به گزارش «فرهنگ امروز» به نقل از فارس؛ جعفر مهراد سرپرست ISC گفت: شینزو آبه نخست وزیر ژاپن میگوید که در سه سال آینده ۱۰ دانشگاه دولتی این کشور ۱۵۰۰ پژوهشگر برجسته را از سراسر جهان به کار خواهند گرفت. استخدام پژوهشگران خارجی نخستین گامی خواهد بود که ژاپن بتواند ۱۰ دانشگاه این کشور را در طول دهه آینده در بین ۱۰۰ دانشگاه تراز اول جهان قرار دهد. استخدام برای سال تحصیلی ۲۰۱۵-۲۰۱۴ به طور کامل در جریان است.
وی افزود: طرح نخست وزیر ژاپن با بازنشستگی ۱۰۰۰ عضو هیات علمی ژاپنی در سه سال آینده مقارن شده است.
سرپرست ISC گفت: در دسامبر سال ۲۰۰۸ میلادی دولت مرکزی چین نیز طرحی شبیه به طرح آبه را برای استخدام یک هزار عضو هیات علمی برجسته با عنوان طرح استخدام خبرگان جهانی اعلام کرد.
وی با بیان اینکه این برنامه دارای دو هدف بود،گفت: جذب پژوهشگران چینی تبار از موسسات معتبر جهانی و استخدام غیرچینیها که در علوم یا در سایر رشتههای تخصصی مربوط به خود برجسته بوده و جزء خبرگان راهبردی به حساب میآیند تمام هزینهها را بانک مرکزی چین تقبل کرده است: حقوق پرداختی برای این منظور بین ۴۸ تا ۸۰ میلیون یوان به اضافه مبلغ کلی ۱۶ میلیون یوان کمک هزینه برای هزینههای مرتبط به جابجایی و زندگی در خارج از کشور است.
مهراد افزود: در ژاپن که کیفیت زندگی بهتر است و برندگان جایزه نوبل این کشور دو برابر چین است (۱۹ به ۹)، دولت ژاپن چنین تعهدی را به عمل نیاورده است.
وی در ادامه اظهار داشت: تنها مورد آن است که وزیر آموزش عالی این کشور در حمایت از ۱۰ دانشگاه در صورتی که در گروه برترین دانشگاههای جهان قرار گیرند ۹۷ میلیون دلار اختصاص می دهد.
این مسئول آگاه در زمینه رتبه بندی دانشگاهها گفت: در نظام آموزش عالی ایران نسبت به جذب پژوهشگران برتر جهانی سیاستگذاری نشده و تنها تلاش می شود که برای استادان ایرانی تبار، در صورت مراجعه، شرایط همکاری فراهم شود.
وی ادامه داد: جذب در دانشگاههای کشور بر اساس فراخوان جذب هیأت علمی صورت میگیرد و دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی کشور نیازهای خود را در سامانه مرکز جذب ثبت و بارگذاری می کنند.
وی با بیان اینکه تفاوت پرداخت حقوق به اعضای هیأت علمی نیز کاملا آشکار است افزود: بودجه دانشگاهها و موسسات پژوهشی کشور نیز که از نظر ماهیت کار تاثیرگذار در روند رو به رشد کشور است حرف و حدیث خود را دارد.
مهراد خاطر نشان کرد: مشاهده می کنیم علیرغم توصیههای مقامات عالیرتبه نسبت به افزایش بودجه در بخش آموزش عالی به ویژه در بخش تحقیقات، هنوز با توجه به این امر حیاتی کمترین مبلغ بودجه به این حوزه اختصاص داده می شود و مجلس نیز که زمانی متعهد شده بود برای ۱۰ دانشگاه اول رتبه بندی ISC کمک مالی کند، این موضوع را به بوته فراموشی سپرده است.
وی همچنین گفت: گرچه ژاپن و چین در نظامهای رتبه بندی بین المللی دانشگاهها در مقایسه با ایران موقعیت ممتازی دارند، در ایران دولت و مجلس توجه خاصی به این موضوع با اهمیت اعمال نمی کنند. شاید دلیل عمده آن کم توجهی به مسأله بین المللی شدن دانشگاه های کشور باشد که ساختار و شرایط خاص خود را طلب می کند.
