شناسهٔ خبر: 9786 - سرویس دیگر رسانه ها

کاهش 35 میلیاردی اعتبار وام شهریه و بدهی 100 میلیونی دانشجویان به وزارت علوم

رئیس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم از کاهش 35 میلیاردی بودجه پیشنهادی برای وام شهریه در لایحه بودجه 93 خبر داد.

به گزارش «فرهنگ امروز» به نقل از ایسنا؛ کیوان مرادیان کوچک‌سرایی در نشستی خبری با بیان اینکه وام شهریه در سال ۹۱ در لایحه بودجه ۱۷۰ میلیارد تومان بود، گفت: این رقم در سال ۹۲ به ۱۳۵ میلیارد تومان کاهش پیدا کرد و رقم پیشنهادی برای وام شهریه در لایحه بودجه سال ۹۳ به ۱۰۰ میلیارد تومان تقلیل پیدا کرده است.

وی با بیان اینکه وام شهریه جزو نیازهای جدی دانشجویان و اولویت‌های اول هدایت منابع صندوق است، اظهار کرد: این رقم در کنار کاهش تخصیص ۷۳ میلیارد تومانی سال گذشته، مشکلات را مضاعف می‌کند که امیدواریم این رقم در صحن مجلس در زمان تصویب بودجه جبران شود.

رئیس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم با بیان اینکه تدابیر خوبی برای بودجه اتخاذ شده اما انتظارات بیش از این است، ‌تصریح کرد: امیدواریم با حمایت‌های تکمیلی مجلس روند رو به رشد صندوق را حفظ کنیم تا وعده‌ای که برای خودکفایی صندوق و حداقل استفاده از منابع دولتی تا سال ۹۵ داده بودیم محقق شود.

مرادیان با بیان اینکه در سالهای اخیر حمایت‌های زیادی را در این باره از دولت و مجلس داشتیم گفت: انتظار این روند هست که به حمایتشان دلخوش باشیم برای مثال پولهایی که دولت به صندوق در سالهای اخیر در چارچوب وام کمک می‌کرد، چند سالی است که مجلس مجوز می‌دهد که به دولت برنگردد و در بودجه صندوق رفاه بماند.

وی افزود: بیش از ۱۰۰ نماینده از روند حرکت صندوق رفاه در طی این سالها حمایت کرده‌اند که امیدواریم بخشی از مسائل رفاهی دانشجویان با این تعاملات حل شود.

رئیس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم با بیان اینکه پیشنهاداتی را ارائه کرده‌ایم که اگر محقق شود آنها را اعلام می‌کنیم، اظهار کرد: برخی از این پیشنهادات می‌تواند ظرفیت اعطای تسهیلات را تا ۱۰۰ درصد افزایش دهد که در این خصوص جلساتی با برخی از نمایندگان مجلس در صندوق رفاه داشتیم.

مرادیان با تاکید بر اینکه وام دانشجویی وام نیست، تصریح کرد: درست است که اسمش وام است اما چطور می‌توان وامی پیدا کرد که دانشجو ۹ ماه پس از فارغ التحصیلی طی ۶۰ ماه و یا در صورت مشکل طی ۱۲۰ ماه این وام را پرداخت کند. بنابراین این کمکی است که مشابه وام بلاعوض است و طی سالهای متمادی با کاهش ارزش مبلغ آن به چرخه صندوق باز می‌گردد.

وی با اشاره به گروه هدف دانشجویان برای دریافت وام‌های شهریه گفت: دانشجوی شاغل جزو گروه هدف و اولویت ما نیست، همچنین دانشجوی کارشناسی ۱۰ ترمه نمی‌تواند جزو گروه‌های هدف ما باشد چرا که در برخی از دانشگاه‌ها ممکن است ۱۰ برابر میزانی که به آنها وام تعلق می‌گیرد متقاضی داشته باشد.

