نمایش همه
  • امروز ۱۴:۰۹

    آینده از آن هایدگر است

    مهدی نصر: برآمدن دنیای تک‌قطبی امریکا بعد از فروپاشی شوروی، تأثیر بسیار مخربی بر فضای فکری ایران بر جای گذاشت. در سی و چند سال اخیر، روشنفکران مدافع نظام غرب، چنان فعالانه در فضای دانشگاهی و مطبوعاتی ایران فعالیت کردند که فلسفه تحلیلی، کانت، هگل و مارکس و مدل‌های بی در و پیکر پست‌مدرنیسم تبدیل به جریان غالب در فضای فکری ایران شد.

  • امروز ۱۳:۳۰

    بریز و بپاش‌های نمایشگاه کتاب/فایده‌ هزینه ۲۲۶میلیاردی چیست؟

    گزارش‌های مالی سی و پنجمین نمایشگاه کتاب تهران روایتگر حکایت غریبی است،‌ هزینه‌کردهای این دوره و سهم‌خواهی دستگاه‌ها و نهادها از آن نشان می‌دهد که نمایشگاه در میانسالی گرفتار بریز و بپاش‌های اقتصادی فراوانی شده است.

  • امروز ۰۷:۱۷

    صنعتی‌زاده هزینه فرهنگ کرمانی منوچهر ستوده را پرداخت

    ایرج افشار:‌ «همایون[صنعتی‌زاده] در مجالس خودمان وقتی صحبت سیاسی پیش می‌آمد ساکت می‌ماند. نمی‌دیدم که هیچ‌گاه وارد بحث بشود، تودار بود. اما در یکی از شگرف‌ترین جریان‌های سیاست داخلی ایران خود را دخیل کرده بود».

  • ۱۴۰۴-۰۲-۰۳ ۱۵:۰۴

    انقلاب نتیجه انباشت نارضایتی‌ها از شکست پروژه‌ مدرنیته‌ پهلوی بود

    رهنما در این کتاب می‌کوشد از دوگانگی‌های رایج در تاریخ‌نگاری ایران (نگاه «غرب‌ستیز» یا «غرب‌گرا») فراتر برود. او با نقد روایت‌های توطئه‌محور (که همه ‌چیز را به دخالت خارجی تقلیل می‌دهند) و همچنین روایت‌های آرمان‌گرایانه (که نقش نخبگان را نادیده می‌گیرند) بر تعامل پیچیده نیروهای داخلی و خارجی تأکید می‌کند.

  • ۱۴۰۴-۰۲-۰۲ ۱۲:۱۰

    رگ و ریشه شاهسون‌ها

    ایل شاهسون در تاریخ سیاسی ایران افزون بر مسائل اجتماعی که طبیعتاً هر ایلی برای خود دارد بسیار مؤثر بوده است و تا دورۀ پهلوی دوم نیز فعالیت ایلی و عشایری داشتند. ایل شاهسون بعد از آن ادامه پیدا نکرد ولی بیش‌تر اسکان پیدا کردند اما هویت فرهنگی‌شان هنوز زنده است و امکان ردیابی تمامی تیره‌ها وجود دارد.

  • ۱۴۰۴-۰۲-۰۱ ۱۵:۲۳

    نمایندگان نشر ۳۴ کشور در راه ایران

    ۹۱ ناشر خارجی از ۳۴ کشور برای حضور در نخستین فلوشیپ نشر تهران ثبت‌نام کردند، قرار است ۳۰ ناشر در این فلوشیپ حضور داشته باشند.

  • والرشتاین ۱۴۰۴-۰۲-۰۱ ۱۰:۱۴

    نگاهی به کتاب «دانش اتوپیا» امانوئل والرشتاین؛

    دست به دست هم دهید

    والرشتاین سرنوشت سایر جوامع غیراروپایی مثل ایران را نیز در چارچوب همین نظریه ارزیابی می‌کند، چنانکه جان فوران، جامعه‌شناس امریکایی در کتاب شناخته شده مقاومت شکننده، تحولات ایران در سده‌های اخیر را تحت دیدگاه‌های والرشتاین مورد ارزیابی و تحلیل قرار داد یعنی در چارچوب ادغام ایران به عنوان جامعه‌ای اولا بیرون از نظام جهانی مدرن که سپس به تدریج در حاشیه و پیرامون آن قرار گرفت.