رئیس مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری عنوان کرد: روسای دانشگاه های کشور نیز علیرغم آن که در سیاستگذاریهای کلان آموزش عالی نقش اساسی و اولیه ندارند، اما باید به گونهای عمل کنند که سیاستها به سویی برود که از دغدغه کم توسعه یافتگی دانشگاهها کاسته شود و سؤالی که مطرح می شود این است که آیا روسای دانشگاهها هر سال با مشاهده نتایج رتبه بندی بین المللی، در بحث علم و فناوری متناسب با نقطه هدفی که برای دانشگاه تعریف شده است چه اقدام شایسته ای را به عمل می آورند؟
مهراد گفت: تجربه ISC در رتبه بندی دانشگاهها تجربه تازه ای است. درسال جاری رتبه بندی دانشگاهها در سطح کشورهای اسلامی انجام خواهد شد و آنچه منظور اسناد بالا دستی است در ارزیابی و رتبه بندی دانشگاه ها به وضوح قابل مشاهده خواهد بود. وی ابراز کرد: می توان امیدوار بود نگاهی که معاون اسبق پژوهش و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به رتبه بندی ISC داشت در دولت یازدهم به گونه ای مثبت به مورد اجرا گذاشته شود.
سرپرست ISC در رابطه با لزوم پیگیری مسئولان در این موضوع گفت: دولت و مجلس لازم است به آموزش عالی و تحقیقات علمی کشور نگاه ساختاری داشته و روسای دانشگاه ها نیز که اکنون در دولت یازدهم یا کار خود را شروع کرده یا در شرف انتصاب است، در ساختار سیاستگذاری علمی و فناوری به طورجدی و آگاهانه دخالت کرده و با نگاهی جامع و شناختی درست ماموریت دانشگاهها را باز تعریف کرده و حداکثر توانایی خود را در جلب مشارکت و جذب سرمایههای بخش خصوصی برای اشتغال موثر و توسعه همه جانبه کشور به کار گیرند.
وی هشدار داد: بدیهی است که چگونگی تلاش روسای دانشگاهها و پژوهشگاهها آن چیزی نیست که در عصر اقتصاد دانش بنیان از آن انتظار می رود و برای چنین ساختاری باید فکر جدیدی کرد.
وی همچنین نسبت به عواقب بی توجهی به این مسئله گفت: در غیر اینصورت کیفیت آموزش عالی از این دولت نسبت به دولتهای قبل متفاوت نخواهد بود.
وی همچنین اظهار داشت: به نظر میرسد دفتر برنامه ریزی آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به این مهم واقف بوده و از صنعتگران برای بازنگری دروس دانشگاهی در راستای شرکت در کمیتههای برنامه ریزی دعوت کرده است.
وی گفت: این یک سیاست اثربخش، مثبت و رو به جلو است. درست مثل فدراسیون روسیه که برقراری ارتباط فعال کارفرمایان با دانشگاههای ملی را طبق دستورالعملی که به امضاء دیمیتری مدودف نخست وزیر روسیه رسیده، تاکید کرده است.
وی خاطرنشان ساخت: بر اساس این دستورالعمل، کارفرمایان در فرآیند کنترل اثربخشی در دانشگاههای ملی مشارکت کرده و در صورت لزوم در رد تصمیمات وزارت متبوع در سطح اثربخشی دانشگاهها اقدام خواهند کرد.
وی افزود: موسسات غیر کارآمد سازماندهی مجدد شده یا تا زمانی که گفتگوهای رضایتبخش حاصل نشود تعطیل خواهند شد.
مهراد خاطر نشان کرد: پیشنهاد جدید دفتر برنامه ریزی آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گرچه دیر است ولی بسیار با اهمیت است.
آمارهای بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی در ایران نگران کننده است. وی اطلاع داد: اغلب جویندگان کار در گروه سنی فارغ التحصیلان دانشگاهی قرار دارند.
وی گفت: گرچه یکی از دلایل افزایش تعداد بیکاران دانشگاهی پذیرش بیشتر دانشجو در دانشگاههای کشور است، اما شناخت نیازهای جامعه و مهارت آموزی به دانشجویان نیز هدف مهمی است که لازم است بدان توجه شود.