شناسهٔ خبر: 16739 - سرویس کتاب و نشر

اخلاق

اخلاق ادگار مورن از یک زاویه این کتاب پاسخی به این پرسش است: برای مهار و فائق آمدن بر نگرانی اضطراب ناشی از رفتارهایمان باید به کدامین ارزش‌ها تکیه کنیم؟ آن هم در شرایطی که اکثر اوقات نتیجه رفتارهایمان نه تنها با نیاتمان هم‌خوانی ندارد حتی در جهت خلاف آن است

نام کتاب: اخلاق

نویسنده: ادگار مورن

مترجم: امیر نیک‌پی

ناشر: نگاه معاصر

چاپ:1393

تعداد صفحات: 220 صفحه

قیمت: 12 هزار تومان

ادگار مورن، جامعه‌شناسی فرانسوی، نه اخلاق‌گرا و نه نیهیلیست است؛ ادعای کلاسیک بنیان‌گذاری اخلاق هم ندارد. او در جست‌وجوی منابع برای اخلاق و تجدید حیات آن در زندگی فردی و اجتماعی است.
«اخلاق» ششمین جلد از مجموعه روش او است. همان‌طور که خود نویسنده در مقدمه‌ای که برای خواننده‌ی فارسی زبان نگاشته بیان کرده است که در این کتاب به طرح بنیاد اخلاق نمی‌پردازد بلکه هدف او به طور جدی پرداختن به خواستگاه اخلاق است. او در تمام پنج فصل کتاب «پیچیدگی» را به عنوان اصل بنیادین در روابط انسانی مطرح می‌کند، پیچیدگی‌ای که ما را به «اصلاح اندیشه» فرا می‌خواند.
اخلاق مورن، با بحران معاصر اخلاق آغاز می‌شود. او بعد از بررسی انسان‌شناسانه، تاریخی و فلسفی به نوعی به بحران معاصر اخلاق باز می‌گردد و اخلاق خود‌بنیان، جامعه‌‌بنیان و انسان‌بنیان را مطرح می‌کند.
در واقع این کتاب نوعی بازاندیشی مداوم است که نیکی، امکان و ضرورت، یعنی خود اخلاق را مورد بازبینی قرار می‌دهد. اخلاق نمی‌تواند از مسائل پیچیده بگریزد. این امر باعث می‌شود تا رابطه میان شناخت و اخلاق، علم و اخلاق، سیاست و اخلاق، اقتصاد و اخلاق را مورد بررسی قرار دهیم.
او در پی فرمول‌بندی دستورات اخلاقی نیست، بلکه طرح یک پرسش‌واره و یک مشکل اخلاقی است. به اعتقاد او اندیشه پیچیده نمی‌تواند برنامه‌ای را صورت‌بندی کند، راهی را نشان می‌دهد و به وجدان فردی و جمعی فرا می‌خواند. اصل این اندیشه عبارت است از گامی فراپیش بگذار، پیچیدگی به تو کمک خواهد کرد.
ادگار مورن در این کتاب که از پنج فصل با عناوین «اندیشه اخلاقی و اخلاق اندیشه»، «اخلاق، علم و سیاست»، «اخلاق خودبنیان»، «اخلاق جامعه‌بنیان» و «اخلاق انسانیت» تشکیل شده به جست‌وجوی اخلاق پیچیده می‌پردازد و کوشش می‌کند ویژگی یگانه و متکثر آن را نشان دهد.