نمایش همه
  • امروز ۱۵:۲۳

    نمایندگان نشر ۳۴ کشور در راه ایران

    ۹۱ ناشر خارجی از ۳۴ کشور برای حضور در نخستین فلوشیپ نشر تهران ثبت‌نام کردند، قرار است ۳۰ ناشر در این فلوشیپ حضور داشته باشند.

  • امروز ۱۴:۱۹

    زنان قرن هفدهمی فقط اجازه داشتند گل و گیاه نقاشی کنند!

    نقاشی‌های حیرت‌انگیز طبیعت بی‌جان‌ «راشل رویش» که از آثار «رامبرانت»‌ هم بیشتر فروش داشتند، اکنون در نمایشگاهی بزرگ به نمایش درآمده‌اند.

  • امروز ۱۳:۱۲

    بازنمایی مؤلفه‌های فرهنگی برند «ایران» در اینستاگرام

    تایج پژوهشی با عنوان «بازنمایی مؤلفه‌های فرهنگی برند ملی جمهوری اسلامی ایران در بستر شبکه‌ اجتماعی «اینستاگرام» منتشر شده در فصلنامه «رسانه» نشان می‌دهد تنها بخشی از فرهنگ متنوع ایران در اینستاگرام دیده می‌شود و رویکرد حاکم بیشتر گردشگری‌محور و بر سنت و گذشته متمرکز است، نه بر جلوه‌های مدرن وپیشرفته ایران.

  • امروز ۱۲:۳۱

    بیماری پست‌مدرن در گفتار فیلسوف ایرانی

    بیماری و به‌طور کلی و به‌خصوص این بیماری، یک امر صرفا پزشکی نیست و اگر بود، کار منحصرا به پزشکان واگذار می‌شد و این همه درباره آن حرف نمی‌زدند. اکنون سیاست و اقتصاد و فرهنگ و مدیریت و تجارت و سوداگری نیز شب و روزشان با کرونا می‌گذرد. همه از آن می‌ترسند و کسانی هم امیدوارند که از آن سود و صلاحی عایدشان شود. هم ترسیدن و هم طمع سود و صلاح داشتن، با روحیه و اخلاق پست‌مدرن تناسب دارد. یعنی از یکسو، دیگر اطمینانی وجود ندارد که بتوان از عهده یک ویروس که زندگی‌اش را بر هم زده است، برآید و از سوی دیگر به هر چیزی و حتی به کرونا هم امید می‌بندد.

  • امروز ۱۱:۲۵

    برگزاری جشن امضای کتاب «نیست» در شیراز

    فاضل نظری، شاعر نام‌آشنای کشور، اول اردیبهشت‌ماه در پردیس سینمایی زنده‌یاد امین تارخ شیراز، میزبان علاقه‌مندان شعر و ادب در جشن امضای کتاب «نیست» خواهد بود.

  • امروز ۱۰:۲۰

    از انقلاب فرانسه تا حمله به کنگره آمریکا: نگاهی به پیچیدگی‌های ماهیت جمعیت

    آیا می‌شود از خِرد جمعیت سخن گفت؟ گاهی. از جنون اوباش چطور؟ آن هم گاهی. ما از شر بالقوۀ اوباش در هراسیم، اما به تغییرات مثبتی که اعتراضات مسالمت‌آمیز می‌توانند به بار بیاورند امید داریم. اما مساله این است که آنچه کسی یورشی وحشیانه قلمداد می‌کند، دیگری اعتراضی به‌حق می‌داند. با این اوصاف، آیا جمعیت‌ها ماهیتی متغییر دارند یا فقط کلماتی که برای توصیف آن‌ها به کار می‌بریم تغییر می‌کنند؟ آیا جمعیت‌ها اجتماع‌ افراد خردمندند؟ یا افرادی که در گروه‌های پرجوش‌وخروش گرد هم می‌آیند بدل به چیزی می‌شوند که به قول الیاس کانِتی موجودی مستقل است و به طرقی عمل می‌کند که هیچ‌یک از افراد گروه مستقلاً چنان رفتارهایی نمی‌کنند؟

  • والرشتاین امروز ۱۰:۱۴

    نگاهی به کتاب «دانش اتوپیا» امانوئل والرشتاین؛

    دست به دست هم دهید

    والرشتاین سرنوشت سایر جوامع غیراروپایی مثل ایران را نیز در چارچوب همین نظریه ارزیابی می‌کند، چنانکه جان فوران، جامعه‌شناس امریکایی در کتاب شناخته شده مقاومت شکننده، تحولات ایران در سده‌های اخیر را تحت دیدگاه‌های والرشتاین مورد ارزیابی و تحلیل قرار داد یعنی در چارچوب ادغام ایران به عنوان جامعه‌ای اولا بیرون از نظام جهانی مدرن که سپس به تدریج در حاشیه و پیرامون آن قرار گرفت.

