به گزارش فرهنگ امروز به نقل از ایبنا؛ این روزها با افزایش استفاده از شبکههای مجازی و سرعت زندگی شهری میزان استقبال از کارتون و کاریکاتور به دلیل سرعت در انتقال مفاهیم و جذابیت بصری بیشتر شده است و در کنار عکس میتوان گفت از جذابترین و پرطرفدارترین بخش در صفحات مطبوعات هستند. با توجه به اهمیت کاریکاتور و کارتون اینکه ما چگونه از آن برای فرهنگسازی و انتقال مفاهیم استفاده کنیم نکتهای است که شاید بهتر باشد فعالان این عرصه بیشتر به آن بپردازند. از جمله مفاهیم مورد نظر اهالی فرهنگ که به خصوص در سالهای اخیر تلاش زیادی برای فرهنگسازی آن صورت گرفته، بحث اهمیت کتاب و لزوم توجه به کتابخوانی در بین مردم کشورمان است.
کامبیز درمبخش کارتونیست پیشکسوت کشور و از داوران اولین دوره مسابقه ملی کاریکاتور با موضوع کتاب در گفتوگو با ایبنا در این خصوص بیان کرد: یکی از مهمترین کارهای هنرمندان این رشته فرهنگسازی برای کتابخواندن است به ویژه برای نسل جوانی که خیلی خیلی کم کتاب میخوانند و هدف از برگزاری نمایشگاههایی با این موضوع این است که ما فرهنگسازی کنیم، البته این یک کار زمانبر است اما بیتاثیر نیست. مردم عادی با حوزه کاریکاتور به ویژه کاریکاتور طنز بیشتر آشنا هستند و بهتر ارتباط برقرار میکنند تا بخواهیم یک حرف جدی بزنیم؛ بنابراین از این نظر مقبولیت خاصی دارد و هنرمندان بیشتر میتوانند حرفهای خود را در قالب طنز و کاریکاتور بزنند.
کامبیز درمبخش
وی در ادامه با اشاره به جشنواره ملی کتاب و کاریکاتور افزود: سعی بر این بود که مردم ترغیب شوند تا بیشتر کتاب بخوانند مخصوصا جوانهای این دوره که همه دست به موبایل هستند و سراغ کتاب نمیروند. خیلی دوران عجیب و غریب و سختی است؛ در عین حال که موبایل، اینترنت و رسانههای جدید جذاب است مشکلاتی نیز به همراه دارد که حواس آدمها را پرت میکند. این دوره از مسابقات اولینبار است که در ایران برگزار میشود؛ در این حوزه نمایشگاههای متعددی بود و قرار است از سال آینده بینالمللی شود.
همچنین در این خصوص نظر احمد عربانی کاریکاتوریست و پویانما را جویا شدیم، عربانی درباره تشویق به کتاب خواندن گفت: در گذشته کار کپی زیاد بود به ویژه در بخش کاریکاتور چهره که اکثرا از چهرههای افراد غیر ایرانی میکشیدند و مشخص بود که کپی است ولی الان کارها اورجینال است و این باعث خرسندی است. این هنر است و وقتی هنری را با فیلمهای انیمیشن زنده میکنیم، یا کاریکاتور را با هنرهای دیگر تلفیق میکنیم، خوب و جالب است و کمتر این اتفاق افتاده است. کاریکاتور برای تشویق کتاب خواندن مناسب است؛ کسانی هستند که به کاریکاتور، انیمیشن یا کارهای تجسمی علاقه دارند و از این طریق جذب کتاب میشوند چون متاسفانه خواندن کتاب در بین جوانها رایج نیست این تکنولوژی جدید جوانان را تنبل کرده است و کاریکاتور آنها را به سمت کتابخوانی تشویق میکند که اتفاق قشنگی است.
او درباره مسابقه ملی کاریکاتو و کتاب نیز بیان کرد: کارها خوب است و از این بابت خوشحال میشویم کاریکاتوریستها و کارتونیستها زیاد شدهاند خصوصا کاریکاتورها ایرانیزهتر شدهاند.
مهناز یزدانی نفر اول مسابقه ملی کتاب و کاریکاتور نیز در گفتگو با ایبنا درباره تفاوت کاریکاتور با سایر هنرها اظهار کرد: تفاوتی که کاریکاتور با سایر هنرهای تجسمی دارد این است که از زبان طنز استفاده میکند. طنز باعث میشود که راه دریافت مفهوم را برای مخاطب باز کند و تاثیر گذاریاش را بیشتر کند در عینحال یک شیرینی و ملاحتی میدهد که بیشتر در حافظه میماند. کتاب در زمینه کاریکاتور چهره بسیار زیاد است اما در زمینه کارتون که بخواهید یک موضوع را با زبان طنز بیان کنید کمتر است. در حال حاضر یک کتاب «دستورالعملهای فیل آبی برای ایده یابی» اثر محمد حسین نیرومند که در بازار موجود است از این نوع کتاب است.
او همچنین در ادامه گفت: بیشتر ذوق طنز کارتونیستهاست که اتفاقات را طنز ببینند تا بتوانند کاریکاتوریست شوند. نحوه ساماندهی این طنز با دیدن کارتون یا استفاده از این کتابها میتواند کمک کند اما لزوما به این معنی نیست که کارتونیستها حتما با کتاب یا آموزش کارتونیست شوند. همچنین این مسابقه از لحاظ کیفیتی در سطح بالایی قرار داشت و تفاوتش با سایر مسابقهها در این بود که کارتونیستها از قشرهای مختلف شرکت کرده بودند، چه از نظر نگرشهای سیاسی چه از نظر حوزه فعالیت.
احمد عربانی
یزدانی در پایان گفت: به عنوان مثال تعدادی کارتونیست داریم که بیشتر در جشنواره شرکت میکنند و در مطبوعات نیستند و یکسری کارتونیستهای مطبوعاتی داریم که جشنواره را قبول ندارند و خوبی این مسابقه در این بود که همه را دورهم جمع کرد و یکی از دلایلش حضور هادی حیدری به عنوان دبیر جشنواره به دلیل فعالیت مطبوعاتیش بود که باعث حضور کاریکاتوریستهای مطبوعاتی در این مسابقه شد.