به گزارش «فرهنگ امروز» به نقل از فارس؛ یکی از سؤالاتی که برخی دوست دارند بدانند این است که مدرک دکترا، کارشناسی ارشد و کارشناسی حوزه علمیه، چگونه و در چه مراحلی است؟
در پاسخ به این پرسش باید خاطر نشان کرد که نظام آموزشی حوزههای علمیه به چهار سطح تقسیم شده است. (سطح اول تا سطح چهارم)
مدرک فوق دیپلم در حوزه علمیه
سطح اول حوزه، دروس مقدماتی است که به طور عادی، شش سال (از پایه اول تا پایه ششم) به طول میانجامد. در اتمام این دوره، مدرک فوق دیپلم داده میشود.
مدرک کارشناسی در حوزه علمیه
سطح دوم حوزه، شامل دروس کارشناسی است، و این دوره، معمولا سه سال طول میکشد که پایههای هفتم، هشتم و نهم را شامل میشود.
اتمام پایه نهم، برابر است با پایان سطح دوم که مدرک کارشناسی حوزه علمیه به طلبه علوم دینی اعطا میشود.
برخی از طلاب، بعد از این دوره، برای ادامه تحصیل در سطح سوم، وارد مراکز تخصصی حوزه (مانند مراکز تخصصی کلام، فلسفه، تفسیر، تاریخ و ...) میشوند و در آن مراکز، علاوه بر آموختن دروس تخصصی مربوطه، سطح سوم حوزه را ادامه میدهند.
مدرک کارشناسی ارشد در حوزه علمیه
سطح سوم حوزه، شامل دروس کارشناسی ارشد است که طلبه علوم دینی بعد از اتمام پایه دهم و ارائه پایان نامه، سطح سه حوزه به اتمام میرساند و مدرک کارشناسی ارشد علوم دینی را دریافت میکند.
مدرک دکتری در حوزه علمیه
بعد از سطح سوم، طلبه وارد دوره سطح چهارم یا به اصطلاح امروزی دوره دکترا میشود و در آن دوره برای متخصص شدن و صاحب نظر شدن تلاش و کوشش میکند.
دانش پژوه این دوره بعد از ارائه هشت مصاحبه علمی و تدوین رساله سطح چهار، مدرک سطح چهار حوزه علمیه (دکترا) را دریافت میکند.
سه نکته تکمیلی
۱. لازم به ذکر است که هر چهار مدرک حوزه علمیه، دقیقا همان مزایا و حقوق مدارک دانشگاهی را دارند.
۲. دوره تحصیل در حوزه علمیه بیشتر از دوره تحصیل در دانشگاه است.
۳. بخلاف تصور برخی که گمان میکنند طلبه، خدمت سربازی ندارد باید دانست که خدمت سربازی برای طلبه هم هست و بعد از اتمام تحصیل باید به سربازی برود و هنگام تحصیل، همانند دانشجو از معافیت تحصیلی برخوردار است.