  • امروز ۰۹:۱۴

    داستان فُضَیل عِیاض به روایت عطار نیشابوری

    فُضَیل عِیاض یکی از چهره‌های برجسته زهد و تصوف در تذکره‌الاولیا عطار نیشابوری است. او در ابتدا راهزنی مشهور بود، اما سرگذشت او پس از شنیدن آیه‌ای از قرآن که وجدانش را بیدار کرد، دگرگون شد.

  • بارت امروز ۰۹:۱۳

    نگاهی حقوقی به نظریه مرگ مؤلف رولان بارت؛

    حقوق مولف

    حذف مؤلف، متن مدرن را کاملاً تغییر می‌دهد. هنگامی که مؤلف (به جای خواننده و متن) در کانون توجه قراردارد، همواره به عنوان «گذشتۀ کتاب خود» تصور می‌گردد؛ یعنی اینکه قبل از آن وجود داشته و برای آن فکر کرده، رنج کشیده و زندگی کرده است و رابطه تقدم او بر اثرش همانند رابطه میان پدر با فرزندش است.

  • امروز ۰۸:۰۷

    نشست «هویت در نگاه سعدی» در دانشگاه پیام‌نور تهران برگزار می‌شود

    به مناسبت روز بزرگداشت سعدی، نشست «هویت در نگاه سعدی» روز اول اردیبهشت ۱۴۰۴ در دانشگاه پیام نور تهران برگزار می‌کند.

  • امروز ۰۷:۱۷

    مروری بر «گفت‌وگوهای ایران و آمریکا؛ از مشروطه تا انقلاب سفید»

    مقالات این مجموعه نشان می‌دهند که در اواخر قرن نوزدهم و آغاز قرن بیستم، آمریکا برای ایران و –ایران برای آمریکا – بسیار مهم بود و در این دوران اگر چنین نبود، اروپا بر ایران احاطه داشت و آمریکا مشغول نیمکرۀ غربی بود. این کتاب به ترسیم رابطۀ دوکشور از دل مباحث مربوط به مدرنیته از پایان قرن نوزدهم تا آغاز دورۀ پسامدرن‌ می‌پردازد.

  • دیروز ۱۶:۰۶

    حکایت مهاجرانی که در سرزمین جدید جایی ندارند

    مهاجرت برای بسیاری از ایرانیان داستانی است از گم‌شدن در میان دو دنیا؛ از یک طرف، مهاجران با چالش‌های فرهنگی و روانی مواجه‌اند و از طرف دیگر، جامعه میزبان هم گاهی آن‌ها را از خود نمی‌پذیرد. این بینابینی، وضعیت پیچیده‌ای به وجود می‌آورد که ریشه‌های هویتی و روانی افراد را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

  • دیروز ۱۵:۰۳

    افسون‌زدایی بیماری مدرنیته است، آیا هنر می‌تواند درمانش کند؟

    چارلز تیلور، فیلسوف شهیر کانادایی، در ۹۲ سالگی کتابی ژرف دربارۀ ناخوشی‌های عصر مدرنیته منتشر کرده و مفهوم «افسون‌زدایی» را به چالش کشیده است. روابط کیهانی با بحث از آفرینش‌های ادبی و موسیقایی بزرگ دوران مدرن، می‌گوید روشنگری تصویری ناقص از خویشتنِ انسانی ما ارائه کرد که طبق آن ما موجوداتی خودخواه و حسابگر هستیم که برای هیچ‌چیز جز سود ارزشی قائل نیستیم. در مقابل، هنر رمانتیک می‌تواند آن وجه اجتماعی، کیهانی و متعالی ما را زنده کند که بدون آن نمی‌توانیم زندگی را معنادار بیابیم.

  • دیروز ۱۴:۱۱

    چرا حکومت پهلوی فروریخت؟/ با نگاهی به خاطرات علینقی عالیخانی

    در گفت‌وگوی او [عالیخانی] ۱۵ خرداد نقطه‌ مهمی در این ماجراست. او از جلسه‌ای می‌گوید که گروهی از کارگزاران دل‌سوز حکومت برگزار می‌کنند تا راه‌حلی بیابند و پیامد این جلسه برکناری تقریبا تمام اعضای آن جلسه است.

