به گزارش فرهنگ امروز به نقل از مهر؛ کتاب «جغرافیای تاریخی مرو» اثر سیدمهدی سیدی فرخد بهتازگی توسط انتشارات بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار منتشر و راهی بازار نشر شده است.
شهر تاریخی مرو که مرکز یکی از ۵ استان یا ولایت کشور ترکمنستان است، از دیرباز پیوندی ناگسستنی با تاریخ و فرهنگ ایران و زبان فارسی داشته است. ذکر نام این شهر با عنوان «مارغوش» در کتیبههای هخامنشی، «مرغیانه» در منابع کهن ایرانی و یونانی، و «مرو» در شاهنامه و دیگر منابع دوره اسلامی مبیِّن دیرینگی پیوند آن با حوزه تمدنی ایران است.
«جغرافیای تاریخی مرو» کتابی در معرفی تمامی شهرها و آبادیها و ولایات مرورود، پنجده، مرو و گنج روستا و نیز معرفی اجمالی بادغیس است. مرو را «ام القری» شهرهای خراسان، «مادرشهر عجمان» و «جانِ شاهان» یا مرو «شایجان» و «شایگان» هم میخواندهاند. اینهمه به اضافه صدها و هزارها بزرگ زن و مرد عارف و عالم و ادیب و شاعر و دانشمند نامی که از مرو و دیگر آبادیهای تابع آن برآمده، بهقول مولف و گردآورنده اثر، تدوین جغرافیای تاریخ مرو را ضروری ساخته و سبب تألیف این کتاب شده است.
کتاب پیشرو ۹ فصل دارد که فصول اول تا هشتم، به معرفی مرو، نهرها، شهرها، ولایات همجوار، بیابانهای اطراف و شاهراههای مرو اختصاص دارند و فصل نهم هم فرهنگنامهای از جغرافیای تاریخی مرو است که ۷۱۵ مدخل را در بر میگیرد.
درباره محدودههای جغرافیایی این پژوهش هم ملاک مؤلف کتاب، عمدتاً محدوده ولایت مرو کنونی ترکمنستان و نیز تقسیمبندیهای پیشینیان بوده که آبادیهای واقع در قسمت انتهایی حوضه آبریز رود مرو را جزء این ولایت محسوب میکردهاند.
این کتاب با ۳۳۱ صفحه مصور، شمارگان هزار و ۱۰۰ نسخه و قیمت ۸۵ هزار تومان منتشر شده است.