به گزارش فرهنگ امروز به نقل از مهر؛ محسن شریفی در گفتگویی درباره اقدامات صورت گرفته در حوزه جلوگیری از تخلفات نشریات علمی، اظهار کرد: در این راستا لیست سیاه نشریات استخراج و در سامانه وزارت علوم ثبت شده است. همچنین به دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی و پژوهشی در این رابطه اطلاع رسانی صورت گرفته است.
لغو اعتبار نشریات در صورت تخلف/مصادیق تخلفات پژوهشی
مدیر کل دفتر سیاستگذاری و برنامه ریزی امور پژوهشی وزارت علوم همچنین از ارزیابی نشریات داخلی و لغو اعتبارات نشریات در صورت مشاهده تخلف خبر داد و افزود: همچنین یک نظام ارزیابی و داوری برای مجلات ایندکس شده در ISC ایجاد شده است و مجلات نامعتبر شناسایی و بر روی سایت ISC اطلاع رسانی خواهد شد.
شریفی با تاکید بر استفاده از نرم افزارهای تشابه یاب در تدوین مقالات و مجلات، درباره مصادیق تخلفات پژوهشی، گفت: سوءرفتارهای پژوهشی، عدم تعهد و مسئولیت نسبت به ذینفعان، جعل داده ها، تحریف داده ها، سرقت علمی، عدم رعایت حقوق مالکیت معنوی، انتشار مجدد، خرید و فروش آثار پژوهشی و همپوشانی انتشارات از سرفصل های تخلفات پژوهشی به شمار می رود.
وی همچنین از ارسال کتابچه منشور و موازین اخلاق پژوهش و درستکاری علمی به تمامی مراکز آموزش عالی وابسته به وزارت علوم خبر داد و افزود: پیشنهاد تصویب واحد آموزشی برای دانشجویان تحصیلات تکمیلی و همچنین برگزاری کارگاه برای اعضای هیات علمی از جمله اقدامات فرهنگی و پیشگیرانه در حوزه مقابله با تقلب علمی بوده است.
گزارش شکایت و تخلفات دانشجویان و هیات علمی
مدیر کل دفتر سیاستگذاری و برنامه ریزی امور پژوهشی وزارت علوم به گزارش وضعیت شکایات و تخلفات در دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی در سال ۹۷ اشاره کرد و گفت: در سال ۹۷، تعداد ۹۷ پرونده دانشجویی و ۱۲۴ پرونده هیات علمی در کارگروه تخصصی تخلفات پژوهشی بررسی شده است.
شریفی بیان کرد: همچنین ۱۰ پرونده دانشجویان و ۲۹ پرونده هیات علمی به هیات انتظامی اعضای هیات علمی/کمیته انضباطی دانشجویان، ارجاع داده شده است.
وی در پایان تعداد پرونده های تعیین تکلیف شده دانشجویان در سال ۹۷ را ۳۱ مورد و برای هیات علمی را ۳۸ مورد اعلام کرد.