رئیس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم خاطر نشان کرد: در قانون صندوق آمده است که اعطای تسهیلات به دانشجویانی تعلق گیرد که به هر دلیلی نمی‌توانند شهریه خود را تامین کنند. البته ما تلاش داریم متقاضیان بیشتری را پوشش دهیم اما چنین ادعایی نداریم که همه متقاضیان وام دریافت می‌کنند.

مرادیان با اشاره به تحریم‌های صورت گرفته علیه کشور در سال‌های اخیر تصریح کرد: حدود دو سال است که کمیته مقابله با تحریم را در صندوق رفاه تشکیل داده‌ایم که راهکارهایی را پیش بینی کرده و نگذاشتیم این نگرانی به دانشجویان منتقل شود.

وی با اشاره به تسهیلات ارائه شده صندوق به دانشجویان در سال‌های اخیر گفت: ما در سال ۹۰ مجموعا ۱۸۶ میلیارد تومان انواع تسهیلات به دانشجویان پرداخت کردیم، همچنین در سال ۹۱ بر مبنای ۲۷۰ میلیارد تومان برنامه ریزی کردیم که به دلیل کاهش تخصیص‌ها مشکلی مقطعی ایجاد شد و توانستیم حدود ۲۱۰ میلیارد تومان تسهیلات ارائه دهیم.

اعتبار وام شهریه ترم آینده قبل از پایان دی به دانشگاه‌ها ابلاغ می‌شود

رئیس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم با بیان اینکه در سال جاری تا کنون حدود ۲۰۰ میلیارد تومان انواع تسهیلات به دانشجویان پرداخت شده است، اظهار کرد: قبل از اتمام دی ماه نیز به دانشگاه‌ها اطلاع داده می‌شود که ۱۵۰ میلیارد تومان دیگر به دانشگاه‌ها ابلاغ خواهد شد و می‌توانند پرداخت تسهیلات داشته باشند. به طور کلی پرداخت تسهیلات در سال جاری حدود ۱۴۰ میلیارد تومان نسبت به سال گذشته افزایش خواهد داشت در حالی که با کاهش بودجه روبرو بوده‌ایم.

مرادیان درباره سهمیه تعلق گرفته به دانشگاه آزاد اسلامی تصریح کرد: برای ترم بهمن ماه از کل مبلغ ۱۵۰ میلیارد تومان اعتبار، ۸۰ میلیارد تومان سهم وام شهریه است که حداقل ۵۰ درصد این مقدار سهم دانشگاه آزاد اسلامی است. بنابراین وام ترم آینده قبل از پایان دی ماه به دانشگاه‌ها ابلاغ می‌شود.

وی با بیان اینکه در دو سال اخیر با تشکیل کمیته مقابله با تحریم پیش بینی ایجاد منابع استراتژیکی در صندوق شده است که بخش اعظم تاخیر یا عدم تخصیص بودجه‌ها از این منابع جبران می‌شود که رقم این منابع بیش از ۱۰۰ میلیارد تومان است.

وی با بیان اینکه در مهرماه سال جاری حدود ۸۵ میلیارد تومان وام شهریه به دانشگاه‌های آزاد، غیر انتفاعی، پیام نور و ... تعلق گرفت، گفت: این در حالی است که تخصیص دولت تا این لحظه ۷۶ میلیارد تومان بوده است.

رئیس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم با اشاره به درآمد اختصاصی صندوق اظهار کرد: درآمد اختصاصی صندوق رفاه دانشجویان از ۴۰ میلیارد تومان در سال ۸۹ به ۱۸۰ میلیارد تومان رسیده که جزو تعهدات ماست.

مرادیان افزود: در لایحه بودجه سال ۹۳ ردیفی برای بودجه عمومی نیز وجود دارد که در سال ۹۲، ۶۵ میلیارد در بودجه پیشنهادی بود که در مجلس به ۱۳۰ میلیارد تومان افزایش یافت اما تا کنون حدود ۵۰ میلیارد تومان آن تخصیص داده شده است.