  • ۱۴۰۴-۰۲-۰۱ ۰۷:۱۷

    مروری بر «گفت‌وگوهای ایران و آمریکا؛ از مشروطه تا انقلاب سفید»

    مقالات این مجموعه نشان می‌دهند که در اواخر قرن نوزدهم و آغاز قرن بیستم، آمریکا برای ایران و –ایران برای آمریکا – بسیار مهم بود و در این دوران اگر چنین نبود، اروپا بر ایران احاطه داشت و آمریکا مشغول نیمکرۀ غربی بود. این کتاب به ترسیم رابطۀ دوکشور از دل مباحث مربوط به مدرنیته از پایان قرن نوزدهم تا آغاز دورۀ پسامدرن‌ می‌پردازد.

  • ۱۴۰۴-۰۱-۳۱ ۱۱:۳۴

    آیا انسان «ارادهٔ آزاد» دارد؟

    آدم‌ها وقتی برای اولین بار بحث‌های فلسفی دربارۀ ارادۀ آزاد را می‌شنوند دود از کله‌شان بلند می‌شود و البته حق هم دارند، زیرا متفکرانی که منکر ارادۀ آزادند با جدیتِ تمام می‌گویند هیچ‌کس، به معنای واقعی کلمه، هیچ‌کدام از اعمالش را انتخاب نمی‌کند و طرفداران ارادهٔ آزاد معتقدند اعمال ما «تعین‌یافته» نیستند و ما در انتخابشان آزادیم.

  • ۱۴۰۴-۰۱-۳۱ ۰۷:۴۵

    انتشار «معلّم‌های منِ» محمّدابراهیم باستانی‌پاریزی در آیندۀ نزدیک

    حمید باستانی‌پاریزی: امسال شصت‌وهفتمین کتاب پدرم که مجموعه مقالاتی است که خود جمع‌آوری و دسته‌بندی کرده است با نام «معلّم‌های من» منتشر می‌شود. این کتاب شرح حال استادان و معلمانی است که پدر نزدشان آموزش دیده‌اند.

  • ۱۴۰۴-۰۱-۳۰ ۱۶:۰۸

    تصویری از روزگار رونق دودمان صفوی‌

    احمد بازماندگان خمیری گفت: سفرنامۀ آبه‌کاره یکی از مهم‌ترین سفرنامه‌هایی است که از دورۀ صفویه برجای مانده است اما متأسفانه تاکنون توجه چندانی به آن نشده است. او در دوره‌ای از ایران و هند دیدن کرد که اوج رقابت‌های تجاری بین کشورهای اروپایی بود.

  • ۱۴۰۴-۰۱-۳۰ ۱۲:۱۲

    علیه پوزیتویسم

    علوم انسانی با همه اهمیتش، از فلسفه برآمده و خاستگاهش اندیشه فلسفی بوده است. بنابراین اگر قرار است تأملی در امکان علوم انسانی شود به فلسفه و مباحث فلسفی مرتبط است.

  • ۱۴۰۴-۰۱-۳۰ ۰۹:۰۶

    تبعید فلسفه

    آسمان خاکستری یأس‌آور، دریای خاکستری ... حتی مرغ‌های دریایی هم خاکستری هستند. اندوه، اندوه دوری از خانه، درماندگی. اما این روسیه است، سرزمین پدران و اجدادمان. دلم می‌لرزد. واقعاً برای همیشه می‌رویم؟ به خاطر بقیه، نقابی از امید و شادی به چهره دارم، و بالاتر از همه، شاید به خاطر خودم. آنچه لنینیسم از جان و دل روسیه کند، همان‌هایی بودند که سوار بر کشتی، کشور را ترک کردند.

  • ۱۴۰۴-۰۱-۲۷ ۱۰:۴۷

    رونمایی از ترجمه کتاب منابع آلمانی درباره تاریخ صفوی ایران و خلیج‌فارس

    مدیرکل ارشاد هرمزگان گفت: ترجمه کتاب منابع آلمانی درباره تاریخ صفوی ایران و خلیج‌فارس به مناسبت روز ملی خلیج فارس رونمایی خواهد شد.

  • ۱۴۰۴-۰۱-۲۶ ۱۱:۲۳

    عرضه بیش از ۸۰ اثر از ایران در نمایشگاه «ادبیات غیرداستانی» مسکو

    با همکاری رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در فدراسیون روسیه، بیش از ۸۰ عنوان کتاب ایرانی در نمایشگاه بین‌المللی «ادبیات غیرداستانی» مسکو به مخاطبان روس عرضه شد.

