ که بنده معاون آموزشی بودم، با مراجعه مکرر دانشجویان مواجه بودم که میگفتند شما در درسها دائم به بحث تاریخ، اندیشه یا حقوق میپردازید، به امروز که میرسید، بحث را رها میکنید؛ به همین دلیل، انجمن علوم سیاسی دانشکده را تاسیس کردیم و بنا را براین گذاشتیم که هر سال پنج الی ۶ مورد مسئلههای اصلی جامعه ایران را به استادان بدهیم و آنان با تحلیل آکادمیک، قدرت تحلیل را به دانشجوها منتقل کنند. به عبارت دیگر، اگر برای هر دانشجو در هر ترم پنج کارگاه این گونهای سامان بدهیم، دانشجو قادر خواهد بود کارآیی معلومات خود را دریابد.
محمدباقر خرمشاد با تاکید بر اینکه، علوم سیاسی در ایران روزآمد نیست؛ زیرا ادبیات علمی دنیا در آن جاری نیست، ادامه داد: برای مثال، در رشته بنده، جامعهشناسی سیاسی، در زمان ما این رشته تنها به جامعهشناسی ساختارگرا محدود میشد و اگر دانشجو آن را درک میکرد، همهچیز میدانست، اما وقتی به خارج از کشور رفتم مشاهده کردم تا چه اندازه این رشته ابعاد گوناگون و مختلف دارد؛ به همین دلیل به دانشجویانم همواره میگفتم مجلات علمی جامعهشناسی سیاسی را جستوجو کنند و ببینند مسائل اصلی که پیگیری میکنند،چیست؟ کتابهای مطرح کدام هستند؟
رئیس کارگروه علوم سیاسی شورای تحول و ارتقای علوم انسانی افزود: سوم اینکه علوم سیاسی مسئلهمحور هم نیست؛ به عبارت دیگر، راهحلهای علمی برای حل مسائل جامعه ندارد. در یک مقطع، زمانیکه بنده را به دستگاههای دولتی دعوت میکردند، برای مثال، در حوزه بحث هستهای و روابط با آمریکا ۲۰ سال قبل، این مسئله مطرح میشد که میخواهیم رابطه برقرار کنیم؛ شما بگویید چه کنیم؟ به یاد دارم دوستان ما میگفتند از آن جایی که هابز در کتاب فلان میگوید و… و «واعظی» که الان معاون ریاست جمهوری است، مطرح میکرد همه اینها درست، بگویید من چه باید انجام بدهم؟ از این رو میگفت بهطور مستند به من بگویید که برنامه این مراحل و این نتیجه را دارد.