(علامه امینی در حال مطالعه در کتابخانه امیرالمومنین در شهر نجف)
به گزارش فرهنگ امروز به نقل از ایبنا؛ عبدالحسین امینی معروف به علامه امینی نویسنده کتاب «الغدیر»، فقیه، محدث ، متکلم، مورخ، نسخهشناس و از علمای بزرگ شیعه در قرن ۱۴ قمری است. او علاوه بر نگارش آثار مهم علمی، کتابخانه امیرالمؤمنین (ع) را در نجف تاسیس کرد که حاوی ۵۰۰ هزار عنوان کتاب در زبانهای مختلف و حدود ۷۰ هزار نسخه خطی است.
مشهورترین اثر علامه امینی، «الغدیر فی الکتاب والسنة والأدب»، کتابی در اثبات امامت و خلافت بلافصل امام علی (ع) با استناد به واقعه غدیر و بررسی سند و دلالت حدیث غدیر است. او 40 سال از عمر خود را برای نوشتن این کتاب 11 جلدی صرف کرده و برای بررسی منابع واقعه غدیر، در کتابخانههای عراق، ایران، هند، سوریه و ترکیه به مطالعه، نسخهبرداری و پژوهش پرداخته است. به گفته سید جعفر شهیدی به نقل از خود علامه امینی، او برای تالیف «الغدیر»، 10 هزار جلد کتاب را از ابتدا تا انتها خوانده است. دیگر اثر ارزشمند این فقیه شیعه، کتاب «شهداء الفضیله» بوده که شامل زندگینامه ۱۳۰ تن از عالمان مسلمان و شیعه از قرن چهارم تا چهاردهم هجری است که به شهادت رسیدهاند.
علامه امینی پس از 70 سال عمر پرثمر، ۲۸ ربیعالثانی ۱۳۹۰ هجری قمری برابر با 12 تیر 1349 در تهران چشم از جهان فروبست و در نجف اشرف به خاک سپرده شد.
علامه امینی؛ عالمی مجاهد، فقیه، مردمی و سادهزیست
حسین ظریفمنش، مدیرعامل بنیاد بینالمللی غدیر در سالروز رحلت این عالم بزرگ شیعه در گفتوگو با خبرنگار ایبنا به معرفی ویژگیهای فردی و جایگاه علمی و پژوهشی وی، بهویژه خلق اثر گرانسنگ «الغدیر» پرداخت.
وی با اشاره به ضرورت پرداختن به شخصیت علمی و فردی علامه امینی و معرفی شایسته کتاب ارزشمند وی «الغدیر»، گفت: علامه از شخصیتهایی است که اگرچه در جهان اسلام و بین اندیشمندان اسلامی معاصر بسیار شاخص است، ولی این مایه فخر شیعه در جامعه علمی ما و بهویژه نسل جوان کمتر شناخته شده و بسیاری از افراد با وی و کار بزرگش آشنایی ندارد و آنطور که باید و شایسته است در این جهت کار نکردهایم.
حسین ظریفمنش، مدیرعامل بنیاد بینالمللی غدیر
ظریفمنش افزود: پرداختن به زندگی و شخصیت این عالم فقیه از چند زاویه اهمیت بیشتری پیدا میکند؛ وی یکی از مفاخر جهان اسلام، تشیع و ایران است و کتاب «الغدیر» اثری گرانسنگ و ماندگار از علامه امینی است که باید بیشتر و بهتر معرفی شود. وی یک شخصیت فردی بهعنوان یک عالم مجاهد، فقیه، مردمی و سادهزیست دارد. زهد، تلاش علمی، مناعت طبع و صراحت لهجه برای دفاع از اسلام و تشیع از ویژگیهای فردی علامه است.