  • دیروز ۱۳:۲۵

    ممانعت از ورود ناشران کتاب‌ساز به نمایشگاه برای دومین سال

    پیگیری‌ها نشان می‌دهد که برای دومین سال متوالی قرار است از حضور ناشران پخته‌خوار و کتاب‌ساز به نمایشگاه کتاب تهران جلوگیری شود.

  • دیروز ۱۲:۴۰

    اراجیفِ روان‌پویشی

    نیکلاس سرنینگ، روان‌درمانگر و روان‌شناس با تجربه‌ای است که بیست سال از عمرش را صرف کار درمان، آموزش و تحقیق در حوزۀ روان‌درمانی اگزیستانسیال و روان‌درمانیِ کودک کرده. او در آغاز مسیر، مانند بسیاری از همکارانش، معتقد بود که ریشۀ رنج انسان را باید در تروماهای دوران کودکی جست‌وجو کرد. اما اکنون پس از سال‌ها تجربه، با تردید بزرگی روبه‌رو است. سرنینگ نه‌تنها تکنیک‌های روان‌درمانی را نقد می‌کند، بلکه پیش‌فرض‌های نظری آن را نیز زیر سؤال می‌برد. او حالا می‌نویسد بسیاری از روان‌درمانی‌های رایج شواهد علمی کافی ندارند و در مواردی می‌توانند به افراد آسیب برسانند.

  • دیروز ۱۱:۳۴

    آیا انسان «ارادهٔ آزاد» دارد؟

    آدم‌ها وقتی برای اولین بار بحث‌های فلسفی دربارۀ ارادۀ آزاد را می‌شنوند دود از کله‌شان بلند می‌شود و البته حق هم دارند، زیرا متفکرانی که منکر ارادۀ آزادند با جدیتِ تمام می‌گویند هیچ‌کس، به معنای واقعی کلمه، هیچ‌کدام از اعمالش را انتخاب نمی‌کند و طرفداران ارادهٔ آزاد معتقدند اعمال ما «تعین‌یافته» نیستند و ما در انتخابشان آزادیم.

  • دیروز ۱۰:۲۰

    سبقت هزینه آرایش از آموزش

    یک تحقیق جدید نشان می‌دهد که چطور افزایش تورم از سال ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۲ بر حذف محصولات فرهنگی از سبد خانواده‌های ایرانی تأثیر گذاشته است.

  • دیروز ۰۹:۱۸

    ایران می‌تواند فراتر از جغرافیا به عنوان پدیده‌ای ریشه‌دار فهم شود

    رئیس بنیاد ایران‌شناسی معتقد است: ایران را می‌توان فراتر از جغرافیا، به‌مثابه پدیده‌ای فهم کرد که در ذهن و ضمیر تاریخی ما ریشه دارد.

  • دیروز ۰۸:۲۶

    سیدجعفر حمیدی درگذشت

    سید جعفر حمیدی، استاد زبان و ادبیات فارسی در ۸۹ سالگی درگذشت.

  • دیروز ۰۷:۴۵

    انتشار «معلّم‌های منِ» محمّدابراهیم باستانی‌پاریزی در آیندۀ نزدیک

    حمید باستانی‌پاریزی: امسال شصت‌وهفتمین کتاب پدرم که مجموعه مقالاتی است که خود جمع‌آوری و دسته‌بندی کرده است با نام «معلّم‌های من» منتشر می‌شود. این کتاب شرح حال استادان و معلمانی است که پدر نزدشان آموزش دیده‌اند.

  • ۱۴۰۴-۰۱-۳۰ ۱۶:۰۸

    تصویری از روزگار رونق دودمان صفوی‌

    احمد بازماندگان خمیری گفت: سفرنامۀ آبه‌کاره یکی از مهم‌ترین سفرنامه‌هایی است که از دورۀ صفویه برجای مانده است اما متأسفانه تاکنون توجه چندانی به آن نشده است. او در دوره‌ای از ایران و هند دیدن کرد که اوج رقابت‌های تجاری بین کشورهای اروپایی بود.

  • ۱۴۰۴-۰۱-۳۰ ۱۵:۰۲

    دوران کرّ و فرّ پست‌مدرنیسم در جهان به سر آمده

    پست‌مدرنیسم را نمی‌توان پدیده‌ای گسسته از مدرنیسم دانست. دوران کر و فر پست‌مدرنیسم در جهان به سر آمده است. تا همین هفت، هشت سال گذشته، لااقل در ایران، دائم از پست‌مدرنیسم صحبت می‌شد، اما الان دیگر این طور نیست. این دوران در غرب مدت‌هاست رو به افول گذاشته است. خیزش دوباره‌ی راست سیاسی در اروپا و آمریکا نشان از همین امر دارد.