وی درباره میزان تسهیلات دریافتی توسط دانشگاه آزاد، اظهار کرد: در سال ۸۹ کل منابعی که دانشگاه آزاد دریافت کرده بود، حدود ۴۰ میلیارد تومان بود که در حال حاضر این رقم به هر ترم حداقل ۴۰ میلیارد تومان افزایش پیدا کرده است.

وی با بیان اینکه در مهر ماه سال جاری حدود ۳۰۰ هزار نفر را تحت پوشش انواع وام‌ها با رقمی حدود ۱۴۰ ملیارد تومان قرار دادیم، خاطر نشان کرد: در فروردین و اردیبهشت نیز ۱۳۸ هزار دانشجو را با مبلغ ۶۰ میلیارد تومان جبران وام‌ از سال گذشته کردیم و درمجموع تا کنون در سال جاری حدود ۴۳۸ نفر تحت پوشش انواع تسهیلات قرار گرفتند.

مرادیان افزود: برای ترم آینده پیش بینی ما این است که بین ۳۵۰ تا ۴۰۰ هزار نفر را پوشش دهیم.

رئیس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره اینکه گفته می‌شود صندوق رفاه در برخی مسائل غیررفاهی به بخشهای دیگر وزارت علوم و دانشگاه‌ها کمک کرده است، تاکید کرد: وظیفه اصلی صندوق اعطای تسهیلات به دانشجویان است که در کنار آن وظایف جانبی مثل خوابگاه، تغذیه و بیمه سلامت را که به وظایف خود مرتبط است انجام می‌دهد. بنابراین صندوق رفاه تا کنون هیچ کمکی خارج از حوزه رفاهی به دانشگاه‌ها نکرده و نخواهد کرد.

دانشجویان بیش از ۱۰۰ میلیون تومان به صندوق بدهی دارند

وی همچنین درباره یارانه تغذیه برای سال آینده خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه یارانه تغذیه در بودجه خود دانشگاه‌ها دیده شده است، در این زمینه صندوق رفاه به صورت خیلی محدود و در حد نجات دادن دانشگاه‌ از بحران می‌تواند کمک کند.

مرادیان با اشاره به بدهی دانشجویان فارغ التحصیل به صندوق رفاه اظهار کرد: دانشجویان بدهکار بسته به میزان تاخیری که دارند باید جریمه بپردازند چرا که منابع باید برگردد و در اختیار دانشجویان جدید قرار گیرد. برای مثال ما دانشجویی داریم که حدود ۲۰ سال است وام خود را تسویه نکرده البته بخشی از دانشجویان نیز در فرصت های داده شده چند بار مراجعه کردند اما در مجموع طبق آخرین گزارش که مربوط به ابتدای ترم جاری است بیش از ۱۰۰ میلیون تومان بدهی دانشجویان به صندوق بوده است.

وی با بیان اینکه دانشجویانی که در دوره کارشناسی به صندوق بدهکار هستند، اگر در مقطع بالاتر پذیرفته شوند نمی‌توانند از تسهیلات استفاده کنند، تصریح کرد: استفاده از تسهیلات برای این دانشجویان منوط به پرداخت کل مبلغ بدهی و جریمه آن است در صورتی که اگر دانشجویی به موقع بازپرداخت وام خود را ارائه کرده باشد می‌تواند در صورت قبول شدن در مقطع بالاتر در بین اقساط قبلی خود وام جدید از صندوق بگیرد.

وی افزود: ‌البته در این زمینه فرصتی نیز گذاشته‌ایم و کسانی که کمتر از یک سال تاخیر دارند جریمه شان این است که به اندازه شش ماه اقساط آخر را جلوتر بدهند.

مرادیان در پایان درباره میزان تسهیلاتی که در حال حاضر در اختیار دانشجویان است، گفت: پولهایی که از صندوق در سالهای اخیر توزیع شده و موعد بازپرداخت آن نرسیده حدود ۷۰۰ میلیارد تومان است.