به گزارش فرهنگ امروز به نقل از دبا؛ خوشنویسی با پیشینۀ کهن خود در تاریخ هنر اسلامی از پایگاه ویژه و رفیعی برخوردار است. خوشنویسان با الهام از فرهنگ غنی اسلام در مقام مدرس اخلاق و احیاگر ارزش های والای انسانی به روح معنوی مفاهیم اسلامی، جلوه خاصی بخشیده اند.
این هنر در طول عمر پربار خویش از آلایش ها برکنار مانده و شاید بتوان گفت که خوشنویسی تنها هنری است که اسیر قالب های وارداتی نگردیده و هیچ گاه هویت اصیل و اسلامی خود را از دست نداده و همواره قابلیت خود را برای ثبت و ارائه آثار برجسته به گونه ای جاودانه به اثبات رسانده است.
مجموعه حاضر، تاریخ خط و خوشنویسی در ایران و سایر کشورهای جهان است که حاصل ده سال تحقیق و نگارش و هفت سال پژوهش و بازنگری، و تطابق دست نوشته ها با منابع اصلی بوده و بنابه ضرورت و نیاز محققان و پژوهشگران، دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی،خوشنویسان و هنرمندان به رشته تحریر درآمده است. این کتاب در 20 فصل تدوین گردیده و مباحث و مطالب زیر مورد توجه قرار گرفته است:
فصل اول: آیات و احادیث دربارۀ خط و خوشنویسی
فصل دوم: تاریخ پیدایش خطوط باستانی
فصل سوم: تاریخ پیدایش خط در جهان
فصل چهارم: تاریخ پیدایش خط در ایران
فصل پنجم: پیدایش خط عربی
فصل ششم: خط کوفی
فصل هفتم: خط های رایج بعد از کوفی تا اقلام سته
فصل هشتم: اقلام سته
فصل نهم: تعلیق، نستعلیق، شکسته نستعلیق
فصل دهم: ابداع خطوط مختلف
فصل یازدهمابداع خطوط مختلف در ایران
فصل دوازدهم: خوشنویسی در مهرسازی و حکاکی
فصل سیزدهم: خط روی سکه ها و اسکناس ها
فصل چهاردهم: خوشنویسان کشورهای اسلامی( به جز ایران )
فصل پانزدهم: خط در گرافیک
فصل شانزدهم: اعداد و ارقام
فصل هفدهم: ابزار و ادوات خوشنویسی
فصل هجدهم: آداب خوشنویسی
فصل نوزدهم: زنان خوشنویس
فصل بیستم: کتاب شناسی
پیوست
این کتاب دارای، 20 فصل، 2450 نمونه خط و تصویر، 56 جدول، 10 نقشه، سه چارت، 526 وازۀ لاتین و 264 بیت شعر می باشد. همچنین شرح و نام 860 نوع خط، نام خوشنویسان ایران از صدر اسلام، نام بیش از 4500 خوشنویس کشورهای اسلامی به جز ایران و نام حدود 1000 نفر از زنان خوشنویس قدیم و معاصر آمده است.
دائرةالمعارف بزرگ خط ؛ تاریخ خط و خوشنویسی تالیف علی اصغر مقتدائی در دو جلد توسط نشر آراد کتاب با همکاری مرکزدائرةالمعارف بزرگ اسلامی منتشر گردیده است.