  • ۱۴۰۴-۰۱-۳۰ ۱۴:۳۰

    چه بر سر ژیژک آمده است؟

    وقتی اسلاوی ژیژک و جردن پیترسون در سال ۲۰۱۹ تصمیم گرفتند با هم مناظره کنند، در محافل روشنفکری این رویداد را «مناظرۀ قرن» نامیدند. اگرچه قرار بود در این مناظره ژیژک نمایندۀ چپ‌ها باشد، بعد از بحث، خیلی‌ها از اشتراکات فکری او با پیترسون متعجب شدند. در واقع به نظر می‌رسید ژیژک آن‌قدرها هم چپ نیست. این روند در چندسال گذشته تشدید شده است، تا حدی که امروزه خیلی از مطبوعات چپ‌گرا او را تحریم کرده‌اند. گویی این متفکر اسلوونیایی در حال فراموش‌شدن است. آیا واقعاً این‌طور است؟

  • ۱۴۰۴-۰۱-۳۰ ۱۳:۲۳

    «وحید تاج» از حضور بر صحنه اجرا منع شد

    وحید تاج، خواننده موسیقی ایرانی که قرار بود شامگاه ۲۸ فرودین‌ماه روی صحنه برود از این کار منع شد.

  • ۱۴۰۴-۰۱-۳۰ ۱۲:۱۲

    علیه پوزیتویسم

    علوم انسانی با همه اهمیتش، از فلسفه برآمده و خاستگاهش اندیشه فلسفی بوده است. بنابراین اگر قرار است تأملی در امکان علوم انسانی شود به فلسفه و مباحث فلسفی مرتبط است.

  • ۱۴۰۴-۰۱-۳۰ ۱۱:۱۴

    نتایج اولیه آزمون دکتری سال ۱۴۰۴ اعلام شد

    رئیس سازمان سنجش آموزش کشور گفت: کارنامه نتایج اولیه آزمون ورودی مقطع دکتری نیمه‌متمرکز سال ۱۴۰۴ منتشر شد و متقاضیان مجاز می‌توانند از روز دوشنبه اول اردیبهشت ماه نسبت به انتخاب رشته اقدام کنند.

  • ۱۴۰۴-۰۱-۳۰ ۱۰:۴۷

    لحظه فاشیستی

    در ماه‌ها یا بهتر بگویم در دو یا سه سال اخیر یک حس نوستالژی را در بسیاری از افراد نسبت به گذشته ایران متوجه شده‌ام؛ حسی که شبیه به ایده تونل زمان است، یعنی تونل ‌زده تا به مقصدی که خودش دوست دارد برسد، حال آنکه اصلاً مقصد مناسبی را انتخاب نکرده است و تاریخ و تحولات تاریخی هم به مثابه تونل نیست! اما این حس به شدت در حال فربه شدن است.

  • قومیت گرایی ۱۴۰۴/۰۱/۳۰

    گفت‌وگو با قدرت احمدیان؛

    ناسیونالیسم قومی پیشامدرن در تقابل با ناسیونالیسم مدنی

    الگوی مثالیِ بارز و دقیق ناسیونالیسم قومی، ‌فاشیسم هیتلر است. اوج ناسیونالیسم قومی را هیتلر و موسولینی مطرح می‌کنند؛ یعنی مراجعه به هویت‌های تاریخی، ‌نژاد یا برداشت‌های بیولوژیکی که مثلاً یهودی این‌ گونه است یا سیاه‌ها آن مشکل را دارند.

  • ۱۴۰۴-۰۱-۳۰ ۰۹:۰۶

    تبعید فلسفه

    آسمان خاکستری یأس‌آور، دریای خاکستری ... حتی مرغ‌های دریایی هم خاکستری هستند. اندوه، اندوه دوری از خانه، درماندگی. اما این روسیه است، سرزمین پدران و اجدادمان. دلم می‌لرزد. واقعاً برای همیشه می‌رویم؟ به خاطر بقیه، نقابی از امید و شادی به چهره دارم، و بالاتر از همه، شاید به خاطر خودم. آنچه لنینیسم از جان و دل روسیه کند، همان‌هایی بودند که سوار بر کشتی، کشور را ترک کردند.