به گزارش فرهنگ امروز به نقل از مهر؛ نشست خبری «کنگره بین المللی نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی» صبح امروز در حوزه هنری برگزار شد.
آیت الله اعرافی، مدیر حوزه های علمیه کشور در ابتدای این نشست گفت: نقش امت اسلامی در تمدن بشری جای مطالعه دارد، چون اسلام و امت اسلامی در تولید انواع علوم از انسانی گرفته تا الهی نقش مهمی دارند و کسی نمی تواند آنها را انکار کند. حتی بسیاری از متفکران غربی هم به نقش موثر امت اسلامی در تمدن بشری به ویژه در قرن های متمادی اذعان دارند.
وی افزود: سهم تشیع در این پیشگامی امت اسلامی هم مهم است. موسوعه و کتاب هایی هم آمده تا نقش عالمان در این حوزه را نشان دهد. آنچه که نیاز ما را به این کنگره تقویت می کرد، این است که علیرغم همه کارهایی که درباره نقش شیعه صورت گرفته این مجموعه ها کامل نبوده اند و شامل همه قلمروها نمی شده، از سوی دیگر پرسش ها و شبهات فراوانی هم مطرح می شود که برای پاسخگویی به آنها احتیاج به برگزاری این کنگره دوچندان شد.
رئیس حوزه های علمیه کشور اضافه کرد: از دو سال پیش تاکنون ایده و جلسات شورای سیاستگذاری این کنگره برگزار شد و حالا پس از دو سال ما به نتیجه خوبی رسیده ایم. نکته مهم اینکه پرداختن به این قلمرو به معنی یک حرکت تعصب آلود مذهبی نیست. به بیان دیگر برگزاری این کنگره نوعی رقابت مذهبی به حساب نمی آید، چراکه ما همه امت را زیر یک خیمه می دانیم.
اعرافی ادامه داد: کنگره بین المللی نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی به همه نقش های شیعه در قلمرو اسلامی نپرداخته بلکه بیشتر به حوزه علمی و معرفتی پرداخته است. در قلمرو دانشی هم تمرکزمان بیشتر بر علوم انسانی و اسلامی است. در این کنگره علاوه بر ۲ هزار نفر میهمان داخلی، ۱۰۰ مهمان خارجی از ۵۰ کشور دنیا هم داریم. با رهنمودهای آیت الله مکارم شیرازی و توصیه های ایشان قرار شد که دبیرخانه دائمی هم برقرار شود. مقالات این کنگره در دو بخش در قم و مشهد ارائه خواهد شد.
وی در پایان گفت: مهمان افتتاحیه آیت الله مکارم شیرازی و مهمان اختتامیه آیت الله سبحانی است. تمامی هزینه های این کنگره هم توسط آیت الله مکارم شیرازی تأمین شده است. در طول برگزاری این کنگره ۴۱۸ مقاله انتخاب شده که قرار است به تدریج در قالب یک کتاب منتشر شود. امیدواریم این کنگره نقش موثر شیعه ایران و انقلاب را به خوبی نشان دهد. نگاه کنگره به عصر جدید حوزه و دوران معاصر است.
رضایی اصفهانی، دبیر علمی کنگره دیگر سخنران این نشست بود. وی گفت از آبان تا اسفند ۹۵ با تشکیل شورای سیاستگذاری، علمی و راهبردی، دبیرخانه این کنگره شکل گرفت و ۱۵ گروه علمی از فرهیختگان حوزه و دانشگاه عضو این مجموعه شدند. در طی جلساتی که برگزار شد، ۹۰۰ موضوع طراحی و در مرحله عملیاتی مقالات سفارش داده شد. در نهایت ۱۹۵۰ چکیده مقاله به دست ما رسید که از آن تعداد چکیده ۱۲۰۰ مورد آنها منتهی به مقاله و در نهایت از میان آنها ۴۰۰ مقاله انتخاب شد.
وی افزود: کتاب هایی هم سفارش داده شده و تلاش می شود از دل این کنگره یک موسوعه هم دربیاید. نتیجه کار کنگره در این دو سال ۵۵ جلد کتاب شد که در حال حاضر در دست چاپ بوده و قرار است بعد از ویراستاری در تابستان به صورت انبوه چاپ و روانه بازار شود. در طول برگزاری این کنگره ۲۲ مجله پشتیبان ما بودند.
رضایی اصفهانی اشاره کرد: سعی کردیم در میان مهمانان خارجی این کنگره تنوع رعایت شود به همین منظور از شیعه پژوهان و مستشرقین مختلفی که بعضا تا به حال به ایران نیامده اند هم دعوت کردیم. تشکیل کمیته بانوان از دیگر فعالیت های دبیرخانه است که این کمیته چند جلد کتاب درباره زحمات علمی بانوان شیعه ساماندهی کردند. سایر کتاب هایی که قرار است چاپ شود در حوزه فقه اصول، کلام، علوم عقلی، منطق، فلسفه و علوم طبیعی است.
وی در پایان تصریح کرد: در طول برگزاری این کنگره به کمک افراد شاخصی چون آیت الله اراکی، آیت الله رشاد و آیت الله مقتدایی راهبردهای سیاست های کلان این کنگره تبیین شد. در طول این دو سال حدود ۲۱ جلسه تشکیل شد که ۱۰۵ جلسه آن علمی بوده است. همچنین ۱۳ جلد از ۵۵ اثری که قرار است منتشر شود درباره کشورهایی مثل یمن، اندونزی، لبنان، عراق، بحرین و ... است.
حجت الاسلام موسوی نسب معاون اجرایی این کنگره در ادامه گفت: کنگره بین المللی نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی در دو روز ۲۰ و ۲۱ اردیبهشت در قم برگزار می شود. صبح روز پنجشنبه (۸:۳۰ صبح) افتتاحیه آغاز می شود و تا اذان ظهر ادامه پیدا می کند. در این بخش از برنامه از بیانات آیت الله مکارم شیرازی، آیت الله اعرافی و علی اکبر ولایتی استفاده می کنیم. پس از برنامه افتتاحیه، از ساعت ۱۵ تا ۲۰:۳۰ پنل ها و کمیسیون های تخصصی برگزار خواهد شد، صبح جمعه هم برنامه اختتامیه را خواهیم داشت. سخنران اختتامیه آیت الله سبحانی است.
آخرین سخنران این نشست حجت الاسلام و المسلمین خوشخو دبیر بخش بین الملل کنگره بود. وی گفت: به خواسته آیت الله مکارم شیرازی معطوف به کنگره قبلی که درباره جریان های تکفیری بود، تصمیم گرفته شد تا کنگره به صورت بین المللی برگزار شود، به همین دلیل در این کنگره ۱۵۰ نفر از ۵۴ کشور می آیند. سعی شده تا قلمرو منطقه مهمانان به گونه ای باشد که پهنه وسیعی از کشورها را شامل شود. البته این تعداد میهمان از میان ۴ هزار نفر انتخاب شده اند.
وی افزود: تعداد مهمانان داخلی هم حدود ۲ هزار نفر است که بخشی از آنها در روز افتتاحیه، بخشی در روز اختتامیه و بخشی هم در کمیسیون ها حاضر هستند، چرا که حضور همه آنها در یک جا کمی سخت بود. همچنین لازم به ذکر است که تا زمان برگزاری کنگره ۲۵ پیش نشست داخلی و ۵ پیش نشست خارجی برگزارشد. امیدواریم به کمک اصحاب رسانه پس از برگزاری کنگره هم نشستی برای بررسی آثار و تبعات آن برگزار شود.