مدیرعامل بنیاد بینالمللی غدیر، درباره عملکرد علمی علامه امینی، بیان کرد: وی یک محدث، خطیب، فقیه، متکلم و نسخهشناس بود که کتابهای ارزشمندی مانند «الغدیر» و «شهداء الفضیله» را تالیف کرده و شاگردانی همچون نواب صفوی را تربیت کرده است. کتاب «الغدیر» یک سند بیبدیل، مستحکم و ارزشمند علمی و پژوهشی است که از یک طرف بدون کوچکترین خدشه، ولایت و موضوع غدیر را اثبات میکند و از طرف دیگر عامل وحدت در جهان اسلامی است. این کتاب بیانکننده سندهای محکم و بدون خدشه از علمای شیعه و بهیژه اهل سنت ناظر بر ولایت امیرالمومنین علی (ع) و اثبات قطعیت غدیر است.
وی در ادامه گفت: علامه در این کتاب به ۱۱۰ تن از صحابه و ۸۴ نفر از تابعین پیامبر (ص) که حدیث غدیر را روایت کردهاند اشاره کرده و در ادامه ۳۶۰ تن از راویان حدیث غدیر از قرن دوم تا چهاردهم را برمیشمارد. اشعاری از شاعران مختلف همچون حسان بن ثابت که غدیر را بهعنوان یک واقعه قطعی معرفی میکنند نیز در این کتاب آمده است. همچنین نقل شده که علامه برای تالیف «الغدیر» 10 هزار کتاب را بهطور کامل خوانده و برای تکمیل پژوهش به کشورهای مختلفی همچون عراق، هندوستان، پاکستان، مغرب، سوریه، ترکیه و مصر سفر کرده است. این اثر گرانسنگ به چاپهای متعدد رسیده و مورد ستایش علمای بزرگ اسلام (شیعه و اهل سنت) قرار گرفته است.
ظریفمنش با ذکر خاطرهای از زبان مرحوم آیتالله ابوالقاسم خزعلی درباره علامه امینی، افزود: از آیتالله خزعلی شنیدم که در جریان زیارت بارگاه ملکوتی امام رضا (ع) متوجه شدم، علامه امینی در حرم است. وقتی نزد ایشان رفتم، سوال کردم وقتی برای کتاب «الغدیر» روزی 15 تا 17 ساعت در هندوستان به پژوهش مشغول بودید، با گرما چه میکردید که ایشان در جواب گفت آنقدر غرق در مطالعه میشدم که گرما را احساس نمیکردم. چنین شخصیتی با چنین کار بزرگی باید به نحو شایسته به جامعه معرفی شود.
مدیرعامل بنیاد بینالمللی غدیر درباره یکی دیگر از وجوهی که میتوان زندگی علامه را مورد بررسی قرار داد، اظهار کرد: علامه میتواند بهعنوان یک الگو و اثرش بهعنوان یک گنجینه ارزشمند به جامعه معرفی شود. وی با درک شرایط و اقتضائات زمان و نیاز جامعه، بهطور خستگیناپذیر به دنبال یک کار بزرگ بود. علامه امینی یک پژوهشگر به معنای واقعی بود که مساله را خوب تعریف میکرد، دنبال حقیقت و در عینحال امانتدار بود.
وی ادامه داد: «الغدیر» علاوه بر اینکه یک دایرةالمعارف جامع بوده، مصداقی از امانتداری علمی و پژوهشی است. علامه بسیار روشمند و علمی این کتاب را تدوین کرده است.
ظریفمنش در پایان گفت: مقام معظم رهبری درباره این کتاب ارزشمند فرمودهاند: «شما ببینید درباره مباحث مربوط به شیعه، چه کتب استدلالیِ قویای نوشته شده است! کتابهای مرحوم «شرفالدّین» و نیز «الغدیرِ» مرحوم علاّمه امینی در زمان ما، سرتاپا استدلال، بتونآرمه و مستحکم است.» چه خوب است علامه امینی و دانشمندانی مانند ایشان و کتابهای فاخری همچون الغدیر بهعنوان الگو برای جامعه و بهویژه نسل جوان معرفی شوند.