  • ۱۴۰۴-۰۱-۲۵ ۱۱:۲۶

    برداشت جامعه‌شناسانه از دین و دینداری

    کتاب «تأملاتی پیرامون دین در حوزه عمومی» نوشته بهروز قمری تبریزی سعی کرده که برداشتی متفاوت و جامعه‌شناسانه از نقش دین و دینداری در جامعه مدرن ارائه دهد.

  • چین ۱۴۰۴-۰۱-۲۳ ۰۸:۵۰

    نگاهی به کتاب «وقتی چین بر جهان حکم می‌راند»؛

    چین و مسئله موازنه قدرت با آمریکا

    چین برای دستیابی به توازن قدرت با آمریکا راهبرد تاریخی مرکزگرایی در نظام بین‌الملل را دنبال می‌کند. این بدان معناست که از طرفی قصد دارد آمریکا را از منطقۀ آسیا-پاسفیک منزوی و سپس اخراج کند و در سطح نظام بین‌الملل سازمان‌ها و قواعد بین‌المللی را در اختیار خواسته‌های خود قرار دهد.

  • ۱۴۰۴-۰۱-۱۹ ۱۰:۲۳

    فلوشیپ و ماجراهایش!

    نخستین فلوشیپ نشر تهران همزمان با سی‌وششمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برگزار می‌شود و هنوز برگزار نشده، حاشیه‌هایی به همراه داشته است.

  • ۱۴۰۴-۰۱-۱۸ ۱۷:۰۷

    رمان روسی «شغال‌ها حریف شیر نمی‌شوند» رونمایی می‌شود

    مراسم رونمایی از رمان روسی «شغال‌ها حریف شیر نمی‌شوند» برگرفته از زندگی سردار شهید حاج قاسم سلیمانی روز چهارشنبه ۲۰ فروردین‌ماه در خانه کتاب مسکو برگزار می‌شود.

  • ۱۴۰۴-۰۱-۱۶ ۰۸:۴۳

    کتاب «راه خون» منتشر شد

    «راه خون» شامل یادداشت‌های شهید غلامرضا صالحی از سال ۱۳۵۸ تا ۱۳۶۷ است که به صورت روزانه نوشته شده است.

  • ۱۴۰۳-۱۲-۲۷ ۱۱:۵۱

    «صد سال تنهایی» چگونه به سریالی تماشایی تبدیل شد؟

    اقتباس از رمان «صد سال تنهایی» یکی از دشوارترین چالش‌های سینما و تلویزیون به حساب می‌آید. این اثر به خاطر تعدد شخصیت‌ها و پیچیدگی روابط میان آن‌ها و بهره‌گیری از رئالیسم جادویی، فضایی خاص و منحصربه‌فرد دارد که به تصویر کشیدن آن را سخت می‌کند. جادوی ادبی گابریل گارسیا مارکز در سراسر داستان جاری است و همین امر باعث شده که بسیاری از کارگردانان از ساخت فیلم یا سریالی بر اساس آن هراس داشته باشند.

  • ۱۴۰۳-۱۲-۲۷ ۱۱:۲۲

    الهیات طبیعی و وحیانی در اسلام و مسیحیت نقش مشابهی داشته‌اند

    پروفسور «چارلز تالیافرو» استاد کالج سنت اولاف و عضو انجمن فیلسوفان آمریکا معتقد است از نظر تاریخی، الهیات طبیعی و الهیات وحیانی در هر دو سنت مسیحیت و اسلام نقش مشابهی داشته‌اند. در هر دو سنت، تعادلی بین این دو وجود داشته و هر دو سنت بر یکدیگر تأثیر گذاشته‌اند. شاید بزرگ‌ترین متأله طبیعی در غرب، توماس آکویناس، تحت تأثیر فیلسوف مسلمان ابن رشد بوده است.

