هابز
راهنمای سرگشتگان
استفان جی فین
مترجم: محمد مصحفی
ناشر: علمی و فرهنگی
تعداد صفحه: ۲۲۲ صفحه
قیمت: ۱۵ هزار تومان
تقریباً تمام محققان غربی بر این باورند که هابز یا یک آتهئیست بوده یا یک آگنوستیک و یا در نهایت امر، یک دئیست که سعی وافر نمود تا مسیحیت سنتی را تحلیل برد. در حالی که به نظر باید هابز را یک مسیحی بیغلوغش دانست. در «لویاتان»، هابز تلاش داشت دو کار انجام دهد که در آن زمان بسیار حائز اهمیت بودند:
۱. یکی یافتن راهحل برای مشکلی که علم جدید کوپرنیک و گالیله برای دکترینهای انجیلی سنتی پیش آورده بود، مثل این مورد که زمین مرکز کائنات هستی است و مادۀ اجرام آسمانی متفاوت از مادۀ سازنده زمین است و
۲. نشان دهد که مسیحیت، اگر بهدرستی درک شود، حکومت سکولار را بیثبات نمیکند و این تفسیر در تقابل با تفسیری از مسیحیت بود که معارضان چارلز اول ارائه میدادند. سایر دوستان هابز هم، بهویژه مارین مرسنه، پییره گاسندی، توماس وایت و کنلم دیگبای، میخواستند این مسائل را حل کنند که موفقیتشان بسی کمتر از هابز بود. هابز از شیوههای مختلفی برای حل این مشکلات استفاده کرد. اولین شیوه این بود که وی بین خرد و ایمان تفاوت قائل شد. خرد علم میزاید، ایمان دین. به عبارت دیگر، هابز علم و دین را در حوزههای مختلف قرار داد. هابزپژوهان فکر نمیکنند که توجیهپذیر باشد بگوییم هابز آدمی صادق بود، اما گامی که هابز برمیدارد، در راستای استدلال گالیله است که از سزار کاردینال بارونیوس نقل میکند که گفت انجیل به مردم نمیآموزد که آسمانها چگونه حرکت میکنند، بلکه میآموزد چگونه به آسمان (بهشت) بروند. مسیر هابز را بعدها کانت و سورن کییرکگور اتخاذ کردند. اگر صداقت آنها محل تردید نیست، صداقت هابز را نیز نباید زیر سؤال برد.
کتاب پیش رو، در واقع درآمدی است بر فلسفه ی هابز که بدون تاکید بر جنبه ی سیاسی فلسفه ی هابز، در تلاش بوده است تمامی ابعاد نظام فکری این اندیشمند را تا حد امکان به زبانی ساده روایت کند.