  • ۱۴۰۳-۱۲-۲۶ ۱۵:۱۰

    سهم آل بویه در پاسداشت و بازیابی هویت ملی

    عباس پناهی، دانشیار تاریخ و مطالعات ایران‌شناسی دانشگاه گیلان گفت: در این کتاب با تحلیل چراییِ کم توجهی به زبان فارسی، با نشان دادن دیگر عناصر مهم هویت ایرانی / ساسانی در این دوره، نقش و سهم دولت آل بویه در پاسداشت و بازیابی هویت ملی / ایرانی و انتقال فرهنگ و هویت ایرانِ ساسانی به دوران اسلامی را آشکار سازد.عباس پناهی، دانشیار تاریخ و مطالعات ایران‌شناسی دانشگاه گیلان گفت: از نظر محتوایی در مقالات کتاب «نقش و کارکرد بویهیان در گستره ایران و جهان اسلام» به تمامی حوزه‌های فرهنگی، سیاسی و اجتماعی و هنری عصر آل بویه پرداخته شده است، به گونه‌ای که این اثر نوعی دایره‌المعارف خلاصه شده از جامعه عصر بویهی را بازنمایی می‌کند.

  • ۱۴۰۳-۱۲-۲۶ ۱۲:۴۸

    چهار عنوان کتاب جدید انتشارات مرکز دائرةالمعارف در روزهای پایانی سال ۱۴۰۳

    چهار عنوان کتاب جدید «چهل‌چراغ»، «نقاوةالادوار و تصانیف»، «خور و بیابانک در گذرگاه تاریخ» و «معماری بومی سواحل و بنادر شمالی خلیج‌فارس» در روزهای پایانی سال ۱۴۰۳، توسط انتشارات مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی منتشر شدند.

  • ۱۴۰۳-۱۲-۲۵ ۱۱:۴۵

    انتشار یادداشت‌های جلال آل احمد برای اولین‌بار

    جلد اول «یادداشت‌های روزانه جلال آل ­احمد» با تدوین محمدحسین دانایی از سوی انتشارات اطلاعات منتشر شد و در دسترس علاقه‌مندان قرار گرفت.

  • ۱۴۰۳-۱۲-۲۵ ۰۸:۲۹

    زرتشتیان در تاریخ اسلام آغازین و در دوره پساباستان

    اندرو. دی. مگنسون در پژوهشی تاریخی، فکری و تحلیلی تلاش کرده تا زاویه‌ای از رابطه اولیه میان زرتشتی‌های ساکن در فلات ایران و مسلمانان فاتح را مورد کندو کاو قرار دهد. برای درک اهمیت این رویارویی درک ماهیت دین زرتشتیان در دوره پساباستان مهم است.

  • ۱۴۰۳-۱۲-۲۵ ۰۷:۲۴

    کتاب «بازی‌سازی تاریخ»؛ رویکردی جدید به آموزش علوم اجتماعی

    کتاب بازی‌سازی تاریخ یک رویکرد جدید به آموزش علوم اجتماعی به بررسی نقش بازی‌ها در آموزش تاریخ می‌پردازد و فواید استفاده از تکنیک‌های بازی‌سازی را برای یادگیری بهتر معرفی می‌کند.

  • ۱۴۰۳-۱۲-۲۲ ۱۳:۱۱

    حماسه سجادیه با خوانش سید مهدی

    اگر در جای‌جای کره‌ی زمین قدم بگذارید و با آدم‌ها هم‌کلام شوید، کمتر کسی را می‌یابید که نام حسین (ع) را نشنیده باشد و داستان حق‌طلبی و مظلومیتش را نداند. بعد از حدود هزار و چهارصد سال، داستان واقعه‌ی کربلا همچنان زنده، سوزناک و مملو از پیام در جریان است و می‌توان ردی از آن را در این جهان دگرگون‌شده دید.

  • ۱۴۰۳-۱۲-۲۲ ۱۰:۱۶

    چرا «گفتگو با کافکا» برای گوستاو یانوش مهم بود؟

    یانوش شیفته کافکا و تشنه دانستن بود و ما لابه‌لای این گفتگوها، به کافکا نزدیک می‌شویم. ما با کافکا دیگر تنها به عنوان یک چهره ادبی روبه‌رو نیستیم؛ بلکه با او به عنوان یک انسان، با تمام ضعف‌هایش مواجه می‌شویم.

  • ۱۴۰۳-۱۲-۲۱ ۱۲:۲۱

    ایرج افشار و آثار سترگ و پُربرگ و باری که به یادگار ماند

    کتاب «این دفتر بی‌معنی» یادگارنمای فرهنگی از ایرج افشار است. وی در این کتاب چنین نوشته است: اگر به نوشتن این مجموعه پرداختم برای آن است که آیندگان را از اطلاعاتی که خودم داشته‌ام آگاه کنم و به مطالبی بپردازم که کمتر در نوشته‌های دیگران بدان‌ها پرداخته شده است.